İçeriğe atla

Park (film)

Park
Park
Film afişi.
YönetmenRasim Ocakov
SenaristRüstem İbrahimbeyov
OyuncularFahreddin Manafov - Marat
Kalina Belyayeva - Vika
Mikail Kerimov - arkadaş
Stanislav Sadalski - Kamil
Abbas Kazımov - Mirza
Aleksandr Kalyagin - Gena
Kalina Polskix - Matiss
Mebud Meherremov - Alik
Tofik Şabanov - Vakif
Hasanağa Turabov - idare başkanı
Tahir Yakın - "Kroşka"
Tamara Urjumova - Marat'ın annesi
Natəvan Memmedova - Kız
Ruslan Nesirov - Marat (çocuk)
Həzri Rahimov - Rıfat (çocuk)
Maksim Şvedov - Yurka
İ. Ekberov
Nadir Azmemmedov
V. Voynova
T. Korçiyev
R. Kerimov
Cavan Zeynallı - şarkıcı
Y. Kovalenko
Ötkəm İskenderov - Sefer
Nikolay Kuzmin
Dadaş Kazımov - Fehle-neftçi
Fikret Memmedov - Marat'ı döven
Muhtar Maniyev - komşu
Rauf Aliyev - Marat'ın arkadaşı
Elbrus Vahidov
MüzikEmin Sabitoğlu
Görüntü yönetmeniRafik Kamberov
Yuri Vorontsov
StüdyoAzerbaycanfilm ve Lenfilm Kinostudiyası
CinsiSinema filmi
TürüDram
RenkRenkli
Yapım yılı1983, Azerbaycan SSC ve Rusya SFSC
Süre77.5 dk.
DilAzerice

Park, hüzünlü bir aşk hikâyesinin anlatıldığı 1983 Azerbaycan yapımı bir dram filmidir. Filmin adının park olmasının nedeni parkların insanların buluşma, kavuşma, konuşma ve ayrılma yerleri olmasıdır.

Konusu

Azeri oğlan Marat (Fahreddin Manafov), Sankt-Peterburg'da Vika (Qalina Belyayeva) isimli bir kızla tanışır. Kimsesiz kız, Marat'ın onu Bakü'ye götürmesini ister. Bunun üzerine Vika, Bakü'de olan her şeyi kıskanır. Marat'ın Vika'ya olan aşkı her geçen gün artmaktadır fakat Vika, Marat'ın bir arkadaşıyla (Mikail Kerimov) evlenerek Marat'ı terk eder.[1]

Filmi Seslendirenler

Ramiz Malikov - Marat'ı döven (Fikret Memmedov)
Emine Yusufkızı - Marat'ın annesi (Tamara Urjumova)
Rasim Balayev - Arkadaş (Mikayıl Kərimov)
Aliabbas Kadirov - Kamil (Stanislav Sadalski)
Zemfira Sadıkova - Katibe
Eldeniz Resulov - Mirzə (Abbas Kazımov)
Perviz Bağırov - Nezaretçi
Semender Rzayev - Gena (Aleksandr Kalyagin)
Sofa Besirzade - Gena'nın annesi
Zernigar Ağakişiyeva - Kalina
Ramiz Azizbeyli - Alik (Mebud Meherremov)
Necibe Hüseyinova - Sevda
Sona Mikailova - Vika (Kalina Belyayeva)[2]

Kaynakça

  1. ^ Kazımzade, Aydın (2004). Bizim "Azərbaycanfilm" 1923-2003. yıllar. Bakü: Azərbaycan Respublikası Mədəniyyət Nazirliyi. C.Cabbarlı adına "Azərbaycanfilm" kinostudiyası. ss. 278-298. 
  2. ^ Memmedov, Ramiz (2007). Azərbaycan Milli Ensiklopediyası: Azərbaycan Kino. Bakü: Azərbaycan Milli Ensiklopediyası Elmi Mərkəzi. s. 815. 

İlgili Araştırma Makaleleri

<span class="mw-page-title-main">Azerbaycanfilm</span> sinema stüdyosu

Azerbaycanfilm, Azerbaycan devlet film yapım şirketidir. 1920'de Azerbaycan Sovyet Sosyalist Cumhuriyeti Halk Komiserliği zamanında foto-film şubesi olarak kurulmuş, 1923'te Azerbaycan Foto-Sinema İdaresi olarak yeniden adlandırılmıştır. Çeşitli isim değişikliklerinin ardından, 1960'ta Cafer Cabbarlı adına film şirketi bugünkü ismini alır. Bugün Azerbaycanfilm, Azerbaycan Kültür Bakanlığı'na bağlıdır ve merkezi Bakü'dedir.

Ramiz Azizbeyli, Azeri oyuncu. ADİİ'nin medeni maarif fakültesinde eğitim almıştır.

<i>Bizim Cebiş müellim</i>

Bizim Cebiş Hoca 1969 Azerbaycan Sovyet Sosyalist Cumhuriyeti yapımı bir dram filmi. Yönetmenliğini Hasan Seyidbeyli yapmıştır.

<i>Ölsem... bağışla</i>

Ölsem...Bağışla, 1989 Azerbaycan yapımı bir dram filmidir. Hüzünlü bir aşk hikâyesinin anlatıldığı film, II. Dünya Savaşı sonrasının Bakü'sünde geçer. Yusuf savaştan yeni dönmüş; sevdiği kızın onu beklemeyerek bir başkasıyla evlendiğini öğrenmiştir. Yusuf'un annesi ona Yusuf'un babasının haksız yere hapse mahkûm edildiğini söylediği vakit ölmüş babası için savaşacaktır. Lakin filmin sonunda Yusuf güzel olmayan fikirlerden temizlenmiş bir kalple hayatını kaybedecektir.

<i>Böyük Dayaq</i>

Böyük Dayaq 1962 Azerbaycan SSC yapımı bir dram filmi. Mirza İbrahimov'un aynı isimli romanından uyarlanmıştır.

Seher, yönetmenliğini Ağarza Guliyev'in yaptığı 1960 Azerbaycan Sovyet Sosyalist Cumhuriyeti yapımı film. Film konusu Mehdi Hüseyin'in aynı isimli romanından uyarlanmıştır. Filmde köyden Bakü'ye gelip petrol madenlerinde çalışan işçinin Bolşeviklerin etkisi altında devrimci dönüşümü konu alınmaktadır. Filmde Çarlık Rusyası döneminde işçilerin ağır durumundan ve dönemin zor hayatından bahsedilmektedir. Filmde ayrıca dönemin oligarklarının zalimliğini ve milliyet ayrımcılığı işlenmektedir. 26 Komiser filminde olduğu üzere dönemin tarihsel koşulları ön plana çıkarılmıştır. Bununla birlikte filmde Josef Stalin de konu alınır.

<i>Yıldızlar Sönmüyor</i> (film, 1971)

Yıldızlar Sönmüyor, yönetmenliğini Ejder İbrahimov'in yaptığı 1971 Azerbaycan Sovyet Sosyalist Cumhuriyeti ve Rusya Sovyet Federatif Sosyalist Cumhuriyeti ortak yapımı film. Tarihi biyografik tarzda çekilen film doğu halklarının özgürlüğü uğruna yapılan fedakarlıkları anlatır.

Son Geçit, yönetmenliğini Kamil Rüstembeyov'un yaptığı 1971 Azerbaycan Sovyet Sosyalist Cumhuriyeti ve Rusya Sovyet Federatif Sosyalist Cumhuriyeti ortak yapımı film.

Alevler İçinde, yönetmenliğini Şamil Mahmudbeyov'un yaptığı 1979 Azerbaycan Sovyet Sosyalist Cumhuriyeti yapımı film.

<span class="mw-page-title-main">Rasim Balayev</span>

Rasim Ehmed oğlu Balayev, Azeri oyuncu ve seslendirme sanatçısıdır. Azerbaycan halk sanatçısı (1982), "Şöhret" nişanı sahibi (1998), Cumhurbaşkanı emekli maaşlısı, Azerbaycan Film Yapımcıları İttifakının eski katibidir (1990-2013).

Gam penceresi - Celil Memmedguluzade'nin 1894 yılında yazdığı "Danabaş köyünün öyküleri" ve 1921'de yazdığı "Danabaş köyünün öğretmeni" esasında yazdığı senaryoya uygun olarak çekilmiş 1986 yapımı Azerbaycan Sovyet filmidir.

Ali Memmedov - Azerbaycan Ulusal Kahramanı.

Ramiz Gambarov, Azerbaycan Ulusal Kahramanı.

Muharrem Seyidov, Azerbaycan Ulusal Kahramanıdır.

Seferali Memmedov, Azeri bir askerdir.

<span class="mw-page-title-main">Albert Agarunov</span> Azerbaycanlı asker

Albert Agarunoviç Agarunov, Azerbaycan Silahlı Kuvvetlerinde yüzbaşı olarak görev yapmış Azerbaycanlı asker. Dağ Yahudisi kökenli olan Agarunov, 1980'lerin sonlarında Sovyet ordusunda görev yapmış; askerliğini bitirince bir fabrikada çalışmak üzere Surahanı Rayonu'na dönmüştür.

<span class="mw-page-title-main">Azerbaycan Demokratik Cumhuriyeti Parlamentosu</span>

Azerbaycan Halk Cumhuriyeti Parlamentosu, 7 Aralık 1918 tarihinde kurulmuştur.

Almaz, yönetmenler Ağarza Quliyev ve Qriqori Braginski tarafından 1936'da gösterilen uzun metrajlı bir film. Film Azerbaycanfilm tarafından yapılmıştır. Film köye çalışmaya gelen genç öğretmen Almaz'ın, köydeki yapının geliştirilmesi ve güçlendirilmesinin önündeki engellerle savaşmasını anlatılmaktadır. Filmdə ana rolleri İzzət Oruczadə, Hökümə Qurbanova, Xeyri Əmirzadə, Əlisəttar Məlikov, Ələkbər Hüseynzadə ve İsmayıl Hidayətzadə oynamaktadır. Bu film Azerbaycan Cumhuriyeti Bakanlar Kurulu'nun 7 Mayıs 2019 tarihli 211 sayılı Kararı ile Azerbaycan Cumhuriyeti'nde devlet malı ilan edilen filmler listesine dahil edilmiştir.

Fataliyev Ramiz Muhammed - Azerbaycanlı sinema senarist, Azerbaycan Cumhuriyeti Halk Sanatçısı.

Gülbeniz Yusif kızı Azimzade — Azerbaycan film yönetmeni, yönetmen asistanı, Azerbaycan SSC Lenin Komsomol ödülü sahibi (1980), Azerbaycan'ın emektar sanatçısı (2000).