İçeriğe atla

Paraguay devlet başkanı

Paraguay Cumhuriyeti Devlet Başkanı
İspanyolcaPresidente de la República del Paraguay
Devlet Başkanı Bayrağı
Görevdeki
Santiago Peña

15 Ağustos 2023 tarihinden beri
TürDevlet Başkanı
Hükûmet Başkanı
Resmî ikametMburuvicha Róga
AtayanTek dereceli seçim
Görev süresi5 yıl, yenilenemez
Oluşum13 Mart 1844
Açılışı yapanCarlos Antonio López
VekilParaguay Başkan Yardımcısı
MaaşAylık 8,587 USD[1]
Websitesipresidencia.gov.py

Paraguay Devlet Başkanı (İspanyolca: Presidente del Paraguay), resmen Paraguay Cumhuriyeti Devlet Başkanı olarak bilinir (İspanyolca: Presidente de la República del Paraguay). Paraguay Anayasasına göre hem devlet başkanı hem de hükûmet başkanı olarak Paraguay Hükûmetinin yürütme erkinin başıdır. Onursal unvanı Su Excelencia'dır.

1992 anayasasına göre, cumhurbaşkanının görev süresi beş yıllık bir dönemle sınırlandırlımıştır. Senatonun 1 Nisan 2017'de görev süresi sınırını kaldırma girişimi protestolarla sonuçlandı;[2][3][4] ve sonuç olarak bu girişim reddedildi.[5]

Başkanlık ofisi Asunción'daki Palacio de los López'dir. Başkanlık konutu ise yine Asunción'da bulunan Mburuvichá Roga'dır.

Başkanlar görevden ayrıldıktan sonra; Paraguay Anayasası tarafından, söz hakkı olan ama oy kullanmayan ömür boyu senatör pozisyonu verilir.[6]

Paraguay'ın şu anki başkanı 15 Ağustos 2023'ten beri Santiago Pena'dır.

Başkanların listesi

Son seçim

Ayrıca bakınız

  • Paraguay First Lady'si
  • Paraguay devlet başkanları listesi

Kaynakça

  1. ^ "Shocking Gap Between Latin America's Presidential Salaries And Workers Minimum Wage". Latin Post. 22 Haziran 2017 tarihinde kaynağından arşivlendi. 
  2. ^ "Paraguay congress set on fire as election protests turn deadly". BBC News (İngilizce). 1 Nisan 2017. 1 Nisan 2017 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 1 Nisan 2017. 
  3. ^ Romero (31 Mart 2017). "Protests Erupt in Paraguay Over Efforts to Extend President's Term". The New York Times. ISSN 0362-4331. 1 Nisan 2017 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 1 Nisan 2017. 
  4. ^ "Paraguay rioters storm Congress after Senate amends constitution". USA Today (İngilizce). 1 Nisan 2017 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 1 Nisan 2017. 
  5. ^ "Paraguay MPs reject amendment allowing president re-election". BBC News. 27 Nisan 2017. 27 Nisan 2017 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 1 Mayıs 2017. 
  6. ^ Constitution of the Republic of Paraguay, 1992, Article 189 (subsection 1): "(1) Former presidents of the Republic who were democratically elected will be national senators for life, except for those who were impeached from office.
    (2) They will not count toward a quorum.

Dış bağlantılar

İlgili Araştırma Makaleleri

<span class="mw-page-title-main">Alfredo Stroessner</span> Paraguaylı asker ve diktatör

Alfredo Stroessner Matiauda, 1954 ve 1989 yılları arasında Paraguay'ı yöneten askeri diktatör. Latin Amerika'da 20. yüzyılın en uzun süren diktatörlüğünü kurdu.

<span class="mw-page-title-main">Ulusal Halk Kongresi</span> Çin Halk Cumhuriyetinin yasama organı

Ulusal Halk Kongresi, Çin'de (ÇHC) en yüksek devlet kurumu ve yasama organıdır.

<span class="mw-page-title-main">Ermenistan başbakanı</span> Ermenistanın hükûmet başkanı

Ermenistan başbakanı, hükûmetin başıdır ve Ermenistan Hükûmeti içindeki en kıdemli bakandır. Anayasa tarafından verilen yetkiye göre "hükûmetin politikasının ana yönlerini belirlemesi, hükûmetin faaliyetlerini yönetmesi ve üyelerinin çalışmalarını koordine etmesi" gerekmektedir. Ayrıca anayasaya göre başbakan, ülkenin savunma politikasının ana yönlerini belirleyen Güvenlik Konseyine başkanlık eder; dolayısıyla başbakan fiilen Ermenistan Silahlı Kuvvetlerinin başkomutanıdır. Yeni 2015 anayasasına göre, başbakan Ermenistan siyasetindeki en güçlü ve etkili kişidir. Başbakan, Ulusal Meclisin oyu üzerine Ermenistan cumhurbaşkanı tarafından atanır. Başbakan, parlamentoda güvensizlik oyu ile görevden alınabilir. 2015 yılında yapılan anayasa referandumunda vatandaşlar Ermenistan'ın parlamenter cumhuriyete dönüştürülmesi lehinde oy kullandı.

