İçeriğe atla

Paris Meryem Ana Camii

Paris Meryem Ana Camii (Мечеть Парижской Богоматери), ilk kez 2005 yılında Rusça yayınlanan Rus yazar Elena Chudinova'nın ütopya karşıtı bir romanıdır.

Romanın olayları, 2048'de iktidarın Müslüman göçmenler tarafından ele geçirildiği Fransa'da ortaya çıkıyor. Kendini bir Hristiyan olarak gören yazara göre, Müslümanlar onu bir güç konumundan yönettiği için medeniyetlerin diyaloğuna inanmıyor.

Romana dayanarak, Volodymyr Synelnykov tarafından yönetilen dört bölümlü bir film yapıldı.

Yazı tarihi

Romanı yazmadan önce Elena Chudinova asla gelecek veya şimdiki hakkında yazmamıştı.

Paris Meryem Ana Camii beş ay içinde yazılırken, Chudinova'nın kitap oluşturmak için genellikle en az bir yıla ihtiyacı vardır. Paris ve Notre Dame'nin neden "Cami" için seçildiklerinden bahsediyoruz.

Elena Chudinova ayrıca, İslam ümmetinin bir temsilcisiyle yaptığı konuşmada "artan Müslüman göçmen sayısının gittikçe artacağını ve Avrupa'ya giderek Müslümanların niyetini ikna eden Şeriat olacağını" söyledi. topluma entegre olmak değil, değerlerini empoze etmek.

Arsa

Romanın olayları XXI yüzyılın ortasında gerçekleşir (daha sonraki bir baskıda olayların 2048'de gerçekleşeceği belirtilir).

Nüfusun çoğunluğunun İslamcıların baskısı altında olduğu Fransa'da, ana olaylar dinlerini alçakgönüllülükle kabul ettiği ve direnmediği Fransa'da ortaya çıkıyor.

Ayaklanmalardan sonra, İslamcılar "kafirler" gettosunu yok etmeyi planlıyorlar, bunun sonucunda Direniş üyelerinin hangi adımı yanıt olarak atacaklarına karar vermeleri gerekiyor. “Hilal” üzerindeki “haç” ın ahlaki zaferinin gerekli olduğuna inanıyorlar ve Al-Franconi Camii'ni ele geçirmeye, Notre Dame de Paris'e geri döndürmeye ve daha sonra sonsuza dek bir Hristiyan tapınağı olarak kalmayacak şekilde patlatmaya karar veriyorlar.

Yorumlar

Roman, kitap skandalı haline gelen çok geniş bir halk tartışmasına neden oldu. Bu büyük ölçüde romanın İslam karşıtı görüşleri desteklemesinden kaynaklanıyor.

Kitap aynı zamanda edebi bir bakış açısıyla eleştiriliyor. Fransızca, çevirinin en iyi kalitesini değil, aynı zamanda, hikâye anlatımının belirli, okunması zor bir stilini ve Galina Yuzefovich'i - "hızlı bir şekilde" ortaya koyarken, Chudinova'nın edebi başarılar ve ideolojik değil önemli olduğunu kabul etti.

Edebiyat

Rusça baskılar

  • Чудинова, Е. П.. Мечеть Парижской Богоматери: 2048 год. — М.: Вече, 2015. — 320 с. — ISBN 9785444445037.
  • Чудинова, Е. П. Мечеть Парижской Богоматери: 2048 год. — М.: Лепта-Пресс, Эксмо, Яуза, 2006. — 448 с. — 10 000 экз. — ISBN 9785699147540.
  • Чудинова, Е. П. Мечеть Парижской Богоматери: 2048 год. — М.: Вече, Грифъ, 2012. — 320 с. — 6000 экз. — ISBN 9785444402306. — ISBN 9785905889042.
  • Чудинова, Е. П. Мечеть Парижской Богоматери: 2048 год. — М.: Вече, 2005. — 528 с. — 7000 экз. — ISBN 5981940611.

İlgili Araştırma Makaleleri

<span class="mw-page-title-main">Fransa</span> Batı Avrupada yer alan ülke

Fransa, resmî adıyla Fransız Cumhuriyeti, Batı Avrupa'da bulunan ve dünyanın pek çok bölgesinde denizaşırı toprakları olan bir ülkedir. Fransa'nın Avrupa kıtasındaki komşuları Belçika, Lüksemburg, Almanya, İsviçre, İtalya, İspanya, Monako ve Andorra'dır. Akdeniz'de İtalya'ya ait Sardinya Adası'ndan sadece 12 km uzaktaki Korsika adası da Fransa'ya aittir. Sahip olduğu denizaşırı illerde de, Fransız Guyanası aracılığıyla Brezilya ve Surinam'a, Saint Martin Adası aracılığıyla da Hollanda Antilleri'ne sınırı vardır. Fransa, Manş Denizi'nde deniz yüzeyinin altından geçen Manş Tüneli'yle Birleşik Krallık'a bağlanmaktadır.

