İçeriğe atla

Paris-Saclay

Paris-Saclay
Paris-Saclay

Paris-Saclay Île-de-France'da Saclay yakınlarında bir teknoloji ve bilim parkıdır. Araştırma kurumlarını, yüksek öğretim kurumlarına sahip iki büyük Fransız üniversitesini (grandes écoles) ve ayrıca özel şirketlerin araştırma merkezlerini içerir.[1] 2013 yılında Technology Review, Paris-Saclay'i dünyanın en iyi 8 araştırma kümesi arasında sıraladı. 2014 yılında, Fransız bilimsel araştırma kapasitesinin neredeyse %15'ini oluşturuyordu.

En erken yerleşimler 1950'lerden kalmadır ve alan 1970'lerde ve 2000'lerde birkaç kez genişlemiştir. Bazı tesislerin taşınması da dahil olmak üzere çeşitli kampüs geliştirme projeleri halen devam etmektedir.[2]

Bölge şu anda Avrupa'nın en büyük yüksek teknoloji şirketlerinin çoğuna ve ayrıca en iyi iki Fransız üniversitesi olan Paris-Saclay Üniversitesi (CentraleSupélec, ENS Paris-Saclay, vb.) ve Institut polytechnique de Paris'e (École Polytechnique, Télécom ParisTech, HEC Paris, vb.). 2020 ARWU Sıralamasında, Paris-Saclay Üniversitesi matematikte dünyada 14., fizikte dünyada 9. (Avrupa'da 1.) sıradadır.[3]

Amaç, Silikon Vadisi veya Cambridge, MA gibi diğer yüksek teknoloji bölgeleriyle rekabet edebilecek uluslararası bir bilim ve teknoloji merkezi oluşturmak için kümeyi güçlendirmekti.

Kaynakça

  1. ^ "One of the top 8 innovation clusters in the world - EPAPS". 3 Mart 2022 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 6 Mart 2022. 
  2. ^ "Campus du plateau de Saclay - Définition et Explications". 3 Mart 2022 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 6 Mart 2022. 
  3. ^ "L'Université Paris-Saclay, première en maths". 2 Ağustos 2021 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 6 Mart 2022. 

Bağlantılar

İlgili Araştırma Makaleleri

<span class="mw-page-title-main">Paris</span> Fransada komün

Paris, Fransa'nın başkenti ve 105 kilometrekare 'den fazla alanda 2,175,601 nüfusu ile en kalabalık şehridir. 17. yüzyıldan beri Paris Avrupa'nın en önemli finans, diplomasi, ticaret, moda, gastronomi, bilim ve sanat merkezlerindendir.

<span class="mw-page-title-main">İzmir Yüksek Teknoloji Enstitüsü</span> İzmir, Türkiyede bir devlet üniversitesi

İzmir Yüksek Teknoloji Enstitüsü, 1992 yılında İzmir'de kurulan, özellikle teknoloji alanlarında yüksek düzeyde araştırma, eğitim-öğretim, üretim, yayın ve danışmanlık yapan bir devlet üniversitesidir. İYTE'deki tüm bölümlerde eğitim dili %100 İngilizcedir. 2017 yılında ilk defa Cumhurbaşkanı Erdoğan tarafından açıklanan araştırma üniversiteleri programına dahil olarak Türkiye'deki 10 araştırma üniversitesinden biri olarak belirlenmiştir.

<span class="mw-page-title-main">Bükreş</span> Romanyanın başkenti ve en büyük şehri

Bükreş, Romanya'nın başkentidir. Romanya Ovasının ortasında, Tuna Nehri'nin bir kolu olan Dâmbovița'nın kıyısında kurulmuştur. Nüfusu 2,1 milyon civarındadır (2016).

<span class="mw-page-title-main">Ege Üniversitesi</span> İzmir, Türkiyede bir devlet üniversitesi

Ege Üniversitesi, 20 Mayıs 1955 tarihinde yayımlanan 6595 sayılı kanunla 9 Mart 1956 tarihinde, İzmir'de Ege Bölgesi'nin ilk, Türkiye'nin 5. üniversitesi olarak eğitim-öğretim hayatına başlayan devlet üniversitesi. Türkiye'nin en çok tercih edilen üniversitelerinin başında gelen Ege Üniversitesi, Türkiye'de ve dünyada birçok ilklere imza atmıştır.

<span class="mw-page-title-main">IBM</span> Amerikan çok uluslu teknoloji şirketi

IBM, merkezi Armonk, New York, ABD'de olan, dünyanın en büyük bilişim teknolojisi şirketlerinden biridir. 410.000'i aşkın çalışanı ile 170'ten fazla ülkede faaliyet göstermektedir. Faaliyet gösterdiği alanlar arasında bilgisayar, middleware ve donanım üretimi, yazılım, internet barındırma hizmeti, kuantum hesaplama, bulut depolama, bulut bilişim, bulut veritabanı, yapay zekâ, otomasyon, robotik, sunucu servisleri, danışmanlık ve AR-GE bulunmaktadır. Dünyada her yıl en fazla yeni patent alan şirket durumundadır.

