İçeriğe atla

Paris sendromu

Paris'te bulunan Eyfel Kulesi.

Paris sendromu (Fransızcasyndrome de Paris, Japoncaパリ症候群), Paris'e tatile ya da gezmeye giden turistlerin, Paris'in bekledikleri gibi olmadığını görünce yaşadıkları hayal kırıklığı hissine verilen addır.[1][2] Bu durum, genellikle bir kültür şoku çeşidi olarak tanımlanır.[3]

Sendrom, genel olarak sadece Japon turistlerde görülse de,[3][4] Güney Kore, Çin ve Singapur gibi Asya ülkelerinin turistlerinde de görülebilir.

Ayrıca bakınız

Kaynakça

  1. ^ "Paris Sendromu: Paris Seyahatinize Yönelik Abartılı Beklentileriniz, Yaşadığınız Hayal Kırıklığı Sonucu Psikolojik Sorunlara Dönüşebilir mi?". Evrim Ağacı. 3 Aralık 2020 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 28 Temmuz 2021. 
  2. ^ "Paris Sendromu Nedenleri ve Tedavisi Nelerdir?". www.uzmandoktor.net. 28 Temmuz 2021 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 28 Temmuz 2021. 
  3. ^ a b "Paris Sendromu Nedir? – Boarding Info". boardinginfo.com. 29 Nisan 2018 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 28 Temmuz 2021. 
  4. ^ Alamy, Fotoğraf:. "Paris seyahatini kabusa döndürecek durum: Paris Sendromu". Hürriyet. 18 Ocak 2021 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 28 Temmuz 2021. 

İlgili Araştırma Makaleleri

<span class="mw-page-title-main">Miladi takvim</span> Güneş yılı esasına dayanan ve uluslararası alanda en çok kabul gören takvim

Miladi takvim ya da Gregoryen takvimi, Roma İmparatoru Jül Sezar tarafından kabul edilen Jülyen takviminin yerine, Papa XIII. Gregorius tarafından yaptırılan bir takvimdir. İsa'nın doğduğu yılı milat olarak alan bu takvim, Dünya'nın Güneş etrafındaki dönüş süresi olan 365 gün, 6 saatlik zamanı "1 yıl" olarak kabul eder. Günümüzde dünyada en yaygın olarak kullanılan takvimdir.

<span class="mw-page-title-main">Pyotr Kropotkin</span> Rus sosyalist filozof (1842-1921)

Pyotr Alekseyeviç Kropotkin Rus anarşist, sosyalist, devrimci, ekonomist, sosyolog, tarihçi, jeolog, zoolog, siyaset bilimci, insan coğrafyacısı, anarşist komünist yazar, anarşizm kuramcısı.

Ovülasyon, yumurtalıklardan ''yumurta'' atılmasıdır. Kadında ovülasyon genellikle adet dönemlerinin ortasına rastlayan 11-16. günler arasında olur.

Recep Bilginer, Türk gazeteci ve oyun yazarı.

Amnezi veya hafıza kaybı, belleğin (hafızanın) rahatsız olması, bozukluğa uğraması durumudur. Amnezinin nedenleri organik veya fonksiyonel olabilir. Travma veya hastalıklar yüzünden beynin zarar görmesi veya belirli maddelerin kullanımı organik nedenlerindendir. Fonksiyonel nedenler psikolojik faktörlerdir, savunma mekanizmaları gibi. Histerik travma-sonrası (post-travmatik) amnezi bunun örneklerindendir. Amnezi aniden olabilir, geçici global amnezi gibi. Bu tip amnezi orta yaş veya daha yaşlı kişilerde, özellikle erkeklerde daha yaygındır ve genellikle 24 saatten kısa sürer.

<span class="mw-page-title-main">Paul Gauguin</span> Fransız ressam (1848 – 1903)

Eugène Henri Paul Gauguin, Fransız ressam.

<span class="mw-page-title-main">Sarıca, Şiran</span> Gümüşhanede bir köy

Sarıca, Gümüşhane ilinin Şiran ilçesine bağlı bir köydür.

<span class="mw-page-title-main">Komet</span> Türk resim ve gravür sanatçısı

Gürkan Coşkun ya da bilinen adıyla Komet, Türk ressam ve şair.

<span class="mw-page-title-main">Hayal kırıklığı</span> Duygu

Hayal kırıklığı bir insan beklentilerinin boşa çıkması halinde ortaya çıkan bir duygudur.

<span class="mw-page-title-main">Rehber</span> turistlere bilgi aktaran kişi

Profesyonel turist rehberleri, Türkiye'de yönetmeliği Türkiye Kültür ve Turizm Bakanlığı'nca belirlenen, belirli şartlara sahip olduğu bakanlıkça profesyonel turist rehberi belgesi verilerek onaylanan, kişi veya grup halindeki yerli veya yabancı turistleri gezi öncesinde seçmiş oldukları dili kullanılarak kültür, turizm, tarih, çevre, doğa, sosyal veya benzeri değerler ile varlıkları tanıtarak gezdiren veya seyahat acenteleri tarafından düzenlenen turların gezi programını seyahat acentesinin yazılı belgelerinde tanımladığı ve tüketiciye satıldığı şekilde yürüten, acente adına yöneten kişidir.

<span class="mw-page-title-main">Japonya pasaportu</span>

Japon pasaportu Japonya vatandaşlarına uluslararası seyahatlerinde kullanılmak üzere verilen resmî belgedir. 20 Mart 2006 tarihinden itibaren tüm Japon pasaportlar biyometrik pasaport olarak verilmeye başlanmıştır.

