İçeriğe atla

Pardus 2009.2 Geronticus eremita

Pardus 2009.2
Geliştirici(ler)TÜBİTAK
İşletim sistemi ailesiPardus
Paket yöneticisiPİSİ
Kaynak türüAçık kaynak
LisansGPL
Çekirdek türüMonolitik çekirdek
Güncelleme yöntemiPİSİ
Platform desteğiPC
Kullanıcı arayüzüKDE
Web sitesipardus.org.tr
Dil sayısıTürkiye Türkçe

Almanya Almanca
Fransa Fransızca
Hollanda Felemenkçe
Birleşik Krallık İngilizce
İspanya İspanyolca
İtalya İtalyanca
Portekiz Portekizce
Katalonya Katalanca
Polonya Lehçe

İsveç İsveççe

Pardus 2009.2 Geronticus eremita ya da Pardus 2009.2 Kelaynak 3 Haziran 2010'da Pardus 2009.1 Anthropoides virgo'dan sonra yayınlanan, bu sürüme göre daha kararlı olan Linux dağıtımı Pardus işletim sistemi sürümüdür.[1]

Sürümde Türkçe Kelaynak anlamına gelen Latin Geronticus eremita ismi kullanılarak türü tehlike altında olan kelaynaklara gönderme yapılıyor. Sürümde KDE 4.4.4 sürümüne yükseltilmiş olarak geliyor. Ayrıca Linux kernel 2.6.31.13, OpenOffice.org Ofis Araç Seti 3.2.1.3, Mozilla Firefox 3.6.3, Gimp 2.6.8, Python 2.6.5, Qt 4.6.2, Thunderbird 3.0.4' desteği de eklenmiş. Bu sürümle birlikte birden çok dil destekli uluslararası sürüm DVD olarak hazırlanmış.[1] KDE ile kullanıcılara yepyeni bir masaüstü oluşturulmuş. Her bileşenin masaüstünde herhangi bir yere konumlanabildiği ve özelleştirilebildiği Plasmoid teknolojisi eklenmiş ve masaüstü ile tam uyumlu Strigi masaüstü arama teknolojisi oluşturulmuş. Dosya yöneticisi Dolphin, masaüstü ortamı ile bütünleşik masaüstü efektleri, uzaktan erişim vb. pek çok özellik eklenmiş. Bu sürüm, Pardus tarafından ücretsiz sunulmakta.[1]

Sistem gereksinimleri

Pardus'u x86 uyumlu standart bir donanımda çalıştırılabilir.

Minimum gereksinimler:

  • 256 MB bellek (1 GB ve üzeri tavsiye edilir)
  • 450 MHz Intel ya da AMD işlemci (1000 MHz ve üstü tavsiye edilir)
  • En az 4 GB boş disk alanı (10 GB tavsiye edilir) KDE 4.4[1]

Kaynakça

  1. ^ a b c d "Arşivlenmiş kopya". 9 Eylül 2010 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 3 Eylül 2010. 

Dış bağlantılar

İlgili Araştırma Makaleleri

Pardus, Türkiye'de TÜBİTAK ULAKBİM tarafından geliştirilen bir GNU/Linux dağıtımı olan işletim sistemi. Planlamasına 2003 yılında başlanmış olup, ilk kararlı sürümü 27 Aralık 2005'te yayınlanmıştır. Kamu kurum ve kuruluşlarına yönelik olarak geliştirilmekte olup bireysel kullanıcılar tarafından da kullanılabilmektedir. Masaüstü, bulut, ARM, sunucu, konteyner ve akıllı tahta sürümleri bulunur.

<span class="mw-page-title-main">KDE</span> KDE masaüstü ortamı

KDE Unix ve Unix benzeri işletim sistemleri için geliştirilmiş bir masaüstü ortamıdır. Trolltech' in QT kütüphanesi ve kendine ait KDE kütüphaneleri kullanılarak geliştirilen KDE, GNU/Linux, Solaris, BSD' ler (FreeBSD, NetBSD, OpenBSD vb. Unix ve Unix benzeri işletim sistemleri üzerinde çalışmasının yanı sıra Cygwin aracılığıyla da Microsoft Windows üzerinde de çalışabilmektedir. KDE 4.0.0 sürümü, kullandığı QT 4 kütüphanelerinin Windows'ta doğrudan çalışabilmesi sayesinde Windows üzerinde cygwin katmanı olmadan çalışabilmektedir.

<span class="mw-page-title-main">GNOME</span> Unix benzeri işletim sistemleri için geliştirilen bir masaüstü ortamı

GNOME, açık kaynak kodlu, özgür masaüstü ortamı. GNU Tasarısı'na bağlı GNOME Projesi topluluğunca geliştirilmekte olan GNOME, Unix ve BSD tabanlı birçok işletim sistemine kurulabilmektedir.

<span class="mw-page-title-main">Xfce</span> GNU/Linux ve Unix benzeri sistemlerle uyumlu bir masaüstü ortamı

Xfce ya da XFCE ; GNU/Linux ve Unix benzeri sistemlerle uyumlu bir masaüstü ortamı. GNU/Linux, BSD ve Solaris gibi çekirdeklerle çalışabilir ve düşük hızlardaki makineler için idealdir. Hafif yapısı ve GTK uyumu sayesinde birçok program sorunsuz çalışmaktadır. Ayrıca Xfce geliştirme ortamı sunmaktadır. Kendisi dışında Xfce kütüphanelerini kullanmakta olan Mousepad metin düzenleyici, Xfmedia medya oynatıcısı ve Terminal gibi üçüncü parti yazılımlar bulundurmaktadır.