<span class="mw-page-title-main">Paris Üniversitesi</span> Fransa, Pariste kurulu devlet üniversitesi (1896–1970)

Paris Üniversitesi,, Fransa'nın başkenti Paris'teki başlıca akademik öğretim kurumlarının toplandığı bilim ve araştırma kurumudur. Kurum, özellikle günlük dilde Sorbonne adıyla bilinir.

<span class="mw-page-title-main">Üniversite</span>

Üniversite, yükseköğretim kurumu ya da bilimtay en üst seviyede eğitim verilen, araştırma yapılan ve bilgi üretilen kurumlardır. Araştırma alanları çoğunlukla çeşitli disiplinlere ayrılan üniversiteler genellikle yüksek okul, lisans ve lisansüstü okullarından oluşurlar. Araştırma görevlileri ya da akademisyenler, yaptıkları özgün çalışmalar dolayısıyla doçent, profesör gibi çeşitli unvanlarla ödüllendirilirler. Çeşitli akademik disiplinlerde akademik dereceler verir. Üniversiteler genellikle farklı okullarda veya öğrenim fakültelerinde hem lisans eğitimi hem de lisansüstü eğitim sunar.

<span class="mw-page-title-main">Karadeniz Teknik Üniversitesi</span> Trabzonda kurulu devlet üniversitesi

Karadeniz Teknik Üniversitesi (KTÜ),1955 yılında Trabzon'da kurulmuş bir devlet üniversitesidir.

<span class="mw-page-title-main">Bordeaux</span> Fransada komün

Bordeaux veya Bordo, Güneybatı Fransa'nın Gironde departmanında, Garonne Nehri üzerinde bulunan bir şehirdir. Bir liman kenti olan şehir, Yeni Akitanya bölgesinin başkenti ve Gironde departmanının ilidir. Sakinleri "Bordelais" (eril) veya "Bordelaises" (dişil) olarak adlandırılır. "Bordelais" terimi şehir ve çevresindeki bölgeyi de ifade edebilir.

<span class="mw-page-title-main">Essonne</span> Fransada il (département)

Essonne, Fransa'nın illerinden birisidir. İl, "Étampes" ve "Palaiseau" olmak üzere 2 ilçe yerleşimine ayrılmıştır. Her yerleşimin farklı özellikleri bulunmaktadır.

<span class="mw-page-title-main">Münih Teknik Üniversitesi</span> Münih ve civarındaki ilçelerde ayrıca Singapurda çeşitli kampüsleri bulunan Almanyada bulunan araştırma üniversitesi

Münih Teknik Üniversitesi, Münih ile civarındaki ilçelerde ve Singapur'da çeşitli kampüsleri bulunan Almanya'daki bir araştırma üniversitesi. İsmi TU München veya TUM olarak kısaltılmaktadır. Üniversite 1868 yılında kurulmuş olup, kamuya ait bir yükseköğretim kurumudur. 9.869 öğretim görevlisi, 528 profesör üniversite bünyesinde çalışmaktadır. 39.081 öğrenci üniversitede eğitim alırken, öğrencilerin 2.548'i doktora aşamasındadır.

Teknik üniversite, daha çok çeşitli teknik konular hakkında eğitim, öğretim ve araştırma yapan üniversitelerdir. Çeşitli dillerde farklı karşılıkları vardır. Fransızcada école polytechnique, Almancada Technische Hochschule gibi karşılıklar kullanılmaktadır.

Bilim parkı veya teknopark, üniversiteler tarafından oluşturulan alanlarda araştırma-geliştirme yapacak firmalara kiralanarak firmaların büyümesini teşvik edici düzenlemelerle desteklendiği; ticari amaçlı bilimsel veya endüstriyel araştırma yapılan binalardan oluşan bir bölgedir. Araştırma parkı, teknoloji parkı, teknopolis, teknokent ve biyomedikal park gibi terimler de kullanılır. Hangi terimin kullanıldığı yapılan araştırma ve geliştirme türüne bağlıdır. Bilim parkları ulusal ekonominin gelişmesine, yeni teknoloji firmaların desteklenmesine, yabancı yatırım çekmek ve ihracatı artırmaktadır.

<span class="mw-page-title-main">Karlsruhe Teknoloji Enstitüsü</span>

Karlsruhe Teknoloji Enstitüsü (KIT), Almanya'nın en büyük ve en prestijli araştırma ve eğitim kurumlarından birisidir. Bu kurum 1 Ekim 2009'da Karlsruhe Üniversitesi'nin ve Karlsruhe Araştırma Merkezi'nin birleşmesiyle oluşmuştur.

