İçeriğe atla

Paris Büyük Camii

Koordinatlar: 48°50′31″K 2°21′18″D / 48.84194°K 2.35500°D / 48.84194; 2.35500
Paris Büyük Camii
Harita
Temel bilgiler
KonumFransa Paris
Koordinatlar48°50′31″K 2°21′18″D / 48.84194°K 2.35500°D / 48.84194; 2.35500
İnançİslam
Mimari
Tamamlanma1926

Paris Büyük Camii (Fransızca: Grande Mosquée de Paris), Paris'in Quartier Latin (5. Arrondissement) mahallesinde bulunan camidir.

Fransa'da inşa edilmiş ilk camidir. I. Dünya Savaşı sırasında Fransız kolonilerinde Almanlara karşı savaşan Müslümanların anısına Fransız hükûmeti tarafından inşa edilerek 1926'da hizmete girmiştir. Cami, tarihi anıt (ISMH) olarak derecelendirilmiştir. Avrupa'nın en büyük camilerinden birisidir. Bünyesinde Paris Camii İslam Enstitüsü adlı bir yan kuruluş bulunur.

Paris Büyük Camisi'nin avlusu

Tarihçe

Fransa'nın başkenti Paris'te büyük bir cami inşa etme fikri ilk defa 1895 yılında Osmanlı Padişahı 2. Abdülhamit ve Mısır Hidivi 2. Abbas Hilmi tarafından ortaya atıldı.[1][2] Planları yapılan bu proje uygulanamadı. Cami, Verdun Savaşı'nda Fransa adına savaşırken hayatını kaybeden 28.000 Müslüman ile I. Dünya Savaşı boyunca yaşamını yitiren toplam 70.000 Müslüman Fransız'ı anmak için inşa edildi. Özellikle Cezayirli Müslümanlardan oluşan ve I. Dünya Savaşı'ndan önceki Kırım ve Prusya Savaşları'nda da Fransa adına savaşan keskin nişancıları (Tirailleurs) minnet ifadesi olarak caminin yapımına karar verildi. Yapımı 1922'de başladı. Ülkede cami olarak inşa edilen ilk yapı oldu. Caminin yapımından önce Paris'teki Müslümanlar, toplu ibadeti Jardin des Plantes'in içindeki eski Hôpital Salpêtrière'de gerçekleştirebiliyorlardı.

15 Temmuz 1926 tarihinde o zamanki Fransa Devlet Başkanı Gaston Doumergue tarafından açılışı yapıldı. Caminin açılışındaki ilk namaz, Şaziliye tarikatı şeyhlerinden Cezayirli Ahmed el-Alevi tarafından kıldırıldı[3] Camii Rektörleri 1958 yılına kadar Fransız makamları tarafından tayin edildi. İlk rektörü Gadduri Bin Cabrid'dir. 20 yıl görev yapan Gadduri Bin Cabrid'in mezarı, caminin bahçesinde bulunur.[4]

Camii, 1958 yılında resmi kayıtlı bir kurum haline getirildi. Cami rektörü atamaları, Cezayir hükûmeti tarafından yapılmaya başlandı ve cami, Cezayirli vatandaşlara mahsus bir ibadethane haline geldi. Caminin bünyesindeki İslam Enstitüsü, Fransa'daki yaklaşık 1800 cami ve mescitten 400 kadarının kontrol eder.

Son halife II. Abdülmecit, 1944'te sürgünde bulunduğu Paris'te öldüğünde cenazesi Paris Camisi'ne getirilmiş ve 10 yıl süre ile burada kalmıştır.[5] Camii mütevelli heyetinin cenazeyi daha fazla tutamayacaklarını bildirmesi üzerine cenaze 1954'te Medine'ye gönderildi.

Yapımı

Paris Camisi, Mudéjar stilindedir. Minaresi 33 metre yüksekliğindedir.[6] Mimarisi Fas'ın Fes şehrindeki ünlü Karaviyyin Camisi'ni andırır; minaresi Tunus'un Kayravan şehrinin Ulu Cami'nin minaresinden esinlemiştir.

Caminin külliyesi bir ibadethane, medrese, kütüphane, konferans salonu, lokanta, çay salonu, hamam ve birçok ufak dükkân içerir.

