İçeriğe atla

Paraguay-Türkiye ilişkileri

Paraguay-Türkiye ilişkileri
Haritada gösterilen yerlerde Paraguay ve Turkey

Paraguay

Türkiye
Diplomatik Misyon
Paraguay'ın Ankara BüyükelçiliğiTürkiye'nin Asuncion Büyükelçiliği
Temsilcilik
Büyükelçi Ceferino Adrian Valdez PeraltaBüyükelçi Serhat Aksen

Paraguay-Türkiye ilişkileri, coğrafî uzaklık ve Paraguay'ın bağımsızlığını ilan etmesinden sonra uyguladığı kapalı politika sebebiyle uzun yıllar boyunca ilişkiler sınırlı bir seviyede kalmıştır.[1] Türkiye'nin son dönemlerde Latin Amerika ve Karayipler bölgesine açılma politikası sebebiyle ilişkiler gelişmeye başlamıştır.[1]

Türkiye ilk büyükelçiliğini Kasım 2018'de Asunción'da açmıştır. Paraguay ise Ankara büyükelçiliğini Şubat 2019'da faaliyete geçirmiştir.[1]

Ziyaretler

Paraguay dışişleri bakanı Türkiye'ye 3 defa ziyarette bulunmuştur.[1] 15-17 Mart 2006 tarihlerinde Paraguay Dışişleri bakanı Türkiye'ye gelmiş ve Vize Muafiyeti Anlaşmasını imzalamıştır.[1] 6-7 Mart 2009 yılında ise Ali Babacan'ın daveti üzerine Paraguay Dışişleri bakanı Türkiye'ye davet edilmiş ve Ticaret İşbirliği Anlaşması imzalanmıştır.[1]

31 Ocak 2017 tarihinde Mevlüt Çavuşoğlu, Paraguay'a ziyarette bulunmuş ve bu ziyarette Dostluk ve İşbirliği Anlaşması ile Hava Ulaştırma Anlaşması imzalanmıştır.[1]

2-3 Mayıs 2019 tarihinde Paraguay Dışişleri Bakanı, Türkiye'ye resmî ziyarette bulunmuştur.[1]

2 Aralık 2018 yılında Recep Tayyip Erdoğan, Paraguay'a ilk ziyaretini gerçekleştirmiştir.[1]

Dışişleri Bakanı Mevlüt Çavuşoğlu, 2019 Eylül ayında mevkidaşı Antonio Rivas ile birlikte New York'ta bir görüşme yapmıştır.[1]

Ülke karşılaştırması

 Paraguay Türkiye
Bayrak Paraguay Türkiye
Devlet Arması
Nüfus7.303.000 83,154,997
Alan406.752 km2783.356 km² (302.455 sq mi)
Nüfus yoğunluğu17,96 km2105/km2 (271,9 / sq mi)
BaşkentAsunciónAnkara
HükûmetÜniter Başkanlık CumhuriyetiÜniter Başkanlık sistemli Cumhuriyet
Mevcut LiderBaşkan Mario Abdo Benítez

Başkan Yardımcısı Juan Afara

Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan

Başkan Yardımcısı Fuat Oktay

Resmi dillerİspanyolca ve GuaraníTürkçe
Ana dinler%96.9 Hristiyanlık %1.1 Dinsiz[2] %2 Diğer %89.5 İslam, %8.9 Dinsiz, %1.1 Diğer(Yahudilik,Bahâîlik,Tengricilik,Yezîdîler) %0.3 Hıristiyanlık
Etnik gruplar%95 Mestizo, %5 Diğer %84 Türk, %12 Kürtler %1 Arapça, %1 Zazaca %2 Diğer
(İGE İnsani Gelişme Endeksi)0.728 (yüksek) -103. 0.820 (çok yüksek)[3] -54.
GSYİH (PPP)101.075 milyar $ (kişi başına 15.030 $) 2.750 trilyon $[4] (kişi başına 32.278 $)

Kaynakça

  1. ^ a b c d e f g h i j "Türkiye - Paraguay Siyasi İlişkileri". Türkiye Cumhuriyeti Dış İşleri Bakanlığı. 4 Ağustos 2014 tarihinde kaynağından arşivlendi. 
  2. ^ "Fikir Karargahı – Erkek Nüfusunun % 90'ını yitirmiş bir ülke: Paraguay". Fikir Karargahı. 10 Ağustos 2016 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 24 Mayıs 2021. 
  3. ^ "List of countries by Human Development Index", Wikipedia (İngilizce), 24 Nisan 2020, erişim tarihi: 2 Mayıs 2020 
  4. ^ "International Monetary Fund, Report on selected countries". imf.org. 24 Haziran 2017 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 24 Haziran 2017. 

