İçeriğe atla

Paraşütle Arama Kurtarma (Türk Deniz Kuvvetleri)

Paraşütle Arama Kurtarma
BağlılıkTürk Deniz Kuvvetleri
SınıfıArama Kurtarma
GöreviMuharebe arama-kurtarma

Paraşütle Arama Kurtarma timleri Türk Deniz Kuvvetleri'ne bağlı olarak görev yapan birliklerdir.[1][2] Tim sağlık sınıfı astsubay ve SAT komandolarından oluşmaktadır.[3] Görevleri düşman karasularında batan gemi ve denizaltılarına hızlı şekilde ulaşarak ilk tıbbi müdahaleyi yapmak ve güvenli şekilde personelin kurtarılmasını sağlamaktır. Bu operasyonu Avrupa'da sadece İngiliz SBS birlikleri, İtalyan COMBUSIN birlikleri ve Türk SAT birlikleri gerçekleştirebilmektedir.[4][5]

Kaynakça

  1. ^ "Türk deniz gücünün yeni gurur kaynağı: Paraşütle Arama Kurtarma (PAK) Timi". Deniz Kartalı. 21 Mart 2018. Erişim tarihi: 19 Eylül 2021. []
  2. ^ "Ege denizi'nde kurtaran-2019 davet tatbikatı - Muğla Haberleri". Habertürk. 29 Mayıs 2019 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 19 Eylül 2021. 
  3. ^ "Paraşütlü Arama Kurtarma Timinin astsubayları ilk atlayışını gerçekleştirdi". Haberler.com. 1 Ağustos 2020. 4 Ağustos 2020 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 19 Eylül 2021. 
  4. ^ "Ege Denizi'nde KURTARAN-2019 Davet Tatbikatı başladı". www.aydinlik.com.tr. 1 Mart 2000 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 19 Eylül 2021. 
  5. ^ "Türk deniz gücünün yeni gururu: PAK - Güncel Haberler Milliyet". www.milliyet.com.tr. Erişim tarihi: 19 Eylül 2021. 

İlgili Araştırma Makaleleri

<span class="mw-page-title-main">Özel Kuvvetler Komutanlığı</span> Türk Özel Kuvvetleri veya Bordo Bereliler

Özel Kuvvetler Komutanlığı, Türk Silahlı Kuvvetlerinin değişik sınıf ve rütbelerdeki subay, astsubay ve uzman erbaşlardan oluşan, iç ve dış tehditlerin bertaraf edilmesine karşı her türlü arazi ve iklim şartlarında görev yapabilecek nitelikte üst düzey eğitime tabi tutularak yetiştirilmiş seçkin askerlerden oluşan birlik. Doğrudan Genelkurmay Başkanlığına bağlı olarak tugay seviyesinde 1992 yılında kurulmuştur. Türk Silahlı Kuvvetleri kıyafet yönetmeliğine göre bordo renkte bere kullanırlar.

<span class="mw-page-title-main">Asker</span> Silahlı kuvvetlerde görev yapan kimse

Asker; orduda görevli, erden mareşale kadar rütbeye sahip kişi. Askerlik yükümlülüğü altına giren şahıslar ile özel yasalarla silahlı kuvvetlere katılan ve resmî bir kıyafet taşıyan kişilerdir. Askerlerin aslî görevi ülkelerinin topraklarını iç ve dış tehditlere karşı savunmaktır.

<span class="mw-page-title-main">Su Altı Taarruz Komutanlığı</span> Türk Deniz Kuvvetlerine bağlı elit birlik

Su Altı Taarruz Komutanlığı (SAT), Türk Deniz Kuvvetleri personeli olan subay ve astsubayların arasından seçilen, üstün yetenekli askerlerden oluşan, Türkiye'nin deniz komando birliğidir. Türk Deniz Kuvvetleri Harekât Başkanlığına bağlıdır. Karargâhı Beykoz'un Anadolukavağı semtinde bulunan Keçilik Koyu'ndadır.

