İçeriğe atla

Pardus ETAP

Pardus ETAP
Geliştirici(ler)TÜBİTAK ULAKBİM
İşletim sistemiLinux
TürEtkileşimli Tahta Arayüz Projesi
LisansGPL sürüm 3
Resmî sitesietap.org.tr

Pardus ETAP ya da tam adıyla Etkileşimli Tahta Arayüz Projesi, Türkiye'de eğitim kurumlarında yer alan akıllı tahtalarda kullanılmak üzere TÜBİTAK ULAKBİM tarafından geliştirilen, Pardus GNU/Linux tabanlı bir kullanıcı arayüzüdür.

Pardus Etkileşimli Tahta Arayüzü eğitim kurumlarında kullanılmakta olan etkileşimli tahtalarda kullanılmak üzere özel olarak tasarlanmıştır. Tasarım ve eklenen yeni özellikler dokunmatik ekranlı bir cihazın daha kolay ve etkili kullanımını sağlaması düşünülerek geliştirilmiştir.[1]

Sistem gereksinimleri

  • 2GB RAM
  • 25GB disk alanı
  • 256MB ekran kartı
  • 64-bit destekli işlemci
  • HID destekli dokunmatik donanım. (HID olmayan Vestel tahtalar dahil)

Kaynakça

  1. ^ "Pardus Etkileşimli Tahta Arayüzü Projesi – TÜBİTAK ULAKBİM" (İngilizce). 19 Mayıs 2024 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 19 Mayıs 2024. 

Dış bağlantılar

İlgili Araştırma Makaleleri

<span class="mw-page-title-main">İşletim sistemi</span> bilgisayar donanım kaynaklarını yöneten yazılım

İşletim sistemi ya da işletim dizgesi, bir bilgisayarın donanım kaynaklarını yöneten ve uygulama yazılımlarına hizmet sağlayan yazılımların bir bütünüdür. İşletim sistemleri, bilgisayarın donanımı ile uygulama yazılımları arasında bir köprü görevi görerek kullanıcıların sistemle etkileşim kurmasını sağlar. Öne çıkan örnekler arasında Microsoft Windows, macOS, GNU/Linux dağıtımları, Android ve iOS yer alır.

Pardus, Türkiye'de TÜBİTAK ULAKBİM tarafından geliştirilen bir GNU/Linux dağıtımı olan işletim sistemi. Planlamasına 2003 yılında başlanmış olup, ilk kararlı sürümü 27 Aralık 2005'te yayınlanmıştır. Kamu kurum ve kuruluşlarına yönelik olarak geliştirilmekte olup bireysel kullanıcılar tarafından da kullanılabilmektedir. Masaüstü, bulut, ARM, sunucu, konteyner ve akıllı tahta sürümleri bulunur.

<span class="mw-page-title-main">UEKAE</span>

Ulusal Elektronik ve Kriptoloji Araştırma Enstitüsü (UEKAE), TÜBİTAK'ın bünyesinde yer alan bir enstitüdür.

<span class="mw-page-title-main">GNOME</span> Unix benzeri işletim sistemleri için geliştirilen bir masaüstü ortamı

GNOME, açık kaynak kodlu, özgür masaüstü ortamı. GNU Tasarısı'na bağlı GNOME Projesi topluluğunca geliştirilmekte olan GNOME, Unix ve BSD tabanlı birçok işletim sistemine kurulabilmektedir.

<span class="mw-page-title-main">TÜBİTAK</span> Bilim ve teknoloji alanında çalışan devlet kurumu ve türkiyenin en büyük şirketlerinden birisidir

Türkiye Bilimsel ve Teknolojik Araştırma Kurumu veya kısaca TÜBİTAK, Türkiye'de bilim ve teknolojiyi teşvik etme, yönlendirme ve popülerleştirmeyi amaçlayan, Sanayi ve Teknoloji Bakanlığının ilgili kuruluşlarından olup özel hukuk hükümlerine tabidir.

<span class="mw-page-title-main">Sazlık kedisi</span> Görece uzun bacaklı ve kısa kuyruklu yaban kedisi

Sazlık kedisi, görece uzun bacaklı ve kısa kuyruklu bir yaban kedisidir. Asya'nın nemli bölgeleri bu kedinin yaşam alanıdır.

Akıllı Sınıflar, öğretilen müfredatın daha iyi uygulanabilmesi, derslerin işitsel ve görsel olarak daha zengin bir biçimde öğretilebilmesi ve öğrencilerin daha donanımlı eğitilebilmesi için hazırlanmış sınıflardır ancak eğitimde teknoloji ne kadar fazla kullanılırsa kullanılsın öğrencileri araştırma, sorgulama ve özgür düşünmeye yönlendirmiyorsa hiçbir işe yaramaz.

<span class="mw-page-title-main">Kullanıcı arayüzü</span> bir kullanıcının bir makineyle etkileşime girdiği ve makineyi kontrol ettiği araçlar

Kullanıcı arayüzü ya da kullanıcı arabirimi, insanların bir makine, cihaz, bilgisayar programı ya da karmaşık aletlerle etkileşimini sağlayan yöntemlerin bileşkesine verilen addır.

