İçeriğe atla

Pardus Ağ Yöneticisi

Pardus Ağ Yöneticisi
Geliştirici(ler)Tübitak/UEKAE
Güncel sürüm2.1.6
İşletim sistemiPardus/Linux
TürAğ bağlantıları yöneticisi
LisansGPLv2
Resmî sitesiPardus

Tanım

Ağ Yöneticisi, bir Linux dağıtımı olan Pardus'un bulunduğu fiziksel ortamdaki ağlara bağlanmasını sağlar.

  • Çevirmeli ağlar : Faks modem ile telefon hattı üzerinden internete bağlanmayı sağlar.
  • Ethernet ağları : Bilgisayarınızdaki ağ kartıyla bir Adsl modem ya da switch gibi bir aygıta kabloyla bağlıyken, bağlantı kurmayı sağlar.
  • Kablosuz ağlar : Bilgisayarın kablosuz ağ aygıtı varsa bu aygıt ile ortamdaki kablosuz ağlara bağlantı kurmayı sağlar.

Alt Yapı

Pardus Ağ Yöneticisi yapımında Python ve QT sürüm 3.3.8 görsel arayüz hazırlama aracı kullanılmıştır.

Özellikler

  • Yeni Bağlantı Ekleme : Yeni bir kablosuz ağa bağlanırken ya da ilk kez bağlantı oluştururken kullanılır.
  • İsim Servisi Ayarları : Alan adlarının IP adresine dönüştürülmesi işlemini (DNS) yapacak olan sunucu adresini girmek için kullanılır.
  • Otomatik Bağlan : Bilgisayar açıldığında önceden ayarlanmış ağlara otomatik bağlanmayı sağlar.
  • Bağlantı Paylaştır : Bilgisayarınızın bağlı bulunduğu iki ağı birbirine köprülemek, bunlar arasında bağlantı oluşturmak için kullanılır.

Ayrıca oluşturulan bağlantıların ayarları da değiştirilebilir. DHCP sunucunun size atadığı IP adresi, ağ geçidi bilgilerin dışında kendi belirleyeceğiniz sabit bir IP adresini, Alt ağ maskesini ve Ağ geçidini kullanabilirsiniz ya da İsim Servisi Ayarları penceresinden DNS sunucu ayarlarını değiştirebilirsiniz.

Konsol

Pardus'ta konsola (komut satırı) network-manager yazarak da kullanılabilir. Konsola network-manager—help yazdılığında ekrana basılan metin.

Kullanım: network-manager [Qt-seçenekleri] [KDE-seçenekleri] [seçenekler]
Ağ Yöneticisi
Genel seçenekler:
 --help                    Seçeneklerle ilgili yardım göster—help-qt                 Qt ile ilgili seçenekleri göster—help-kde                KDE ile ilgili seçenekleri göster—help-all                Tüm seçenekleri göster—author                  Yazar bilgisini göster
 -v, --version             Sürüm bilgisini göster—license                 Lisans bilgisini göster—Seçeneklerin sonu
Seçenekler:
 --auto-connect            Sadece otomatik bağlanmayı dene

Dış bağlantılar

İlgili Araştırma Makaleleri

<span class="mw-page-title-main">DNS</span>

DNS, internet uzayını bölümlemeye, bölümleri adlandırmaya ve bölümler arası iletişimi organize etmeye yarayan, bilgisayar, servis, internet veya özel bir ağa bağlı herhangi bir kaynak için hiyerarşik dağıtılmış bir adlandırma sistemidir.

<span class="mw-page-title-main">İnternet iletişim kuralları dizisi</span>

İnternet protokol takımı, bilgisayarlar ve ağ cihazları arasında iletişimi sağlamak amacıyla standart olarak kabul edilmiş kurallar dizisidir. Bu kurallar dizisi temel olarak verinin ağ üzerinden ne şekilde paketleneceğini ve iletilen veride hata olup olmadığının nasıl denetleneceğini belirlemektedir.

<span class="mw-page-title-main">Sanal özel ağ</span> Uzaktan erişim yoluyla farklı ağlara bağlanmayı sağlayan internet teknolojisi

Sanal Özel Ağ, uzaktan erişim yoluyla farklı ağlara bağlanmayı sağlayan bir internet teknolojisidir. VPN, sanal bir ağ uzantısı oluşturarak, ağa bağlanan cihazların fiziksel olarak bağlıymış gibi veri alışverişinde bulunmasına olanak tanır. Basitçe, İnternet veya diğer açık ağlar üzerinden özel bir ağa bağlanmayı mümkün kılan bir bağlantı türüdür.