<span class="mw-page-title-main">Kumuklar</span> Türk etnik grubu

Kumuklar, veya Kumuk Türkleri, Dağıstan, Çeçenya ve Kuzey Osetya'nın yerlisi bir Türk halkıdır Kuzey Kafkasya'daki Türkler arasında en kalabalık olanlardır. 1930'lara kadar Kuzey Kafkasya halkları arasında Kumukça lingua franca olarak kullanılmıştır.

<span class="mw-page-title-main">Paris</span> Fransada komün

Paris, Fransa'nın başkenti ve 105 kilometrekare 'den fazla alanda 2,175,601 nüfusu ile en kalabalık şehridir. 17. yüzyıldan beri Paris Avrupa'nın en önemli finans, diplomasi, ticaret, moda, gastronomi, bilim ve sanat merkezlerindendir.

<span class="mw-page-title-main">Ekim Devrimi</span> Sovyetler Birliğinin kurulmasının yolunu açan, Lenin ve diğer devrimcilerin önderliğinde gerçekleştirilen devrim

Ekim Devrimi, Bolşevik Devrimi, Rus Devrimi ya da Büyük Ekim Sosyalist Devrimi, ayrıca bilinen adı ile Ekim Ayaklanması, Rusya’da Jülyen takvimine göre 25 Ekim 1917’de, Petrograd’daki geçici hükûmetin devrilerek iktidarın Lenin önderliğindeki Bolşeviklere geçmesini sağlayan ve Sovyetler Birliği’nin kurulmasına yol açan olaydır.

<span class="mw-page-title-main">Napolyon Bonapart</span> Fransız asker ve imparator (1769–1821)

Napolyon Bonapart veya I. Napolyon kısaca Napolyon, Fransız asker, politikacı ve 1804-1814 arası Fransa imparatoru. Gerek Fransız Devrim Savaşları gerekse Napolyon Savaşları sırasında Fransa'ya önderlik ettiği gibi tüm Avrupa'yı da etkilemiş önemli bir komutandır. Girdiği savaş ve çatışmaların büyük bölümünü kazanmış, 1815'teki nihai yenilgisine kadar hızla Avrupa kıtasının hakimiyetini ele geçirmiştir. Tarihteki en önemli komutanlardan biri olan Napolyon'un savaşları dünyanın her yerinde askerî okullarda ders olarak okutulmaktadır ve kendi Avrupa tarihinin en ünlü ve en tartışmalı siyasi figürlerinden birisidir.

Oya Baydar, Türk yazar, gazeteci ve sosyolog.

<span class="mw-page-title-main">Seyyid Kutub</span> Mısırlı İslamcı ideolog ve komplo teorisyeni

Seyyid İbrahim Hüseyin Kutub, kısaca Seyyid Kutub, Mısır merkezli Müslüman Kardeşler hareketinde etkin rol oynamış ve aynı zamanda fikirleriyle birçok İslamcı grubu etkilemiş köktendinci yazar ve ideolog. 1950 ve 1960'larda Müslüman Kardeşler hareketinin önde gelen isimlerinden biri oldu. 1966'da Mısır Devlet Başkanı Cemal Abdünnâsır'a suikast planlamaktan suçlu bulundu ve idam edildi. El-Kaide ve IŞİD gibi küresel cihatçı örgütlerin ideolojik köklerinin temelini oluşturan Selefi cihatçılığın babası olarak kabul ediliyor.

<span class="mw-page-title-main">Notre Dame Katedrali</span> Paristeki katedral

Notre Dame Katedrali Paris, Fransa'da bulunan dünyaca ünlü bir katedraldir. Meryem Ana'ya ithafen isimlendirilmiştir. Gotik yapı Île de la Cité'nin doğu kısmında, Paris'in diğer tüm önemli yapıları gibi Seine Nehri'nin kıyısında bulunur. Girişi batıya bakar.

<span class="mw-page-title-main">Mine G. Kırıkkanat</span> Türk gazeteci

Mine Gökçe Kırıkkanat, Türk gazeteci, yazar ve köşe yazarı.

<span class="mw-page-title-main">Amontillado Fıçısı</span> Edgar Allan Poe dan kısa hikaye

Amontillado Fıçısı, Edgar Allan Poe tarafından yazılan ve ilk defa Godey's Lady's Book dergisinin Kasım 1846 sayısında yayımlanan kısa öykü.

<span class="mw-page-title-main">Murad Adji</span>

Murad Eskenderoviç Adjiev, Sovyet ve Rus bilim insanı, türkolog, araştırmacı yazar. Kadim Türklerin ana vatanı Altay'dan başlayan Büyük Kavimler Göçü tezinin müellifi. Coğrafyacı, Doktorasını iktisat alanında yapmıştır. Doçent. Kumuk kökenli.

Ukrayna alfabesi Ukrayna'nın resmî dili olan Ukraynacayı yazmak için kullanılan alfabedir. Kiril alfabesi'nin ulusal varyasyonlarından biridir.

<span class="mw-page-title-main">Azerbaycan kültürü</span>

Azerbaycan kültürü Azerbaycan'da yaşayan halkların ve Azerbaycan tarihinde yer alan devletlerin kültürü. Bölgede yaşanan siyasi ve askeri olaylar ve Azerbaycan'ın Doğu ve Batı arasında yerleşmesi kültürün gelişimini etkileyen temel faktörlerdir. Azerbaycan Doğu Avrupa ve Batı Asya'dadır ve Avrupa Konseyi üyesidir.