<span class="mw-page-title-main">Ermenistan devlet başkanı</span> Ermenistanın devlet başkanı

Ermenistan devlet başkanı veya resmî adıyla Ermenistan Cumhuriyeti Devlet Başkanı, Ermenistan'ın devlet başkanıdır. Devlet başkanı, Ermenistan Ulusal Meclisi tarafından yedi yıllık bir dönem için seçilir ve ülkenin bağımsızlığının ve toprak bütünlüğünün garantörüdür. Ermenistan'ın parlamenter sisteminde, başkan sembolik bir figürdür ve siyasi gücün çoğu meclise ve başbakana verilirken törensel görevler üstlenir.

<span class="mw-page-title-main">Kazakistan cumhurbaşkanı</span> Kazakistanın devlet başkanı

Kazakistan Cumhuriyeti Devlet Başkanı, Kazakistan Cumhuriyeti'nin devlet başkanı ve Kazakistan Cumhuriyeti Silahlı Kuvvetleri başkomutanıdır. Devlet Başkanı, Kazakistan Cumhuriyeti içindeki en yüksek makamın sahibidir. Bu pozisyonun yetkileri Kazakistan Anayasası'nın özel bir bölümünde açıklanmıştır.

<span class="mw-page-title-main">Suriye devlet başkanı</span> Suriyenin devlet başkanı

Suriye devlet başkanı, resmi olarak Suriye Arap Cumhuriyeti devlet başkanı, Suriye Arap Cumhuriyeti'nin devlet başkanıdır. Kendi takdirine bağlı olarak başkan yardımcılarına devredilebilecek kapsamlı yetkilere sahiptir. Devlet başkanı; başbakanı, diğer Bakanlar Kurulu (kabine) üyelerini ve askeri görevlileri atar ve görevden alır. Beşşar Esad, Suriye'nin 20. ve mevcut devlet başkanıdır. Beşşar Esad, 29 yıl süreyle en uzun süre görev yapan devlet başkanı olan eski devlet başkanı Hafız Esad'ın oğludur. Beşşar Esad, 2021'de devlet başkanlığının 21. yılını kutlayan ve 17 Temmuz 2000'de göreve başladığından, şu anda en uzun süre görev yapan ikinci devlet başkanıdır.

<span class="mw-page-title-main">Belarus devlet başkanı</span> Belarusun devlet başkanı

Belarus devlet başkanı, Belarus devletinin başıdır. Makam, 1994 yılında Belarus Anayasasının, Belarus Yüksek Sovyeti yasama organında kabul edilmesiyle kuruldu. Bu makam, devlet başkanı olarak Yüksek Sovyet Başkanı makamının yerini aldı. Başkanın dış ve iç politikayı yürütmek de dahil olmak üzere görevleri; vatandaşların ve ikamet edenlerin haklarını ve genel refahını savunmak ve anayasayı korumaktır. Devlet başkanı, anayasa tarafından ülkenin sosyal işlerinde lider olarak görev yapmak, ülke ve yurt dışında esas temsilci olarak görev yapmakla yetkilendirilmiştir. Başkanlık ile ilgili olan görevler, sorumluluklar ve diğer geçiş maddeleri, Anayasanın 79. ve 89. maddelerinde sıralanmıştır.

<span class="mw-page-title-main">İtalya cumhurbaşkanı</span> İtalyanın devlet başkanı

İtalya cumhurbaşkanı veya resmî adıyla İtalya Cumhuriyeti Cumhurbaşkanı, İtalya'nın Devlet Başkanıdır. Cumhurbaşkanı, ulusal birliği temsil etmekte olup İtalya siyasetinin anayasaya uymasını garanti eder ve aynı zamanda İtalya Silahlı Kuvvetlerinin başkomutanıdır. Cumhurbaşkanının dönem sınırı bulunmamakla birlikte 2013 yılına kadar hiçbir Cumhurbaşkanı ikinci dönem aday olmamıştır.

<span class="mw-page-title-main">Meksika devlet başkanı</span> Meksikanın devlet ve hükûmet başkanı

Meksika devlet başkanı resmî adıyla Meksika Birleşik Devletleri devlet başkanı, Meksika devletinin ve hükûmetinin başıdır. Anayasaya göre, devlet başkanı Meksika Silahlı Kuvvetlerinin başkomutanıdır. Mevcut başkan 1 Ekim 2024'te göreve başlamış olan Claudia Sheinbaum'dur.