İlgili Araştırma Makaleleri

<span class="mw-page-title-main">Mevlüt Çavuşoğlu</span> Türk siyasetçi

Mevlüt Çavuşoğlu, Türk siyasetçi, diplomat, ekonomist, iş insanı ve eski Türkiye Dışişleri Bakanıdır. Bu görevinden önce 2013-2014 yılları arasında Türkiye Cumhuriyeti Avrupa Birliği Bakanlığı ve 2010-2012 tarihleri arasında ise Avrupa Konseyi Parlamenter Meclisi Başkanlığı görevlerini yürüttü.

<span class="mw-page-title-main">Azerbaycan-Birleşik Krallık ilişkileri</span> Azerbaycan Cumhuriyeti ve Birleşik Krallık arası dış ilişkiler

Azerbaycan - İngiltere ilişkileri, Azerbaycan ile İngiltere arasındaki dış ilişkilerdir. Azerbaycan'da Büyük Britanya Büyükelçiliği 1992'de açıldı. Azerbaycan Cumhuriyeti Büyükelçiliği Londra'da 1994'te açıldı. Her iki ülke de Avrupa Konseyi, Avrupa Güvenlik ve İşbirliği Teşkilatı üyesidir.

<span class="mw-page-title-main">Singapur-Türkiye ilişkileri</span>

Singapur-Türkiye ilişkileri, Singapur ile Türkiye arasında sürdürülen uluslararası politikaları içerir.

<span class="mw-page-title-main">Burkina Faso-Türkiye ilişkileri</span>

Burkina Faso-Türkiye ilişkileri, Burkina Faso ile Türkiye arasındaki ikili ilişkilerdir.

<span class="mw-page-title-main">Gana-Türkiye ilişkileri</span>

Gana-Türkiye ilişkileri, Gana'nın 1957'de bağımsızlığını ilan etmesi üzere 1958 yılında başlamıştır. Türkiye ilk büyükelçiliğini 1964 yılında Akra'da faaliyete sokmuştur. Büyükelçilik, tasarruf sebebi ile 1981 yılında kapanmış ve 2010 yılında tekrar açılmıştır. Gana da 2012 yılında Ankara'da büyükelçilik açmıştır. Türkiye'nin Akra'daki büyükelçisi Özlem Gülsün Ergün Ulueren'dir.

<span class="mw-page-title-main">Eritre-Türkiye ilişkileri</span>

Eritre-Türkiye ilişkileri, 1993'te Eritre'nin bağımsızlığını ilan etmesi üzerine, Türkiye'nin, Eritre'yi tanıyan ilk ülkelerden birisi olmasıyla başlamıştır. Türkiye 2017 yılında, Eritre'nin başkenti Asmara'da, Fahri Konsolosluk açmıştır. 1 Kasım 2013'te ise Asmara Büyükelçiliği açılmıştır. Eritre'nin de Türkiye'de bir temsilciliği vardır.

<span class="mw-page-title-main">Lüksemburg-Türkiye ilişkileri</span> lüksemburg şarabo

Türkiye ile Lüksemburg ülke ilişkileri 1987 yılında Lüksemburg'da Türkiye büyükelçiliği açarak ilerlemeye başlamıştır. Lüksemburg ise Ankara büyükelçiliği de kasım 2011 yılında açılmıştır.

<span class="mw-page-title-main">Lesotho-Türkiye ilişkileri</span>

Lesotho-Türkiye ilişkileri, sınırlı düzeydedir. Türkiye'nin büyükelçiliği Pretorya'da yer almaktadır ve Lesotho'nun Roma Büyükelçiliği Türkiye ile akreditedir. İki ülke arasındaki ilk görüşmeler 2019 yılında Ankara'da gerçekleşmiştir.

<span class="mw-page-title-main">Brunei-Türkiye ilişkileri</span>

Brunei ve Türkiye ilişkileri önceden Kuala Lumpur Büyükelçiliğine akredite iken Bandar Seri Begavan Büyükelçiliği Ekim 2013'te faaliyete geçmiştir.

<span class="mw-page-title-main">Türkiye-Umman ilişkileri</span>

Türkiye-Umman ilişkileri, Umman'ın 1970 yılında bağımsızlığını ilan etmesi ve Türkiye'nin, Umman'ı ilk tanıyan ülkelerden birisi olması ile birlikte başlamıştır. İki ülkenin ilişkileri, bulundukları jeostratejik konumların da etkili olması ile, karşılıklı yarar için ortak çalışmalara dayalıdır.

