İçeriğe atla

Parasosyal etkileşim

Bir internet kişiliği olan PewDiePie

Parasosyal etkileşim veya Parasosyal ilişki, bir kişinin, televizyonda, sinemada, internette vb platformlarda karşılaştığı kişilerle karşılıklı kurmuş olduğu, deneyimlediği bir tür psikolojik ilişkiyi ifade eder.[1][2][3][4] İzleyiciler veya dinleyiciler, onlarla hiçbir etkileşimi olmamasına veya sınırlı etkileşimi olmasına rağmen, medya kişiliklerini arkadaş olarak görmeye başlar. Parasosyal etkileşim, insanların, talk-show sunucuları, ünlüler, internet ünlüleri, kurgusal karakterler gibi kişiliklerle sanki onlarla karşılıklı bir ilişki içindeymiş gibi etkileşime girdiği yanıltıcı bir deneyim olarak tanımlanır. Bu terim, 1956 yılında Donald Horton ve Richard Wohl tarafından ilk kez kullanılmıştır.[5]

Bir medya kişiliğine duyulan parasosyal etkileşim,[6] medya kişiliğine tekrar tekrar maruz kalındıktan sonra parasosyal ilişkiye dönüşmekte ve medya kullanıcısının yakınlık, arkadaşlık ve özdeşleşme yanılsamaları geliştirmesine neden olmaktadır.[5] Medya kişiliği hakkında öğrenilen olumlu bilgiler, çekiciliğin artmasına neden olur ve ilişki ilerler.[6] Medya kişiliğinin sağladığı güven ve kendini ifşa etme sayesinde parasosyal ilişkiler güçlenir.[5]

Medya tüketicileri sadıktır ve etkileşim kurdukları kişiliklerin görünüşlerini, sözel ve sözel olmayan iletişimlerini ve davranışlarını gözlemleyip yorumlayarak, yakın arkadaşlarına bağlı oldukları kadar, bu kişiliğe de doğrudan bağlı olduklarını hissederler.[6] Medya kişilikleri, medya kullanıcıları üzerinde olumlu ya da olumsuz önemli miktarda etkiye sahip olup, onların belirli konuları algılama biçimlerini ve hatta satın alma alışkanlıklarını şekillendirmektedir. Gelişim psikoloğu Sandra L. Calvert, parasosyal etkileşimlerin çocuklar üzerindeki etkilerini içeren çalışmaların henüz yeni olduğunu ifade etmektedir.[7]Sosyal medya, medya kişiliği ve takipçiler arasında karşılıklı ve sık etkileşim fırsatı yarattığı için parasosyal ilişkilerin yoğunlaşmasına ek fırsatlar sağlamaktadır.[5][8] Sosyal medyanın sağladığı bu etkileşimler: takip etme, beğenme, hikâyeler üzerinden direkt mesajlaşma veya doğrudan mesajlaşmayı içerebilir. Takipçilerin karşısında sosyal medyada medya kişiliğinin ortaya çıkaran medya kişilikleri daha samimi bir algıya da yol açabilmektedir.

Kaynakça

  1. ^ Liebers, N.; Schramm, H. (2019). "Parasocial Interactions and Relationships with Media Characters-An Inventory of 60 Years of Research". Communication Research Trends. 38 (2). ss. 4-31. 
  2. ^ "Twitch: what is the platform that livestreamed the Florida shooting?". The Guardian. 29 Ağustos 2018. 29 Ağustos 2018 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 6 Ekim 2021. What makes Twitch different from traditional broadcasting is that it's interactive. When watching a streamer, viewers can type into a chat window to communicate with each other and the streamer themselves, asking questions, making jokes or offering advice about the game. Successful streamers make their viewers feel like they're in the living room with them, a parasocial relationship that nonetheless creates a feeling of belonging and togetherness for their audiences. Twitch's format is extremely good at cultivating community, a virtual hangout spot for its millions of teenage and college-age users. 
  3. ^ Thorson, Kjerstin S.; Rodgers, Shelly (March 2006). "Relationships Between Blogs as EWOM and Interactivity, Perceived Interactivity, and Parasocial Interaction". Journal of Interactive Advertising. 6 (2). ss. 5-44. doi:10.1080/15252019.2006.10722117. 
  4. ^ Horton, D.; Wohl, R. (1956). "Mass communication and para-social interaction: Observation on intimacy at a distance". Psychiatry. 19 (3). ss. 215-229. doi:10.1080/00332747.1956.11023049. PMID 13359569. 
  5. ^ a b c d Chung, S.; Cho, H. (2017). "Fostering Parasocial Relationships with Celebrities on Social Media: Implications for Celebrity Endorsement". Psychology & Marketing. 34 (4). ss. 481-495. doi:10.1002/mar.21001. 3 Aralık 2022 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 3 Aralık 2022. 
  6. ^ a b c Rubin, R.; McHugh, M. (1987). "Development of Parasocial Interaction Relationships". Journal of Broadcasting & Electronic Media. 31 (3): 279-292. doi:10.1080/08838158709386664. 
  7. ^ Klickstein, Mathew (22 Şubat 2016). "What Room Teaches Us About the Psychology of Fandom". Wired. 1 Ağustos 2021 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 11 Temmuz 2021. 
  8. ^ Gleich, Uli (2008). "Thomas Schierl (Hrsg.) (2007): Prominenz in den Medien. Zur Genese und Verwertung von Prominenten in Sport, Wirtschaft und Kultur. Köln: Herbert von Halem". Medien & Kommunikationswissenschaft. 56 (3–4): 500-502. doi:10.5771/1615-634x-2008-3-4-500. 

