İçeriğe atla

Parti Kuruluş Anıtı

Koordinatlar: 39°01′40″K 125°46′35″D / 39.02778°K 125.77639°D / 39.02778; 125.77639
Parti Kuruluş Anıtı
Pyongyang'da yer alan orak, çekiç ve yazı fırçasını temsil eden Parti Kuruluş Anıtı.
Harita
Koordinatlar39°01′40″K 125°46′35″D / 39.02778°K 125.77639°D / 39.02778; 125.77639
KonumKuzey Kore Pyongyang, Kuzey Kore
MalzemeGranit ve bronz taş
Yükseklik50 metre (160 ft)
Açılış tarihi10 Ekim 1995 (29 yıl önce) (1995-10-10)
AdandığıKore İşçi Partisi
Juche felsefesi

Parti Kuruluş Anıtı (Korece: 당창건기념탑), Kore İşçi Partisi'nin kuruluşunu anmak amacıyla Kuzey Kore'nin başkenti Pyongyang'da inşa edilen anıt.

Orak, çekiç ve yazı fırçası sembolünün bulunduğu anıt 10 Ekim 1995 tarihinde açılmıştır. Dış kemeri 50 metre, iç kemeri ise 42 metre çapındadır. Tabanı ise 70 metre çapına sahiptir.[1]

Kuzey Kore'de yer alan Pyongyang Folklor Parkı'nda anıtın minyatür bir kopyası bulunmaktadır.

Ayrıca bakınız

Kaynakça

  1. ^ Corfield, Justin (15 Temmuz 2013). Historical Dictionary of Pyongyang 5 Mart 2016 tarihinde Wayback Machine sitesinde arşivlendi., (İngilizce) Anthem Press, London, s. 142, ISBN 978-0-85728-234-7, Erişim tarihi: 23 Kasım 2015.

İlgili Araştırma Makaleleri

<span class="mw-page-title-main">Anıt mezar</span>

Anıt mezar, anıt kabir veya diğer adıyla mozole; büyük, etkileyici ve gösterişli mezar anıtı.

<span class="mw-page-title-main">Kuzey Kore</span> Doğu Asyada bir ülke

Kuzey Kore, resmî adıyla Kore Demokratik Halk Cumhuriyeti, Doğu Asya'da Kore Yarımadası'nda bir devlet. Yüzölçümü 120.540 km²'dir.

<span class="mw-page-title-main">.kp</span> Kuzey Korenin ülke üst düzey alan adı

.kp Kuzey Kore için ayrılmış İnternet Ülke kodu üst-düzey alan adıdır. 24 Eylül 2007'de oluşturulmuştur.

<span class="mw-page-title-main">Pyongyang</span> Kuzey Korenin başkenti

Pyongyang, Kuzey Kore'nin başkenti ve en büyük şehridir. Şehir Taedong Nehri üzerinde yer almaktadır. Nüfusu 1993 yılında 2.741.260 olarak bildirilmiş olup 2003 yılı tahmini nüfusu 3.500.000'dir.

<span class="mw-page-title-main">Kuzey Kore'deki şehirler listesi</span> Vikimedya liste maddesi

Bu liste, Kuzey Kore'deki şehirler listesidir. Ülkenin başkenti Pyongyang, doğrudan yönetilen şehir statüsüne sahip olup iki şehir özel şehir statüsündedirler. Diğer küçük şehirler ise si (시) olarak adlandırılmaktadır.

<span class="mw-page-title-main">Ch'ŏnma-ho</span> Kuzey Korenin ana muharebe tank tasarımı

Ch'ŏnma-ho, "Gökyüzü at kaplanı" veya "Pegasus", ana muharebe tankı, Kuzey Kore'nin tank tasarımıdır.

<span class="mw-page-title-main">USS Pueblo (AGER-2)</span>

USS Pueblo (AGER-2), Amerika Birleşik Devletleri'ne ait istihbarat gemisi, 23 Ocak 1968 günü Pueblo Olayı olarak da bilinen operasyonla Kuzey Kore deniz kuvvetleri tarafından ele geçirilmiştir. Olay sırasında Kuzey Kore yetkililerinin açıklamalarına göre gemi ülke sularına girmiş, ABD yetkililerine göre gemi uluslararası sularda bulunmaktaydı. Pueblo gemisi hâlen Kuzey Kore’nin elindedir ve sergilenmektedir.

Pyongyang-şi Çiyugdan, 30 Nisan 1956'da, Kuzey Kore'nin Pyongyang şehrinde kurulmuş bir futbol kulübüdür. Kuzey Kore Futbol Ligi'nde mücadele etmektedir. Maçlarını Pyongyang şehrindeki Kim Il-sung Stadyumu'nda oynamaktadır.

Air Koryo Pyongyang, Sünen-guyŏk merkezli, Kuzey Kore devletinin ulusal bayrak taşıyıcı havayolu şirketidir. Sunan Uluslararası Havalimanı tabanlıdır ve uluslararası olarak Asya ve Avrupa'daki noktalara tarifeli ve charter hizmetleri ile çalışmaktadır.