Ölümden sonraki yaşam; din, felsefe ve mitolojide insanın dünyadaki fiziksel yaşamını tamamladıktan sonra ruh veya bilinç hâlinde sürdürdüğüne inanılan hayat. Öteki dünya ve İslam kökenli bir terim olan ahiret kavramları Türkçede, ölümden sonraki yaşamın sürdürüldüğüne inanılan mekanı tanımlamakta kullanılır.

<span class="mw-page-title-main">Güney Kore pasaportu</span>

Güney Kore veya Kore Cumhuriyeti Pasaportu, Güney Kore vatandaşlarının uluslararası seyahat kolaylaştırmak için verilir. Diğer herhangi bir pasaport gibi, pasaport sahiplerine milliyet ve doğum tarihi gibi kişisel bilgilerine kanıt olarak hizmet vermektedir. Ancak, Güney Kore pasaport sahibinin ikamet kayıt numaralarınıda gösterir. Güney Kore pasaportu Kore pasaport Cumhuriyeti Dışişleri ve Ticaret Bakanlığı tarafından verilir ve 1973 yılından beri Kore Darphane ve Güvenlik Baskı Kurumu tarafından basılmaktadır. 21 Aralık 2021'de, COVID-19 salgını nedeniyle planlandığı gibi bir yıl ertelenen Güney Kore vatandaşlarına yeni nesil biyometrik pasaportlar verilmeye başlandı.

<span class="mw-page-title-main">Kuzey Kore'nin vize politikası</span> Kuzey Koreye girmek için gerekli olan izin politikası

Vizeden muaf ülkelerden birinden gelmek sürece Kuzey Kore ziyaretçileri Kuzey Kore dış temsilciliklerinden vize almak zorundadır. Umuma mahsus pasaport sahibi tüm ziyaretçiler Kuzey Kore'ye girmeden önce vize almalıdır. Kuzey Kore'ye turizm amacıyla seyahat eden tüm ziyaretçiler, Devlet Turist Rehberliği Genel Bürosu'na kayıtlı bir seyahat acentesinden önceden izin almalıdır.

<span class="mw-page-title-main">İran'ın vize politikası</span>

Dünya çapında uluslararası ortamda ülkelere giriş-çıkışlarda başlatılan pasaport ve vize zorunluluğu, yabancı ülkelerden İran'a gitmek isteyen kişiler için de geçerlidir. Diplomatik anlaşmalar yoluyla vize muafiyeti verilen ülke vatandaşları haricinde herkes ülkeye girişte vize sahibi olmak zorundadır. İsrail vatandaşları ise tüm şartları taşıyor olsalar dahi, ülkeye girişleri yasaktır.

Nepal vize politikası, hemen hemen tüm ülke vatandaşlarının ülkeye vardıklarında turist vizesi almasına olanak veren, nispeten liberal bir politikadır.

Vizeden muaf ülkelerden biri veya geçerli bir Küba vizesi ile gelindiği sürece, Küba ziyaretçileri, Küba'nın dış temsilciliklerinden, seyahat acenteleri veya yetkili havayollarının birinden seyahat etmeden önce bir turist kartı almaları gereklidir. Turist kartı 30 gün maksimum kalış süresi verir ve aynı dönem için bir kez uzatılabilir.

<i>Chūnibyō Demo Koi ga Shitai!</i>

Chūnibyō Demo Koi ga Shitai! veya kısaca Chū-2, Torako tarafından yazılan bir light novel serisidir. 2010 Kyoto Animation Ödülleri'nde şeref ödülü kazandı ve seri, Haziran 2011-Kasım 2017 tarihleri arasında Kyoto Animation'un KA Esuma Bunko baskısı altında yayınlandı. Seri, kendi chūnibyō sendromu belirtilerini sergileyen Rikka Takanashi adında bir kızla tanışana kadar utanç verici geçmiş görkemli sanrılarından kurtulmaya çalışan Yūta Togashi adında bir lise öğrencisini anlatmaktadır.

<i>Menajerimi Ara</i> 2020 yapımı Türk televizyon dizisi

Menajerimi Ara, Ay Yapım imzalı, yönetmenliğini Deniz Çelebi Dikilitaş'ın yaptığı, ilk bölümü 25 Ağustos 2020 tarihinde yayımlanan, senaryosu Uğraş Güneş ve Volkan Yazıcı tarafından kaleme alınan, Türk yapımı, drama ve komedi türündeki televizyon dizisi. Drama ve komediyi harmanlayan dizi, prestijli bir yetenek ajansında dört menajerin asistanlarıyla birlikte yaşadıklarını merkeze alıyor. Her bölümle birlikte sinema ve dizi sektöründen oyuncular konuk olarak diziye katılır ve kendilerini oynarlar. Fransız yapımı Dix pour cent dizisinden uyarlanmıştır. 1 sezondan oluşan dizi, 11 Temmuz 2021 tarihinde yayımlanan 45. bölümü ile final yaparak sona ermiştir.

<span class="mw-page-title-main">Joris-Karl Huysmans</span> Fransız romancı ve sanat eleştirmeni (1848 – 1907)

Joris-Karl Huysmans [ɥismɑ̃ːs] d. 5 Şubat 1848, Paris - ö. 12 Mayıs 1907, Paris), Fransız yazar.