İçeriğe atla

Paro Havaalanı

Koordinatlar: 27°24′32″K 89°25′14″D / 27.40889°K 89.42056°D / 27.40889; 89.42056
Paro Havaalanı
སྤ་རོ་གནམ་ཐང༌
Paro Havaalanı'nın havadan görünümü
IATA: PBH - ICAO: VQPR
Özet
Havalimanı tipiSivil
İşleticiBhutan Sivil Havacılık Bölümü
Hizmet verdiği şehirThimphu ve Paro
YerParo
Bağlantı merkezi (hub)
  • Bhutan Hava Yolları
  • Druk Air
Rakım (ODS)7.332 ft / 2.235 m
Koordinatlar27°24′32″K 89°25′14″D / 27.40889°K 89.42056°D / 27.40889; 89.42056
Harita
Harita
Pistler
YönUzunluk Yüzey
ft m
15/33 6,445 1,964 Asfalt
[1]

Paro Havaalanı (IATA: PBH, ICAO: VQPR) (Dzongka: སྤ་རོ་གནམ་ཐང༌ paro kanam thang), Bhutan'ın Paro şehrindeki bir havaalanıdır. Aynı zamanda Bhutan'daki tek uluslararası havaalanı olma özelliğini taşır.

Özellikleri

Paro Havaalanı, dünyanın inişi en zor havaalanlarından biri olarak kabul edilir. Deniz seviyesinden 1,5 mil yüksektedir ve 18.000 ft uzunluğunda keskin zirvelerle çevrilidir. Pist sadece 6445 ft (1964 m) uzunluğundadır. Şiddetli rüzgarlar sık sık türbülansa sebep olur. Bu nedenle sadece sekiz pilotun bu havaalanına iniş yapma izni vardır. Buraya iniş yapan uçakta bulunan yolcular, inişi "korkunç" olarak nitelendirirler.[2]

Tesisler

Havaalanının 6445 ft (1964 m) uzunluğunda bir asfalt pisti vardır. Aynı zamanda havaalanında 1999 yılında faaliyete geçirilmiş bir terminal bulunur.

Kaynakça

  1. ^ "PARO". World Aero Data. 4 Mart 2016 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 29 Aralık 2012. 
  2. ^ "The Himalayan airport dangerous pilots qualified land there". Daily Mail Online. 30 Aralık 2011 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 12 Aralık 2014. 

İlgili Araştırma Makaleleri

<span class="mw-page-title-main">Aletli iniş sistemi</span>

Aletli İniş Sistemi, pist başına yerleştirilmiş vericiler vasıtasıyla uçakların inişine yardımcı olan bir hassas yaklaşma sistemi. ILS, uçağın pist başına kadar hassas yaklaşmasını sağlayan bir seyrüsefer yardımcı sistemidir. Bulut tavanının alçak, görüş faktörlerinin kötü olduğu hava koşullarında, uçağın alçak bir biçimde piste yaklaşmasını ve piste elektronik cihazlarla emniyetli iniş yapmasını sağlar. Pilota istikamet ve süzülüş hattı bilgisi verir.

<span class="mw-page-title-main">Havaalanı</span> hava aracı operasyonları için genişletilmiş destek olanaklarına sahip, hava araçlarının kalktığı ve indiği yer

Havaalanı, hava meydanı veya havalimanı; hava araçlarının kalkması ve inmesi için özel olarak hazırlanmış, hava araçlarının bakım ve diğer ihtiyaçlarının karşılanmasına, yolcu ve yük alınmasına ve verilmesine ilişkin tesisleri bünyesinde bulunduran yerlerdir.

<span class="mw-page-title-main">Çanakkale Havalimanı</span>

Çanakkale Havalimanı, 1995 yılında hizmete girmiş olup sivil-askeri kategoride olan bir hava meydanıdır. Şehre uzaklığı 5 km olup PCN değeri 105 olan, 2350x45 m ebadında bir adet beton kaplama piste sahiptir. Jet A1 (JP8) yakıt ikmali yapılmaktadır.Yolcuya açık alanlar 144 m² olup 40 araçlık otopark kapasitesine sahiptir. 2008 yılında açılan yeni terminali ile yolcu kapasitesini arttırmıştır. Haftada 3-4 gün 1 uçak kalkışı ve inişi şeklinde çalışmaktadır.

