İçeriğe atla

Paris Okulu

Paris Okulu (FransızcaÉcole de Paris), Batı sanatında, yirminci yüzyılın ilk yarısında Paris'te yerleşik olan, benzer akımlarda yer almış sanatçıları anlatmak üzere kullanılan bir terimdir.

I. Dünya Savaşı öncesinde Paris'te bulunan Pablo Picasso, Marc Chagall, Amedeo Modigliani, Pierre Bonnard ve Henri Matisse gibi sanatçılar, ortaya çıkardkları Post-Empresyonizm, Kübizm, Fauvizm gibi akımlarla Paris Okulu'nun öncüleridir.

Bu sanatçılar ve Jean Arp, Robert Delaunay, Sonia Delaunay, Joan Miró, Constantin Brancusi, Raoul Dufy, René Iché, Tsuguharu Foujita gibi diğerleri, iki dünya savaşı arası dönemde Sürrealizm ve Dada başta olmak üzere çeşitli akımlarda da eserler vermişlerdir.

II. Dünya Savaşı sonrası dönemde ise Paris Okulu daha çok Tachisme akımını anlatmak üzere kullanılmıştır.

Dış bağlantılar

İlgili Araştırma Makaleleri

<span class="mw-page-title-main">Pablo Picasso</span> İspanyol heykeltıraş ve ressam (1881-1973)

Pablo Picasso, Fransa'da yaşamış İspanyol ressam, heykeltıraş, sahne tasarımcısı, şair ve oyun yazarıdır. 20. yüzyıl sanatının en iyi bilinen isimlerindendir. Georges Braque ile birlikte kübizm akımının temelini atmış, asamblajı icat etmiş, kolajın icadında yer almış ve çok çeşitli tarzların gelişimine katkı vermiştir. En önemli eserleri olarak öncü kübizm eseri Avignonlu Kızlar ve Alman ve İtalyan askerlerin İspanyol İç Savaşı sırasında yaptığı katliamı anlatan Guernica sayılabilir.

<span class="mw-page-title-main">Kübizm</span> 20. yüzyıl başındaki temsile dayalı sanat anlayışından saparak doğan sanat akımı

Kübizm, 20. yüzyıl başındaki temsile dayalı sanat anlayışından saparak devrim yapan Fransız sanat akımıdır. Pablo Picasso ve Georges Braque, nesne yüzeylerinin ardına bakarak konuyu aynı anda değişik açılardan sunabilecek geometrik şekilleri vurgulamışlardır.

<span class="mw-page-title-main">Vasili Kandinski</span> Rus ressam (1866 – 1944)

Vasili Vasilyeviç Kandinski, ressam ve sanat kuramcısı. Teorileri ve uygulamalarıyla 20. yüzyılda etkin rol oynayan önemli bir kuramcı ve ressam olmuştur. Avrupa'da soyut sanatın öncülüğünü yapmıştır.

<span class="mw-page-title-main">Neo-dada</span>

Neo-dada, genellikle 1950'lerin New York'unda Robert Rauschenberg ve Jasper Johns'ın çalışmış oldukları tarzı anlatmak için kullanılır. Bunun nedeni, bu sanatçıların, Dada akımına benzer olarak buluntu nesnelerden oluşturdukları kolaj ve asamblajlarla anti-estetik tarzı eserler oluşturmalarıydı. Fransız Dada sanatçısı Marcel Duchamp'ın da bu dönemde New York'ta oluşu bu isimlendirmede etken olmuştur. Bu dönemde ve sonrasında Dada etkisi happening'lerde de görülmüştür.

<span class="mw-page-title-main">Guillaume Apollinaire</span> Fransız şair (1880 – 1918)

Guillaume Apollinaire, İtalyan asıllı Fransız şair, yazar ve sanat eleştirmeni.

Georges Braque, Fransız ressam ve heykeltıraş. Pablo Picasso ile Kübizm akımını başlatmıştır.

