İçeriğe atla

Parrot OS

Parrot OS
Geliştirici(ler)Lorenzo "Palinuro" Faletra,
Parrot Dev Team
İşletim sistemi ailesiLinux (Unix-benzeri)
Paket yöneticisiAPT
Üretime hazır olduğu tarih10 Nisan 2013
Kaynak türüAçık kaynak
LisansÖzgür yazılım, başlıca GNU GPL ve Creative Commons
Çekirdek türüMonolitik çekirdek
Güncelleme yöntemiYuvarlanan sürüm
Platform desteğiamd64 (x86-64), ARM
Kullanıcı arayüzüMATE Masaüstü Ortamı
[1]
Web sitesiparrotsec.org

Parrot OS, Debian tabanlı güvenlik, gizlilik ve geliştirme odaklı olmayı amaçlamış Linux dağıtımıdır.

Temel

Parrot, Linux 5.10 çekirdeği ile Debian'ın "testing" sürümünü temel almıştır. Yuvarlanan sürüm (rolling release) geliştirme modelini takip eder.[2]

Masaüstü ortamı MATE'dir ve varsayılan görüntü yöneticisi LightDM'dir.[3][4]

Sistem, minimum 256 MB RAM'e sahip cihazlarda çalışacak şekilde tasarlanmıştır ve hem 32 bit (i386) hem de 64 bit (amd64) işlemci mimarileri için uygundur.[5] Ayrıca proje ARMv7 (armhf) mimarileri için de mevcuttur.

Haziran 2017'de Parrot Ekibi, esas olarak systemd ile ilgili sorunlar nedeniyle Debian'dan Devuan'a geçmeyi düşündüklerini açıkladı.[6]

21 Ocak 2019 itibarıyla, Parrot ekibi 32-bit (i386) ISO'larının geliştirilmesini aşamalı olarak kaldırmaya başladı.[7]

Ağustos 2020'de Parrot OS, Lightweight Xfce Desktop'ı resmi olarak desteklemektedir.[8]

Sürümler

Parrot'un Debian'a dayalı birden fazla sürümü vardır ve çeşitli masaüstü ortamları mevcuttur.

Parrot Security

Parrot, saldırı azaltma, güvenlik araştırması, adli tıp ve güvenlik açığı değerlendirmesi için kullanılacak bir dizi sızma testi aracı sağlamayı amaçlamaktadır.[9]

Sızma testi, güvenlik açığı değerlendirmesi ve azaltma, adli bilişim ve anonim web taraması için tasarlanmıştır.

Parrot Home

Parrot Home, Parrot'un günlük kullanım için tasarlanmış temel sürümüdür ve dizüstü bilgisayarlarında veya iş istasyonlarında "hafif" bir sisteme ihtiyaç duyan normal kullanıcıları hedefler.

Dağıtım günlük işler için kullanışlıdır. Parrot Home ayrıca insanlarla özel olarak sohbet etmek, belgeleri şifrelemek veya internette anonim olarak gezinmek için programlar içerir. Sistem ayrıca, özel bir güvenlik araçları seti ile bir sistem oluşturmak için bir başlangıç noktası olarak da kullanılabilir.

Parrot ARM

Parrot ARM, gömülü sistemler için hafif bir Parrot sürümüdür. Şu anda Raspberry Pi cihazları için kullanılabilir.

Parrot Architect & IoT

Hiçbir şey önceden yüklenmemiş ParrotOS sürümüdür. Bu sürümle herhangi bir yazılımı ve masaüstü ortamını yüklenebilir.

Parrot OS araçları

Parrot OS'de, Güvenlik Araştırmacıları için özel olarak tasarlanmış ve sızma testiyle ilgili birden fazla araç vardır. Bunlardan birkaçı aşağıda listelenmiştir, daha fazlasını resmi web sitesinde bulabilirsiniz.

Tor

Onion Router olarak da bilinen Tor, İnternet'te gezinmeyi anonim hale getiren dağıtılmış bir ağdır. Tor kullanan istemcinin IP Adresi, istemcinin ziyaret ettiği sunucudan gizlenecek şekilde tasarlanmıştır. Ayrıca, veriler ve diğer ayrıntılar, müşterinin İnternet Servis Sağlayıcısından (ISS) gizlenir. Tor ağı, istemci ve sunucu arasındaki verileri şifrelemek için atlamaları kullanır. Tor ağı ve Tor tarayıcı, Parrot OS'de önceden kurulmuş ve yapılandırılmıştır.

