İçeriğe atla

Paramuşir Adası

Koordinatlar: 50°20′K 155°45′D / 50.333°K 155.750°D / 50.333; 155.750
Paramuşir Adası
パラムシㇼ veya パラムシㇽ (Para-mu-sir)
Парамушир (Paramuşir)
幌筵島 (Paramuşiru)
Harita
Coğrafya
Rusya üzerinde Paramuşir Adası パラムシㇼ veya パラムシㇽ (Para-mu-sir) Парамушир (Paramuşir) 幌筵島 (Paramuşiru)
Paramuşir Adası パラムシㇼ veya パラムシㇽ (Para-mu-sir) Парамушир (Paramuşir) 幌筵島 (Paramuşiru)
Paramuşir Adası
パラムシㇼ veya パラムシㇽ (Para-mu-sir)
Парамушир (Paramuşir)
幌筵島 (Paramuşiru)
Paramuşir Adası'nın Rusya'daki konumu
BölgeUzak Doğu
Koordinatlar50°20′K 155°45′D / 50.333°K 155.750°D / 50.333; 155.750
TakımadasıKuril Adaları
DeniziBüyük Okyanus
Yüzölçümü&İfade hatası: Tanınmayan "" noktalama karakteri.İfade hatası: Tanınmayan "" noktalama karakteri.İfade hatası: Tanınmayan "" noktalama karakteri.İfade hatası: Tanınmayan "" noktalama karakteri.İfade hatası: Tanınmayan "" noktalama karakteri.İfade hatası: Tanınmayan "" noktalama karakteri.İfade hatası: Tanınmayan "" noktalama karakteri.İfade hatası: Tanınmayan "" noktalama karakteri.İfade hatası: Tanınmayan "" noktalama karakteri.İfade hatası: Tanınmayan "" noktalama karakteri.İfade hatası: Tanınmayan "" noktalama karakteri.İfade hatası: Tanınmayan "" noktalama karakteri.İfade hatası: Tanınmayan "" noktalama karakteri.İfade hatası: Tanınmayan "" noktalama karakteri.İfade hatası: Tanınmayan "" noktalama karakteri.İfade hatası: Tanınmayan "" noktalama karakteri..İfade hatası: Tanınmayan "" noktalama karakteri.2.053[1][2] km2
ZirveÇikuraçki (1816 m)
Siyasi
Ülke Rusya
OblastSahalin Oblastı
İlSevero-Kurilsk
Yerleşim yerleri
Demografi
Nüfus&İfade hatası: Beklenmedik ( operatörü.İfade hatası: Beklenmedik ( operatörü.İfade hatası: Beklenmedik ( operatörü.İfade hatası: Beklenmedik ( operatörü.İfade hatası: Beklenmedik ( operatörü.İfade hatası: Beklenmedik ( operatörü.İfade hatası: Beklenmedik ( operatörü.İfade hatası: Beklenmedik ( operatörü.İfade hatası: Beklenmedik ( operatörü.İfade hatası: Beklenmedik ( operatörü.İfade hatası: Beklenmedik ( operatörü.İfade hatası: Beklenmedik ( operatörü.İfade hatası: Beklenmedik ( operatörü.İfade hatası: Beklenmedik ( operatörü.İfade hatası: Beklenmedik ( operatörü.İfade hatası: Beklenmedik ( operatörü..İfade hatası: Beklenmedik ( operatörü.2.536 (2.010)[3]

Paramuşir Adası (RusçaПарамушир Paramuşir, Japonca幌筵島 Paramuşiru-tō veya Horomuşiro-tō, Aynuca: パラムシㇼ veya パラムシㇽ Para-mu-sir), Büyük Okyanus'ta Kuril Adaları'nın parçası olan Rusya'ya ait bir adadır. Ada, Kuril Adaları'nın anakaraya en yakın olanlarından biri olup aktif bir volkana sahiptir.[1]

Coğrafya

Paramuşir Adası'nın Kuril Adaları içindeki konumu.

Paramuşir, Kuril Adaları'nın kuzey grubunda yer alır ve bu takımadanın büyük adaları arasında İturup Adası'ndan sonra ikinci, kuzey grubu adaları içinde de en büyük adadır.

