İçeriğe atla

Pasif matris

Pasif matris, erken LCD'lerde kullanılan bir adresleme şemasıdır. Bu, m × n bir ekrana ulaşmak için yalnızca m + n kontrol sinyalinin gerekli olduğu bir matris adresleme şemasıdır. Pasif bir matristeki bir piksel, tekrar yenilenebilene kadar aktif sürücü devreleri olmadan durumunu korumalıdır.

Sinyal bir satır veya seçim sinyali ile bir sütun veya video sinyaline bölünür. Seçim gerilimi, hangi satırın adreslendiğini belirler ve bir satırdaki tüm n pikselleri aynı anda adreslenir. Bir satırdaki pikseller adreslendiğinde bir Vsel potansiyeli uygulanır ve tüm diğer satırlar bir Vunsel potansiyeli ile seçilmez durumdadır. Ardından video sinyali veya sütun potansiyeli, her biri için ayrı ayrı m sütunu olan bir potansiyel ile uygulanır. Açık (yanan) bir piksel Von'a karşılık gelirken, kapalı (sönmüş) bir piksel ise Voff potansiyeline karşılık gelir.[1]

Seçilen satır i ve sütun j'deki piksel üzerindeki potansiyel

'dur

ve

seçili olmayan satırlar için.[2]

Bu şema, bu tür adreslemenin tipik LCD'lerdeki sınırlarını tanımlamak için genişletilmiştir.[3][4]

Aktif matris ekranların anahtarlama bileşenine ihtiyaç duymayan pasif matris adreslenmiş ekranlar, Ferro Liquid Display gibi, yerleşik bir bistabiliteye sahip oldukları için aktif matris ekranın anahtarlama bileşenine ihtiyaç duymazlar. Elektronik kâğıt için teknoloji de bir tür bistabiliteye sahiptir. Bistabil piksel öğelerine sahip ekranlar, pasif matris adresleme şeması kullanılarak adreslenirken, TFT LCD ekranlar aktif matris adresleme kullanılarak adreslenir.

Ayrıca bakınız

Kaynakça

  1. ^ "First-Hand:Liquid Crystal Display Evolution - Swiss Contributions". ETHW. 15 Aralık 2020. 12 Temmuz 2023 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 3 Ekim 2023. 
  2. ^ P. M. Alt, P. Pleshko Scanning limitations of liquid-crystal displays, IEEE Trans. Electron Devices, vol. ED-21, ss. 146–155, Şubat 1974.
  3. ^ "Ultimate limits for matrix addressing of RMS-responding liquid-crystal displays". ieeexplore.ieee.org (İngilizce). 11 Haziran 2018 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 3 Ekim 2023. 
  4. ^ "Line-by-Line Addressing of RMS Responding Matrix Displays With Wavelets". ieeexplore.ieee.org (İngilizce). 5 Haziran 2018 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 3 Ekim 2023. 

İlgili Araştırma Makaleleri

<span class="mw-page-title-main">LED</span> yarı-iletken, diyot temelli, ışık yayan bir elektronik devre elemanıdır

LED, yarı-iletken, diyot temelli, ışık yayan bir elektronik devre elemanıdır. 1920'lerde Rusya Sovyet Federatif Sosyalist Cumhuriyeti'nde icat edildi ve 1962 yılında Amerika'da pratik olarak uygulanabilen elektronik bir bileşen haline getirildi. Oleg Vladimirovich Losev adlı bir radyo teknisyeni radyo alıcılarında kullanılan diyotların ışık yaydığını fark etti ve 1927 yılında bir Sovyet gazetesinde LED hakkında buluşlarını yayımladı.

<span class="mw-page-title-main">Bilgisayar monitörü</span> elektronik ekran

Monitör, görüntü sergilemek için kullanılan elektronik ya da elektro-mekanik aygıtların genel adıdır. Monitör, başta televizyon ve bilgisayar olmak üzere birçok elektronik cihazın en önemli çıktı aygıtıdır. Monitör, plastik bir muhafaza içerisinde gerekli elektronik devreleri, güç transformatörünü ve resmi oluşturan birimleri içerir. Monitörle bilgisayar arasındaki iletişimi ekran kartı sağlar. Yani, monitörden çıkan veri kablosu bilgisayar kasasında ekran kartına bağlanır. Monitörlerin boyutları inç ölçü cinsiyle ifade edilir. Bu boyut monitör ekranının bir köşesinden karşı çaprazındaki diğer köşesine olan uzaklıktır.

<span class="mw-page-title-main">Sensör</span>

Sensör,, fiziksel bir olayı tespit etmek amacıyla bir çıkış sinyali üreten cihazdır.

<span class="mw-page-title-main">The Undertaker</span> Amerikalı güreşçi

Mark William Calaway ya da bilinen adıyla Undertaker, Amerikalı oyuncu ve emekli profesyonel güreşçidir. WrestleMania 36 maçı sonrası güreşi bıraktığını açıklamıştır. Kariyerinde birçok başarıya imza atmıştır.