Güncel

Cemaat Dalil Boubakeur isimli bir müftü tarafından yönetilmektedir. Dalil Boubakeur 2008 yılına kadar Fransa İslam Konseyi'nin başkanı idi.

Galeri

Dış bağlantılar

Kaynakça

  1. ^ "Arşivlenmiş kopya". 25 Ocak 2021 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 5 Şubat 2020. 
  2. ^ "Arşivlenmiş kopya". 10 Aralık 2019 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 5 Şubat 2020. 
  3. ^ "Mehmet Erken, 20.yy'da Bir Veli Dünyabizim.com, 15.08.2009". 20 Ağustos 2009 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 18 Haziran 2010. 
  4. ^ "Üzeyir Lokman Çaycı, Paris Camii'nde Atatürk'ten Işıklar ve İzler Var, Aktüel Dergi, 26.09,2009'2". 2 Eylül 2015 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 18 Haziran 2010. 
  5. ^ "Can Dündar, Halife Tatilde, 20.08.2006". 12 Temmuz 2010 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 18 Haziran 2010. 
  6. ^ https://www.yenisafak.com/foto-galeri/hayat/buyuk-paris-camii-2013885?page=1 []

İlgili Araştırma Makaleleri

<span class="mw-page-title-main">Cami</span> Müslümanların ibadet mekânı

Cami, İslam dininin ibadet mekanıdır. Genellikle minaresiz küçük camilere veya bazı kurum ve kuruluşlarda ibadet için ayrılmış ufak mekanlara ise mescit denir.

<span class="mw-page-title-main">Bayraklı Camii (Belgrad)</span> Belgrad, Sırbistanda bir cami

Bayraklı Camii, Osmanlı devrinde bugün Sırbistan'ın başkenti olan Belgrad'da inşa edilen cami. Cami 1575 yılı civarında yapılmıştır.

<span class="mw-page-title-main">Kocatepe Camii</span> Ankara, Kocatepede bir ibadethane

Kocatepe Camii, Ankara'nın Kocatepe semtinde 1967'de inşaatına başlanan ve Türkiye Diyanet Vakfı tarafından 1987'de inşaatı tamamlanan camidir.

<span class="mw-page-title-main">Arap Camii</span>

Arap Camii, Türkiye'nin İstanbul iline bağlı Beyoğlu ilçesindeki Galata semtinde yer alan cami. Önceleri Aziz Paolo (San Paolo) veya Aziz Domeniko Kilisesi (San Domenico) olarak bilinen ibadethane, 1453 yılında şehrin Osmanlı egemenliğine girmesinin ardından camiye çevrildi.

<span class="mw-page-title-main">Beylerbeyi Camii</span>

Beylerbeyi Cami ya da diğer bilinen adıyla Hamid-i Evvel Camii İstanbul'un Beylerbeyi semtinde bulunan 18. yüzyıl yapısı bir selatin camisidir.

<span class="mw-page-title-main">Alâeddin Camii (Konya)</span>

Alâeddin Camii, Konya'da Alâeddin Tepesi adlı höyüğün üstünde Anadolu Selçuklu Devleti devrinde şehrin ulu camisi olarak inşa ettirilmiş yapıdır.

<span class="mw-page-title-main">İvaz Efendi Camii</span> Edirnekapı ve Ayvansaray arasında bulunan, Blakhernai Sarayının kalıntıları üzerine inşa edilmiş ve halk arasında Eğrikapı Camii olarak bilinen camidir

Kazasker İvaz Efendi Camii, Eğrikapı, İstanbul'da bir cami. 1585 tarihlidir ve giriş kapısı üzerindeki levhada Mimar Sinan camisi olduğu yazılıdır. Bahçesinde geniş çukur ve tüneller vardır. Anemas zindanları kalıntıları çevresindedir. Caminin klasik ana kapısı yoktur.

Haydar Demiryürek, Türk asıllı Fransız siyasetçi.