Onion Share

Onion Share, Tor ağı üzerinden her boyuttaki dosyayı güvenli ve anonim olarak paylaşmak için kullanılabilen açık kaynaklı bir yardımcı programdır. Onion Share daha sonra alıcı tarafından TOR tarayıcısını kullanarak TOR ağı üzerinden dosyayı indirmek için kullanılabilecek uzun bir rastgele URL oluşturur.

AnonSurf

Anonsurf, işletim sistemi iletişiminin Tor veya diğer anonim ağlar üzerinden gitmesini sağlayan bir yardımcı programdır. Parrot'a göre, AnonSurf web tarayıcınızı korur ve IP'nizi anonimleştirir.

Ayrıca bakınız

  • BackBox
  • BlackArch
  • Devuan
  • Kali Linux
  • Dijital adli bilişim araçlarının listesi
  • Güvenlik odaklı işletim sistemi

Notlar

  1. ^ "Parrot OS Home's desktop environment". 10 Nisan 2021 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 28 Mayıs 2022. 
  2. ^ "DistroWatch.com: Parrot Security OS". distrowatch.com. 5 Eylül 2015 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 9 Mart 2018. 
  3. ^ Prabhu, Vijay (15 Ekim 2016). "Parrot Security 3.2 "CyberSloop" Ethical Hacking OS With Linux Kernel 4.7 Released". Techworm.net. 17 Ekim 2016 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 21 Ekim 2016. 
  4. ^ "The advanced system for security experts, developers and crypto-addicted people". Parrot OS. 26 Ağustos 2019 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 26 Eylül 2019.  Yazar |ad1= eksik |soyadı1= (yardım)
  5. ^ Adarsh Verma (30 Mayıs 2016). "Parrot Security OS 3.0 "Lithium" — Best Kali line Alternative Coming With New Features". fossBytes. 31 Mayıs 2016 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 21 Ekim 2016. 
  6. ^ Marius Nestor (11 Haziran 2017). "Parrot Security OS Ethical Hacking Distro Considers Ditching Debian for Devuan; systemd could be the main reason for this decision". Softpedia. 12 Haziran 2017 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 21 Haziran 2017. 
  7. ^ "Parrot 4.5 release notes". Parrot OS Blog. 21 Ocak 2019. 9 Ağustos 2020 tarihinde kaynağından arşivlendi. 
  8. ^ "Parrot OS 4.10 Released, Now Officially Supports Lightweight Xfce Desktop". 17 Ağustos 2020. 21 Ağustos 2020 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 16 Kasım 2020. 
  9. ^ "Parrot Security Could Be Your Next Security Tool". Linux.com | The source for Linux information (İngilizce). 2 Aralık 2016. 25 Ocak 2017 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 9 Mart 2018. 

Dış bağlantılar

İlgili Araştırma Makaleleri

Linux dağıtımı ; Linux çekirdeği, GNU araçları ve bir masaüstü ortamının bir araya gelmesiyle, bu birlikteliği sürdürülebilir şekilde yönetecek bir yapılandırma araçları seti, yazılım güncelleme araçları vb. ile oluşturularak tam teşekküllü bir işletim sistemi haline gelen uygulamalar bütününü ifade eder.

<span class="mw-page-title-main">Linux Mint</span> Linux tabanlı bir işletim sistemi

Linux Mint, Ubuntu ve Debian temel alınarak geliştirilen, masaüstü kullanıcılarına yönelik bir Linux dağıtımıdır. Linux Mint, "güçlü ve kullanımı kolay, hem de modern, şık bir işletim sistemi" olmayı hedeflemektedir.

<span class="mw-page-title-main">Nexenta OS</span>

Nexenta OS OpenSolaris projesi ile Oracle firmasının Solaris'in kaynak kodlarını açmasından sonra ortaya çıkan OpenSolaris dağıtımıdır. Nexenta OS, Solaris (SunOS) çekirdeğine sahiptir.

<span class="mw-page-title-main">Xubuntu</span> Ubuntunun XFCE masaüstü ortamını kullanan sürümü

Xubuntu Ubuntu adlı Linux tabanlı işletim sisteminin Xfce masaüstü ortamı kullanılarak oluşturulmuş bir türevidir. Xfce masaüstü ortamını kullanmasından dolayı daha az sistem kaynağı kullanır ve eski masaüstü bilgisayarlar, dizüstü bilgisayarlar, netbooklar ve yüksek verimlilik beklenen iş istasyonları için iyi bir çözümdür.