<span class="mw-page-title-main">1. Amfibi Deniz Piyade Tugayı</span>

1. Amfibi Deniz Piyade Tugayı, Türk Deniz Kuvvetleri'ne bağlı amfibi deniz piyade tugayıdır. Amfibi Görev Grup Komutanlığı'na bağlı olarak görev yapar. Karargahı, Foça'dadır. 1968 yılında ilk olarak Gölcük'te kurulan birlik 1977 yılında Foça'ya intikal etmiştir.

TCG <i>Dumlupınar</i> (D-6) 4 Nisan 1953te 86 kişilik mürettebatı ile batan Türk denizaltısı

TCG Dumlupınar (D-6), Türk Donanması'na 16 Kasım 1950 - 4 Nisan 1953 tarihleri arasında hizmet etmiştir. 4 Nisan 1953 günü I. İnönü denizaltısı ile Akdenizdeki NATO Blue Sea tatbikatından dönerken 86 kişilik mürettebatı ile deniz kazası sonucu batan Türk denizaltısıdır.

<span class="mw-page-title-main">Sahil Güvenlik Komutanlığı</span> Türkiyede İçişleri Bakanlığına bağlı askerî deniz kolluk gücü

Sahil Güvenlik Komutanlığı, Türkiye'nin bütün sahillerinde, iç suları Marmara Denizi ile İstanbul ve Çanakkale boğazlarında, liman ve körfezlerinde, karasularında, münhasır ekonomik bölgesi ile ulusal ve uluslararası hukuk kuralları uyarınca egemenlik ve denetimi altında bulunan deniz alanlarında hizmet veren silahlı bir genel kolluk kuvveti.

Namık Ekin, Türk emekli Su Altı Taarruz (SAT) komandosu ve judocu. Su altı, paraşüt, jimnastik, halter ve yüzme şampiyonu olan, su altında 24 saatte 34 bin 800 metreden fazla yüzerek, Guinness dünya rekoru kıran Türk rekortmen.

<span class="mw-page-title-main">Jandarma Özel Asayiş Komutanlığı</span>

Jandarma Komando Özel Asayiş Komutanlığı (JÖAK), Jandarma Genel Komutanlığı'nın özel operasyon birimidir. Başlıca görevleri terörle mücadele, sualtı operasyonları, rehine kurtarma, hücre evi baskını, yaşanacak doğal afetlerde hayat kurtarma ve isyan kontrolüdür. 1 Eylül 1999 tarihinde kurulmuştur. İçişleri Bakanlığı'nın koordinasyonunda Jandarma Genel Komutanlığı'na bağlı olarak görev yaparlar. Kağanlar olarak adlandırılırlar.

<span class="mw-page-title-main">Muharebe Arama Kurtarma (Türk Hava Kuvvetleri)</span> askerî birlik

Muharebe Arama Kurtarma, Türk Hava Kuvvetlerine bağlı bir Muharebe Arama Kurtarma (CSAR) ve İleri Hava Kontrolör (İHK) birliğidir. 2017 yılında isim değiştirerek AKİP olmuş daha sonra da Personel Kurtarma olarak adlandırılmışlardır. Türk Hava Kuvvetleri'nde görevli subay ve astsubaylar arasından gönüllü üstün yetenekli ve çeşitli eleme aşamalarını geçen personelden seçilir. Filo olarak bulundukları hava üs komutanlıklarına bağlı olarak görev yaparlar.

Jandarma Komando Arama Kurtarma Tabur Komutanlığı, çığ, deprem gibi doğal afetlerde arama-kurtarma faaliyetlerini yürütmek, kış turizm merkezlerinde emniyet ve asayişin sağlanması, olumsuz hava ve arazi koşullarında yaralıların tahliye edilmesi, doğa sporları yapılan ormanlık bölgelerde önleyici kolluk ve icra edilmesi maksadıyla kurulmuştur.

Amfibi Görev Grup Komutanlığı Türk Deniz Kuvvetlerine bağlıdır. Görevi yüzer unsurlarla birlikte deniz piyade birliklerinin hedef kıyılara harekâtını planlama, ulaşmasını sağlama ve kıyı bölgelerini ele geçirmektir.

İstihkâm Okulu ve Eğitim Merkezi, Eğitim ve Doktrin Komutanlığına bağlıdır. Narlıdere'de bulunmaktadır. Görevi Türk Silahlı Kuvvetleri'ne "istihkam" sınıfı subay, astsubay, uzman çavuş ve er yetiştirmektir.