<i>Tonite Lets All Make Love in London</i>

Tonite Let's All Make Love in London 1967'de Peter Whitehead tarafından çekilmiş bir belgeseldir. Film 1967'nin Londra'sını, yeni ortaya çıkan müzik akımları ve gençliğin yeni beğenilerini anlatmaktadır. Film içinde Pink Floyd'un canlı performansını ve birçok ünlü isimle yapılan röportajları bulundurmaktadır. Filmin soundtrack'i de o dönemin sanatçılarının performanslarını barındırmaktadır. 1991'de yayınlanan CD versiyonunda ise Pink Floyd'un daha önce yayınlanmamış iki şarkısı ve ses kliplerini içermektedir. Pink Floyd'un bu iki şarkısı da London '66-'67 olarak ayrıca yayınlanmıştır. Belgeselde aktör Julie Christie, Michael Caine ve müzisyen Mick Jagger, Eric Burdon gibi isimler yer alır.

Marc Chagall, Rus-Fransız ressamdır. Chagall, o dönemler Rus İmparatorluğu'na dahil olan Belarus'ta dünyaya geldi. İzlenimcilik akımının ardından gelen modern sanat hareketinde yer aldı.

<span class="mw-page-title-main">Feyhaman Duran</span> Türk ressam ve hattat

Feyhaman Duran, Türk ressam ve hattat. Türk Resim Sanatı'nda, portre sanatının ilk ve en önemli temsilcisi sayılır. 1914 Çallı Kuşağı ressamlarındandır. Özellikle Atatürk ve İnönü portreleriyle ünlenmiştir.

<span class="mw-page-title-main">Zeki Faik İzer</span>

Zeki Faik İzer, Türk ressam.

Mihri Rasim ya da bilinen ismiyle Mihri Müşfik Hanım, Türk ressam.

<span class="mw-page-title-main">Sami Yetik</span> Türk ressam

Sami Yetik, Türk ressam.

<span class="mw-page-title-main">Zeki Kocamemi</span>

Ahmet Zeki Kocamemi, Türk ressam.

Taşizm, resim sanatında düzensiz biçimli renk lekeleri ve damlalarının kullanılmasını temel alan sanat biçimidir. Terim, Fransızca "tache" (leke) sözcüğünden türetilmiştir. Bu anlayış önceden bir resmetme eylemini yadsıyarak, sanatsal yaratmada rastlantısalcılığın ön plana alınmasını öngörmektedir. Amerika'da ortaya çıkan soyut dışavurumculuk akımının Avrupa sanatındaki eşleniği olarak değerlendirilebilir. Bu akıma verilen diğer adlar l'art informel ve abstraction lyrique idir.

<span class="mw-page-title-main">Ali Sami Boyar</span> Osmanlı Türkü ressam

Ali Sami Boyar, Türk ressam ve müzeci.

<span class="mw-page-title-main">Maurice Chevalier</span> Fransız sinema oyuncusu, şarkıcı ve vodvil sanatçısı

Maurice Chevalier Augustesöylenişi, Fransız sinema oyuncusu, şarkıcı, vodvil sanatçısı. "Mimi", "Valentine", "Louise" gibi şarkıları, sürekli giydiği smokini ve hasır şapkasıyla özdeşleşmiştir.

Francis Picabia, Fransız ressam, heykeltıraş, grafik sanatçısı ve yazar. Dadaizmin ve Gerçeküstücülüğün en önemli temsilcilerinden sayılır.

Nil Yalter, Türk kavramsal sanatçı.

<span class="mw-page-title-main">Nicolas de Staël</span> Rus ressam (1914 – 1955)

Nicolas de Staël, Rus kökenli Fransız ressam. Taşizm akımına mensup olup kalın impasto tekniği ile yaptığı oldukça soyut manzara tabloları ile tanınır. Ayrıca kolaj, illüstrasyon ve kumaş alanında da eserler vermiştir.

Robert Delaunay, Fransız ressamdır. Paris Okulu'nun temsilcilerinden biridir ve kübizme canlı renkleri dahil ederek orfizm akımının öncüsü olmuştur. Kendisi gibi ressam olan eşi Sonia Delaunay'in de benimsediği tarzı, Mavi Süvari grubunun da içinde olduğu birçok sanatçıyı etkilemiştir.