<span class="mw-page-title-main">Ankara Numune Hastanesi</span> Ankarada bir eğitim araştırma hastanesi

Ankara Numune Eğitim ve Araştırma Hastanesi, Ankara'daki Türkiye Cumhuriyeti Sağlık Bakanlığı'na bağlı bir eğitim araştırma hastanesiydi. Ankara'nın Altındağ ilçesinde bulunmaktadır.

<span class="mw-page-title-main">Pardus 2011</span>

Pardus 2011 Linux dağıtımı olan Pardus'un Ocak 2011'de çıkan sürümü.

Fırsatları Artırma ve Teknolojiyi İyileştirme Hareketi veya kısaca Fatih Projesi T.C. Milli Eğitim Bakanlığı tarafından Yenilik ve Eğitim Teknolojileri Genel Müdürlüğü Sorumluluğunda Başlatılan Dijital Eğitim ve Eğitim Destek, Altyapı Girişimidir. T.C. Milli Eğitim Bakanlığı ve T.C. Ulaştırma ve Altyapı Bakanlığı işbirliği ile Okullara, Öğretmenlere ve Öğrencilere kategorilerine göre destek veren Fatih Projesi Dijital İçerik, Öğretmen Eğitimi, Altyapı Desteği, Akıllı/Etkileşimli Tahta ve Tablet Bilgisayar Desteği sunmaktadır.

<span class="mw-page-title-main">Ulusal Akademik Ağ ve Bilgi Merkezi</span> Akademik oluşum

Ulusal Akademik Ağ ve Bilgi Merkezi (ULAKBİM); 1996 yılında TÜBİTAK'a bağlı bir enstitü olarak kurulan Türkiye'deki tüm akademik kurumları birbirine ve küresel araştırma ağlarına bağlayan Ulusal Akademik Ağ alt yapısını işletmekte ve bu ağ üzerinden yeni ağ servisleri sunarak, bir yandan ağ için araştırma geliştirme yapmakta, diğer yandan araştırmacıların ağı Ar-Ge yapmak için kullanmalarını sağlamaktadır.

Human Interface Device veya HID, direkt olarak insanlar ile etkileşime geçen ve verileri aktarabilen bir işlem cihazıdır. 'HID' terimi genellikle USB-HID veya Bluetooth HID tanımlamalarıyla birlikte kullanılır. Bu terim ilk kez Microsoft'tan Mike Van Flandern tarafından kullanılmıştır.

<span class="mw-page-title-main">İnteraktif kiosk</span>

İnteraktif kiosk, bilgi erişimi sağlamak için kurulan, plazma ekranlı ve dokunmatik ekranlı bir tür interaktif cihaz. İletişim, ticaret, eğlence, pazarlama, reklam, ödeme ve eğitim amaçlı uygulamaları bulunan kiosklar öncelikle ankesörlü telefonlarda kullanılmıştır. Kamusal alanlarda, açık ve kapalı yerlerde bulunur.

<span class="mw-page-title-main">Jamboard</span>

Google Jamboard Google tarafından geliştirilen etkileşimli tahta markasıdır. Google Apps ailesine dahildir. Resmî olarak 25 Ekim 2016'da duyuruldu. 55 "4K dokunmatik ekrana sahiptir ve çapraz platform desteği ile çevrimiçi işbirliği için uyumluluk gösterir. Ekran ayrıca bir duvara monte edilebilir veya bir standa konfigüre edilebilir.

<span class="mw-page-title-main">Beyaz tahta</span>

Bir beyaz tahta kalıcı olmayan işaretler için parlak, genellikle beyaz bir yüzeydir. Beyaz tahtalar tebeşir kullanılan kara tahtalara benzer, ancak yüzeylerindeki işaretlerin hızlı işaretlenmesini ve silinmesini sağlayan daha pürüzsüz bir yüzeye sahiptir. Yazmak için beyaz tahta kalemi kullanılır. Beyaz tahtaların popülaritesi 1990'ların ortalarında hızlı bir şekilde arttı ve birçok ofis, toplantı odası, okul sınıfı ve diğer çalışma ortamlarında bir fikstür haline geldi.

Ulusal Toplu Katalog (TO-KAT), Türkiye'deki üniversite ve araştırma kütüphanelerinin çevrimiçi toplu kataloğu.

Pardus 23, Pardus'un 30 Ağustos 2023'te yayınlanan sürümüdür.

Pardus projesi kapsamında 2005-2011 yılları arasında ağırlıklı olarak bireysel kullanıcılara yönelik sürümler yayınlanmış sadece 2007 ve 2011 yıllarında birer Kurumsal sürüm yayınlanmıştır. 2013 yılından itibaren ise Debian altyapısına geçilmiş ve projenin hedef kitlesi bireysel kullanıcılar yerine kamu kurum ve kuruluşları olarak revize edilmiştir. Pardus'un 2013 sürümünden itibaren kurumsal kullanıcılara yönelik sürümleri yayınlanmaktadır.