Adadaki beş volkanik dağ, sırasıyla Çikuraçki (1.816 m; aynı zamanda adanın en yüksek tepesidirKaynak hatası: <ref> etiketi için </ref> kapanışı eksik (Bkz: ) Bunlardan Çikuraçki, bilinen tarihlerde 1690, 1853, 1859, 1933 ve 1957–2008 arasında birçok defa olmak üzere faal hale gelmiştir. Volkanın Ağustos 2008'deki son patlamasında, küller Severo-Kurilsk kentinin 60 km kuzeydoğusuna kadar gelmiştir.[1] Fussa 1742, 1854 ve 1934 yıllarında, Karpinski 1957 yılında, Ebeko ise sonuncusu 1990 yılında olmak üzere birçok kez faaliyet göstermiştir.

Demografi

Adadaki tek yerleşim yeri, 2010 nüfus sayımına göre 2536 nüfuslu Severo-Kurilsk kentidir.

Tarihçe

Ada, II. Dünya Savaşı sonuna kadar Japonya'ya aitti.

Rus kürk tüccarları 1711 ilâ 1713 yılları arasında adaya ilk kez geldiler ve Rus Ortodoks Kilisesi'ne bağlı misyonerler 1747 yılında bir kilise kurarak yerel alışkanlık ve bağlılıkları değiştirme çabasına girişti.

Daha sonra Rus İmparatorluğu ada üzerinde egemenlik hakkı iddia etmeye başladı. 7 Şubat 1855 tarihinde Rus İmparatorluğu ile Tokugawa şogunluğu arasında Shimoda Antlaşması veya tam adı ile Japonya ve Rusya arasında Ticaret ve Seyir Antlaşması imzalandı. Bu antlaşma ile birlikte Nagazaki, Shimoda ve Hakodate limanları Rus gemilerine açıldı, Japonya'daki Rusya konsolosluklarının konumu ve Japonya ile Rusya arasındaki sınırlar belirlendi. Böylece Japonya'daki 220 yıllık izolasyoncu sakoku politikası sona erdi.[4]

II. Dünya Savaşı sırasında askerî üs olarak da kullanılan ada, Kuril Adaları'nın işgali sırasında 18 Ağustos 1945 tarihinde Sovyet askerlerinin adaya çıkmasının ardından Rusya SFSC'ne katıldı. Böylece Ohotsk Denizi, Rusya'nın bir iç denizi haline geldi.

Kaynakça

  1. ^ a b c "The ashes of the volcano in the Kuril Islands Chikurachki lasted a long train and ended up in city water" (İngilizce). newsru.com. 7 Ağustos 2008. 12 Şubat 2012 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 14 Mart 2012. 
  2. ^ "International Kuril Island Project(IKIP)" (İngilizce). University of Washington Fish Collection or the respective authors. 19 Nisan 2016 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 11 Nisan 2020. 
  3. ^ ""Всероссийская перепись населения 2010 года. Том 1"" (Rusça). Moskova: Federal Devlet İstatistik Servisi. 2012. 25 Mart 2016 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 28 Aralık 2016. 
  4. ^ Yesaki, Mitsuo (2003). Sutebusuton: A Japanese Village on the British Columbia Coast (İngilizce). Peninsula Publishing Company. s. 6. ISBN 978-0-96867-993-7. 14 Nisan 2017 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 11 Nisan 2020. 

Dış bağlantılar

İlgili Araştırma Makaleleri

<span class="mw-page-title-main">Hokkaidō</span> Japonyayı oluşturan dört büyük adadan ve Japonyanın prefektörlüklerinden biri

Hokkaido (Japonca: 北海道

<span class="mw-page-title-main">Kaldera</span>

Kaldera, volkanik patlama sonucu toprağın çökmesiyle oluşmuş volkanik yer şekli. Bazen volkanik kraterlerle karıştırılmaktadır. Kelime, İspanyolcada ‘caldera’ ve Latincede ‘calderia’ denilen 'pişirilmiş çömlek' anlamına gelmektedir.

<span class="mw-page-title-main">Aynular</span>

Aynular veya Ainular, Japonya'nın kuzeyinde yer alan Hokkaido Adası, Kuril Adaları ve Sahalin'in yerlisi olan halktır. Aynu kelimesi Japonya'da uzun bir zaman etnik bir hakaret olarak kullanıldığı için halen bazı Aynular kendilerine Utari (yoldaş) demeyi tercih etmektedir.

<span class="mw-page-title-main">Kuril Adaları</span> Rusyaya bağlı 56 ada

Kuril Adaları Rusya'ya bağlı, 1300 kilometre boyunca uzanan, Büyük Okyanusu ile Ohotsk Denizi'ni birbirinden ayıran 56 adadan oluşur. Volkanik hareketler sonucu oluşmuş adalarda sık sık depremler olmaktadır. Adacıklarda bulunan yaklaşık 100 volkandan 35'i günümüzde hâlâ aktiftir.

