İçeriğe atla

Paraşüt pantolonu

Paraşüt pantolonu bir pantolon çeşididir. Naylon, özellikle yırtılmaz naylon kullanımı ile karakterize edilir.

[1] Paraşüt pantolonları, 1980'lerde breakdansın artan popülaritesinin bir parçası olarak ABD kültüründe bir moda haline geldi.

Kaynakça

Ayrıca bakınız

İlgili Araştırma Makaleleri

<span class="mw-page-title-main">Paraşüt</span> Bir nesnenin atmosfer içindeki hareketini yavaşlatmak için kullanılan gereç

Paraşüt, bir nesnenin atmosfere açık bir ortamda havanın kaldırma kuvvetinden yararlanarak yavaşça inmesini sağlayan gereçtir. Leonardo Da Vinci'nin paraşütle ilgili çizimleri mevcuttur. İtalya'da 1470'lerden kalan başka paraşüt çizimleri bulunduğu gibi, 1595 yılında İtalyan Fausto Veranzio tarafından yapılan çizimler Da Vinci'nin ötesindedir. M.S. 810-887 yılları arasında yaşayan Arap mucit Abbas Kasım İbn Firnas'ın İspanya-Kordoba'da paraşüte benzer bir alet kullandığı tarihi kayıtlarda mevcuttur. Çin'de de paraşütün ilk örnekleri kullanılmıştır. Günümüzde kullanılana en çok benzeyen paraşüt, 1783 yılında Fransız Louis-Sébastien Lenormand tarafından tasarlanıp, yaratılmıştır. 1797 yılında André-Jacques Garnerin bir sıcak hava balonundan ilk paraşüt atlayışını gerçekleştirmiştir.

<span class="mw-page-title-main">Naylon çorap</span>

Naylon çorap, Amerikalı şirket DuPont'un kimyageri Wallace Hume Carothers tarafından icat edilen poliamid bazlı sentetik lif. Naylon çoraplar renk, tasarım ve şeffaflık bakımından farklılık gösterir. Bugün, naylon çoraplar öncelikle moda ve estetik için, genellikle orta uzunlukta veya kısa eteklerle birlikte giyilir.

<span class="mw-page-title-main">Yelken kanat</span>

Yelken kanat ya da diğer adıyla Delta kanat bir hava sporudur. Bu spor, diğer hava sporlarından yamaç paraşütü ve planörcülüğün bir karışımıdır. Daha çok alüminyum ya da kompozitten yapılmış bir iskeletinin bir kumaş ile kaplanmasıyla yapılmış bir kanattan ve onun altına pilotun binmesi için asılı biçimde bağlanmış bir tutunma düzeneğinden oluşur. Kanat şekli delta biçiminde olduğu için çoğu zaman yelken kanat yerine delta kanat olarak anılır.

<span class="mw-page-title-main">Külotlu çorap</span> İç giysisi

Külotlu çorap, genellikle kadınlar tarafından giyilen, belden ayak ucuna kadarki bölgeyi sıkıca kaplayan, saydam veya opak olarak iki ana ürün grubuna sahip giyecektir. Erkekler için külotlu çorap türleri de mevcuttur. Fonksiyonel nedenler ile veya görsel nedenler ile kullanılan bir giysidir. Çoraplar veya naylon çoraplar gibi, külotlu çoraplar da genellikle naylondan veya naylonla karıştırılmış diğer liflerden yapılır. Tek parçadan oluşan külotlu çoraplar 1960'larda ortaya çıkmış ve o zamana kadar kullanılan naylon çoraplara bir alternatif oluşturmuştur.

<span class="mw-page-title-main">Çorap</span>

Çorap, ayağa giyilmesi için üretilen veya örülen giysi. Bir tür ayakkabı veya çizme tipik olarak çorapların üzerine giyilir. Elde ve yuvarlak örme makinesinde örülür. Yuvarlak örgü makineleri iki çeşit olup, tek silindirli ve çift silindirli diye adlandırılırlar. Tek silindirli bilgisayar teknolojisiyle donatılmış makinelerin çorapları piyasada en çok bulunan çorap çeşididir. Bunun sebebi bilgisayarda çizilen desenleri ve bu desenlerin çok renkli olabilmeleridir. Son teknoloji kullanarak çorap örülürken fotoğrafınızı, isminizi, kartvizitinizi desen olarak örmeniz mümkündür.

<span class="mw-page-title-main">Yamaç paraşütü</span> serbest paraşütlerle yamaçlardan koşarak kalkmaya olanak sağlayan bir ekstrem spor türü

Yamaç paraşütü, hava sporlarıyla ilgilenen birkaç kişi tarafından 1980'li yılların başlarında bulunan, aerofoil yapıya sahip olan paraşütlerle yamaçlardan koşarak kalkmaya olanak sağlayan bir ekstrem spor türüdür. Sivil havacılık mevzuatlarına göre çok hafif hava aracı (ÇHHA) sınıfına girer.

<span class="mw-page-title-main">Naylon</span>

Naylon, İngilizce Nylon sözcüğünden türetilmiş isim. Kimyasal adı polihekzametien adipamid'dir.

<span class="mw-page-title-main">Pantolon</span> belden başlayan ve paçaları ayak bileklerine inen giysi

Pantolon, belden başlayan ve paçaları ayak bileklerine inen giysi.

