İçeriğe atla

Papua Yeni Gine arması

Papua Yeni Gine Arması
Ayrıntılar
KullananPapua Yeni Gine
Kabul tarihi1971

Papua Yeni Gine arması, Papua Yeni Gine devletinin resmî armasıdır.

Armada bir mızrak ve kundu adı verilen davul üzerinde duran ve ülkenin resmî kuşu olan cennet kuşu resmedilmiştir.[1] Arma 1971 yılında ülke Avustralya'dan bağımsızlığını kazandıktan itibaren kullanılmaya başlanmıştır.[2]

Tarihi armalar

Ayrıca bakınız

Kaynakça

  1. ^ Papua New Guinea Consolidated Legislation, National Identity Act 1971 20 Ocak 2023 tarihinde Wayback Machine sitesinde arşivlendi.
  2. ^ de Vries, Hubert (21 Mart 2013). "Papua - New Guinea". www.hubert-herald.nl. 24 Şubat 2015 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 17 Temmuz 2017. 

*[1] 20 Ocak 2023 tarihinde Wayback Machine sitesinde arşivlendi.

İlgili Araştırma Makaleleri

<span class="mw-page-title-main">Papua Yeni Gine</span> Okyanusyada bulunan bir ada devleti

Papua Yeni Gine, resmî adıyla Papua Yeni Gine Bağımsız Devleti, Okyanusya'da Yeni Gine adasının doğu yarısı ile Melanezya'daki civar adaları kapsayan bir ülkedir. Yeni Gine adasının batı kısmı ise Endonezya'ya aittir ve sadece Endonezya ile kara sınırı bulunur. Güneyinde Avustralya bulunur. 462.840 km²'lik yüzölçümüyle en büyük üçüncü ada ülkesidir. Başkenti adanın güneydoğu kıyısındaki Port Moresby'dir.

<span class="mw-page-title-main">Papua Yeni Gine bayrağı</span> Ulusal bayrak

Papua Yeni Gine bayrağı 1 Temmuz 1971'de kabul edildi. Vinçte, Güney Haçı'nı tasvir ediyor; sinekte, bir Raggiana cennet kuşu silueti. Tasarım, 1971'in başlarında ülke çapında bir tasarım yarışması ile seçildi. Kazanan tasarımcı, o sırada 15 yaşında olan Susan Karike'ydi.

<span class="mw-page-title-main">Alman Yeni Ginesi</span> 1884-1914 arası Okyanusya bölgesinde bulunan Almanya sömürgesi

Alman Yeni Ginesi 1884-1914 yılları arasında hüküm sürmüş eski bir Alman bölgesidir. Bölge, Yeni Gine'nin kuzeydoğusu ve birçok yakın ada öbeğini içine almaktaydı. Alman Yeni Ginesi günümüzde tümüyle Papua Yeni Gine sınırları içerisindedir.

<span class="mw-page-title-main">Nikaragua bayrağı</span> Ulusal bayrak

Nikaragua bayrağı, Nikaragua'nın resmi ulusal bayrağı.

<span class="mw-page-title-main">Dominik Cumhuriyeti bayrağı</span> Ulusal bayrak

Dominik Cumhuriyeti bayrağı, günümüzdeki hâli ile 1863 yılından bu yana kullanılmaktadır.

<span class="mw-page-title-main">Ekvator Ginesi bayrağı</span> Ulusal bayrak

Ekvator Ginesi bayrağı ilk olarak 12 Ekim 1968 yılında göndere çekilmiş, 1973 ile 1979 arası kullanılan farklı armalı bayraktan sonra 21 Ağustos 1979 tarihinde günümüzdeki hâli ile yeniden ülkenin resmî bayrağı yapılarak kullanılmaya başlanmıştır.

<span class="mw-page-title-main">Guatemala bayrağı</span> Ulusal bayrak

Guatemala bayrağı, Guatemala'nın resmi ulusal bayrağı.

<span class="mw-page-title-main">Ekvator Ginesi arması</span> Ulusal arma

Ekvator Ginesi arması, Afrika ülkesi Ekvator Ginesi tarafından kullanılan resmî devlet armasıdır.

<span class="mw-page-title-main">Kongo Demokratik Cumhuriyeti arması</span> Ulusal arma

Kongo Demokratik Cumhuriyeti arması, Afrika ülkesi Kongo Demokratik Cumhuriyeti tarafından kullanılan resmî devlet armasıdır.