<span class="mw-page-title-main">Bursa Yenişehir Havalimanı</span>

Bursa Yenişehir Havalimanı, 1944'te bir askeri üs olarak kurulan tesis, askeri havaalanına yapılan ilave tesislerle birlikte sivil hava ulaşımına hazır hale getirilerek Bursa Havaalanı adıyla, 3 Kasım 2000 tarihinde hizmete girdi. Sivil-askeri amaçla kurulan Hava Meydanının Bursa il merkezine uzaklığı 50 km olup 3000x45 ve 3000x30 metre boyutlarında iki adet beton kaplama pisti bulunmaktadır.

<span class="mw-page-title-main">Rostov-na-Donu Havalimanı</span> Rusyada havalimanı

Rostov-na-Donu Havalimanı Rusya'nın Rostov-na-Donu kentinde bulunan uluslararası bir havalimanıdır. Kente uzaklığı 9 km.dir. 2008 yılında 1,257,824 yolcu havalimanını kullanmıştır. Üç tane pisti bulunmaktadır. Pistin yüzeyinin bir tanesi beton olup, diğer ikisi çimdir. Havalimanı 1986 yılında uluslararası havalimanı olmuştur.

<span class="mw-page-title-main">Saraybosna Uluslararası Havalimanı</span>

Saraybosna Uluslararası Havalimanı ve aynı zamanda Butmir Havalimanı olarak da bilinen Bosna-Hersek'teki en büyük havalimanlarındandır. Havalimanı Saraybosna şehri yakınlarındadır ve şehrin güneybatısındadır. Aynı zamanda şehre düzenlenen kısa geziler için de popülerdir. Yugoslavya döneminde 1966'da yapımına başlanmış, 2 Haziran 1969'da hizmete açılmıştır.

<span class="mw-page-title-main">Deyrizor Havaalanı</span>

Deyrizor Havaalanı, Suriye'nin kuzeydoğusunda, Fırat Nehrinin kenarında kurulan Deyrizor Valiliği'ne bağlı Deyrizor şehrine hizmet vermekte olan 600,000 yolcu kapasiteli bir havaalanıdır.

<span class="mw-page-title-main">Kamışlı Havaalanı</span>

Kamışlı Havaalanı (IATA: KAC, ICAO: OSKL), Suriye'nin kuzeydoğusunda, Türkiye sınırının yanında kurulu olan, Hasiçi Valiliği'ne bağlı Kamışlı şehrine hizmet vermekte olan bir havaalanıdır.

<span class="mw-page-title-main">Palmira Havaalanı</span>

Palmira Havaalanı (IATA: PMS, ICAO: OSPR), Suriye çölünün ortasında antik kentin yanına kurulu olan, Humus Valiliği'ne bağlı Palmira şehrine hizmet vermekte olan bir havaalanıdır.

<span class="mw-page-title-main">Erbil Havalimanı</span>

Erbil Havalimanı. Irak'ın kuzeyindeki Erbil şehrinde yer alan havalimanı, Irak Kürdistanı Başbakanı Neçirvan Barzani İdris tarafından oluşan bir komite altında, Kürdistan Bölgesel Yönetimi tarafından işletilmektedir. Duhok'ta üçüncü yapım aşamasında olmak üzere Irak'ın Kürdistan bölgesinde iki uluslararası havalimanından biridir.

<span class="mw-page-title-main">Arak Havaalanı</span>

Arak Havaalanı, İran'nın Merkezi Eyaleti'nin merkezi olan ve eski adı Sultanabad olan Arak şehrinde bir havaalanıdır. İran'daki eski havaalanlarından biri olup, 1938 yılında açılmıştır.