İlgili Araştırma Makaleleri

<span class="mw-page-title-main">Asperger sendromu</span> belirge

Asperger sendromu (AS) ya da Asperger bozukluğu, sosyal etkileşimde zorluklar ve sınırlı, basmakalıp ilgi ve etkinliklerle tanımlanan otistik spektrum bozukluklarından (OSB) biridir. AS diğer OSB’lerden dil ve bilişsel gelişimde genel bir gecikme olmamasıyla ayrılır. Her ne kadar standart tanı ölçütleri arasında belirtilmemişse de motor sakarlık ve sıra dışı dil kullanımına sıklıkla rastlanır.

<span class="mw-page-title-main">Sosyal ağ</span> Kişinin çevresindeki diğer kişilerle oluşturduğu ilişki ağı

Sosyal ağ kavramını ilk kez 1954 yılında Barnes, kişinin çevredeki diğer insanlarla olan ilişkilerini tanımlamak amacıyla kullanmıştır. İnternet ortamında, kullanıcıların kendilerini tanımlayarak her kültürden farklı kullanıcı ile iletişime geçtiği, bunun yanında normal sosyal yaşamda kullanılan jest ve mimik hareketlerini simgeleyen sembollerle duygu ve düşüncelerini sanal olarak ifade ettiği, bu şekilde sosyal iletişim kurduğu ortamlar “sosyal ağ” olarak tanımlanmaktadır. Bugün sosyal ağlar dediğimizde en büyük örnek olarak karşımıza Facebook, Instagram, Twitter ve LinkedIN gibi web siteleri çıkmaktadır.

<span class="mw-page-title-main">Torsten N. Wiesel</span>

Torsten Nils Wiesel, İsveçli nörofizyolog. 1981 yılında David H. Hubel ile birlikte görme sisteminin bilgi işleme süreçleri ile ilgili çalışmaları nedeniyle Nobel Fizyoloji veya Tıp Ödülü kazanmıştır. Ödülü ayrıca beyin hemisferleriyle ilgili yaptığı bağımsız araştırmalar nedeniyle kazanan Roger W. Sperry ile de paylaşmıştır.

Aleksitimi ya da duygu körlüğü, duyguları tanımlama ve açıklama konusunda subklinik yetersizlik ile karakterize olan bir kişilik oluşumudur. Aleksitiminin temel özellikleri; duygusal farkındalıkta, sosyal bağlılıkta ve kişilerarası ilişkilerde bozukluk olarak sıralanabilir.

<span class="mw-page-title-main">Twitch</span> elektronik, spor veya video oyunu odaklı canlı yayın platformu

Twitch, müzik yayınları, yaratıcı içerik ve "gerçek hayatta" yayınlar sunmanın yanı sıra, e-spor yarışmalarının yayınları da dahil olmak üzere video oyunu canlı yayınlarına odaklanan bir Amerikan video canlı yayın hizmetidir. Twitch, Amazon şirketinin bir iştiraki olan Twitch Interactive tarafından işletilmektedir. Haziran 2011'de genel ilgi alanına yönelik yayın platformu Justin.tv'nin bir yan kuruluşu olarak tanıtıldı. Sitedeki içerik canlı olarak ya da talep üzerine video aracılığıyla izlenebilmektedir. Twitch'in mevcut ana sayfasında gösterilen oyunlar izleyici tercihine göre listelenir ve gerçek zamanlı strateji oyunları (RTS), dövüş oyunları, yarış oyunları ve birinci şahıs nişancılar gibi türleri içerir.

