İçeriğe atla

Paris Dünya Fuarı (1900)

Kontrol Edilmiş

1900 Paris Dünya Fuarı[1] veya 1900 Paris Dünya Sergisi[2] (Fransızcal’Exposition universelle de 1900(Fransızca telaffuz: [ɛkspozisjɔ̃ ynivɛʁsɛl])), 1900 yılının 14 Nisan-12 Kasım tarihleri arasında düzenlenen bir dünya sergisidir. Fransa'nın başkenti Paris'te gerçekleştirilmiş ve geçen yüzyıldaki başarıları kutlamak ve gelişmeyi ivmelendirmek amaçlanmıştır. Les Invalides Meydanı, Champ de Mars, Trocadéro, Sen Nehrinin kıyıları ve Vincennes Ormanında düzenelenen bu etkinliği 50 milyondan fazla kişi ziyaret eder. Fuar süresi boyunca 1900 Yaz Olimpiyatları da dahil olmak üzere bir sürü uluslarası kongre, etkinlik gerçekleşir.

Bu etkinlik süresi boyunca Grande Roue de Paris (dönme dolap), Rue de l'Avenir (yürüyen bant), ilk düzenli troleybüs hattı, yürüyen merdiven, dizel motor, elektirkli araba, çinko-karbon pil, elektirkli itfaiye aracı, konuşan film, telegrafon (ilk magnetik ses kaydedici), galalit , matruşka bebekler [a] gibi bir sürü yeni teknolojik icat sergilenir. Ayrıca Art Nouveau tarzının dünya duyulmasını sağlar. Trocadéro Sarayının bahçesinde inşa edilen çok sayıda pavyon ile Büyük bir kolonyal güç olan Fransa gücünü sergiler.

Etkinlik için yapılan Grand Palais, Petit Palais, Pont Alexandre III, Gare d'Orsay ve Hector Guimard tarafından yapılan girişiyle Paris Metrosunun 1. hattı günümüze kadar gelmiştir.

Organizasyon

İlk kez 1851 yılında Londra'da düzenlenen Dünya Fuarına katılan Fransız İmparatoru 3.Napolyon'u çok etkilenir ve 1855 Paris Dünya Fuarını düzenler. Niyeti Fransız ticaretinin, teknolojisinin, kültürünün gelişmesini temin etmektir. Ardından 1867'de, -3.Napolyon'un 1870'de devrilmesinden sonra- 1878 yılında ve -Paris Komününün mağlup edilmesinde sonraki milli birliğinin kutlanması ve- 1889 yılında Fransız Devriminin yüzüncü kutlamaları gerçekleşir.[3][4]

Katılan ülkeler

Fransa, Dünya'nın dört bir yanından ülkeleri kendi kültür ve başarılarını sergilenemeleri için davet eder. Elli altı davetten kırk tanesi icabet eder ve bunun yanında Fransa, Hollanda, Büyük Britanya ve Portekiz'in bazı koloni ve vassalları da katılır.[5]

Katılan ülkeler[6]

Avusturya, Bosna-Hersek ve Macaristan, Avusturya-Macaristan İmparatorluğunun dahilinde olmalarına rağmen bağımsız devletler şeklinde katılırlar. Finlandiya, Rue des Nations'da milli köşkünün olmasında rağmen resmi olarak Rusya'nın bir parçası olarak katılmıştır. Mısır'ın da kendi köşkü olsa da Osmanlı'nın bir parçası olarak katılır. Bazı temsil edilmeyen ülkelerden gelen katılımcılar, "Uluslarası Kısım"a dahil edilirler.[6]

Katılan koloni ve vassallar ise şunlardır: Fransız Batı Afrikası, Cezayiri, Dahomey, Fildişi Sahili, Ginesi, Guyanası, Hindçini, Hindistanı, Kamboçyası, Kongosu, Laosu, Madagaskarı, Senegali, Somalilandı, Sudanı, Tonkin, Tunusu, Guadeloupe, Martinik, Mayotte, Polinezya, Réunion, Saint Pierre ve Miquelon, Yeni Kaledonya; Hollanda Doğu Hint Adaları, Britanya Kanadası, Seylanı, Hindistanı, Batı Avustralyası ve Portekiz kolonileri.[6]