<span class="mw-page-title-main">École Polytechnique</span> Fransa, Pariste kurulu devlet üniversitesi

École Polytechnique Fransa'nın başkenti Paris yakınlarındaki Palaiseau bölgesinde bulunan, devlete bağlı yüksek eğitim ve araştırma kurumu. Polytechnique dört yıllık lisans/lisans üstü programıyla tanınmıştır. Ingénieur Polytechnicien adlı bu program, grande école kategorisindeki okullar için devam edilen orta öğretim sonrası iki yıllık fen ve matematik hazırlık sınıfının en iyi öğrencilerinin ilgisini çekmektedir. Meşhur, seçici giriş sınavını geçenler için, geniş kapsamlı bilisel eğitim ve devlet, endüstri, finans ile araştırma alanlarında etkili pozisyonlar alacakları bir kariyer sunulmaktadır. 2000 politeknik mühendisliği öğrencisinin yanında, 200 iki yıllık normal yüksek lisans kaydı bulunmaktadır. İki yıllık lisans üstü ve 500 kişilik doktora öğrencileri, 2700 kişilik toplam içinde görece küçük olan gruptur.

<span class="mw-page-title-main">İsrail'de bilim ve teknoloji</span> İsrailde ulusal araştırma, geliştirme ve teknoloji

İsrail'de bilim ve teknoloji, İsrail'in en gelişmiş sektörlerinden biridir. İsrail, Gayri safi millî hasılaya göre, bilim ve teknoloji üzerine araştırmaya en fazla pay ayıran ülkelerden biridir. İsrail her bir milyon vatandaşa göre hesaplandığında bilimsel çalışmalarda dünyada dördüncü sıradadır. İsrail’in tüm dünyada yayınlanan bilimsel makale oranı tüm dünya nüfusunun oranından hemen hemen on kat daha fazladır. İsrailli bilim insanları tarım, bilgisayar bilimleri, elektronik, genetik, tıp, optik, güneş enerjisi ve daha birçok mühendislik alanının gelişimine katkıda bulunmuştur. İsrail ileri teknoloji endüstrisinin en önemlilerinin ev sahibidir ve ayrıca teknolojiyle en fazla içli dışlı nüfusa sahiptir. 1998’de, Tel Aviv Newsweek tarafından teknolojik olarak en etkileyici on şehirden biri olarak gösterilmiştir. İsrail 2000’den beri Avrupa Araştırma ve Kalkınma Fonu ve Koordine Organizasyonu olan EUREKA ‘nın üyesidir ve Organizasyon’un 2010-2011 yılında başkanlığını yapmıştır.

<span class="mw-page-title-main">Paris-Saclay Üniversitesi</span>

Paris-Saclay Üniversitesi veya kısaca UPST, Fransa'nın Île-de-France eyaletindeki Paris şehrinde yerleşik ve özellikle bilim, mühendislik ve ekonomi konularındaki başarılarıyla tanınan bir teknik üniversitedir. Teknoloji ve mühendislik konularında dünyanın en iyi teknik üniversitelerinden biri olarak tanınmaktadır. Üniversite, Ekim 2023'ten bu yana havacılık ve uzay alanında çift diploma için IPSA'nın ortağıdır.

<span class="mw-page-title-main">HEC Paris</span> Avrupa menşeli bir üniversitedir

HEC Paris, Paris, Jouy-en-Josas ve Doha'da kampüsleri bulunan işletme alanında uzman Avrupa menşeli bir üniversitedir. 1881 yılında kurulan okul, Financial Times tarafından 2015 yıllarında Avrupa İşletme Okulları arasında 2. sırada gösterilmiştir. HEC İşletme Yükseklisans programı, Financial Times tarafından 2015 yılında dünya çapında 2. gösterilmiştir. Yöneticiler için MBA programı ise dünya çapında 3. sırada yer almaktadır. Mart 2017'de okul, Coursera ile işbirliği içinde İnovasyon ve Girişimcilik alanında Yönetici Yüksek Lisans programını açtı. Program %100 online olup 18 ayda bu iki alanda uzman yönetici yetiştirmeyi amaçlamaktadır. Okulun programları, uluslararası akreditasyon kurumları AMBA, EQUIS, and AACSB'nin üçü tarafından da akredite olmuştur. Okulun mezunları arasında, Abdoul Mbaye ve Édith Cresson da bulunmaktadır.

<span class="mw-page-title-main">Institut polytechnique de Paris</span>

Institut polytechnique de Paris veya IP Paris, Fransa'nin Palaiseau şehrinde bulunan bir araştırma üniversitesidir. Bünyesinde altı farklı mühendislik okulu barındırır: École Polytechnique, ENSTA Paris, ENSAE Paris, Ecole Nationale des Ponts et Chaussées, Télécom Paris ve Télécom SudParis.

<span class="mw-page-title-main">Alain Aspect</span> Fransız fizikçi (d. 1947)

Alain Aspect Fransız fizikçi. Kuantum dolanıklığı üzerine yaptığı deneysel çalışmalarıyla tanındı. Aspect, Amerikalı John Clauser ve Avusturyalı Anton Zeilinger ile birlikte "dolanık fotonlarla ilgili deneyler, Bell eşitsizliklerinin bozulduğunun gösterilmesi ve kuantum enformasyon biliminde öncülük etmelerinden" dolayı 2022 Nobel Fizik Ödülü'ne layık görüldü.