<span class="mw-page-title-main">Japonya'daki adalar listesi</span> Vikimedya liste maddesi

Japonya 14.125 adadan oluşan bir ada ülkesidir ve bunların yaklaşık 260'ında yerleşim vardır.

<span class="mw-page-title-main">Kunaşir Adası</span>

Kunaşir Adası, Kuril Adaları'nın güneyinde Hokkaidō ile İturup adaları arasında yer alan bir adadır. Adanın yüzölçümü 1,490 km²'dir. Ada II. Dünya Savaşı sırasında Kızıl Ordu tarafından ele geçirilmiştir. Günümüzde Rusya'nın Sahalin Oblastı'na bağlı olup Japonya tarafından hak iddia edilmektedir.

<span class="mw-page-title-main">İturup Adası</span>

İturup Adası, Kuril Adaları'nın güney kısmında yer alan bir adadır. Adanın yüzölçümü 3,139 km² olup Güney Kuril'in en büyük ve kuzeyindeki adadır.

<span class="mw-page-title-main">Habomai Adaları</span>

Habomai Adaları, Kuril Adaları'nın güney kısmında Şikotan ve Hokkaidō adaları arasında yer alan yer alan bir adadır.

<span class="mw-page-title-main">Kurilsk</span> Rusyada şehir

Kurilsk, Rusya'nın Sahalin Oblastı'nda bulunan bir şehirdir. Şehir İturup Adası'nın ortasında yer almaktadır. Yüzölçümü 5,145.90 km² olan şehrin nüfusu 2010 itibarı ile 2,070'tir.

<span class="mw-page-title-main">Shimoda Antlaşması</span>

Shimoda Antlaşması veya tam adı ile Japonya ve Rusya arasında Ticaret ve Seyir Antlaşması, 7 Şubat 1855 tarihinde Rus İmparatorluğu ile Tokugawa şogunluğu arasında yapılan bir antlaşmadır.

<span class="mw-page-title-main">Severo-Kurilsk</span> Rusyada şehir

Severo-Kurilsk, Rusya'nın Sahalin Oblastı'nda bulunan bir şehirdir. Şehir Sahalin Adası'nın kuzeydoğu kıyısında yer almaktadır. Yüzölçümü 3.501,23 km² olan şehrin nüfusu 2010 itibarıyla 2.536'dır.

<span class="mw-page-title-main">Kuril Adaları anlaşmazlığı</span>

Kuril Adaları anlaşmazlığı, ayrıca Kuzey Toprakları anlaşmazlığı olarak da bilinir, Japonya ve Rusya arasındaki bir anlaşmazlık. Anlaşmazlığa konu adalar, aynı zincirdeki anlaşmazlık konusu olmayan diğer adalarla birlikte II. Dünya Savaşı'nın sonunda Sovyetler Birliği tarafından ilhak edildi. Anlaşmazlık konusu adalar Sahalin Oblastı'na bağlı Yuzhno-Kurilsky Rayonu'nun parçası olarak Rusya'nın yönetimindedir. Adalar üzerinde hak iddia eden Japonya, Kuzey Toprakları adını verdiği adaları Hokkaidō'ya bağlı Nemuro alt prefektörlüğünün parçası olarak kabul etmektedir.

<span class="mw-page-title-main">Yelagin Adası</span>

Yelagin Adası, Rusya'nın Sankt-Peterburg şehrindeki, Neva Nehri'nin ağzında bulunan bir adadır. Yelagin Adası, Yelagin Sarayı'na ev sahipliği yapıyor. Adada birkaç başka binalar da var. Neva Nehri'nin ağzında, Bolşaya Nevka ve Malaya Nevka arasında bulunan düz bir adadır. Adanın yüzölçümü 94 hektardır. 2.1 km boyunca doğudan batıya uzanır ve kuzeyden güneye 0.8 km maksimum genişliğe sahiptir.

<span class="mw-page-title-main">Şumşu Adası</span>

Şumşu Adası, Rusya'nın Uzak Doğu Federal Bölgesi'nde Kuril Adaları'nda bulunan bir adadır. Ada, Paramuşir Adası'nın 2,5 km kuzeydoğusunda ve Kamçatka Yarımadası'ndaki Lopatka Burnu'nda 11 km uzakta yer almakta olup İkinci Kuril Boğazı ile ayrılmaktadır. Ada idari olarak Sahalin Oblastı'na bağlı Severo-Kurilsk kentine bağlıdır. Adanın mevsimlik nüfusu yaklaşık 100 kişidir.