<span class="mw-page-title-main">Pijama</span> uyumadan önce yatarken giyilen haff giysi

Pijama; hafif, genellikle iki parçadan oluşan ve uyumadan önce yatarken giyilen bir giysidir.

<span class="mw-page-title-main">Lingerie</span>

Lingerie kadın iç giyim terimidir. Fransızca kelime iç çamaşırı anlamına gelen 'lin' den türemiştir. Fransızcada her iki cinsiyet için de iç giyim anlamında kullanılsa da İngilizcede sadece kadınların moda iç giyimleri anlamında kullanılmaktadır. Pamuk kullanılan ürünler için genelde kullanılmaz.

<span class="mw-page-title-main">Tayt</span> bacakları sıkı saran pantolon türü

Tayt bacakları sıkı saran bir pantolon türüdür. Sıklıkla likra, naylon, pamuk ve polyester karışımından yapılsa da yün, ipek ve benzeri diğer malzemelerden de yapılabilirler. Kendi başlarına ya da üzerini örten bir etek, tights ve şortla giyilebilirler.

<span class="mw-page-title-main">Döpiyes</span> etek ve ceketten oluşan iki parçalı takım elbise

Döpiyes, etek ve ceketten oluşan iki parçalı bir takım elbise çeşididir. Kadınlar tarafından giyilir. Tayyörden farklı olarak bluz üçüncü bir parça olarak kullanılmaz, ceket bluz yerine de geçer.

<span class="mw-page-title-main">Tayyör</span> ceket ve etekten oluşan kadın giysisi

Tayyör, ceket ve etekten oluşan bir kadın giysisidir. Erkeklerin giydiği takım elbisenin kadınlardaki karşılığı sayılabilir. Tayyör sıklıkla topuklu ayakkabı ve bluz ile birlikte giyilir. Ceketin altına ayrıca bluz giyilmeyip, ceketin bluz olarak kullanıldığı durumlarda genellikle döpiyes şeklinde adlandırılır.

<span class="mw-page-title-main">Yoga pantolonu</span> esnek ve vücuda oturan pantolon

Yoga pantolonu, yoga ya da eğilme ve esneme gibi çok miktarda hareket içeren fiziksel aktiviteler için tasarlanmış, esnek ve vücuda oturan pantolon türüdür. Çoğunlukla sıklıkla pamuk, likra, naylon, polyester ya da benzeri hafif ve esnek malzemelerden yapılırlar. Yoga için tasarlanmış olsa da pek çok kadın tarafından günlük hayatta da giyilmektedir.

<span class="mw-page-title-main">İspanyol paça</span> dizden itibaren genişleyen pantolon paçası ve bu tür pantolonlara verilen ad

İspanyol paça, dizden itibaren genişleyen pantolon paçası ve bu tarzdaki pantolonlara verilen addır. Avrupa'da ve Amerika'da özellikle 1960'lar ve 1970'lerde moda olmuştur. Türkiye'de genellikle 70'ler modası ile özdeşleştirilir.

<span class="mw-page-title-main">Kapri</span> kısa paçalı, dizkapağı ile ayak bileğinin ortasında biten pantolon

Kapri; kısa paçalı, dizkapağı ile ayak bileğinin ortasında biten pantolon. Konfeksiyon terimi olarak "baldırı saran pantolon"dur.

<span class="mw-page-title-main">İzmir Paraşüt Kulesi</span> İzmir, Türkiyede bir kule

İzmir Paraşüt Kulesi, Türkiye'nin İzmir şehrinde, Kültürpark içerisinde yer alan bir paraşüt kulesidir. Türk Hava Kurumu tarafından 1937'de inşa edildi. Ülkedeki iki paraşüt kulesinden biridir.

<span class="mw-page-title-main">Vücut kıyafeti</span> gövde ve ağ kısmı örten tek parça formlu giysi

Vücut kıyafeti (bodysuit) gövde ve ağ kısmı örten ve mayo olarak kullanılamayacak olan tek parça formlu bir giysidir. Malzemelerin değişmesine rağmen temel bir vücut kıyafeti tarzı tek parçalı mayo ve bir leotarda benzer. Bir mayodan farklı olarak vücut kıyafeti, kasıkta kancalar veya cırt cırt velcroya sahiptir. Bir gömlek kollu, değişken omuz askılı ve yaka stillerinde olabilir. Vücut kıyafetleri, pamuk, dantel, naylon vb. dahil olmak üzere bir dizi kumaştan yapılabilir. Genel olarak, tekstil kıyafetler, vücudun şekline daha iyi uyum için likra gibi genişletilebilir fiber içerir.

<span class="mw-page-title-main">Dar kesim pantolon</span>

Dar kesim pantolon bacaklara sıkıca oturan ve küçük bir bacak açıklığında biten pantolon çeşididir. Boyuta bağlı olarak çevresi "9 ila 20" arasında herhangi bir yerde olabilir.

Yüksek irtifa askeri paraşütle atlama veya askeri serbest düşüş (MFF), askerî personel, askeri teçhizat ve diğer askeri malzemeleri bir nakliye uçağından yüksek irtifada serbest düşüşlü paraşüt atma yoluyla hava indirme yöntemidir. İki teknik kullanılır: