İçeriğe atla

Park Güell

Park Güell
Parc Güell (Katalanca)
Parkın girişindeki iki bina
Harita
TürPark
KonumBarcelona
 İspanya
Yüzölçümü17,18 ha
Açılış1926 (98 yıl önce) (1926)
KurucuEusebi Güell
TasarımcıAntoni Gaudí
SahibiBarselona Kent Konseyi
DurumAçık
Resmî siteparkguell.barcelona
Giriş merdivenleri
KonumAntoni Gaudí'nin eserleri
KriterKültürel, (i), (ii), (iv)
Referans320-001
Tescil1984 (8. oturum)
Uzatma2005
BölgeAvrupa ve Kuzey Amerika
TürTaşınamaz
KriterAnıt
Belirleme24 Temmuz 1969
Referans no.RI-51-0003818

Park Güell, (KatalancaParc Güell Katalanca telaffuz: [ˈpaɾɡ ˈɡweʎ]; İspanyolcaParque Güell) İspanya Barselona'da bulunan bahçelerden ve mimari unsurlardan oluşan bir kamu parkıdır.[1] Park Güell, Barselona'nın Gràcia bölgesinde bulunan La Salut'ta yer almaktadır.[2] Katalan bir girişimci Eusebi Güell tarafından kentleşme göz önünde bulundurularak, parkın tasarımını ünlü bir mimar ve Katalan modernizminin yüzü olan Antoni Gaudí'ye verildi.

Park 1900'den 1914'e kadar inşa edildi ve resmî olarak 1926'da halka açıldı. 1984 yılında UNESCO, parkı "Antoni Gaudi'nin Eserleri" adı altında bir Dünya Mirası Alanı olarak ilan etti.[3]

Park Güell, Gaudí'nin natüralist dönemine (20. yüzyılın ilk on yılı) ait sanatsal zenginliğinin bir yansımasıdır. Bu dönemde mimar, organik şekillerden ilham alarak tarzını mükemmelleştirdi. Köklerini geometri analizine dayanan bir dizi yeni yapısal çözümü uygulamaya koydu. Katalan sanatçı buna yaratıcı özgürlüğü ve yaratıcı, dekoratif bir yaratımı ekliyor. Bir nevi barokluktan yola çıkan eserleri, rasyonel katılıktan ve her türlü klasik öncülden uzak, biçim ve hacim açısından yapısal bir zenginliğe kavuşuyor. Gaudí, Park Güell'in tasarımında tüm arkitektonik dehasını açığa çıkardı ve organik tarzının sembolü haline gelecek ve Kutsal Aile Bazilikası ve Kefaret Kilisesi'nin yaratılmasıyla sonuçlanacak yenilikçi yapısal çözümlerinin çoğunu uygulamaya koydu. (KatalancaSagrada Familia).

Güell ve Gaudí, doğal bir parkın içinde yer alan bu alanı tasarlayarak, maksimum konfor sağlamak için en son teknolojik gelişmelerle donatılmış, sanatsal bir dokunuşla tamamlanmış, yüksek kaliteli evlerden oluşan organize bir bölge hayal ettiler. Ayrıca parkın ortak öğelerinde hem patron hem de mimar tarafından paylaşılan birçok siyasi ve dini idealin sentezini yapmaya çalıştıkları için sembolizmden güçlü bir şekilde etkilenen bir topluluk tasavvur ettiler: Bu nedenle, özellikle Katalan ülkelerinin temsil edildiği giriş merdiveninde siyasi Katalanizm'den ve aslında bir şapel olarak tasarlanan Monumento al Calvario'da Katoliklikten kaynaklanan belirgin kavramlar bulunur. Mitolojik unsurlar o kadar önemlidir ki; Güell ve Gaudí'nin park anlayışı da belirgin bir şekilde Delfi Apollon Tapınağı'ndan esinlenmiştir.

Gaudi Evi Müzesi

Park aslında ticari açıdan başarısız bir konut alanının parçasıydı ve parka adını veren Kont Eusebi Güell'in fikriydi. İngiliz bahçeşehir hareketinden ilham almıştır. Alan, Muntanya Pelada (Çıplak Dağ) adı verilen, az bitki örtüsü ve az ağaç içeren kayalık bir tepeydi. Zaten Larrard Evi veya Muntaner de Dalt Evi adında büyük bir kır evi içeriyordu ve La Salut (Sağlık) adı verilen üst sınıf evlerin bulunduğu bir mahallenin yanındaydı. Amaç, temiz havadan (dumanlı fabrikalardan oldukça uzakta) ve sitenin güzel manzaralarından yararlanmaktı; lüks evler için altmış üçgen arsa sağlandı. Kont Eusebi Güell, 1906 yılında Larrard Evi'ne taşınarak sitenin prestijini artırdı. Sonuçta, ikisi de Gaudí tarafından tasarlanmayan yalnızca iki ev inşa edildi. Bunlardan birinin örnek tanıtım evi olması planlanmıştı, ancak 1904'te tamamlanıp satışa sunulduğunda hiçbir alıcı gelmeyince, Güell'in önerisi üzerine Gaudí, birikimleriyle burayı satın aldı ve 1906'da ailesi ve babasıyla birlikte buraya taşındı.[4] Gaudí'nin 1906'dan 1926'ya (ölümüne) kadar yaşadığı bu ev, 1904 yılında Francesc Berenguer tarafından inşa edilmişti. Gaudí'nin ve birkaç iş ortağının orijinal eserlerini içerir. 1963'ten beri Gaudí Evi Müzesi (Casa Museu Gaudí) olarak kullanılmaktadır. 1969'da ulusal öneme sahip tarihi bir sanat anıtı olarak ilan edilmiştir.[5]

Belediye bahçesi

Parkın ana girişinde bulunan, Şubat 2007'deki vandalizmden sonra restore edilen, "el drac" (ejderha) olarak bilinen Gauidi'nin çok renkli mozaik semenderi

O zamandan beri belediye bahçesine dönüştürüldü. Yeraltı demiryoluyla (her ne kadar istasyonlar Park'tan uzakta ve tepenin çok daha aşağısında olsa da), şehir içi otobüslerle veya ticari turist otobüsleriyle ulaşılabilir durumdadır.[6] Ekim 2013'ten bu yana Anıtsal Bölge'yi (ana giriş, teras, viyadükler ve mozaik içeren kısımlar) ziyaret etmek için giriş ücreti ödendiğinden Park'a giriş artık ücretsiz değildir. Genellikle önceden tükenen sınırlı biletler mevcuttur. Gaudí'nin kendi tasarladığı mobilyaların bulunduğu evi "la Torre Rosa" yalnızca başka bir giriş ücreti karşılığında ziyaret edilebilir. Hem Gaudí'nin evini hem de Sagrada Familia Kilisesi'ni görmek isteyenler için indirimli fiyat uygulanmaktadır.[7]

Gaudí'nin ana terastaki mozaik çalışması

Kaynakça

  1. ^ Hurtado i Cuevas, Victor (2022). Atles històric de Catalunya (Katalanca) (2. bas.). Barcelona: Vicens-Vives. ISBN 978-8431647445. 
  2. ^ Buffery, Helena (2010). Historical dictionary of the Catalans. Lanham, Md.: Scarecrow Press. ISBN 978-0810854833. 
  3. ^ "Gaudi UNESCO". 27 Eylül 2020 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 13 Mart 2020. 
  4. ^ Zimmermann, Robert (2002), The Best of Gaudí (PDF), 2 Temmuz 2007 tarihinde kaynağından (PDF) arşivlendi 
  5. ^ "Over a hundred years of history | Web oficial Park Güell | Barcelona". parkguell.barcelona. 26 Nisan 2023 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 10 Eylül 2023. 
  6. ^ "Sustainable access | Web oficial Park Güell | Barcelona". parkguell.barcelona. 26 Nisan 2023 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 10 Eylül 2023. 
  7. ^ "Buy tickets | Web oficial Park Güell | Barcelona". parkguell.barcelona. 2 Haziran 2023 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 10 Eylül 2023. 

İlgili Araştırma Makaleleri

<span class="mw-page-title-main">Mozaik</span>

Sanatta mozaik; bir yüzeyin, farklı renklerdeki küçük parçacıkların yan yana getirilmesi yöntemiyle süslenmesi ve bu şekilde üretilmiş eserdir. Taş, cam, tuğla, metal veya deniz kabuğu gibi çok çeşitli malzemelerden mozaik yapılabilir. Kakmacılıktan farklı olarak, mozaik sanatında parçacıklar yüzeydeki çukurcuklara yerleştirilmez, yüzeye yapıştırıcı ile tutturulur.

<span class="mw-page-title-main">Barselona</span> Ispanyanın kuzeydoğusunda, ülkenin ikinci büyük kenti

Barselona, İspanya'nın kuzeydoğu kıyısında bulunan bir kent. Katalonya özerk bölgesinin başkenti ve en büyük kenti, ayrıca İspanya'nın nüfus bakımından ikinci en büyük kentidir. Şehir merkezi sınırları içindeki nüfusu 1,6 milyon, komşu ilçelerle birlikte Barselona ilinin nüfusu 4,8 milyondur. Avrupa Birliği sınırları içindeki beşinci en büyük metropoliten alandır. Kent, İspanya-Fransa sınırının yaklaşık 150 km güneyinde yer alır. İspanya'nın Akdeniz kıyısındaki en önemli limanı ve ticaret merkezidir. Kendine özgü kültürü ve güzelliğiyle ün yapan Barselona'nın, Gaudi'nin başını çektiği modernizm akımıyla planlanmış, 1900'lerden kalma ızgara planlı modern bölümü ilgi çekmektedir. Yaygın dil Katalanca'dır.