Teşhir alanı

Teşhir alanı, Sen Nehrinin iki yakasında Les Invalides Meydanından Champ de Mars'daki Eyfel Kulesine (1889 Fuarı için inşa edilmiştir) kadar, 112 hektar (280 akre) büyüklüğünde bir sahaya

Porte Monumentale

Pont Alexandre III

Tematik pavyonlar[b]

Endüstriyel, ticari, bilimsel, teknolojik ve kültürel sergilere ev sahipliği yapan Fransız organizasyonu, Les Invalides Meydanı ve Champ de Mars'a devasa payvonlar inşa ederler

Optik, İllüzyon ve Akvaryum Sarayları

Elektrik Sarayı ve Su Şatosu

Elektrik Sarayı (FransızcaLe palais de l'Électricité) ve bitişiğindeki Su Şatosu (FransızcaChateau d'Eau), mimar Eugène Hénard ve Edmond Paulin tarafıca tasarlanmıştı[9] ve etkiniliğin en popüler yerlerinden biri oldu. Elektrik Sarayı, 1889 Fuar'ından kalan eski Champ de Mars Sarayının mimari unsurlarını içeren, 420 metre uzunluğunda ve 60 metre genişliğinde tavus kuşu kuyruğunu andıran şekliyle büyük ve görkemliydi. Tepesinde Elektiriğin Ruhu isimli ışıklandırılmış büyük bir yıldız ve elinde havaya doğru kaldırılmış 50.000 voltluk, ki enerji sarayın içindeki buhar motorlar ve jeneratörlerince temin edilirdi, meşale taşıyan bir savaş arabası bulunan 6,5 m boyunda bir heykel bulunmaktaydı.

Elektrikli aydınlatmalar daha çok akşam saatlerinde de Fuarın açık kalması için kullanılırdı. Gerekli olan elektrik için saatte 200.000 kilogram (440.000 lb) petrol kullanılmaktaydı.[10]

Grand Palais and Petit Palais

Endüstri, Dekorasyon ve Ziraat Sarayları

Milli Pavyonlar(Köşkler)

The Rue des Nations

Diğer yerlerdekiler

Kolonyal pavyonlar

Atraksiyonlar

Fuar; bilimsel, endüstriyel ve sanatsal sarayların yanında muhtelif sıra dışı eğlence merkezleri, atraksiyonlar ve ilgi çekici şeylere sahipti. Bunlardan bazıları şunlardır:

Eyfel Kulesi

The Grande Roue de Paris

Yürüyen bant, elektrikli tren ve elektrobüs

Globe Céleste

Sinema

Rekreasyonlar

Tiyatro ve Müzik Salonları


Etkinlikler

1900 Yaz Olimpliyatları

Banquet des maires

Bir diğer önemli etkinlik Fransız Cumhurbaşkanı Émile Loubet'nin ev sahipliğinde tahakkuk edilen büyük ziyafettir. Fransa, Cezayir ve koloni şehirlerinin 20.777 valisinin 22 Eylül tarihinde, Tuileries Bahçesindeki iki devasa çadırda,[11] ağırlandığı bu akşam yemeği ziyafeti 11 mutfakta hazırlanıp 606 masaya servis edilmiş ve masaların ihtiyaç ve isteklerinin kaşılanmasında ve organizasyonun koordinesinde telefon ve çeşitli taşıtlar kullanılmıştır.[4]

Ödüller

Michigan Stove Company'nin etiketi

Giriş ücreti ve maliyetler

1900 Dünya Fuarının tahvili

Dünya Fuarında Art Nouveau

Miras

Eleştiriler

Literatür

Sinema görüntüleri

Georges Méliès ve Edison Manufacturing Company'nin yapımcısı James H. White tarafından yapılan kısa bir sessiz film günümüze ulaşmayı başarmıştır.