Gaslighting, bir psikolojik manipülasyon ve taciz yöntemidir. Bireyi kendi hafıza, algı ve akıl sağlığını sorgulayıp irdelemeye iten bir çeşit kötü yönlendirmedir. Bireyde veya seçilen grupta şüphe uyandırma, kalıcı inkâr, çelişki ve yalan yoluyla peyderpey dikte edilir ve fark edilmesi kimi zaman güçtür. Terimin adı, Gas Light adlı 1938 yapımı bir oyundan gelmektedir. Oyundaki erkek karakter eşini deli olduğuna ikna etmeye çalışır ve gaz lambasını söndürdüğünde eşi bunun gerçek değil uydurulmuş bir şey olduğunun farkına varır.

<span class="mw-page-title-main">Pokimane</span> Twitch ve Youtube Fenomeni

Imane Anys ya da internetteki takma adıyla Pokimane, Fas asıllı Kanadalı Twitch yayıncısı ve YouTube ünlüsü. Çoğunlukla Twitch'ten yaptığı oyun canlı yayınlarıyla bilinir. En çok oynadığı oyunlar League of Legends ve Fortnite'tır. İçerik oluşturucuların toplanmış olduğu çevrimiçi sosyal eğlence grubu olan Offline TV'nin bir üyesidir.

Bu liste, canlı yayın sosyal platformu Twitch'te en fazla takipçiye sahip en iyi 50 kanalı içerir. Kasım 2023 itibarıyla en çok takip edilen kanal unvanı 18.8 milyondan fazla takipçiyle çevrimiçi yayıncı olan Ninja'ya aittir. Platformda en fazla takipçisi olan şirket, 6.7 milyonun üzerinde takipçisi olan Riot Games'dir. Kanalında en fazla takipçisi olan kadın yayıncı, 9.3 milyon takipçisi ile Pokimane'dir.

Orta Doğu Medya Araştırma Enstitüsü, eski İsrail askeri istihbarat subayı Yigal Carmon ve İsrail doğumlu Amerikalı siyaset bilimci Meyrav Wurmser tarafından kurulan, kar amacı gütmeyen bir basın izleme ve analiz kuruluşudur. Merkezi Washington DC'dedir. MEMRI Arapça, Farsça, Urduca, Peştuca ve Türkçe medya raporlarının ücretsiz İngilizce çevirilerini yayınlar ve dağıtır.

<span class="mw-page-title-main">Hasan Piker</span> Türk asıllı Amerikan politik yorumcu

Hasan Doğan Piker, HasanAbi olarak da bilinir, Türk asıllı Amerikan Twitch yayıncısı ve politik yorumcu. The Young Turks'te eski sunucu, gazeteci ve yapımcı ve HuffPost'ta eski köşe yazarıdır. Şu anda politikadan bahsettiği ve çeşitli video oyunları oynadığı Twitch platformunda yayın yapmaktadır.

<span class="mw-page-title-main">Mizkif</span>

Matthew Rinaudo ya da bilinen adıyla Mizkif, İtalyan asıllı Amerikalı bir Twitch yayıncısıdır. Twitch'te "Just Chatting" kategorisinde Hasan Piker'in ardından en çok izlenen ikinci yayıncıdır.

<span class="mw-page-title-main">Scrotifera</span> memeli kladı

Scrotifera, 5 farklı memeli takımını ve onların ortak atalarını içeren bir plasental memeli grubudur.Bunlar: Chiroptera, Carnivora, Pholidota, Perissodactyla ve Cetartiodactyla(geleneksel sınıflandırmada Artiodactyla ve Cetacea)takımlarını içerir. Scrotifera, Eulipotyphla'nın dışında kalan bir gruptur ve birlikte Laurasiatheria'yı oluştururlar. Scrotifera'nın son ortak atasının 73.1 ila 85.5 milyon yıl önce yaşadığı düşünülüyor.