<span class="mw-page-title-main">Fyodor Dostoyevski bibliyografyası</span>

Fyodor Dostoyevski bibliyografyası; roman, öykü, deneme ve diğer edebi eserleri içermektedir. Okumuş bir aile tarafından yetiştirilen Dostoyevski, annesinin Kutsal Kitabı kendisine tanıttığı erken yaşlarda edebiyatı keşfetti. Hastanelerin yakınlarındaki dadılar, Dostoyevski'nin masal, efsane ve destanlarla tanışmasını sağlarken annesinin Kütüphane Okuma Kütüphanesi'ne aboneliği sayesinde önde gelen çağdaş Rus ve Rus olmayan edebiyatına erişti. Annesinin ölümünden sonra Dostoyevski, yatılı okuldan askeri akademiye geçti ve parasızlık çekmesine rağmen ölünceye kadar edebiyatın etkisi altında kaldı.

Küleç Camii, Kırım Hanlığı sırasında inşa edilmiş bir camidir. Caminin yukarı kesimlerinde, Çürük Nehir vadisinin üzerindeki aynı adı taşıyan köyde Aziz Ahmed Efendi'nin mezarı bulunmaktadır. Cami ile birlikte bir medrese de inşa edildi. Cami kompleksinin ilk yazılı kayıtları 17. yüzyıla kadar uzanmaktadır, ancak araştırmacılar yapım zamanının daha erken bir döneme, muhtemelen 15.-16. yüzyıllara kadar tarihlenebileceğine inanmaktadır. Kırım'da Sovyetler Birliği'nin kurulmasından sonra cami kapatıldı ve 1950'lerin başında cami kompleksi tamamen yıkıldı.

Züleyha Gözlerini Açıyor, Guzel Yahina'nın 2015 tarihli Rusça ve 2016 tarihli Tatarca neşredilen romanı. Eserde Sovyetler Birliği'nde 1930 yılındaki baskılar anlatılır.
Tatarcaya tercümesi — Flora Tarhanova.
2020 yılında Rossiya telekanalında 8 diziden oluşan filmi gösterildi. Züleyha rolünü Çulpan Hamatova oynadı. Romanda geçene Semruk kampı Tataristanın Yeşil Özen ve Layeş bölgelerinde filme mahsusen düzenlenmiştir. Çoğu sahne ise Kazanda çekilmiştir.

Kırım ulusu, 13. yüzyılın ortasından 15. yüzyılın sonuna kadar Kırım yarımadası topraklarında varlığını sürdürmüş olan Altın Orda ulusudur.

<span class="mw-page-title-main">Sovyetler Birliği-Yugoslavya ilişkileri</span>

Sovyet-Yugoslav ilişkileri, SSCB ile Yugoslavya arasında 25 Haziran 1940'ta kurulan ikili ilişkilerdir. İki ülke arasındaki ilişkiler çok belirsiz bir şekilde gelişti - 1940'a kadar açıkça düşmandılar, 1948'de ilişkiler yeniden tırmandı ve 1949'da bozuldu. 1953-1955'te ikili ilişkiler restore edildi, ancak Yugoslavya'nın çöküşüne kadar çok kısıtlı kaldı. YSFC, SSCB tarafından sosyalist bir devlet olarak tanındı ve CMEA'nın çalışmalarına katıldı. Ancak Yugoslavya, Varşova Paktı'na katılmadı ve bazı durumlarda Sovyet dış politikasını desteklemedi. 1960-1980'lerde iki ülke arasındaki ticaret hacmi önemliydi ve 1985'e kadar büyüdü. SSCB ayrıca Yugoslav kültürel ürünlerinin önemli bir tüketicisi haline geldi: 1960'lar-1980'lerde Sovyetler Birliği'nde Yugoslav yazarların kitaplarının çevirileri yayınlandı ve Yugoslav filmleri gösterildi.

<span class="mw-page-title-main">İvan Sereda</span> Sovyetler Birliği Kahramanı

İvan Pavloviç Sereda Sovyet teğmen, aşçı ve Sovyetler Birliği Savaş Kahramanı. Dvinsk bölgesindeki başarıları ile dikkatleri üzerine çekti. 1945 yılında terhis edildikten sonra Donetsk bölgesinin Aleksandrovka köyünde köy konseyi başkanı olarak çalıştı.

<span class="mw-page-title-main">Mihaylovski Kuşatması</span>

Mihaylovski Kuşatması Rus-Çerkes Savaşı sırasında 3 Nisan 1840'ta gerçekleşti. Çerkesler, Rus savunmasını bozguna uğratarak kuşatmayı kazandı. Yenilgiyi kabul etmeyen Rus asker Arhip Osipov barut deposuna sızdı ve patlayıcıları patlatarak kendisi, garnizonun kalıntıları ve önemli sayıda Çerkesi öldürdü. Rus Ordusu tarihinde bu eylem övülmüş ve "sembolik ölümsüzlük" olarak tanımlanmıştır.