<span class="mw-page-title-main">Şumşu Muharebesi</span>

Şumşu Muharebesi, II. Dünya Savaşı sırasında 18-23 Ağustos 1945 tarihleri arasında Kuril Adaları'ndaki bulunan Şumşu Adası'nda Sovyetler Birliği ve Japon İmparatorluğu arasında meydana gelen bir muharebedir. Muharebe Kuril Adaları'nın işgalinin ilk aşaması olup Kuril Adaları'ndaki Sovyet savaşının tek büyük muharebesi ve II. Dünya Savaşı'nın son muharebelerinden biriydi.

<span class="mw-page-title-main">Kuril Adaları'nın işgali</span>

Kuril Adaları'nın işgali veya Kuril Adaları Çıkartması, II. Dünya Savaşı sırasında 18 Ağustos-5 Eylül 1945 tarihleri arasında Sovyetler Birliği'nin Japon İmparatorluğu kontrolündeki Kuril Adaları'na yönelik askerî harekâtıdır. Sovyet-Japonya Savaşı'nın bir parçası olan işgal, Hokkaidō'ya çıkarma planlarından vazgeçildiğinde kararlaştırıldı. Kızıl Ordu'nun Mudanjiang'daki ve Güney Sahalin'in işgali sırasındaki başarılı askeri operasyonları, Kuril Adaları'nın işgali için gerekli ön koşulları yarattı.

<span class="mw-page-title-main">2022 Yılan Adası seferi</span> 2022 Rusyanın Ukraynayı istilasında sefer

Rusya'nın Ukrayna'yı işgalinin ilk günü olan 24 Şubat 2022'de Rus Donanması, Karadeniz'de bir Ukrayna adası olan Yılan Adası'na saldırdı ve tüm garnizonu ile birlikte adayı ele geçirerek adayı askeri işgale başladı. Rus kruvazörü Moskva'nın telsizden adanın garnizonuna teslim olmalarını talep ettiği ve yanıt olarak "Rus savaş gemisi, siktir git" dendiği bir ses klibi, garnizonun ölümleriyle ilgili ilk yanlış raporlarla birlikte viral hale geldiğinde, saldırı geniş çapta duyuruldu. Daha sonra garnizonla birlikte askerleri tahliye etmeye çalışan sivil bir arama kurtarma gemisinin de ele geçirildiği ortaya çıktı. Gemi, mürettebatı ve en az bir asker daha sonra esir takasıyla serbest bırakıldı.

<span class="mw-page-title-main">Antsiferov Adası</span>

Antsiferov Adası, kuzeybatı Pasifik Okyanusu'ndaki Ohotsk Denizi'ndeki kuzey Kuril Adaları zincirinde yer alan ıssız bir volkanik adadır. Eski Japonca adı, Ainu dilinde "uzun dalgaların yeri" anlamına gelen addan türetilmiştir. En yakın komşusu Luzhin boğazı boyunca 15 km uzakta bulunan Paramuşir'dir. Şu anda, ada adını kendisini ilk olarak on sekizinci yüzyılın başlarında diğer kuzey Kuril adalarıyla birlikte tanımlayan Kazak kaşif Danila Antsiferov'dan almıştır.

<span class="mw-page-title-main">Atlasov Adası</span>

Atlasov Adası, Rusçada Ostrov Atlasova veya Japoncada Araido (阿頼度島) olarak bilinir, Rusya'daki Sahalin Oblastı'nın bir parçası olan Kuril adalarının en kuzeyindeki ada ve yanardağ ve aynı zamanda en yüksek yanardağdır. Rusça adı bazen İngilizcede Atlasova Island olarak çevrilir. Adanın diğer adları arasında Uyakhuzhach, Oyakoba ve adadaki yanardağın adı olan Alaid yer alır.

1952 Severo-Kurilsk depremi Kamçatka Yarımadası kıyılarını vurdu. 9.0'lık deprem, 5 Kasım 1952'de saat 04:58'de Severo-Kurilsk, Kuril Adaları, Sakhalin Oblastı, Rusya SFSR, SSCB'yi vuran büyük bir tsunamiyi tetikledi. Bu, Sahalin Oblastı ve Kamçatka Oblastı'ndaki birçok yerleşim yerinin yıkılmasına yol açarken, asıl etki Severo-Kurilsk kasabasını vurdu.