Tak, özel günlerde, bayramlarda ve festivallerde, geçit yapılacak caddelere geçici veya sürekli olarak kurulan, günün anlam ve önemine göre yazı, çiçek vb. ile süslenen kemer. Bazı taklar, savaş kazanılması gibi elde edilen büyük başarılar ve yaşanan önemli olaylar şerefine de yapılabilir. Bu türden taklar, çimento gibi dayanıklı bir malzemeyle kalıcı olarak anıt biçiminde yapılır ve dilimize çardak olarak geçen çehartak Farsçada dört kemer anlamına gelmektedir

Pyongyang Zamanı, Eşgüdümlü Evrensel Zaman'dan (UTC) 9 saat öndedir (UTC+9) ve 5 Mayıs 2018 tarihinden beri Kuzey Kore'nin standart zaman dilimidir. Kuzey Kore, Güney Kore gibi yaz saati uygulamasından yararlanmamaktadır.

<span class="mw-page-title-main">Juche Kulesi</span> mimari yapı

Juche Kulesi ya da resmi adıyla Juche Fikri Kulesi, Kuzey Kore'nin başkenti Pyongyang'da yer alan, adını Kim İl-sung'un doktrinleştirdiği Juche felsefesinden alan beton dikilitaş tarzındaki anıtsal sütun. Sosyalist gerçekçi sanat tarzının bir örneği olan anıtın önünde İşçi ve Çiftçi Kadın Heykeli'nden esinlenilen; proletaryayı, çiftçilerini ve entelijansiyayı temsil eden orak, çekiç ve yazı fırçası taşıyan üç kişinin bulunduğu 30 metre yüksekliğinde bronz bir heykel bulunmaktadır.

<span class="mw-page-title-main">Orak, çekiç ve yazı fırçası</span>

Orak, çekiç ve yazı fırçası veya orak, çekiç ve kalem, Kuzey Kore'de iktidar olan Kore İşçi Partisi bayrağında bulunan amblem.

<span class="mw-page-title-main">Kim İl-sung Meydanı</span>

Kim İl-sung Meydanı, Kuzey Kore'nin başkenti Pyongyang'da bulunan anıtsal meydan.

<span class="mw-page-title-main">Pyongyang Folklor Parkı</span>

Pyongyang Folklor Parkı,, Kuzey Kore'nin başkenti Pyongyang'da yer alan lunapark. Park, Kore tarihini yansıtacak şekilde Aralık 2008 tarihinde inşa edilmeye başlanmış ve 11 Eylül 2012'de kullanıma açılmıştır.

<span class="mw-page-title-main">Zafer Takı (Pyongyang)</span> Pyongyang, Kuzey Korede bir yapı

Zafer Takı (Pyongyang), Japon yönetiminde Kore'deki 1925-1945 yılları arasındaki bağımsızlık eylemlerini anmak için inşa edilen tak. Meksika'daki 60 metrelik Devrim Anıtı'ından sonra 50 metrelik yüksekliği ile dünyanın en büyük ikinci zafer takıdır.

<span class="mw-page-title-main">Kumsusan Güneş Sarayı</span> anıt mezar

Kumsusan Güneş Sarayı, diğer adıyla Kumsusan Anıt Sarayı ya da bazı kaynaklarda geçen adıyla Kim İl-sung Müzesi, Kuzey Kore'nin başkenti Pyongyang'da yer alan, ülkenin kurucusu Kim İl-sung'a ait anıt mezar. Yapı önceleri sadece Kim İl-sung'un adına inşa edilmiş iken, oğlu Kim Cong-il'in 2011 yılındaki ölümünün ardından her iki liderin adıyla anılmaktadır.

<span class="mw-page-title-main">Kuzey Kore'de turizm</span>

Kuzey Kore’de turizm, Kuzey Kore hükûmeti tarafından sıkı bir şekilde kontrol edilmektedir. Her yıl yalnızca 4.000 ila 6.000 Batılı turist Kuzey Kore'yi ziyaret etmektedir. Tüm turizm, Kore Uluslararası Seyahat Şirketi (KITC), Kore Uluslararası Spor Seyahat Şirketi (KISTC), Kore Uluslararası Tekvando Turizm Şirketi (KITTC) ve Kore Uluslararası Gençlik Seyahat Şirketi (KIYTC) dahil olmak üzere devlete ait birkaç turizm bürolarından biri tarafından organize edilmektedir.

<span class="mw-page-title-main">Kuzey Kore'de COVID-19 pandemisi</span>

Kuzey Kore'de COVID-19 pandemisi Güney Kore kaynakları pandeminin ülkeyi sürekli olarak etkilediğini belirtmesine rağmen, Kuzey Kore'de resmi olarak onaylanmış COVID-19 vakası yoktu. Virüsün, Güney Kore'den daha çok, virüsün kaynaklandığı Çin'den Kuzey Kore'ye gelmesi muhtemeldir. Çin-Kuzey Kore sınır kısıtlamaları, Kuzey ve Güney Kore arasındaki ağır askerî sınırdan daha rahat. Ancak, iki Çin eyaletinde Kuzey Kore sınırındaki şüpheli COVID-19 vakaları düşüktü.

<span class="mw-page-title-main">Chollima Heykeli</span>

Chollima Heykeli Kuzey Kore'nin başkenti Pyongyang'daki Mansu Tepesi'ndeki bir anıttır. Anıt, Chollima Hareketi'nin "Chollima hızını" sembolize eder. Anıtın tasvir ettiği efsanevi kanatlı at Chollima'nın günde 1.000 ri (400 km) gidebileceği söylenir.