Paris Dünya Fuarına ait görüntüler

ancak katılımcılar için düşük karla sonuçlandığından olumsuz eleştiriler almış[12] ve Paris 1937 yılına kadar başka dünya fuarına ev sahipliği yapmamıştır.[13]

Basın, tıpkı daha önceki fuarda Eyfel Kulesi'nin çirkin ve basit bir endüstriyel yapı olarak değerlendirilmesi gibi 1900 Paris Dünya Fuarı yapılarını da zevksiz tasarlanmış ve müsrif imalatlar olarak değerlendirmiştir.

Fuarda yabancı ülkeler için geleneksel olarak Milletler Caddesi ayrılmıştı. Ülkelerin güçlerine ve hiyerarşik durumlarına göre konumlandığı bu alanda İtalya ve ABD pavyonları arasında tek yapıdan oluşan Osmanlı pavyonu yer almıştır.

Not listesi

  1. ^ bu icatların bazıları daha önceki dünya fuarları ve çeşitli etkinliklerde teşhir edilmiştir. Çeşitli özelliğe sahip versiyonları ilk kez sergilenmiştir.
  2. ^ Pavyon kelimesi, fuar bölmesi, bir bahçe içindeki binalardan her biri manasına da gelmektedir.[7][8] Köşk kelimesi de anlamı karşılamak için kullanılabilir.

Kaynakça

  1. ^ url=https://jag.journalagent.com/megaron/pdfs/MEGARON-14238-ARTICLE-ERGUNEY.pdf
  2. ^ "Paris Sergisi - 1900". Türkiye Turizm Ansiklopedisi. Erişim tarihi: 19 Temmuz 2024. 
  3. ^ Ageorges, Sylvain, Sur les traces des Exposition universelles (2006) s. 12-15
  4. ^ a b Allwood, John (1977), The Great Exhibitions, Büyük Britanya: Cassell & Collier Macmillan Publishers, s. 7–107.
  5. ^ Ageorges, Sylvain, Sur les traces des Exposition universelles (2006) s. 104-105
  6. ^ a b c Exposition universelle internationale de 1900 à Paris. Rapport général administratif et technique (Fransızca). 8. Paris: İletişim, Sanayii, Posta ve Telgraf Bakanlığı. Fransa Cumhuriyeti. 1902. s. 640. Erişim tarihi: 16 Kasım 2021. 
  7. ^ url=https://www.nisanyansozluk.com/kelime/pavyon
  8. ^ url=https://lugatim.com/s/pavyon
  9. ^ Jullian, Philipe (1974), The Triumph of Art Nouveau: Paris Exhibition 1900, New York, New York: Larousse & Co, s. 38–83.
  10. ^ Mabire, Jean Christophe (2000) s. 116
  11. ^ Mabire, Jean Christophe (2000) s. 46
  12. ^ Nuran Kara Pilehvarian; Yeşim Duygu Ergüney. "Ondokuzuncu Yüzyıl Dünya Fuarlarında Osmanlı Temsiliyet" (PDF). Megaron / Yıldız Teknik Üniversitesi, Mimarlık Fakültesi E-Dergisi Yıl: 2015, Cilt 10, Sayı 2. 13 Temmuz 2018 tarihinde kaynağından (PDF) arşivlendi. Erişim tarihi: 28 Ağustos 2019. 
  13. ^ THOLOZANY, PAULINE. "The Expositions Universelles in Nineteenth Century Paris". Brown Üniversitesi Kütüphanesi Dijital Burs Merkezi, 2011. 15 Aralık 2018 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 28 Ağustos 2019. 

Dış bağlantılar

İlgili Araştırma Makaleleri

<span class="mw-page-title-main">Le Corbusier</span> İsviçre asıllı Fransız mimar, tasarımcı, şehirci ve yazar (1887-1965)

Le Corbusier olarak tanınan Charles-Edouard Jeanneret İsviçre asıllı Fransız mimar. Modernizm'e ve Uluslararası Uslüp'e yaptığı katkılar ile tanındı. Kariyeri uzun yıllar sürdü ve Avrupa'da, Hindistan'da ve Rusya'ya başlıca olmak üzere oldukça mühim binalar inşa etti. Aynı zamanda; şehir plancısı, ressam, heykeltıraş, yazar ve modern mobilya tasarımcısıydı.