<span class="mw-page-title-main">Kuzey Kore Devlet İşleri Komisyonu</span>

Kore Demokratik Halk Cumhuriyeti Devlet İşleri Komisyonu, 2016'da yapılan anayasa değişikliğiyle kurulan ve Kuzey Kore Anayasası'nda "Devlet gücünün en üst düzey politika odaklı liderlik organı" olarak tanımlanan devlet kurumudur. Aynı anayasada Devlet İşleri Komisyonu (DİK) başkanının Kore Demokratik Halk Cumhuriyeti'nin yüce lideri olduğu belirtilmektedir. DİK'nin şu anki başkanı Kim Jong-un'dur.

<span class="mw-page-title-main">Suriye başbakanı</span> Suriyenin hükûmet başkanı

Suriye başbakanı veya resmi adıyla Bakanlar Kurulu başkanı, Suriye Arap Cumhuriyeti hükûmetinin başıdır.

<span class="mw-page-title-main">Suriye Anayasası</span> Suriye Arap Cumhuriyetinin anayasası

Suriye Arap Cumhuriyeti Anayasası, 26 Şubat 2012'de kabul edildi ve 13 Mart 1973'te yürürlüğe girmiş olan anayasanın yerini aldı. Mevcut anayasa, Suriye Arap Cumhuriyeti devletinin temel işlevini özetlemektedir. Suriye'nin karakterini Arap, demokratik ve cumhuriyetçi olarak belirler. Ayrıca, Pan-Arabizm ideolojisine uygun olarak, ülkeyi Arap dünyasının bir bölgesi ve halkını Arap ulusunun ayrılmaz bir parçası olarak tanımlamaktadır.

<span class="mw-page-title-main">Suriye'de seçimler</span>

Bu madde Suriye'deki seçimler ve seçim sonuçları hakkında bilgi verir.

<span class="mw-page-title-main">Suriye devlet başkanı yardımcısı</span> Suriyede siyasi pozisyon

Suriye devlet başkanı yardımcısı, Suriye'de siyasi bir pozisyondur. Anayasa, devlet başkanının geçici olarak görevini yapamaması durumunda, devlet başkanı yardımcısının devlet başkanı vekili olacağını belirtir. Aynı anda birden fazla kişi devlet başkanı yardımcılığı görevini yürütebilir. Suriye devlet başkanı, başkan yardımcılarını atar.

<span class="mw-page-title-main">Kazakistan liderleri listesi</span> Vikimedya liste maddesi

Kazakistan devlet başkanı, halk oylamasıyla beş yıllık bir dönem için seçilen devlet başkanıdır. Devlet Başkanı, Kazakistan başbakanını ve birinci başbakan yardımcısını atar.

<span class="mw-page-title-main">Lübnan devlet başkanı</span> Lübnanın devlet başkanı

Lübnan Cumhuriyeti Devlet Başkanı Lübnan'ın devlet başkanıdır. Devlet başkanı, parlamento tarafından altı yıllık bir süre için seçilir. Lübnan Anayasası'nın 49. maddesi uyarınca, başkan her zaman Temsilciler Meclisi adayıyla aynı şartları yerine getiren bir Maruni Hristiyan'dır.

<span class="mw-page-title-main">Suriye Yüksek Anayasa Mahkemesi</span> Suriyenin en yüksek yargı makamı

Yüksek Anayasa Mahkemesi, Suriye Arap Cumhuriyeti'ndeki en yüksek yargı otoritesidir.

2023 Singapur başkanlık seçiminin en geç 13 Eylül 2023 tarihinde yapılması planlanıyor.

<span class="mw-page-title-main">Claudia Juana Rodríguez de Guevara</span>

Claudia Juana Rodríguez de Guevara, El Salvadorlu muhasebeci ve siyasetçi. Guevara, Orta Amerika ülkesi El Salvador'da 1 Aralık 2023-1 Haziran 2024 tarihleri arasında El Salvador'un başkan vekili olarak görev yapmıştır. 2024'te düzenlenecek genel seçimler için yapılacak seçim kampanyasına odaklanmak amacıyla Yasama Meclisi tarafından devlet başkanı Nayib Bukele'ye izin verilmesinin ardından başkanlık yetkilerini ve görevlerini üstlendi. Anayasa hukukçuları bu adım ile ülke anayasasını ihlâl edildiğini öne sürdü. Rodríguez, vekil sıfatına sahip olmasına rağmen Salvadorlu ilk kadın devlet başkanıdır.