İçeriğe atla

Paristrion

GrekçeΠαρίστριον, Παραδούναβον, Παραδούναβις
Paristrion
Bizans İmparatorluğu Eyalet (doukaton)
10./11.-12. yüzyıl
Paristrion harita üzerinde
Paristrion harita üzerinde
Paristrion vilayeti yaklaşık. 1045.
MerkezDorostolon
Katepano ya da doux
 - 1056-1064 Basileios Apokapis
 - 1074-1078 Nestor (isyan)
TarihOrtaçağ
 - Kuruluşu. 10. ya da 11. yüzyıl
 - Bir vilayet olarak dağıltıldı. 12. yüzyıl

Paristrion (YunancaΠαρίστριον, "Ister yanı" anlamına gelir) ya da resmi dokümanlarda tercih edilen Paradounabon/Paradounabis (Yunanca: Παραδούναβον or Παραδούναβις) 11. ve 12. yüzyıllarda Aşağı Tuna'nın (Moesia Inferior) güney kıyısını kapsayan bir Bizans eyaletidir.[1]

Bizans yazarları bu terimi genel olarak Tuna boyunca toprakları tanımlamak için kullanıyor olsalar da, Paristrion eyaleti çoğunlukla modern Dobruca'yı içeriyor gibi görünmektedir.[2] Vilayetin ne zaman kurulduğu kesin olarak bilinmemektedir: Rumen akademisyen Nicolae Bănescu, 970-971 Bizans-Rus Savaşı'nın bitiminden hemen sonra kurulduğunu düşünürken Vasil Zlatarski gibi diğerleri daha sonra, 11. yüzyılın ortalarında kurulduğunu düşünürler.[1] Bir Katepano ya da bir doux tarafından yönetiliyordu ve bir Bizans Stratigos'un 970lerde kaydedildiği Dorostolon (modern Silistre) şehrinde oturuyorlardı.[3] Ruslara karşı kazandığı zaferin ardından İmparator I. İoannis (h. 969-976), general Leon Sarakenopulos'u Pereyaslavets/Ioannopolis merkezli Bulgaristan'ın kuzeydoğusunun komutanı olarak atadı. Sarakenopulos ve yardımcıları, takip eden birkaç yıl içinde Dobruca bölgesinde terk edilmiş Roma dönemi kalelerinin yeniden inşa edilip, yerleşime açıldığı büyük tahkimat faaliyetleri gerçekleştirdiler.[4]

Ancak bölge 986'dan Bizans kontrolü yeniden kurulduğu yaklaşık 1001 yılına kadar Cometopuli kardeşler altında Bulgar kontrolü altına girdi. Ancak Bănescu, Dorostolon'un en azından Bizans elinde kaldığını düşünmektedir.[3][5] 1030'lardan itibaren bölge Peçeneklerin sürekli baskınlarıyla karşı karşıya kaldı. Nüfus birkaç büyük müstahkem merkeze çekildi ve Peçeneklerin eyalete müttefik ve kolonici olarak yerleşmelerine izin verildi (dönemin yazarları tarafından mixobarbaroi olarak adlandırıldı) ayrıca sübvansiyonlar ve canlı bir ticaret vasıtasıyla etkisizleştirildiler. 1070'lerin başında Peçenekler açık bir isyan başlattılar ve 1091'de Levounion Muharebesi'nde kazanılan mutlak galibiyete kadar Bizans İmparatorluğu'nun Balkan eyaletlerine sürekli bir tehdit oluşturdular. Daha sonra ara sıra Kuman baskınlarına rağmen, Paristrion 12. yüzyılda büyük ölçüde huzurlu ve müreffeh kaldı.[6] Eyalet, 12. yüzyılın sonlarında dağılmış görünmektedir.[1]