<span class="mw-page-title-main">Gine-Bissau arması</span> Afrika ülkesi Gine-Bissau tarafından kullanılan resmî devlet arması

Gine-Bissau arması, Afrika ülkesi Gine-Bissau tarafından kullanılan resmî devlet armasıdır.

<span class="mw-page-title-main">Mozambik arması</span> Ulusal arma

Mozambik arması, Afrika ülkesi Mozambik tarafından kullanılan resmî devlet armasıdır.

Cezayir arması, Afrika ülkesi Cezayir tarafından kullanılan resmî devlet armasıdır.

<span class="mw-page-title-main">O Arise, All You Sons</span> Papua Yeni Gine milli marşı

O Arise, All You Sons, Okyanusya ülkesi Papua Yeni Gine'nin millî marşıdır. Marş ülkenin 1975 yılında Avustralya'dan bağımsızlığından bu yana millî marş olarak kullanılmaktadır.

<span class="mw-page-title-main">Britanya Yeni Ginesi</span>

Britanya Yeni Ginesi, Yeni Gine adasının güneydoğu kısmında yer alan ve 1884 ile 1906 yılları arasında var olan Birleşik Krallık kolonisiydi. Adanın batı kısmı, Hollanda Yeni Ginesi adıyla Hollanda kolonisiydi.

<span class="mw-page-title-main">Hong Kong arması</span>

Hong Kong arması, Çin Halk Cumhuriyeti Hong Kong Özel İdari Bölgesi olarak da adlandırılan Hong Kong'un resmî armasıdır.

Palau arması, Palau devletinin resmî armasıdır.

<span class="mw-page-title-main">Papua Bölgesi</span> 1883ten 1975e kadar Okyanusyadaki Britanya ve Avustralya kolonisi

Papua Bölgesi, 1902'den 1949'a kadar var olan Yeni Gine adasının güneydoğusunda fiilî bir Avustralya sömürgesiydi. Bölge daha önce Londra'dan Britanya Yeni Ginesi olarak yönetiliyordu ve Papua Yeni Gine 1975'te bağımsızlığını kazanana kadar Birleşik Krallık'ın hukuken elinde kaldı. Bölge, şu anda Papua Yeni Gine'nin yaklaşık yarısı olan Güney Yaylaları, Batı, Körfez ve Orta eyaletlerin yanı sıra Oro ve Milne Körfezi'nden oluşuyordu.

<span class="mw-page-title-main">Papua ve Yeni Gine Bölgesi</span> 1949–1975 arası Yeni Gine adasının doğusundaki Avustralya bölgesi

Papua ve Yeni Gine Bölgesi ya da resmî adı ile Papua Bölgesi ve Yeni Gine Bölgesi İdarî Birliği, Okyanusya bölgesindeki Yeni Gine adasındaki Papua Bölgesi ile Yeni Gine Bölgesi'nin idarî olarak 1949 yılında birleştirilmesi ile oluşturuldu.

<span class="mw-page-title-main">Yeni Gine Bölgesi</span> 1919–1949 arası Yeni Gine adasının kuzeydoğusundaki Avustralya bölgesi

Yeni Gine Bölgesi, 1914'ten 1975'e kadar Yeni Gine adasında Avustralya tarafından yönetilen bir Birleşmiş Milletler vesayet bölgesiydi. 1949'da bölge Papua Bölgesi ile birleştirilerek Papua ve Yeni Gine Bölgesi adıyla idarî bir birlik kuruldu. Bu idarî birliğin adı 1971'de Papua Yeni Gine olarak değiştirildi. Bir idarî birliğin parçası olmasına rağmen, Yeni Gine Bölgesi, Bağımsız Papua Yeni Gine Devleti' kuruluşuna kadar her zaman ayrı bir yasal statü ve kimlik haklarını korudu.

Papua Yeni Gine'deki İslam, çoğunluğu Hıristiyan olan ülkede bir azınlık dinidir ve 2021 itibarıyla yaklaşık 10.000 takipçisi vardır. Papua Müslümanları büyük ölçüde Port Moresby'de ve Highlands'deki köylerde yoğunlaşmıştır. Ülke anayasasının laik yapısı nedeniyle Müslümanlar ülkede din propagandası yapma ve ibadethane inşa etme özgürlüğüne sahiptir.