Alexandre Vallaury, İstanbullu Fransız asıllı mimar.

<span class="mw-page-title-main">Fransa mimarisi</span>

Fransız mimarisi veya Fransa mimarisi, Fransız ve yabancı asıllı mimarların Fransa Cumhuriyeti coğrafi sınırları içinde tasarladığı veya inşa ettiği mimari eserlere verilen genel isimdir.

<span class="mw-page-title-main">Les Invalides</span> Pariste bina kompleksi

Les Invalides ya da Hôtel national des Invalides, Paris'te bulunan, içinde pek çok farklı yapı barındıran, büyük ölçüde Fransa'nın askeri tarihiyle ilintili olan bir anıttır. 24 Şubat 1670 tarihinde, XIV. Louis'nin emriyle yapılmasına karar verilmiştir.

<span class="mw-page-title-main">Stoclet Sarayı</span>

Stoclet Sarayı, Brüksel’in Sint-Pieters-Woluwe belediyesi’nin Tervurenlaan Caddesinde bir villadır. Villanın tasarımı Avusturyalı mimar Josef Hoffmann tarafından 1911’de çizilmiştir. Binanın kendisi mimarın ustalık eseri ve Jugendstil sanat akımının da kapanış dönemi olarak kabul edilir.

<span class="mw-page-title-main">Albert Bitran</span> Fransız ressam (1931 – 2018)

Albert Bitran ressam ve heykeltıraş.

<span class="mw-page-title-main">Milletler Sarayı</span> Cenevrede bir yapı

Palais des Nations, Cenevre, İsviçre'de 1929 ve 1936 yılları arasında inşa edilmiş ve Milletler Cemiyeti'nin genel merkezi olarak kullanılmış yapıdır. Daha sonraları Milletler Cemiyeti'nin devamı niteliğindeki Birleşmiş Milletler'in Cenevre Ofisi olarak kullanılmaya devam edilmiştir. İsviçre 2002 yılına kadar BM üyesi olmamasına rağmen saray, BM Genel Sekreterinin İsviçre makamları ile imzaladığı Genel Merkez Anlaşması ile 1946 yılından beri BM'e hizmet etmektedir.

<span class="mw-page-title-main">Palais des Papes</span>

Papalık Sarayı, Fransa'nın Avignon kentinde yer alan ve Avrupa'da Orta Çağ'dan kalma en büyük ve en önemli Gotik yapılardan biri olan tarihi bir saraydır. Bir zamanlar bir kale ve saray olan papalık ikâmetgâhı, 14. yüzyılda Batı Hıristiyanlığının merkezi olmuştur.

<span class="mw-page-title-main">Petit Palais</span> Parisin 8. bölgesinde yer alan bir sanat müzesi

Petit Palais, Fransa'da, Paris'in 8. bölgesinde yer alan bir sanat müzesidir.

<span class="mw-page-title-main">Pavyon (sergi)</span>

Bir pavyon, genellikle Dünya fuarı gibi büyük uluslararası sergilerde bulunan bir bina türüdür. Katılımcı ülkenin en son teknolojisini sergilemek için iyi bilinen bir mimar veya tasarımcı tarafından tasarlanabilir veya sergileyen ülkenin ulusal mimari tarzı olarak düşünülebilir. Örneğin, 1929 Barselona Uluslararası Fuarı'nın Alman pavyonu, tanınmış modern Alman mimarlar Ludwig Mies van der Rohe ve Lilly Reich tarafından tasarlandı.