<span class="mw-page-title-main">Ferae</span> memeli kladı

Ferae, Carnivora ve Pholidota takımlarından oluşan bir memeli kladıdır. Carnivora ve Pholidota'nın bir grubu için alternatif bir isim olan Ostentoria da önerildi. Moleküler genetik çalışmalarca, günümüze kadar gelen Ferae'nin son ortak atasının yaklaşık olarak 78.9 milyon yıl önce yaşadığı tahmin edilmiştir. Creodonta gibi soyu tükenmiş birkaç takım da Ferae'nin üyeleridir.

<span class="mw-page-title-main">Dracohors</span> arkozor kladı

Dracohors, dinozorları ve silesauridleri içeren dinosauriform arkozorların bir dalıdır. Bilinen en eski dracohortiyen, Orta Triyas döneminin Anisiyen çağında yaklaşık 245 milyon yıl öncesine tarihlenen Asilisaurus'tur. Andrea Cau'ya (2018) göre, dracohortiyenlerin sinapomorfileri şunlardır:

<span class="mw-page-title-main">Arctocyonia</span> tarih öncesi memeli takımı

Arktosiyoniyenler, stratigrafik aralığı Paleosen'den Erken Eosen dönemlerine kadar uzanan laurasiatherian memelilerin bir kladıdır. Kretase-Paleojen soy tükenme olayından sonra büyük memeli avcılarının en eski örnekleri arasındaydılar. Bazıları arktosiyoniyenleri kök çift toynaklılar olarak sınıflandırırken, diğerleri Ferae grubunun üyeleri olarak grubu sınıflandırmıştır. Takımda sınıflandırılan üç aile vardır: Arctocyonidae, Oxyclaenidae ve Quettacyonidae.

<span class="mw-page-title-main">Dr Disrespect</span> YouTube Yayıncısı

Herschel "Guy" Beahm IV ya da bilinen adıyla Dr DisRespect, bir Amerikan video oyunu yayıncısıdır. Beahm, Twitch'te dört milyondan fazla takipçi topladı ve en çok H1Z1, PlayerUnknown's Battlegrounds, Black Ops 4: Blackout, Call of Duty: Warzone, Apex Legends ve Fortnite gibi battle royale video oyunlarını oynamasıyla tanınıyor.

Güney Kore'de fandom kültürü büyük ölçüde K-pop idolleri ve Kore dizileri etrafında şekillendi. Bu fandomlar, resmi ve gayri resmi fandom hatıraları için büyük bir pazarı destekliyor. Güney Kore'deki fandomlar bir alt kültür olarak değil, ana akım kültür olarak görülüyor.

Friends with benefits, aralarında romantik ilişki bulunmayan cinsel partnerler için yaygın olarak kullanılan bir terimdir. Tipik olarak, bu ilişkiler, birlikte zaman geçirmekten hoşlanan, buna ek olarak cinsel ilişki içerisinde bulunan, ancak birbirlerini baskılamayan ve birbirlerini partner olarak tanımlamayan insanlar arasında olabilir. Bu ilişkiler kısa süreli olabilir veya ciddi romantik ilişkilere dönüşebilir.

Kişilerarası ilişki, bir kişinin başka toplum fertleri ile bilişsel ve fiziksel olarak devamlı etkileşimde olması durumudur. Bu tür ilişkiler genellikle insan türünün "ait olma" içgüdüsüne paralel olarak oluşturduğu sözlü veya sözsüz ilişkiler ağını kapsar. Bu ilişkiler duygu, düşünce tarzları ve davranış tarzları ekseninde gelişme gösterir. Kişilerarası ilişkilerde ilk izlenimler kilit bir rol oynar; ilk izlenimler genellikle fiziksel çekicilik, yakınlık, benzerlik ve saygınlık başlıkları altında oluşur.

<span class="mw-page-title-main">Günlük ilişki</span>

Gündelik flört veya gündelik ilişki, daha resmi romantik ilişkinin ek taahhütlerini zorunlu olarak talep etmeden veya beklemeden, gündelik seks veya cinselliğe yakın bir ilişki yaşayan iki kişi arasındaki fiziksel ve duygusal ilişkidir. Gündelik ilişkiler için motifler değişebilir. Gündelik ilişkilerin kabulü ve genişliği ve bu ilişkilerdeki eylem/eylemsizlik konusunda önemli cinsiyet ve kültürel farklılıkları vardır.