<span class="mw-page-title-main">Katalonya</span> İspanyaya bağlı İber Yarımadası’nın kuzeydoğusunda yer alan özerk bölge

Katalonya, İspanya'ya bağlı İber Yarımadası'nın kuzeydoğusunda yer alan özerk bölge. Katalonya 4 ilden oluşmaktadır: Barselona, Girona, Lleida ve Tarragona. Barselona, en büyük şehir ve başkenttir; İspanya'nın 2. en nüfuslu belediyesi ve Avrupa Birliği içerisindeki en yoğun nüfuslu 17. kentsel alandır.

<span class="mw-page-title-main">Amsterdam</span> Hollandanın başkenti ve en büyük şehri

Amsterdam, Hollanda'nın başkenti ve ülkenin en yüksek nüfuslu şehridir. Ancak Hollanda, hükûmetin ve meclisin bulunduğu Lahey'den yönetilir. Şehir, ülkenin batısında, Kuzey Hollanda eyaletinde yer almaktadır. 12. yüzyılda Amstel ırmağının kıyısında bir balıkçı köyü olarak kurulan Amsterdam, Hollanda'nın kişi sayısı bakımından en büyük, kültürel ve parasal yönden de en önemli kentidir. Şehir merkezinde 2018 sayımına göre 872.680 kişi yaşasa da, şehir sınırları içinde bu sayı 1.558.755 ve metropoliten bölgede 2.480.394'tür.

<span class="mw-page-title-main">Antoni Gaudí</span> Katalan mimar

Antoni Gaudí ya da tam adıyla Antoni Plàcid Guillem Gaudí i Cornet, İspanya’da Art Nouveau akımının İspanyol öncüsü olan Katalan mimar. Barselona’nın en ünlü mimari eserlerinin yaratıcısıdır.

Yahya Efendi Tekkesi, İstanbul'da Yahya Efendi tarafından kurulmuş tekkedir. Beşiktaş'ta, Yıldız mahallesi, Yahya Efendi Çıkmazı'nda yer alır. Tekkenin çeşmesinin kitabesinden yola çıkarak kuruluş tarihinin 1538 olduğu tahmin edilir. Tekkelerin 1925 yılında kapatılmasından beri cami olarak hizmet vermektedir.

<span class="mw-page-title-main">Sagrada Família</span> Yapımı tamamlanmayan kilise

La Sagrada Familia, İspanya'nın Barselona şehrinde bulunan ve modern mimarinin öncülerinden sayılan Antoni Gaudi'nin 1883 yılında devraldığı fakat 1926 yılında bir tramvayın altında kalarak ölmesi sonucu yarım kalan bir bazilikadır.

<span class="mw-page-title-main">Modern mimarlık</span>

Modern mimarlık, 19. yüzyıl'ın Eklektisist mimarlığına karşı çıkan özgün yaratma yanlısı tüm mimari akımların genel adıdır. Eklektisizmin geçmişten biçim aktarmaları yapan tutumuna karşıt olarak, tüm modern akımlar mimari biçimlerin çağa ve güncel koşullara göre oluştuğu görüşü doğrultusunda çalışmışlardır. Kabaca, Art Nouveau'nun ortadan kalkışından, 1910'dan sonra, 1970'lere dek gelişen tüm akımlar modern mimarlık kapsamı içinde değerlendirilebiler. Bunlar tasarım anlayışları açısından birbirlerinden çok farklı kutuplarda yer alsalar da temelde tarihten yararlanmayı yadsıyışlarıyla ortaklaşırlar. 1970'lerden bu yana modern mimarlık Postmodernizm karşısında sürekli gerileyerek, yerini tarihselci bir akıma terk etmektedir.

<span class="mw-page-title-main">Frank Lloyd Wright</span> Amerikalı mimar (1867 – 1959)

Frank Lloyd Wright, Amerikalı mimar, yazar, eğitimci.

<span class="mw-page-title-main">Ortaköy, Beşiktaş</span> Beşiktaş, İstanbul, Türkiyede mahalle

Ortaköy, Boğaziçi'nin Avrupa yakasında, Beşiktaş ilçesine bağlı mahalle ve semt. Ortaköy ve Mecidiye mahallelerinden oluşan Ortaköy semti, sahile açılan vadi boyunca yamaçlara kurulmuş bir yerleşmedir. Kuruçeşme, Ulus, Levazım, Balmumcu ve Yıldız mahalleriyle çevrili olan semtin kuzey sınırı Defterdarburnu'dur. Ortaköy Camii semtin sembolüdür.