<span class="mw-page-title-main">Kırgızistan-Türkiye ilişkileri</span>

Kırgızistan-Türkiye ilişkileri, Kırgızistan'ın, SSCB'den ayrılıp bağımsızlığını ilan etmesi ve Türkiye'nin, Kırgızistan'ı tanıyan ilk devlet olması ile 16 Aralık 1991'de başlamıştır. İki ülke arasında 29 Ocak 1992'de diplomatik ilişkiler gelişmeye başlamıştır. 1992 yılı içerisinde iki ülke de başkentlerinde Büyükelçilik açmıştır. Türkiye Büyükelçiliği, Bişkek'te, Kırgızistan Büyükelçiliği ise Ankara'da açılmıştır. Kırgızistan 7 bağımsız Türk devletinden biridir.

<span class="mw-page-title-main">Kosta Rika-Türkiye ilişkileri</span>

Kosta Rika-Türkiye ilişkileri, Kosta Rika ile Türkiye arasındaki ikili ilişkilerdir.

<span class="mw-page-title-main">Nijer-Türkiye ilişkileri</span>

Nijer-Türkiye ilişkileri, Nijer ile Türkiye arasındaki dış ilişkilerdir.

<span class="mw-page-title-main">Dominik Cumhuriyeti-Türkiye ilişkileri</span>

Türkiye'nin Latin Amerika ve Karayipler'e yönelik açılım politikası kapsamında Dominik Cumhuriyeti ile ilişkiler güçlenmeye başlayarak Santa Domingo Büyükelçiliği 2013 yılında açılmıştır.

<span class="mw-page-title-main">Ekvator Ginesi-Türkiye ilişkileri</span>

Ekvator Ginesi-Türkiye ilişkileri, Ekvator Ginesi ile Türkiye arasındaki dış ilişkilerdir. Türkiye'nin 1 Haziran 2018'den beri Malabo'da Büyükelçiliği bulunmaktadır ve Ankara'daki Ekvator Ginesi Büyükelçiliği Aralık 2018'de açılmıştır.

<span class="mw-page-title-main">Cibuti-Türkiye ilişkileri</span>

Cibuti-Türkiye ilişkileri, Cibuti ile Türkiye arasındaki ikili ilişkileri ifade eder. İki ülke arasındaki ilk resmî diplomatik ilişkiler Cibuti'nin 1977'de Fransa'dan bağımsızlığını ilan etmesiyle başlamıştır. Türkiye 2013'ten beri Cibuti'de; Cibuti ise 2012'den beri Ankara'da büyükelçilik bulundurmaktadır.

<span class="mw-page-title-main">Madagaskar-Türkiye ilişkileri</span> Madagaskar ve Türkiye arasındaki diplomatik ilişkiler

Türkiye, Afrika'ya açılma politikası doğrultusunda Madagaskar'ı önemli bir ekonomik potansiyele sahip olarak görür. Bu yüzden Madagaskar ile ilişkileri geliştirmek için bazı çalışmalar gerçekleştirmektedir.

<span class="mw-page-title-main">Tanzanya-Türkiye ilişkileri</span>

Türkiye'nin Tanzanya'daki Darüsselam Büyükelçiliği ilk olarak Ekim 1979'da açılmış ancak ekonomik sebeplerle 1984'te bu büyükelçilik kapatılmıştır. Darüsselam Büyükelçiliğinin yeniden açılmasına 13 Ekim 2008 tarihinde karar verilmiş ve anılan Büyükelçilik 18 Mayıs 2009 tarihinde faaliyetine başlamıştır. Tanzanya’nın Ankara Büyükelçiliği Şubat 2017’de faaliyete geçmiştir.

<span class="mw-page-title-main">Mauritius-Türkiye ilişkileri</span>

21 Nisan 2010 tarihinde faaliyete geçen Türkiye'nin Antananarivo Büyükelçiliği Mauritius’a akreditedir. Mauritus'un Berlin Büyükelçiliği ise Türkiye'ye akreditedir. Port Louis’de Türkiye'nin bir Fahri Başkonsolosluğu mevcuttur.

Meksika-Sırbistan ilişkileri, Meksika ve Sırbistan arasındaki diplomatik ilişkileri ifade eder. Her iki ülke de G77 ve Birleşmiş Milletler'in kurucu üyeleriydi.