<span class="mw-page-title-main">Prenses Juliana Uluslararası Havaalanı</span>

Prenses Juliana Uluslararası Havaalanı Saint Martin adasında Hollanda'ya bağlı bölümünde hizmet vermektedir. 2007 yılında havalimanı 1.647.824 yolcu ve 103.650 uçak hareketleri ele alınmıştır. Havaalanı, 1942 yılında bir askeri uçak pisti olarak başladı. 1943 yılında sivil havaalanına çevrildi. 1964 yılında yeni bir terminal binası ve kontrol kulesi ile havaalanında tadilat edilmiş ve taşınmıştır.

<span class="mw-page-title-main">Juba Uluslararası Havalimanı</span>

Juba Uluslararası Havalimanı

<span class="mw-page-title-main">Belgrad Nikola Tesla Havalimanı</span> Sırbistan ana uluslararası havalimanı

Belgrad Nikola Tesla Havalimanı Sırbistan’ın en büyük ve en işlek havalimanı olup, başkenti Belgrad şehir merkezinin 18 km batısında yer almaktadır. Surčin banliyösünün yakınında yer almaktadır. Önceden Belgrad Havalimanı ya da Surčin Havalimanı olarak adlandırılan havalimanına “Nikola Tesla” adı, 2006 yılında verilmiştir.

<span class="mw-page-title-main">EuroAirport Basel-Mulhouse-Freiburg</span>

EuroAirport Basel-Mulhouse-Freiburg, İsviçre'nin Basel, Fransa'nın Mulhouse ve Almanya'nın Freiburg kentleri tarafından ortaklaşa kullanılan uluslararası havaalanı.

Boraldai Havalimanı Kazakistan'ın eski başkenti olan Almati şehrinin 5 km (3,1 mi) batısındadır. Her türlü helikoperin inişi için elverişlidir, örnek olarak Mi-2, Mi-6, Mi-8, Mi-10, Ka-32 ve light aircraft verilebilir, aynı zamanda An-24, An-26, An-30, An-72 ve An-74 içinde uygundur. Havalimanının alanı ise 705.000 m2 (7.590.000 ft2)dir.

<span class="mw-page-title-main">Aydın Çıldır Havalimanı</span>

Aydın Çıldır Havalimanı,, Aydın ilinin Efeler ilçesinde bulunan bir havalimanıdır. 2012 yılında işletme hakkı Devlet Hava Meydanları İşletmesi tarafından 20 yıllığına Türk Hava Yolları Anonim Ortaklığı'na devredilmiştir. Günümüzde Türk Hava Yolları Uçuş Akademisi adıyla, 27 eğitim uçağıyla pilotaj eğitimi için kullanılmaktadır.

<span class="mw-page-title-main">Gaziemir Hava Üssü</span>

Gaziemir Hava Üssü, İzmir'in Gaziemir ilçesinde bulunan bir hava üssüdür. İzmir'in 10 km güneyindedir. Türk Hava Kuvvetleri'ne aittir ve Hava Eğitim Komutanlığı tarafından işletilmektedir.

<span class="mw-page-title-main">Chele Geçidi</span>

Chele La, Haa ve Paro vadileri arasında, deniz seviyesinden 3,988 metre (13,083 ft) yer alır ve Bhutan'ın en yüksek motorlu geçiş noktasıdır. Geçit, Paro'ya 35 km ve Bondey-Haa karayolu üzerinde Haa'ya 26 km uzaklıktadır. 1990'larda inşa edilen asfalt yol, keskin dönüşler ve dik düşüşler içerir ve dardır. Kışın kar, buz ve çığ riski nedeniyle yoldan geçiş tehlikeli olmaktadır.

<span class="mw-page-title-main">Nottingham Havalimanı</span> Nottinghamshire, İngilterede bir havalimanı

Nottingham Havalimanı veya Nottingham City Havalimanı olarak bilinen havalimanı Tollerton, Nottinghamshire, İngiltere'dedir. Nottingham City Şehir Merkezi'nin 3 deniz mili güneydoğusunda yer alır ve at Trent Köprüsü'ndeki A52 ve A606'da yön tabelası bulunur. Bu sebeble havalimanı, Birleşik Krallık'ta bir şehir merkezine en yakın havalimanlarından birisidir. Havaalanı özel havacılık, iş havacılığı ve uçuş eğitimi için donatılmıştır.