<span class="mw-page-title-main">Cumhuriyet Müzesi</span> II. TBMM Binası (1924–1960)

Cumhuriyet Müzesi veya II. TBMM Binası, TBMM'nin 1924-1960 yılları arasında faaliyetlerinin gerçekleştirildiği Ankara'nın Altındağ ilçesindeki tarihî yapı.

<span class="mw-page-title-main">Fransa mimarisi</span>

Fransız mimarisi veya Fransa mimarisi, Fransız ve yabancı asıllı mimarların Fransa Cumhuriyeti coğrafi sınırları içinde tasarladığı veya inşa ettiği mimari eserlere verilen genel isimdir.

<span class="mw-page-title-main">Art Nouveau</span> 19. yüzyılın sonunda endüstrileşmenin getirdiği seri üretime tepki olarak doğan ve eklektisizmden etkilenen sanat akımı

Art Nouveau, zarif dekoratif süslemelerin ön plana çıktığı, kıvrımların ve bitkisel desenlerin sıklıkla kullanıldığı bir sanat akımıdır. Köklerinin Londra merkezli Arts & Crafts Hareketi'ne dek gittiği söylenebilir. Avrupa ve Amerika'yı etkilemiştir.

<span class="mw-page-title-main">Reichskanzlei</span>

Reichskanzlei, 1871'den 1945'e kadar Alman Reich'ı döneminde Almanya Şansölyeliğinin geleneksel adıydı. 1875'teki Şansölyelik yeri, Berlin'deki Wilhelmstraße'de bulunan Prens Antoni Radziwiłł'nin (1775-1833) eski şehir sarayıydı. Hem saray hem de yeni bir Reich Şansölyesi binası II. Dünya Savaşı sırasında ciddi şekilde hasar gördü ve sonra yıkıldı. Günümüzde Almanya Şansölyelik ofisine genellikle Kanzleramt ya da daha resmi olarak Bundeskanzleramt adı verilir. İkincisi, 2001 yılında tamamlanan Şansölye Ofisinin yeni yer adıdır.

<span class="mw-page-title-main">Casa Milà</span>

Casa Milà, Katalonya'nın idarî merkezi Barselona şehrinin Eixample semtinde Passeig de Gràcia caddesinde bulunan ve 1906 - 1910 yıllları arasında Antoni Gaudí tarafından tasarlanıp inşa edilen bina. La Pedrera lakabıyla da bilinmektedir.

<span class="mw-page-title-main">Francesc de Paula Villar y Lozano</span>

Francesc de Paula Villar y Lozano ya da tam adıyla Francisco de Paula del Villar y Lozano, İspanyol mimar. Madrid'teki San Fernando Güzel Sanatlar Akademisi'nden 1852 yılında mimarlık diplomasını almıştır.

<span class="mw-page-title-main">Ricardo Bofill Taller de Arquitectura</span>

Ricardo Bofill Taller de Arquitectura (RBTA). Kuruluş tarihinden bu yana 50 yılı geride bırakan Barselona merkezli “Ricardo Bofill Mimarlık Fabrikası,” “La Fabrica” diye adlandırılan yeniden tasarlanmış eski bir çimento fabrikasını ana çalışma alanı olarak kullanmaktadır. Bugüne kadar 40 ülkede 1000’i aşkın proje üzerinde çalışmış olan EL Taller ekibi 20 ülkeden mimar, şehir planlamacısı, grafik tasarımcısı, ekonomist gibi farklı profesyonellerden oluşur.

<span class="mw-page-title-main">Jože Plečnik</span> Sloven mimar

Joze Plečnik (

<span class="mw-page-title-main">900 Stewart Avenue (Ithaca, New York)</span>

900 Stewart Avenue, Ithaca, New York'ta benzersiz Mısır Uyanış mimarisi ile, bir uçurumun aşağısında dramatik yerleşimi ve gök bilimci Carl Sagan'ın ikametgâhı olmasıyla dikkat çeken bir binadır. Bina, Fall Creek ve Ithaca Şelaleleri'ne bakan, sokak seviyesinden yaklaşık 15 metre (49 ft) aşağıda bir çıkıntı üzerinde yer almaktadır.

Yavaş mimari, 1980'lerin ortasındaki yavaş yemek hareketinden ortaya çıktığına öne sürülen bir kavramdır. Yavaş mimari, kısa vadeli hedefler için hızlı bir şekilde inşa edilmenin aksine, genellikle yavaş yavaş ve organik olarak yaratılan mimari stildir. Genellikle ekolojik, çevresel açıdan sürdürülebilir bir yaklaşımla birlikte anılmaktadır.