İçeriğe atla

Parçalı Ham Manifesto

Parçalı Ham Manifesto, şair Ahmet Güntan'ın Parçalı, Ham, Taşıyıcı Monolog başlığıyla 134 madde altında topladığı kısa yazılarından sonra yazdığı yazılar. Manifesto, Yapı Kredi Yayınları'na ait Kitap-lık dergisinde Eylül 2005'ten itibaren 3 sayı (Sayılar: 86 - 87 - 88) boyunca yayımlanmıştır. Toplam 12 maddedir.

Manifesto maddeleri

  • Şiiri yaratma, yavaşça ara.
  • İçeride değil, dışarıda - somutta.
  • Beyin kimyana ihanet etmeden bak. Nasılsa seni kimse takmıyor.
  • Gözlemlemediğin, dokunmadığın şeyi şiire sokma.
  • Görmediğin coğrafyaları, yaşamadığın tarihi yazma. (Kitaplardan somut bilgiyi ham olarak alabilirsin.)
  • Sıfatlardan kaçın.
  • Dize kurma.
  • Kafiye yapma.
  • Söz sanatlarından sakın.
  • Gizli gönderme yapma. Okuyucunun donanımına ihtiyaç duyma.
  • İmgeyi bilgi vermek için kullan.
  • Tıfıl Garson'u unutma.

Ayrıca bakınız

Dış bağlantılar

İlgili Araştırma Makaleleri

Kitap-lık, Yapı Kredi Yayınları (YKY) tarafından 1993 yılından itibaren çıkarılan edebiyat dergisi.

<span class="mw-page-title-main">İlhan Berk</span> Türk şair

İlhan Berk, Türk şair, çevirmen.

<span class="mw-page-title-main">Edip Cansever</span> Türk şair

Edip Cansever, tam adıyla Ömer Edip Cansever,, Türk şairdir. Tam adı Ömer Edip Cansever olsa da, Ömer adını ilk şiirleri ve ilk şiir kitabı dışında hiç kullanmadı.

<span class="mw-page-title-main">Lale Müldür</span> Türk şair ve yazar

Lale Zehra Müldür, Türk şair ve yazar.

<span class="mw-page-title-main">Memet Fuat</span> Türk yazar ve eleştirmen

Memet Fuat , Türk eleştirmen, yazar, yayıncı ve eğitimci.

Yücel Kayıran, Türk şairdir.

Ahmet Güntan, Türk şair.

Yapı Kredi Yayınları, Yapı Kredi Bankası'nın 1944 yılında başladığı, özellikle 1949 yılında çıkan Doğan Kardeş dergisiyle tanındığı yayıncılığı, 1992 yılında, Turhan Ilgaz'ın yönetiminde kurulan bir şirketle sürdüren yayıncılık kuruluşudur. Tam adı Yapı Kredi Kültür Sanat Yayıncılık A.Ş., kısaltması YKY'dir.

Refik Algan,, Türk yazardır.

Manifesto veya bildiri, toplumsal bir hareketin duyurulması ve savlarının belirtilmesi üzerine kurulan, bir akımın, bir hareketin oluşunu bildiren yazılardır.

Türkiye'de genel olarak tüm alanlarda batılılaşma süreci, 1839 yılında ilân edilen Tanzimat Fermanı ile başlamıştır. 1838 - 1860 yılları arasında yetişmiş gençler 1860 yılında sonra Edebiyat alanında batılaşmayı sağlamışlardır. Bu dönem edebiyatına Tanzimat Edebiyatı denmektedir.

<span class="mw-page-title-main">Süreyya Berfe</span> Önceleri İkinci Yeninin, sonradan halk şiirinin yolundan giden ve 1960 kuşağı şairleri arasında sayılan Türk şair ve yazar

Süreyya Berfe, Türk şair ve yazar. 1965'e kadar gerçek adı olan Süreyya Kanıpak'ı kullandı. Daha sonra soyadını değiştirmeye karar verdi ve Cemal Süreya'nın önerisiyle Berfe soyadını aldı. Süreyya Berfe adını kullanmaya başladı. Önceleri İkinci Yeni akımı içinde yer aldıysa da, sonradan halk şiirinin yolundan giden başka arayışlara yöneldi. 1960 kuşağı şairleri arasında sayıldı.

Murat Devrim Dirlikyapan, Türk şair, yazar, akademisyen.

Efe Murat Balıkçıoğlu, Türk şair ve çevirmen.

Mustafa Irgat, Türk şair ve sinema yazarı.

Ahmed Arif Hikmet Bey Efendi 1846 - 1854 doneminde Osmanlı Şeyhülislamı.

<span class="mw-page-title-main">Handan İnci</span> Türk yazar

Handan İnci, Türk edebiyatçı, akademisyen ve yazar. Mimar Sinan Güzel Sanatlar Üniversitesi Rektörü ve Edebiyat Fakültesi öğretim üyesidir. Özellikle Ahmet Hamdi Tanpınar üzerine yaptığı araştırma ve incelemeleriyle tanınmaktadır. Aralık 2017'de kurulan Tanpınar Araştırma Merkezi'nin kurucu başkanıdır.

Şapkam Dolu Çiçekle, Cemal Süreya'nın 1976'da Ada Yayınları tarafından çıkarılan deneme kitabıdır. Günümüzde Yapı Kredi Yayınları tarafından yapılan basımlarında "Şapkam Dolu Çiçekle" ve "Şiir Üzerine Yazılar" olmak üzere iki bölümden oluşmaktadır. İlk bölümdeki yazılarda kronolojik bir sıra takip edilmemiş iken "Şiir Üzerine Yazılar" bölümünde Süreya'nın 1956-1989 yılları arasında çeşitli dergi ve gazetelerde yazdığı yazılar kronolojik olarak yer almaktadır. Daha önceki baskılarda yer almayan, kitaba adını veren "Şapkam Dolu Çiçekle" yazısı da kitapta bulunmaktadır.

Reşit İmrahor, Ahmet Güntan, İzzet Yasar ve Mustafa Irgat'ın ortaklaşa kullandıkları mahlastır. Enis Batur ve Cenk Koyuncu da aynı mahlasla eserler vermiş, İsmail Yerguz bu mahlasla çeviriler yapmıştır.

<span class="mw-page-title-main">Gültekin Emre</span> Türk şair, yazar, çevirmen

Gültekin Emre Türk şair, yazar ve çevirmendir.