İçeriğe atla

Pasaport damgası

Türkiye giriş pasaport damgası
Türkiye çıkış pasaport damgası

Pasaport damgası, pasaportta, bir bölgeye giriş veya çıkış sırasında tipik olarak lastik damga ile yapılan mürekkepli bir baskıdır.

Uyruğuna bağlı olarak, bir AB veya EFTA ülkesine, seyahat eden bir AB veya EFTA vatandaşı ziyaretçiye (özel olarak talep edilmediği sürece) hiç pul verilmeyebilir. Çoğu ülke, giriş damgalarına ek olarak çıkış damgaları da basmaktadır. Kanada, El Salvador, İrlanda, Yeni Zelanda, Birleşik Krallık ve Amerika Birleşik Devletleri dahil olmak üzere birkaç ülke yalnızca giriş damgası basmaktadır. Pasaport pulları zaman zaman Japonya, Güney Kore ve Sri Lanka giriş pulları gibi, çıkartma pulları şeklini alabilir.

Arjantin, Avustralya, Hong Kong, İsrail, Makao, Küba ve Singapur girişte veya çıkışta pasaportlara damga basmıyor. Bu ülkeler veya bölgeler, ana hatta (talep edilmedikçe) bunun yerine iniş fişleri düzenler. Arjantin ve Singapur, giriş koşullarını içeren dijital giriş makbuzlarını e-posta yoluyla göndermektedir. Vizeler ayrıca pasaport pulu şeklinde de olabilir.

Ulusal otorite olmadığı için Antarktika'da pasaport damgası bulunmamaktadır. Ancak oradaki çeşitli araştırma istasyonları istek üzerine hediyelik eşya da sağlayabilir.

Tüm Schengen ülkelerinde, bir Schengen ülkesinden diğerine seyahat ederken genellikle pullar basılmaz.

Kullanımı

Narita Uluslararası Havalimanı'nı gösteren 2012'ye ait Japon giriş ve çıkış pulları

Sınır kontrol görevlileri, göçmenlik kontrolleri veya gümrük prosedürlerinin bir parçası olarak sıklıkla pasaportlara damga basarlar. Bu onay birçok farklı amaca hizmet edebilir. Birleşik Krallık'ta pasaporttaki göçmen damgası, göçmenlik kontrolüne tabi bir kişiye ülkeye girişte verilen resmi "giriş iznini" içerir. Alternatif olarak damgalar, bireyin giriş izniyle verilen devam eden izni etkinleştirir veya onaylar. Schengen üyesi ülkelerdekiler gibi diğer yetkililer, pasaporta herhangi bir süre belirtmeyen bir tarih damgasını basarlar ve bu damga, kişinin 180 gün içinde 90 gün kalma iznine sahip olduğu anlamına gelir (Günlük süre veya vizelerinde gösterilen alternatif bir süre, hangisi daha kısaysa). Japonya'da pasaport giriş etiketi, göçmenlik görevlisinin söz konusu girişle ilgili bilgileri elektronik olarak toplamasına olanak tanıyan bir QR kodu da içerir.

Çoğu ülkede, memurların ilgili kişinin hareketlerini hızlı bir şekilde tespit etmesini kolaylaştırmak amacıyla geliş ve gidiş için farklı damgalar bulunmaktadır. Mürekkebin rengi veya damganın stili de bu tür bilgileri sağlayabilir.

Göçmenlik makamına bağlı olarak bu tür pullar, yolcunun ibraz etmesi gereken iniş kartı, biniş kartı vb. diğer belgelere de yapıştırılır.

Çoğu durumda, yolcu gemilerindeki yolcular, geminin tamamının limana giriş iznini aldığı için pasaport pullarını alamazlar. Hatıra damgası almak genellikle mümkündür, ancak bu, iskelenin yanındaki göçmenlik bürosunu bulmayı gerektirse de. Çoğu durumda yetkililer bu tür taleplere alışkındır ve yardım edecektir.[1][2] Ayrıca, aşağıda belirtildiği gibi, en küçük Avrupa ülkelerinden bazıları, talep üzerine, sınırlarında veya turizm ofislerinde, en fazla nominal bir ücret karşılığında bir pul verecektir.

Ayrıca bakınız

Notlar

Kaynakça

  1. ^ "5 Caribbean Ports to Get Your Passport Stamped". 16 Ekim 2021 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 21 Temmuz 2024. 
  2. ^ "Cruise Tales – 2015 South and East Caribbean #6: In Search of Passport Stamps". 16 Ekim 2021 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 21 Temmuz 2024. 

Dış bağlantılar

  • Pasaport Damgası - Pasaport damga ziyaretlerinin kaydedildiği bir site
  • Pasaport ve Pullar - Girişte ziyaret edilen ülkeler için pul toplamaya yönelik yaygın uygulamadan ilham alan Profesyonel Seyahat Blogu

İlgili Araştırma Makaleleri

<span class="mw-page-title-main">Türk vatandaşlarının tabi olduğu vize uygulamaları</span> diğer devletlerin yetkilileri tarafından Türk vatandaşlarına uygulanan giriş kısıtlamaları

Türk vatandaşlarının tabi olduğu vize uygulamaları, diğer devletlerin yetkilileri tarafından Türk vatandaşlarına uygulanan idari giriş kısıtlamalarıdır.

<span class="mw-page-title-main">İsveç pasaportu</span>

İsveç pasaportu, İsveç vatandaşlarına uluslararası seyahat edebilmeleri amacıyla verilmektedir. Schengen Anlaşmasını uygulayan ülkelerde, İsveç vatandaşlarının pasaport taşımaları zorunlu değildir. Bu ülkelere İsveç kimlikleriyle seyahat edebilirler. Pasaportlar İsveç Polisi tarafından verilmektedir. Pasaport üzerindeki bilgiler polis merkezlerindeki pasaport ofisleri tarafından doldurulmaktadır. Ekim 2005'ten bu yana biyometrik pasaportlar basılmış olup, beş yıllık geçerlilik süresi içerisinde kullanılmaktadır. Daha önceden kullanılan pasaportların geçerlilik süresi yetişkinler için 10 yıl, çocuklar için beş yıldı. 1998'e kadar basılan pasaportlar İsveç de pasaportu kimlik yerine kullanabilirsiniz. Ulusal kimlik kartı ile birlikte pasaport, Avrupa'daki tüm ülkelerde ikamet hakkını sağlar.

<span class="mw-page-title-main">Kosova pasaportu</span>

Kosova pasaportu, kısmen tanınan Kosova vatandaşlarının yurt dışına çıkışta kullandıkları yolculuk belgesidir. Bu belge, Kosova vatandaşlığının kanıtı olarak hizmet etmeye ek olarak uluslararası yolculuğu kolaylaştırır. Dışişleri Bakanlığı ile çıkarılan diplomatik pasaportların istisnasıyla pasaportların verilmesi yalnız İçişleri Bakanlığı'nın ayrıcalığındadır. Kosova pasaportları, ICAO tarafından tavsiye edilen standart pasaport tasarımına uyar.

<span class="mw-page-title-main">Türkiye'nin vize politikası</span> Türkiyeye giriş için gerekli izinlere ilişkin genel bakış

Türkiye'nin vize politikası, Türkiye'ye girmek isteyen yabancı bir vatandaşın ülkeye seyahat etmesine, ülkeye girmesine ve ülkede kalmasına izin verilmesi için karşılaması gereken şartları ele almaktadır.

Saint Lucia pasaportu, Saint Lucia vatandaşlarına yurt dışı seyahatleri için verilen belgedir.

<span class="mw-page-title-main">Trinidad ve Tobago pasaportu</span>

Trinidad ve Tobago pasaportu, Trinidad ve Tobago vatandaşlarına yurt dışı seyahatleri için verilen belgedir. Normal bir Trinidad ve Tobago pasaportunun geçerlilik süresi 5 yıldır.

<span class="mw-page-title-main">Esvatini pasaportu</span>

Swazi pasaportu veya Esvatini pasaportu, Esvatini vatandaşlarına yurt dışı seyahatleri için verilen belgedir.

<span class="mw-page-title-main">Saint Vincent ve Grenadinler pasaportu</span>

Saint Vincent ve Grenadinler pasaportu Saint Vincent ve Grenadinler vatandaşlarının ülke dışına seyahatleri için verilir. Nisan 2005 yılından bu yana yeni düzenlenmiş pasaportlar CARICOM ortak pasaportu ile uyumludur.

Palau pasaportu Palau, Meyuns'da Pasaport Ofisi merkezinde Palaulu vatandaşlara verilen uluslararası bir seyahat belgesidir.