Jandarma Özel Operasyon (JOPER) personeli daha önceden Jandarma Komando birliklerinde görev yapmış gönüllü olan personel arasından özel operasyonlar için eğitilen jandarmalara verilen ünvandır. Jandarma Özel Asayiş Komutanlığı'na bağlı olarak görev yaparlar. 4 Özel Operasyon Taburu halinde JÖAK'a bağlıdır.

<span class="mw-page-title-main">Muharebe arama-kurtarma</span>

Muharebe arama-kurtarma veya kısaca MAK, savaş veya çatışma sırasında tehlike alanında yapılan müttefik personeli kurtarma faaliyeti. Bu operasyonlarda sıklıkla UH-60, Eurocopter Cougar gibi helikopterler; C-130, CN-235 gibi nakliye uçakları ve hava kuvvetlerinin desteği ile düşman taarruzunu baskılayarak personelin kurtarılması amaçlanır. Görev tiplerine ve bağlı olduğu kuvvetlere göre arama-kurtarma faaliyetleri farklılık gösterebilir.Hava kuvvetlerine bağlı arama kurtarma birlikleri nakliye uçakları ve yüksek irtifadan paraşütle sızma gerçekleştirirken yine Hava Kuvvetlerine bağlı savaş helikopterleri, savaş uçakları ve genel maksat helikopterleri kullanır. Gerekli durumlarda Özel Kuvvetler Komutanlığı'na bağlı timler destek verir. Deniz kuvvetlerine bağlı arama kurtarma birlikleri ise düşman denizinde batan gemi veya denizaltı araçlarındaki personeli kurtarmak için paraşütle düşman karasularına sızma yaparlar. Operasyonda ilk olarak tehlikedeki personelin yeri belirlenir ve havadan veya karadan bölgeye sızarak personele ulaşılır. Ardından ulaşılan personelin hayati fonksiyonları değerlendirilerek ilk yardım ve tıbbi yardım uygulanır. Güvenlik sağlandıktan sonra timin ve kurtarılan personelin bölgeden tahliyesi gerçekleştirilir.

Sahil Güvenlik Özel Harekât, Sahil Güvenlik Komutanlığı'na bağlı özel bir birimdir. Bu özel birime "Sahil Güvenlik Komutanlığı Teşkilat, Görev ve Yetkileri Yönetmeliği" kapsamında SÖH ismi verilmiştir. SÖH, Sahil Güvenlik Özel Harekât isminin kısaltması olarak kullanılmaktadır.

7. Komando Tugayı, Sakarya'da konuşlanmıştır. 2018 yılında alınan kararla mekanize piyade sınıfından komando sınıfına geçirilmiştir. Fırat Nehri'nin doğusunda başlayan kara harekâtında sınırı geçen ilk birlik olmuştur.

<span class="mw-page-title-main">Ali Türkşen</span> Türk asker ve siyasetçi

Ali Türkşen Türk asker ve siyasetçi.

Amfibi Hücum Timi, Amfibi Deniz Piyade Tugay Komutanlığına bağlı özel olarak yetiştirilen subay, astsubay ve uzman çavuş olarak görev yapan seçkin deniz piyadelerinden oluşan deniz komando taburudur.

Türk Kara Kuvvetlerine bağlı arama kurtarma birliklerinde görev alan özel yetiştirilmiş personeldir. Savaş esnasında düşman topraklarında ve karasularında esir olan personeli ve pilotları yaya olarak veya kara araçları ve helikopter ile sızarak kurtarmakla görevlidirler. Eğitimlerini Isparta Dağ Komando Okulu'nda komando ihtisas kursuyla birlikte almaktadırlar. Ayrıca her yıl Konya 3.Anajet Üssü'nde düzenlenen tatbikatta AS-532 ve T-129 helikopterli desteği ile pilot kurtarma eğitimlerini icra etmektedirler.

Türk Deniz Kuvvetleri'ne bağlı birliklerde görev alacak makine sınıfı subay ve astsubay yetiştirmekle görevli Deniz Eğitim ve Öğretim Komutanlığı'na bağlı birliktir. Derince'de konuşludur.