<span class="mw-page-title-main">LXDE</span> Masaüstü ortamı

LXDE, Unix benzeri işletim sistemleri için geliştirilen özgür ve açık kaynak kodlu bir masaüstü ortamıdır.

Kali; Linux tabanlı, CD'den başlatma seçenekli BackTrack yapımcıları tarafından 2013 yılında oluşturulmuş olan bir güvenlik kontrol işletim sistemi. Offensive Security Ltd. aracılığıyla Mati Aharoni, Devon Kearns ve Raphaël Hertzog tarafından geliştirilmekte ve finanse edilmektedir. İçerisindeki araçlar sayesinde birçok alanda güvenlik testi yapmak ve yazılım geliştirmek mümkün. Masaüstü ortamı olarak KDE, GNOME ve Xfce ortamı bulunmaktadır. Ayrıca 64-bit (amd64), 32-bit (i386), ARM ve Armel alt yapı desteği de vardır.

<span class="mw-page-title-main">Tails</span>

Tails veya açık adıyla The Amnesic Incognito Live System ; güvenlik odaklı, Debian tabanlı Linux dağıtımıdır. Gizlilik ve anonimliği amaçlar. Tüm gelen ve giden bağlantıları Tor aracılığıyla yapmaya zorlar ve anonim olmayan bağlantıları engeller. Sistem, canlı DVD veya canlı USB ile önyüklenmek için tasarlanmıştır ve özellikle istenmediyse makinede herhangi bir sayısal iz bırakmaz. Projenin başlangıcında, geliştirilmesi için Tor Projesi finansal katkıda bulunmuştur.

<span class="mw-page-title-main">KDE Plasma 5</span> Vikimedya kategorisi

KDE Plasma 5, Unix benzeri işletim sistemlerinde çalışmak üzere KDE Plasma 4 masaüstü ortamının halefi olarak 15 Temmuz 2014 tarihinde yayınlanan masaüstü ortamıdır.

<span class="mw-page-title-main">Whonix</span>

Whonix, Debian GNU / Linux tabanlı, açık kaynaklı, güvenlik odaklı Linux dağıtımıdır. Kullanıcıya, internette gizlilik, güvenlik ve anonimlik sağlamayı amaçlamaktadır. İşletim sistemi, Debian GNU / Linux tabanlı çalışan bir "İş İstasyonu" (Workstation) ve bir Tor "Ağ Geçidi" (Gateway) olmak üzere iki sanal makineden oluşur. Sistemin tüm ağı, Tor ağı üzerinden geçecek şekilde zorlanır.

<span class="mw-page-title-main">Linux Lite</span>

Linux Lite, Debian ve Ubuntu tabanlı, Jerry Bezencon liderliğindeki bir ekip tarafından tasarlanan ve geliştirilen bir Linux dağıtımıdır. Dağıtım, özelleştirilmiş bir Xfce masaüstü ortamı ile hafif bir masaüstü deneyimi sunmayı amaç edinir. Yeni başlayan kullanıcılar için de uygun olmak adına bir dizi işleri kolaylaştıracak uygulama içerir.

<span class="mw-page-title-main">MX Linux</span>

MX Linux, kararlı Debian'a dayanan ve MX topluluğu tarafından oluşturulan veya paketlenen ek yazılımlarla birlikte temel olarak antiX bileşenlerini kullanan orta ağırlıkta bir GNU/Linux işletim sistemidir. Bu dağıtımların her birinden en iyi araçları ve yetenekleri kullanmak için antiX ve eski MEPIS toplulukları arasında ortak bir girişim olarak ortaya çıkmıştır. Topluluğun belirttiği hedef, "zarif ve verimli masaüstlerini yüksek kararlılık ve sağlam performansla birleştirmek için tasarlanmış bir işletim sistemi ailesi" oluşturmaktır. MX Linux, bağımsız bir KDE Plasma sürümü ve benzersiz bir Fluxbox uygulaması eklediği Xfce masaüstü ortamını ön tanımlı varyant olarak kullanır. Diğer masaüstü ortamları da sisteme eklenebilir veya "spin-off" ISO yansıları kurularak kullanılabilir.