Network Address Translation (NAT), TCP/IP ağındaki bir bilgisayarın yönlendirme cihazı ile başka bir ağa çıkarken adres uzayındaki bir IP ile yeniden haritalandırma yaparak IP paket başlığındaki ağ adres bilgisini değiştirme sürecidir.

<span class="mw-page-title-main">DHCP</span>

DHCP, ağda bulunan her bir bilgisayarın IP adresi, alt ağ maskesi, varsayılan ağ geçidi ve DNS sunucuları gibi ağ bağlantısı ayarlarının otomatik olarak atamasını sağlar. Bu sayede ağ yöneticileri, ağdaki her bir bilgisayarın IP adresi ve diğer ağ bağlantısı ayarlarını elle girerek zaman kaybetmek yerine, DHCP sunucusu üzerinden bu bilgileri otomatik olarak atayarak daha verimli ve güvenilir bir ağ yönetimi yapabilirler. Bu sayede sistem yönetim işlemi de kolaylaşmış olur. Ayrıca UDP, TCP'ye dayalı herhangi bir iletişim protokolünün ve DNS, NTP gibi ağ hizmetlerinin kullanımına olanak sağlar.

IP adresi, interneti ya da TCP/IP protokolünü kullanan diğer paket anahtarlamalı ağlara bağlı cihazların, ağ üzerinden birbirleri ile veri alışverişi yapmak için kullandıkları adres.

<span class="mw-page-title-main">Vekil sunucu</span>

Vekil sunucu veya yetkili sunucu, İnternet'e erişim sırasında kullanılan bir ara sunucudur. Bu durumda, örneğin bir ağ sayfasına erişim sırasında doğrudan bağlantı yerine:

<span class="mw-page-title-main">World Wide Web</span> internet kullanarak ulaşılan, birbirine bağlı belgelerden oluşan küresel sistem

World Wide Web, Dünya Çapında Ağ (kısaca WWW veya Web), İnternet üzerinde yayınlanan birbirleriyle bağlantılı hiper-metin dokümanlarından oluşan bir bilgi sistemidir. Bu dokümanların her birine Web sayfası adı verilir ve Web sayfalarına İnternet kullanıcısının bilgisayarında çalışan Web tarayıcısı adı verilen bilgisayar programları aracılığıyla erişilir. Web sayfalarında metin, imaj, video ve diğer multimedya ögeleri bulunabilir ve diğer bağlantı ya da link adı verilen hiper-bağlantılar ile başka Web sayfalarına geçiş yapılabilir.

<span class="mw-page-title-main">Pardus 2007</span>

Pardus 2007, Pardus 1.0'dan sonra kullanıma sunulmuş 2. Pardus dağıtımıdır. 18 Aralık 2006'da kullanıma sunulmuştur.

<span class="mw-page-title-main">TASMA</span>

TASMA, Pardus 2008.x ve önceki sürümlerde Pardus'un hemen her konuda davranışlarını ve kullanıcı tercihlerini belirleyen temel yapılandırma arayüzüdür. Sisteme yeni kullanıcılar eklenmesi, yeni harici donanımların tanıtılması, masaüstü yazı tiplerinin belirlenmesi gibi konularda kullanıcıların işini kolaylaştıran bu araç, Pardus 2009 ile birlikte yerini Sistem Ayarları arayüzüne bırakmıştır. Pardus Kurumsal 2'nin KDE 3.5 sürümüyle gelmesi nedeniyle bu sürümde desteklenmeye devam edilmiştir.

<span class="mw-page-title-main">Pardus 2008</span>

Pardus 2008, Pardus Linux dağıtımının 27 Haziran 2008 tarihinde çıkan kararlı sürümüdür.

<span class="mw-page-title-main">Sunucu dosyası</span>

Sunucu dosyası, bir bilgisayar ağında kayıtlı düğüm konumlarını içeren dosyadır. Bu dosya, sunucu adlarını IP adreslerine eşler. Sunucu dosyası değişik ağ boyutları için alan adı sistemine yardımcı bir etmen olarak görülmektedir. DNS'in aksine, sunucu dosyası yerel bilgisayar yöneticisinin denetimindedir.