<span class="mw-page-title-main">Polarizasyon</span>

Polarizasyon dalganın hareket yönüne dik gelen düzlemdeki salınımların yönünü tanımlayan yansıyan dalgaların bir özelliğidir. Bu kavram dalga yayılımı ile ilgilenen optik, deprembilim ve uziletişim gibi bilim ve teknoloji sahalarında kullanılmaktadır. Elektrodinamikte polarizasyon, ışık gibi elektromanyetik dalgaların elektrik alanının yönünü belirten özelliğini ifade eder. Sıvılarda ve gazlarda ses dalgaları gibi boyuna dalgalar polarizasyon özelliği göstermez çünkü bu dalgaların salınım yönü uzunlamasınadır yani yönü dalganın hareketinin yönü tarafından belirlenmektedir. Tersine elektromanyetik dalgalarda salınımın yönü sadece yayılımın yönü ile belirlenmemektedir. Benzer şekilde katı bir maddede yansıyan ses dalgasında paralel stres yayılım yönüne dik gelen bir düzlemde her türlü yönlendirmeye tabi olabilir.

<span class="mw-page-title-main">Telegram (yazılım)</span> Çevrim içi mesajlaşma platformu

Telegram, çoklu platform desteği sunan, güvenli anlık mesajlaşma servisidir. Rus programcısı Pavel Durov tarafından yaratılmıştır. Telegram istemcileri hem mobil hem de masaüstü sistemleri için mevcuttur. Ağustos 2013'te yayın hayatına başlamıştır. Kullanıcılar birbirleri arasında metin mesajı, fotoğraf, video, ses kaydı, sticker ve 2 GB'a kadar dosya paylaşımı yapabilmektedirler. Geliştiricileri ayrıca Kasım 2016'da Telegraph isminde, kullanıcıların çeşitli formattaki içerikler oluşturmalarını ve hikâye yazmalarını sağlayan bir uygulama hazırlamıştır.

Wheeler'ın gecikmiş seçim deneyi aslında John Archibal Wheeler tarafından önerilen kuantum fiziğinin içinde önde gelen 1978 ve 1984 yılları arasında oluşturulmuş düşünce üzerine dayalı bir deneydir. Bu tür deneyler ışığın çift yarık deneyinde deneysel bir aparat olarak yolculuk yapacağı ve kendini düzenleyeceği, kendisi için en doğru karardan yola çıkarak mı yoksa ışığın belli olmayan bir halde olacağını mı yahut dalga mı parçacık mı olduğunu anlama girişimlerinde bulunmak için düzenlenmiştir.

DALGABOYU SEÇEN ANAHTARLAMA

<span class="mw-page-title-main">AMOLED</span> Çeşitli teknolojik ürünlerde kullanılan ekran teknolojisi

AMOLED akıllı saat, mobil cihazlar, akıllı telefon, tablet bilgisayar, dizüstü bilgisayarlar ve televizyonlarda kullanılan bir ekran teknolojisidir. OLED, organik bileşiklerin elektrolüminesan malzemeyi oluşturduğu belirli bir ince film gösterim teknolojisini tanımlar ve aktif matris, piksellerin adreslenmesinin ardındaki teknolojiyi belirtir.

<span class="mw-page-title-main">Nokia Lumia 1520</span>

Nokia Lumia 1520, Nokia tarafından üretilmiş Nokia Lumia serisine mensup bir Windows Phone sistemli akıllı telefondur. Amerikalı yazılım üreticisi Microsoft'la işbirliği içinde üretilen amiral gemisi phablet cihazı idi. Windows Phone 8 Lumia Black işletim sisteminde çalışır. Aygıt Windows 10 Mobile sürümü de aldı. Cihaz, 22 Ekim 2013 tarihinde Abu Dhabi'deki Nokia World etkinliğinde, orta menzilli Nokia Lumia 1320 ve Nokia'nın 10.1 inç Windows RT tableti Nokia Lumia 2520'nin yanında ilan edildi. 7 Nisan 2015'te Amerika Birleşik Devletleri'nde kullanımdan kaldırılıncaya kadar telefon, Nokia'nın Lumia Serisi ve Microsoft'un mobil çabası için amiral gemisi cihazı olarak hizmet vermiştir. Microsoft, 6 Ekim 2015 tarihinde, Kasım 2015'te piyasaya sunulacak olan amiral gemisinin fablet halefi Microsoft Lumia 950 XL'yi resmi olarak ilan etti.

TFT LCD adreslenebilirlik ve kontrast gibi görüntü kalitesini artırmak için ince tabakalı transistör (TFT) teknolojisini kullanan sıvı kristal ekranın (LCD) bir varyantıdır. Bir TFT LCD, pasif matris LCD'lerin aksine bir aktif matris LCD'dir veya birkaç segmentli basit, doğrudan yönlendirmeli LCD'lerdir. Esas türlerine IPS LCD, kıvrımlı nematik alan etkisi, AFFS, MVA, PVA, ASV, ASV, DTP dahildir. Üreticileri ise S-LCD, Panasonic, AU Optronics, Samsung, Sharp Corporation, Hitachi ve birçok otomobil üreticileridir.

<span class="mw-page-title-main">Nokia Lumia 1020</span>

Nokia Lumia 1020 Nokia tarafından üretilmiş Nokia Lumia serisine mensup bir Windows Phone sistemli akıllı telefondur. İlk önce 11 Temmuz 2013'te New York'taki Nokia etkinliğinde açığa çıktı. Windows Phone 8'i çalıştırır, ancak Windows Phone 8.1'e yükseltilebilir. Windows 10 Mobile yükseltmesi almadı. Nokia PureView teknolojisi, tam çözünürlükte çekilmiş bir görüntüyü daha düşük çözünürlüklü bir resim haline getiren, daha yüksek çözünürlük ve ışık duyarlılığını sağlayan ve kayıpsız zum özelliğini sağlayan piksel teknolojisi içerir. Nokia'nın önceki PureView sürümlerini iyileştiren yeni 41-megapixel 2/3-inç BSI sensörünü optik görüntü sabitleme (OIS) ve yüksek çözünürlüklü f / 2.2 asferik 1 gruplu Carl Zeiss lens ile birleştirdi. Nokia 808 PureView'in halefidir ve Eylül 2013'te piyasaya çıktığında en gelişmiş kameralı olarak değerlendirildi.

<span class="mw-page-title-main">Aktif matriks sıvı kristal ekran</span> düz panel ekran türü

Bir aktif matris sıvı kristal ekran (AMLCD), bir LCD ekranlı yüksek çözünürlüklü TV'ler, bilgisayar monitörü, dizüstü bilgisayarlar, tablet bilgisayarlar ve akıllı telefonlar için tek canlı teknoloji olan düz panel ekran türüdür. Düşük ağırlık, çok iyi görüntü kalitesi, geniş renk gamı ve tepki süresi ile biliniyor.

Aktif matris, düz panel ekranda kullanılan bir adresleme şemasıdır. Tek tek elemanların (piksellerin) değiştirilmesi için bu yöntemde, her bir piksel, bir transistör haline getirilir ve kapasitör aktif olarak piksel durumunu korur.

<span class="mw-page-title-main">Kütle spektrometrisi</span> Kütle ölçer

Kütle spektrometrisi, İngilizce: Mass spectrometry (MS), kimyasal türleri iyonize edip oluşan iyonları Kütle-yük oranını esas alarak sıralayan bir analitik teknik. Daha basit terimler ile, bir kütle spektrumu bir numunen içindeki kütleleri ölçer. Kütle spektrometrisi birçok farklı alanda kullanılır ve kompleks karışımlara uygulandığı kadar saf numunelere de uygulanır.

<span class="mw-page-title-main">İnsülin (ilaç)</span> enjekte edilebilir ilaç olarak kullanılan biyosentetik insülin

İnsülin, yüksek kan şekerini tedavi etmek için ilaç olarak kullanılan protein yapıda bir hormonudur. İnsülininin kullanıldığı durumlar, tip 1 diabetes mellitus, tip 2 diabetes mellitus, gestasyonel diyabet ve diyabetik ketoasidoz ve hiperosmolar hiperglisemik durum gibi diyabet komplikasyonlarını içerir. Ayrıca yüksek kan potasyum düzeylerini tedavi etmek için glukoz ile birlikte kullanılır. İnsülin, tipik olarak deri altına enjeksiyon yoluyla uygulanır, ancak bazı formları damar yoluyla veya kas içine enjeksiyon yoluyla da kullanılabilir.

<span class="mw-page-title-main">Çinko oksit</span> kimyasal bileşik

Çinko oksit, ZnO formülü ile gösterilen bir inorganik bileşik. ZnO, suda çözünmeyen beyaz bir tozdur ve yaygın olarak kauçuk, plastik, seramik, cam, çimento, yağlayıcı, boya, merhem, yapıştırıcı, sızdırmazlık maddesi, pigment, yiyecekler, bataryalar, ferritler, yangın geciktiriciler ve ilk yardım bantları gibi kullanım alanlarına sahiptir. Mineral çinkoit, doğal olarak meydana gelmesine rağmen, çoğu çinko oksit sentetik olarak üretilir.

<span class="mw-page-title-main">Martin Schadt</span>

Martin Schadt İsviçreli bir fizikçi ve mucit'tir.

Burada, sayısal analiz veya veri analizi için kullanılmak üzere tasarlanmış önemli son kullanıcı bilgisayar uygulamaları listelenmiştir:

<span class="mw-page-title-main">Elektronik raf etiketi</span> Perakende mağazasında ürün ve fiyat hakkında bilgiler veren elektronik ekran

Elektronik raf etiket (ERE) sistemi, perakende mağazalarınca merkezi bir sunucunun kontrolünde otomatik güncellenebilen ürün fiyatlarını perakende raf'larının önünde görüntülemede kullanılır.