<span class="mw-page-title-main">Emmabuntüs</span>

Emmabuntüs, Ubuntu / Debian üzerinden geliştirilen ve Emmaüs Toplulukları gibi insani yardım kuruluşlarına bağışlanan bilgisayarların yeniden paketlenmesini kolaylaştırmak için tasarlanmış bir Linux dağıtımıdır.

<span class="mw-page-title-main">Calculate Linux</span>

Calculate Linux, bir Linux dağıtımıdır. Gentoo Linux tabanlıdır.

<span class="mw-page-title-main">SparkyLinux</span> Linux dağıtımı

SparkyLinux, masaüstü odaklı geliştirilmiş, Debian tabanlı bir işletim sistemidir. Önceden yüklenmiş çeşitli masaüstü ortamı seçeneklerinden birini seçmek mümkündür. Tüm uygulamaların en güncel sürümünü temin edebilmek için SparkyLinux her sene 3-4 kez yayımlanır.

<span class="mw-page-title-main">Devuan</span>

Devuan, systemd yerine sysvinit, runit veya OpenRC kullanan Debian Linux dağıtımının bir çatalıdır. Devuan, systemd gibi projeler tarafından "kilitlenmeyi" önlemeyi amaçlar ve Linux'u diğer Unix sistemlerinden ayırmaktan kaçınmak için diğer init sistemleriyle uyumluluğu korumayı hedefler.

antiX Linux Dağıtımı

antiX ( ) Debian Stable tabanlı bir Linux dağıtımıdır. Nispeten hafiftir ve eski bilgisayarlar için uygundur, ayrıca apt-get paket sistemi ve Debian uyumlu depolar aracılığıyla en son çekirdek ve uygulamaların yanı sıra güncellemeler ve eklemeler sağlar. antiX, özellikle tartışmalı systemd init sistemiyle birlikte gönderilmez veya bu sistemi desteklemez. Sürüm 19'dan beri iki init (başlatma) sistemi çeşidiyle gelir: sysVinit ve runit.

<span class="mw-page-title-main">Hafif Linux dağıtımı</span>

Hafif bir Linux dağıtımı, "özellik açısından zengin" bir Linux dağıtımına göre daha düşük bellek kullanan ve/veya daha az işlemci hızına ihtiyaç duyan bir dağıtımdır. Donanıma yönelik daha düşük talepler, ideal olarak daha duyarlı bir makine ile sonuçlanır ve/veya daha az sistem kaynağına sahip cihazların verimli bir şekilde kullanılmasına imkan sağlar. Daha düşük bellek ve/veya işlemci hızı gereksinimleri, yazılım şişkinliğinden kaçınarak, yani pratik kullanımı veya avantajı çok az olduğu veya hiç olmadığı veya talebin olmadığı veya düşük olduğu algılanan özellikleri dışarıda bırakarak elde edilir.

1980'lerde, çoğu dijital adli tıp araştırması, dijital medyayı doğrudan uzman olmayan araçlar kullanarak inceleyen "canlı analizden" oluşuyordu. 1990'larda, araştırmaların medyayı değiştirmeden gerçekleşmesine izin vermek için birkaç ücretsiz yazılım ve diğer özel araçlar oluşturuldu. Bu ilk araç seti temel olarak adli bilişime odaklandı, ancak son yıllarda mobil cihaz adli tıp alanında benzer araçlar gelişti. Bu liste, dijital adli araçların kayda değer örneklerini içerir.

<span class="mw-page-title-main">Pop! OS</span>

Pop OS, bilgisayar üreticisi System76 firması tarafından geliştirilen, Ubuntu tabanlı özgür ve açık kaynaklı bir Linux dağıtımıdır. Grafik kullanıcı arayüzü olarak yine System76 tarafından geliştirilen COSMIC masaüstü ortamını kullanmaktadır. Pop! _OS'un hedef kitlesi; bilgisayarı keşfetme ve yaratma aracı olarak kullanan STEM ve yaratıcı profesyoneller olarak belirlenmiştir.

<span class="mw-page-title-main">Peppermint OS</span>

Peppermint OS, Debian ve Devuan Stable tabanlı bir Linux dağıtımı olup Xfce masaüstü ortamını kullanmaktadır. Çalıştırmak için nispeten düşük donanım kaynakları gerektirmekte olup Linux'a yeni başlayanlar için tanıdık bir ortam sağlamayı amaçlar.