<span class="mw-page-title-main">Pardus 2009.1 Anthropoides virgo</span>

Pardus 2009.1 Anthropoides virgo ; 15 Ocak 2010 tarihinde yayınlandı. Bu sürüm Pardus 2009 sürümünden sonra yayınlanan güncellemeleri içermektedir. Bir takım yeniliklere sahiptir.

Bilgisayar güvenliği'nde, bir DMZ veya sivil bölge ya da dizginleme bölgesi bir kuruluşun dış servislerini içeren ve bu servisleri daha büyük güvensiz bir ağa maruz bırakan fiziksel veya mantıksal bir alt ağdır. Genellikle BT profesyonelleri tarafından DMZ olarak adlandırılır. Bazen de Çevre Ağı olarak adlandırılır. Bir DMZ'nin amacı bir kuruluşun Yerel Alan Ağı (LAN)'a ek bir güvenlik katmanı eklemektir; dışarıdaki bir saldırganın ağın herhangi başka bir bölümünden ziyade yalnızca DMZ içindeki ekipmana erişimi vardır.

<span class="mw-page-title-main">Ev ağı</span>

Ev ağı ya da ev alan ağı, bir yerel alan ağı yerleşkesidir. Bu, evde tipik olarak dağılmış bulunan dijital aletler ya da genellikle az sayıdaki kişisel bilgisayarlarla yazıcılar ve mobil hesaplama aletleri arasındaki iletişim için kullanılır. İnternet bağlantısı paylaşımı önemli bir fonksiyondur. Genellikle fiberden eve, kablo tv,. ISP sadece bir IP adresi sağlıyorsa, NAT proxy sunucusu ve tipik ağ duvarı içeren yönlendirici, IP adresini birkaç bilgisayara paylaştırmaya izin verir. Yönlendirici, birkaç ağ arabirimi ile bir PC tarafından emule edilebilir ama bugün özel bir donanım yönlendiricisi, wi-fi erişimi sağlayan kablosuz erişimi de kapsaması daha yaygındır.

DNS spoofing diğer adıyla DNS önbellek zehirlenmesi, Alan Adı Sistemi verisini bozarak, DNS çözümleme önbelleğine bozuk verinin yerleştirildiği bir bilgisayar güvenliği saldırısıdır. Ad sunucusunun yanlış sonuç dönmesini sağlar, örneğin IP adresi. Böylece saldırgan, trafiği kendi bilgisayarına yönlendirebilir.

Ağ geçidi, bilgisayar ağlarında, başka bir ağa erişim noktası olarak hizmet veren TCP\IP ağında bir düğümdür. Varsayılan ağ geçidi ise bilgisayar ağında bulunan, bir IP adresi, yönlendirme tablosunda herhangi bir hatla eşleşmediği zaman kullandığı bir düğümdür.

<span class="mw-page-title-main">Ağ arabirim denetleyicisi</span>

Ağ arabirim denetleyicisi, ağ arabirim kartı, ağ bağdaştırıcısı, LAN bağdaştırıcısı ya da fiziksel ağ arabirimi; bilgisayarlarla ağın iletişim kurmasını sağlayan, ethernet olarak adlandırılan ağa fiziksel olarak bağlanan ağ arabirim kartıdır. Anakart üzerinde bulunan yuvaya yerleştirilerek bilgisayar ağlarında bulunan diğer bilgisayarlarla veri alışverişini sağlamakta kullanılır. Ağda bulunan bu sistemleri birbirinden ayırt etmek için kendilerine özgü olan Mac adreslerini kullanırlar.

TCP/IP, yapı olarak iki katmanlı bir haberleşme protokolüdür. Üst Katman TCP verinin iletimden önce paketlere ayrılmasını ve karşı tarafta bu paketlerin yeniden düzgün bir şekilde birleştirilmesini sağlar. Alt Katman IP ise, iletilen paketlerin istenilen ağ adresine yönlendirilmesini kontrol eder.

<span class="mw-page-title-main">Manjaro Linux</span> Arch tabanlı GNU/Linux dağıtımı

Manjaro, Arch Linux'un sağlam altyapısını temel alarak geliştirilen, kullanıcı dostu bir GNU/Linux dağıtımıdır. Arch Linux genellikle daha deneyimli kullanıcılara hitap ederken, Manjaro bu zorluğu ortadan kaldırarak kullanım kolaylığı odaklı bir deneyim sunar. Bu sayede, Linux dünyasına yeni adım atanlar veya daha az teknik bilgiye sahip yeni Linux kullanıcılarının yanı sıra deneyimli kullanıcılar için de uygundur.