<span class="mw-page-title-main">Nabiler</span>

Nabiler, 1888 ile 1900 yılları arasında etkin olmuş, izlenimcilik ve akademik sanattan soyut sanat, sembolizm ve diğer erken dönem modernist hareketlere geçişte önemli bir rol oynamış genç Fransız sanatçılardan oluşan grup. Grubun üyeleri arasında Pierre Bonnard, Maurice Denis, Paul Ranson, Édouard Vuillard, Ker-Xavier Roussel, Félix Vallotton ve Paul Sérusier vardı. Bu sanatçıların pek çoğu 1880'lerin ikinci yarısında Paris'teki Académie Julian'de öğrenciydi. Gruptaki ressamlar Paul Gauguin ve Paul Cézanne'ın eserlerini beğeniyor, resim sanatını yenileme isteğini paylaşıyordu, ancak bireysel tarzları birbirinden oldukça farklıydı. Onlara göre bir sanat eseri doğanın betimlemesi değil, metaforların ve sembollerin sanatçı tarafından oluşturulmuş bir sentezi olmalıydı. 1900'de son sergisini düzenleyen grup üyeleri, bu tarihten sonra kariyerlerine bireysel olarak devam etti.

Musée de l'Armée, Paris'in 7. bölgesindeki Les Invalides'te bulunan ulusal, askeri bir müzedir. Paris Metro istasyonları Invalides, Varenne ve La Tour-Maubourg tarafından ulaşım sağlanabilir.

<span class="mw-page-title-main">7. arrondissement (Paris)</span>

7. arrondissement, Fransa'nın başkenti Paris'in 20 arrondissementinden biridir. Arrondissement, Rive Gauche'un batısında yer almaktadır. Yüzölçümü 4,09 km² olan arrondissementin nüfusu Ocak 2019 tarihi itibarı ile 48.888'dir.

<span class="mw-page-title-main">Carlo Ceppi</span>

Kont Carlo Ceppi, İtalyan mimar. Çoğunlukta Piyemonte'ta faaliyet göstermiştir. Bölgedeki birçok kilisenin ve kamu binasının tasarımını yapmıştır.

<span class="mw-page-title-main">Johannes Radke</span>

Johannes Radke, Alman mimar, Düsseldorf'ta inşaat yetkilisi ve meclis üyesi.

<span class="mw-page-title-main">Grand Palais</span> Pariste kongre merkezi

Grand Palais des Champs-Élysées veya Grand Palais Paris'in 8. arrondissement'sında, Şanzelize Caddesi ile San Nehrinin arasında bulunan tarihi fuar alanıdır. 1900 Paris Dünya Fuarı için 1897 senesinde, Palais de l'Industrie'nin yıkılmasında sonra inşa edilmeye başlar ve 1 Mayıs 1900 tarihinde açılır. Günümüzde müze olarak salonlarında çeşitli sergilere ev sahipliği yapmakta ve dönem dönem çeşitli spor etkinlikler için kullanılmaktadır.

<span class="mw-page-title-main">Brüksel Dünya Fuarı (1897)</span>

1897 Brüksel Dünya Fuarı, 1897 yılının 10 Mayıs-8 Kasım tarihleri arasında Belçika'nın başkenti Brüksel'de düzenlenen bir dünya sergisidir. 27 ülkenin katıldığı bu fuar 7,8 milyon ziyaretçiyi ağırlamıştır.

Alexandre Marcel, fransız mimar. Belle Époque'de yaptığı "egzotik" yapılar ile meşhurdur.

<span class="mw-page-title-main">Paris Dünya Fuarı (1855)</span>

1855 Paris Dünya Fuarı veya Exposition universelle de 1855(Fransızca telaffuz: [ɛkspozisjɔ̃ ynivɛʁsɛl də mil ʼɥi sɑ̃ sɛ̃kɑ̃t sɛ̃k]), tam resmi adıyla Exposition Universelle des produits de l'Agriculture, de l'Industrie et des Beaux-Arts de Paris 1855, 1855 yılının 15 Mayıs-15 Kasım tarihleri arasında Fransa'nın başkenti Paris'teki Champs-Élysées ve civarında düzenlenen bir dünya sergisidir. Fuarda ... amaçlanmıştır. Bu etkinliği 5.162.330 kişi ziyaret etmiştir.1853 New York Fuarından(en) sonra ve 1862 Londra Dünya Fuarıdan(en) önce düzenlenen üçüncü dünya sergisidir.

<span class="mw-page-title-main">Jean-Camille Formigé</span> Fransız mimar (1845 – 1926)

Jean-Camille Formigé, Fransız mimar.