Kaynakça

Özel
  1. ^ a b c ODB, "Paristrion" (A. Kajdan), p. 1589.
  2. ^ Stephenson 2000, ss. 55, 78.
  3. ^ a b Nesbitt & Oikonomides 1991, ss. 150–151.
  4. ^ Stephenson 2000, ss. 56-58.
  5. ^ Stephenson 2000, ss. 59, 63-64.
  6. ^ cf. Stephenson 2000, ss. 80–107.
Genel

İlgili Araştırma Makaleleri

<span class="mw-page-title-main">Trakya (thema)</span> Bizans idari bölümü (Thema)

Trakya Theması, Balkanların güneydoğu bölümünde yer alan Bizans İmparatorluğu theması, imparatorluğun tarihi boyunca Trakya'nın çeşitli bölümlerini kapsamıştır.

<span class="mw-page-title-main">Makedonya (thema)</span> Bizans idari bölümü (Thema)

Makedonya Theması geç 700ler ile erken 800ler arasında kurulan Bizans İmparatorluğu theması. Bizans Makedonyası ayrıca Trakya bölgesiyle bağlantılıydı ve Edirne, themanın başkentiydi.

Kibirreoton, erken 8. yüzyıl ile geç 12. yüzyıl arasında Küçük Asya'nın güney sahilinde Bizans İmparatorluğu theması. Bizans İmparatorluğu'nun ilk ve en önemli denizci theması, Bizans donanması için gemi ve birlik sağlamıştır.

Ege Denizi Theması, 9. yüzyılda Ege Denizi'nin kuzeyinde kurulmuş Bizans İmparatorluğu theması. Bizans İmparatorluğu'nun denizci themalarından biriydi. Bizans donanması için gemi ve birlik sağlamıştır.

<span class="mw-page-title-main">Hellas (thema)</span> Bizans idari bölümü (Thema)

Hellas Theması Güney Yunanistan'da kurulmuş Bizans İmparatorluğu theması. 7. yüzyılda kurulmuş ve geç 11. ya da 12. yüzyıla kadar yaşamıştır.

Dalmaçya Theması Avrupa'nın güneydoğusunda Adriyatik Denizi'nin doğu sahillerinde Bizans İmparatorluğu theması. Merkezi Jadera'dır..

Karabisianoi, orta 7. yüzyıldan erken 8. yüzyıla kadar Bizans donanması'nın dayanak noktasıdır. Kelime olarak Yunanca "gemiler" için karabos ya da karabis ve "gemiler için insanlar, denizciler" anlamına gelmektedir. Karabisianos, Bizans İmparatorluğu'nun ilk sabit deniz kurumudur, denizde İslam'ın yayılışının önüne geçmek için kurulmuştur. 718-730 arası bir zaman kaldırılmış ve yerine bir dizi denizci thema kurulmuştur.

Mora Theması Güney Yunanistan'da Mora Yarımadası'nda kurulmuş Bizans İmparatorluğu theması. Yaklaşık 800 yılında kurulmuştur ve başkenti Korint'tir. Mora Yarımadası, Dördüncü Haçlı Seferinden sonra Latin Achaea Prensliği'nin kurulduğu 13. yüzyıl başlarına (1205) kadar Bizans kontrolünde kalmıştır.

<span class="mw-page-title-main">Sisam (thema)</span> Bizans idari bölümü (Thema)

Sisam Theması geç 9. yüzyılda Ege Denizi'nin doğusunda kurulmuş Bizans İmparatorluğu theması. Bizans İmparatorluğu'nun denizci themalarından biriydi. Bizans donanması için gemi ve birlik sağlamıştır.

Sicilya Theması Geç 7. yüzyıl ile 10. yüzyıl arasında yaşamış, Sicilya ile İtalya Anakarası'nda Calabria bölgesini içeren Bizans İmparatorluğu theması. 902 yılında Sicilya'nın Müslüman fethinden sonra, thema Calabria ile sınırlanmış fakat 10. yüzyıl ortalarına kadar bu ismini muhafaza etmiştir.