Sanki Yedim Camii, İstanbul'un Fatih ilçesinde yer alan, Osmanlı döneminden kalma tarihî bir ibadethanedir. Zeyrek mahallesi, Kirbacı Sokağı'nda yer alan caminin yapılış tarihi ve kimin tarafından yaptırıldığı konusunda kesin bir bilgi yoktur. Rivayete göre Keçecizade Hayreddin adında ortahâlli bir esnaf, Osmanlı döneminde padişahların yaptırdığı Selatin camilerini görüp imrenerek, kendi de bir cami yaptırmayı diler ve bunun için para biriktirmeye başlar. Canı bir şey istediğinde, almayıp; sanki yedim (varsay ki yedim) diyerek parasını ayrı bir yere koyar. 20 yıl boyunca biriktirdiği paralarla küçük de olsa bir cami yaptırır ve caminin adı halk arasında Sanki Yedim Camii olarak anılmaya başlar.

<span class="mw-page-title-main">Emevî Camii</span> Şamda bir cami, İslamda en kutsal dördüncü yer

Emevi Camii, Şam Ulu Cami olarak da bilinen yapı, Şam'ın eski şehir kısmında yer alır ve dünyanın en büyük ve en eski camilerinden birdir.

<span class="mw-page-title-main">Vaniköy Camii</span> Osmanlı döneminden kalma tarihi bir cami

Vanî Mehmet Efendi Camisi ya da halk arasında bilinen ismiyle Vaniköy Camii, İstanbul'un Üsküdar ilçesinin Vaniköy semtinde bulunan, 17'nci yüzyıldan kalma tarihî bir camidir.

<span class="mw-page-title-main">Pazar Camii (Akçahisar)</span>

Pazar Camii, Murad Bey Camii (Xhamia e Murad Beut) veya Varoş Camii (Xhamia e Varoshit), Arnavutluk Cumhuriyeti Akçahisar kentinde bulunan tarihi bir Osmanlı camisi. Arnavutluk'un "millî kültür simgesi" statüsüne sahiptir.

<span class="mw-page-title-main">Telelka Camii</span> Tarihi Osmanlı camii

Telelka Camii veya İbrahim Paşa Camii, Arnavutluk Cumhuriyeti'nin Berat kentinde bulunmakta olan tarihi bir Osmanlı camisi.

<span class="mw-page-title-main">Kutub Minar ve Anıtları</span> Delhi Sultanlığından kalma anıtlar ve yapılar Mehrauli, Delhi, Hindistan

Kutub Minar ve anıtları, Delhi'nin güney batısında Kutub Minar adlı müstakil minare ile etrafındaki bir dizi tarihi yapı ve anıttır.

<span class="mw-page-title-main">Büyük Selimiye Camii</span> Üsküdar Mahallesinde bir cami

Büyük Selimiye Camii, Osmanlı Padişahı III. Selim tarafından Barok ve Osmanlı mimarisi tarzlarında yaptırılmış, İstanbul'un Üsküdar semtinde bulunan tarihi cami.

Bergama Ulu Cami veya Yıldırım Camii, Sultan Yıldırım Bayezid tarafından 1399 tarihinde yaptırılmış, İzmir'in Bergama ilçesinde bulunan tarihî cami.

<span class="mw-page-title-main">Samarra Ulu Camii</span> Irakta bir cami

Samarra Ulu Camisi veya Mütevekkiliye Camisi, Irak'ın Samarra şehrinde Abbasi halifesi Mütevekkil tarafından 848 ile 852 seneleri arasında yaptırılmış ordugâh tipi camidir.

<span class="mw-page-title-main">Arnavudiye Camii</span>

Arnavudiye Camii veya Hasan Defterci camii, Bosna Hersek'teki Banja Luka şehrinde cami.

<span class="mw-page-title-main">Ali Paşa Camii (Ohri)</span> Ohri, Kuzey Makedonyada bir cami

Ali Paşa Camii, Kuzey Makedonya'nın Ohri şehrinde yer alan bir camidir.

<span class="mw-page-title-main">Tatar cami</span>

Tatar camisi, Tataristan ve diğer Volga Tatar nüfuslu bölgelerdeki Müslüman Tatarlar ve Başkurtlar arasında yaygın olan bir cami türüdür. Rusya'nın diğer bölgelerinde de zaman zaman görülen modern Tatar dini mimarisi, 18. yüzyılın sonlarında geliştirildi ve 19. yüzyılda İdil-Ural'da popülerlik kazandı.