<span class="mw-page-title-main">Mikronezya pasaportu</span>

Mikronezya pasaportu ülke dışına seyahat etmeyi sağlamak için Mikronezya Federe Devletleri vatandaşlarına verilir. Pasaport herhangi bir Mikronezyalı vatandaşının kimliğinin uluslararası kanıtıdır.

<span class="mw-page-title-main">Suriye'nin vize politikası</span> Suriyeye giriş için gerekli izinlere ilişkin politika

Vizeden muaf bir ülkenin vatandaşı veya vatandaşları varışta vize veya çevrimiçi e-Vize almaya uygun olan bir ülkenin vatandaşı olmadıkları sürece, Suriye'yi ziyaret edenlerin, Suriye diplomatik misyonlarından birinden önceden vize almaları gerekmektedir.

<span class="mw-page-title-main">Kuzey Kore'nin vize politikası</span> Kuzey Koreye girmek için gerekli olan izin politikası

Vizeden muaf ülkelerden birinden gelmek sürece Kuzey Kore ziyaretçileri Kuzey Kore dış temsilciliklerinden vize almak zorundadır. Umuma mahsus pasaport sahibi tüm ziyaretçiler Kuzey Kore'ye girmeden önce vize almalıdır. Kuzey Kore'ye turizm amacıyla seyahat eden tüm ziyaretçiler, Devlet Turist Rehberliği Genel Bürosu'na kayıtlı bir seyahat acentesinden önceden izin almalıdır.

<span class="mw-page-title-main">İran'ın vize politikası</span>

Dünya çapında uluslararası ortamda ülkelere giriş-çıkışlarda başlatılan pasaport ve vize zorunluluğu, yabancı ülkelerden İran'a gitmek isteyen kişiler için de geçerlidir. Diplomatik anlaşmalar yoluyla vize muafiyeti verilen ülke vatandaşları haricinde herkes ülkeye girişte vize sahibi olmak zorundadır. İsrail vatandaşları ise tüm şartları taşıyor olsalar dahi, ülkeye girişleri yasaktır.

<span class="mw-page-title-main">Kanada'nın vize politikası</span>

Dünyadaki vizeden muaf 51 ülkelerden birinin vatandaşı olunmadığı sürece Kanada'ya girmek isteyen bir yabancı uyruklu vatandaş geçici ikamet vizesi alması gerekmektedir. Her yıl, 35 milyondan fazla kişi Kanada'yı ziyaret etmektedir. Kanada, Nisan 2015 tarihine kadar vizeden muaf ülkelerin vatandaşlarına elektronik seyahat izni programını tanıtmayı planlıyor.

<span class="mw-page-title-main">Ürdün'ün vize politikası</span>

Vizeden muaf ülkelerden birinden gelinmediği sürece Ürdün ziyaretçileri, Ürdün'ün dış temsilciliklerinden vize almak zorundadır. Tüm ziyaretçilerin en az 6 ay geçerli bir pasaporta sahip olmaları gerekir.

Brunei Sultanlığı Hükûmeti, belirli ülkelerin vatandaşları vize almak zorunda kalmadan 90, 30 veya 14 güne kadar turizm veya iş amaçlı Bruney'e seyahati sağlamaktadır. Bu ülkelerin çoğu gelişmiş ülke olarak kabul edilmektedir. Tüm ziyaretçiler 6 ay geçerli bir pasaport tutmak gerekir.

<span class="mw-page-title-main">Sudan'ın vize politikası</span>

Vizeden muaf ülkelerden birinden gelinmediği sürece Sudan ziyaretçileri, Sudan'ın dış temsilciliklerinden vize almak zorundadır.

Vizeden muaf ülkelerden birinden veya ülkeye varışta vize almaya uygun ülkelerden birinden gelinmediği sürece Endonezya ziyaretçilerinin Endonezya diplomatik temsilciliklerinden vize almak zorundadır. Tüm ziyaretçilerin en az 6 ay geçerli bir pasaporta sahip olmaları gerekmektedir.

Doğu Timor'un vize politikası'nda, yolculara farklı gruplar şeklinde ayrım yapılmaktadır.

<span class="mw-page-title-main">İrlanda'nın vize politikası</span> İrlandaya giriş için gerekli izinlere ilişkin vize rejimi

Vizeden muaf ülkelerden birinden gelinmediği sürece İrlanda ziyaretçileri, İrlanda'nın diplomatik temsciliklerinden vize almaları gerekmektedir.