<span class="mw-page-title-main">Mezopotamya (thema)</span> Bizans idari bölümü (Thema)

Mezopotamya günümüzde doğu Türkiye'de yer alan Bizans İmparatorluğu theması. Mezopotamya bölgesi ya da daha eski Roma ve erken Bizans Mezopotamya eyaleti ile karıştırılmamalıdır.Thema, Arsanias Nehri ile Çemişgezek arasında yer alır.

Dirrahium Theması Adriyatik denizi kıyılarını kapsayan günümüz Arnavutluk'unda kurulmuş Bizans İmparatorluğu theması. 9. yüzyıl başlarında kurulmuş ve başkenti Dirrahium'un ismini almıştır.

<span class="mw-page-title-main">Kefalonya (thema)</span> Bizans idari bölümü (Thema)

Kefalonya Thema İyon Adaları'nı içeren Batı Yunanistan'da kurulmuş Bizans Theması. 8. yüzyıldan 1185 yılında Sicilya Krallığı tarafından kısmen fethine kadar yaşamıştır.

<span class="mw-page-title-main">Paflagonya (thema)</span> Bizans idari bölümü (Thema)

Paflagonya theması Modern Türkiye'de kuzey Anadolu kıyısı boyunca, Paflagonya'da kurulmuş Bizans Theması.

<span class="mw-page-title-main">Harsianon</span> Bizans idari bölümü (Thema)

Harsianon, Türkiye'de Kapadokya yöresinde yer alan bir Bizans kalesinin ve buna bağlı themanın adıydı. Harabeleri Yozgat ili, Akdağmadeni ilçesi Muşalikalesi köyünde bulunmuştur sonra Kayseri'ye taşınmıştır.

Escorial Taktikon, Nikolaos Oikonomides ilk edisyonunu yaptıktan sonra Taktikon Oikonomides olarak da bilinir, 970'ler boyunca Konstantinopolis'te kullanılan Bizans makamları, payeleri ve unvanlarıdır. Liste, birçok madde arasında, Arap-Bizans savaşları sırasında Bizans İmparatorluğu'nun doğu sınırının komutanlarını (strategoi), ve adli makamları da içerir.

<span class="mw-page-title-main">Selanik (thema)</span> Bizans idari bölümü (Thema)

Selanik theması Orta ve Batı Makedonya ile imparatorluğun ikinci önemli şehri Selanik'i içeren güney Balkanlar'da Bizans İmparatorluğu theması.

<span class="mw-page-title-main">Hersonos (thema)</span> Bizans idari bölümü (Thema)

Hersonos Theması başlangıçta ve resmî olarak Klimata olarak adlandırılan, merkezi Kırım'da, Hersonisos'da bulunan bir Bizans theması idi.

<span class="mw-page-title-main">Sebasteia (thema)</span> Bizans idari bölümü (Thema)

Sebasteia Theması kuzeydoğu Kapadokya ve Küçük Ermenistan'da yer alan Bizans İmparatorluğu theması. Thema olarak 911'de kuruldu ve 1071 Malazgirt Meydan Muharebesi sonrası Selçuklu Hanedanının eline geçene kadar ömrünü sürdürdü.

<span class="mw-page-title-main">Svyatoslav'ın Bulgaristan'ı istilası</span>

Svyatoslav'ın Bulgaristan'ı istilası, Doğu Balkanlar'da 967/968'de başlayan ve 971'de biten bir çatışmaya atıfta bulunur ve Kiev Rusları, Bulgaristan ve Bizans İmparatorluğu'nu ilgilendirir. Bizanslılar, Rus hükümdarı Sviatoslav'ı Bulgaristan'a saldırmaya teşvik ederek, Bulgar güçlerinin yenilgisine ve ülkenin kuzey ve kuzeydoğusunun sonraki iki yıl boyunca Ruslar tarafından işgal edilmesine yol açtı. Müttefikler daha sonra birbirlerine döndü ve ardından gelen askeri çatışma Bizans zaferiyle sonuçlandı. Ruslar çekildi ve doğu Bulgaristan Bizans İmparatorluğu'na dahil edildi.