<span class="mw-page-title-main">Linux Mint</span> Linux tabanlı bir işletim sistemi

Linux Mint, Ubuntu ve Debian temel alınarak geliştirilen, masaüstü kullanıcılarına yönelik bir Linux dağıtımıdır. Linux Mint, "güçlü ve kullanımı kolay, hem de modern, şık bir işletim sistemi" olmayı hedeflemektedir.

<span class="mw-page-title-main">Pardus 1.0</span>

Pardus 1.0 bir Linux dağıtımı olan Pardus'un ilk sürümüdür. 26 Aralık 2005 günü kullanıma sunulmuştur. Bu sürümde OpenOffice.org 2.0, KDE masaüstü ortamı 3.5, yapılandırma yöneticisi ÇOMAR ve PiSi mevcuttur.

<span class="mw-page-title-main">Pardus 2007</span>

Pardus 2007, Pardus 1.0'dan sonra kullanıma sunulmuş 2. Pardus dağıtımıdır. 18 Aralık 2006'da kullanıma sunulmuştur.

<span class="mw-page-title-main">KWrite</span> KDE masaüstü için bir metin düzenleyicisi

KWrite, KDE masaüstü için bir metin düzenleyicisidir. KWrite'ın bazı ana özellikleri renkli yazım hatası ya da herhangi bir programlama dili için düzenlenebilir olmasıdır. Örneğin: C/C++, Java, Python, Perl, Bash, Modula 2, HTML ve Ada gibi programlama dillerini kullanırken renklendirme yaparak kullanıcının işini kolaylaştırır.

<span class="mw-page-title-main">Pardus 2008</span>

Pardus 2008, Pardus Linux dağıtımının 27 Haziran 2008 tarihinde çıkan kararlı sürümüdür.

Pardus 2009 Pardus Linux dağıtımının 17 Temmuz 2009'da çıkan kararlı sürümüdür. Pardus 2009'da diğer Pardus sürümlerinden farklı olarak KDE 4 masaüstü ortamı kullanılmıştır. Pardus 2009 ürün yöneticisi Selim Ok, sürüm yöneticisi Onur Küçük'tür. 29 Mart 2009 Pazar günü Pardus 2009 sürüm yöneticisi Onur Küçük, Pardus 2009'un geliştiricilerin kullanımı için hazırlanan önyükleme (bootstrap) sürümünün duyurusunu yaptı.

Pardus 2008.1 Pardus 2008 sürümünün hemen ardından yayınlanan yeni özelliklerle donatılan ve bildirilen hataların çözümünü içeren bir ara sürümdür. Pardus 2008.1 ile gelen yeni ağ yöneticisi, beraberinde birçok yeni özelliği getiriyor. Bu özelliklerin en çok dikkat çekeni internet paylaşım modülüdür. Bu modül sayesinde ağ bağlantılarınızın biri aracılığı ile yaptığınız internet bağlantısını diğer ağ bağlantınıza paylaştırmanız mümkün olacak.

<span class="mw-page-title-main">KDE 3</span>

KDE 3, K masaüstü ortamının 3. ana sürümüdür. Bu sürümde KDE'ye Juk, Kopete, Kontact gibi pek çok yeni program eklenmiştir.

<span class="mw-page-title-main">Pardus 2009.1 Anthropoides virgo</span>

Pardus 2009.1 Anthropoides virgo ; 15 Ocak 2010 tarihinde yayınlandı. Bu sürüm Pardus 2009 sürümünden sonra yayınlanan güncellemeleri içermektedir. Bir takım yeniliklere sahiptir.

<span class="mw-page-title-main">Pardus 2011</span>

Pardus 2011 Linux dağıtımı olan Pardus'un Ocak 2011'de çıkan sürümü.

<span class="mw-page-title-main">Pardus 2011.1 Dama Dama</span>

Pardus 2011'in güncelleştirilmiş birinci ara sürümü Pardus 2011.1 Dama dama'dır. 12 Temmuz 2011 tarihinde kullanıma sunulmuştur.

<span class="mw-page-title-main">KDE Plasma 5</span> Vikimedya kategorisi

KDE Plasma 5, Unix benzeri işletim sistemlerinde çalışmak üzere KDE Plasma 4 masaüstü ortamının halefi olarak 15 Temmuz 2014 tarihinde yayınlanan masaüstü ortamıdır.

<span class="mw-page-title-main">Solus</span>

Solus Linux tabanlı işletim sistemi. Pardus'un eskiden kullandığı şu anda da Pisi Linux' da kullanılan paket yönetimi sistemi olan PiSi'yi kullanarak geliştirilmekte olan Solus, yuvarlanan sürüm modelini kullanarak yazılım güncellemelerini kullanıcılarına sunmaktadır. Solus, masaüstü ortamı olarak başta Budgie olmak üzere, MATE, KDE Plasma ve GNOME seçenekleri ile sunulmaktadır.

<span class="mw-page-title-main">Pardus 21</span>

Pardus 21, bir GNU/Linux dağıtımı olan Pardus'un 21 Ağustos 2021 tarihinde yayınlanan sürümüdür.

Pardus 23, Pardus'un 30 Ağustos 2023'te yayınlanan sürümüdür.