İçeriğe atla

Parmak çöreği

Parmak çöreği
Ülke(ler)Türkiye
TürüÇörek

Parmak çöreği, Türk mutfağında yer alan bir çörek türüdür.

Yörelere Göre Çeşitleri

Yozgat Parmak Çöreği

Yozgat Parmak Çöreği un, tuz, su, maya ve ekşi maya kullanılarak üretilir. Taş fırında odun ateşiyle pişirilir. Yozgat Parmak çöreği 27.12.2013 tarihinde Türk Patent ve Marka Kurumu tarafından tescillenmiş ve coğrafi işaret almıştır.[1]

Ayrıca bakınız

Kaynakça

  1. ^ "Arşivlenmiş kopya". 28 Ocak 2022 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 28 Ocak 2022. 

İlgili Araştırma Makaleleri

Hamursuz,bir çeşit mayasız çörektir.

<span class="mw-page-title-main">Küp peyniri</span> bir tür geleneksel Türk peyniri

Küp peyniri, İç Anadolu Bölgesi ve Doğu Anadolu bölgesinde, hemen hemen tüm illerde geleneksel olarak üretilen bir peynir türü. Bir kısım bölgelerde çömlek peyniri adıyla bilinir.

<span class="mw-page-title-main">Çörek</span> Türk mutfağından tatlımsı bir hamur işi, bölge ülkelerinde de tanınır

Çörek, az yağlı, yumurtalı, bazı çeşitleri şekerli bazıları ise tuzlu, gevrekçe bir hamur işi türü. En bilinen örnekleri ay ve paskalya çörekleridir. Kahramanmaraş şehrine ait olan Maraş Çöreği coğrafi işaret almıştır.

Tandır kebabı tandırda pişirilen kebap çeşididir.

<span class="mw-page-title-main">Kiliçe çöreği</span>

Kulîce (کلیچه), Kiliçe çöreği bir çeşit simit veya çörektir. Ahmed Eflâkî’nin Menâkıbü’l Ârifîn adlı eserinden Selçuklu Anadolusu’nda kulîce(کلیچه) ,(simîd)(سميد) tüketildiği anlaşılmaktadır.

Van çöreği, bir çeşit çörektir. İç harcında ceviz bulunur. Kahvaltılarda tüketilir.

Amasya çöreği buğday unu ile yapılan bir çeşit çörektir. Nohut mayası ile mayalanarak yapılır. Malzemesi, buğday unu, ceviz içi, tereyağı, nohut suyu, tuz, yumurta sarısı, toz şeker, sıvı yağdır. Amasya Çöreği 24.08.2021 tarihinde Türk Patent ve Marka Kurumu tarafından tescillenmiş ve coğrafi işaret almıştır.

Kül çöreği, Türk mutfağında yer alan bir çörek türüdür.

Yağlı çörek, Türk mutfağında yer alan bir çörek türüdür.

Bayram çöreği, Türk mutfağında yer alan bir çörek türüdür.

Tokat çöreği, Türk mutfağında yer alan bir çörek türüdür. Tokat çöreği, Türk Patent ve Marka Kurumu tarafından tescillenmiş ve coğrafî işaret almıştır.

Maraş çöreği, Türk mutfağında yer alan bir çörek türüdür. Yivli gürgen merdane üretimde kullanılır. Maraş çöreği 13.06.2018 tarihinde Türk Patent ve Marka Kurumu tarafından tescillenmiş ve coğrafi işaret almıştır.

Kaymaklı çöreği, Türk mutfağında yer alan bir çörek türüdür. Nevşehir Kaymaklı Çöreği 10.01.2022 tarihinde Türk Patent ve Marka Kurumu tarafından tescillenmiş ve coğrafi işaret almıştır.

Aksaray tahinlisi, bir çeşit çörektir. Malzemeleri hamuru için, buğday unu, kepekli buğday unu, su, beyaz toz şeker, tuz, kuru maya, tereyağı veya zeytinyağı, tahin, süt kullanılır. İç harç için ise tahin, zeytinyağı, tereyağı kullanılır.

Yağlı, bir çeşit çörektir.

Yoğurtmaç, bir çeşit çörektir.

Simit dürüm un ile yapılan bir çeşit çörektir.

<span class="mw-page-title-main">Kalecik çöreği</span>

Kalecik çöreği buğday unu ile yapılan bir çeşit çörektir. İçerisinde ceviz ve yenibahar baharatı bulunur. Ankara Kalecik çöreği 07.10.2020 tarihinde Türk Patent ve Marka Kurumu tarafından tescillenmiş ve coğrafi işaret almıştır.

Bilik ekmeği, ekşi mayalı ekmektir. Malzemeleri;ekmeklik buğday unu, hamur mayası veya kuru maya, tereyağı, ay çiçek yağı, tuz, su, süttür. Ekmeğin üzerine sürmek için malzemeler; çörek otu, susam, yumurta, dut pekmezi ve sudur. Malatya Bilik Ekmeği 27.05.2022 tarihinde Türk Patent ve Marka Kurumu tarafından tescillenmiş ve coğrafi işaret almıştır.

Burmalı çörek buğday unu ile yapılan bir çeşit çörektir.