İçeriğe atla

Paprika (film, 2006)

Paprika
パプリカ
YönetmenSatoshi Kon
Yapımcı
  • Jungo Maruta
  • Masao Takiyama
Senarist
  • Seishi Minakami
  • Satoshi Kon
UyarlamaMeikyū Monogatari
Oyuncular
MüzikSusumu Hirasawa
Görüntü yönetmeniMichiya Katou
StüdyoMadhouse
DağıtıcıSony Pictures Entertainment Japan
Çıkış tarih(ler)i2 Eylül 2006 (2006-09-02) (Venedik)
25 Kasım 2006 (2006-11-25) (Japonya)
Süre90 dakika
Ülke Japonya
DilJaponca
Hasılat882,267 US$

Paprika (Japoncaパプリカ Papurika), yönetmenliğini Satoshi Kon'un yaptığı ve senaryosu Seishi Minakami ve Satoshi Kon tarafından yazılan 2006 yapımı bir Japon bilimkurgu psikolojik gerilim anime filmidir. Film, Yasutaka Tsutsui'nin aynı adlı romanına dayanmakta olup Madhouse tarafından hazırlanmıştır. Film, ilk olarak 9 Eylül 2006 tarihinde 63. Venedik Uluslararası Film Festivali'nde yayınlanmış olup[1] 25 Kasım 2006 tarihinde Japonya'da sinemalarda gösterime girdi.

Konusu

Yakın bir gelecekte, rüya terapisi adı verilen devrim niteliğinde yeni bir psikoterapi tedavisi icat edilir. DC Mini adlı bir cihaz, kullanıcının başka insanların rüyalarına girmesine ve kişiliği ile senkronize olarak anksiyete ve nevrozların kaynaklarını bulmasına ve onarmasını sağlamaktadır. Yüksek bir teknoloji ile üretilmiş bu cihaz psikoterapi dünyasında büyük bir devrim olarak görülmektedir. Ancak, insanların kişiliklerini değiştirebilme ve silebilmek gibi özelliklere sahip olan DC Mini'nin yanlış ellere geçmesi halinde oldukça tehlikeli bir silaha dönüşebilme potansiyeli bulunmaktadır.

Dr. Atsuko Chiba, kendi alanında oldukça önemli çalışmaları bulunan bir psikoterapisttir. Araştırmanın son aşamasında, bir DC Mini prototipinin çalınması ve cihazı icat eden arkadaşı Dr. Tokita'nın araştırma asistanlarından Himuro'nun kaybolması üzerine Dr. Atsuko olayların tesadüfi olmadığından şüphelenmeye başlar. Laboratuvarda bulunan araştırmacılardan bazılarının akıl sağlıklarını yitirmesi ile birlikte Dr. Atsuko çalınan DC Mini'nin insanların zihinlerini yok etmek üzere kullanıldığını anlar.

Kaynakça

  1. ^ "Venezia 63 - In Competition..." ...Biennale Cinema... 63rd Venice Film Festival... (İtalyanca). la Biennale di Venezia. s. 2. 21 Ağustos 2006 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 25 Nisan 2019. 

Konuyla ilgili yayınlar

  • Perper, T.; Cornog, M. (2009). "Psychoanalytic Cyberpunk Midsummer-Night's Dreamtime: Kon Satoshi's Paprika". Mechademia. Cilt 4. s. 326. doi:10.1353/mec.0.0051. 

Dış bağlantılar

İlgili Araştırma Makaleleri

<span class="mw-page-title-main">Bilgisayar</span> çok sayıda aritmetiksel veya mantıksal işlemlerden oluşan bir işi, önceden verilmiş bir programa göre yapıp sonuçlandıran elektronik araç

Bilgisayar, aritmetik veya mantıksal işlem dizilerini (berim) otomatik olarak yürütmek üzere programlanabilen dijital bir elektronik makinedir. Çağdaş bilgisayarlar, programlar olarak bilinen genel işlem kümelerini gerçekleştirebilir. Bu programlar, bilgisayarların çeşitli görevleri gerçekleştirmesini sağlar. Ayrıca bir bilgisayar sisteminin tam verimle çalışabilmesi için donanım, işletim sistemi ve çevresel cihazlara sahip olması gerekmektedir. Bu terim aynı zamanda bir bilgisayar ağı veya bilgisayar kümesi gibi birbirine bağlı ve birlikte çalışan bir grup bilgisayar anlamına da gelebilir.

<span class="mw-page-title-main">Anime</span> Japonyaya özgü çizim sanatıyla çizilmiş animasyonlar

Anime (Japonca: アニメ, IPA:

<span class="mw-page-title-main">Luchino Visconti</span> İtalyan film yönetmeni (1906-1976)

Luchino Visconti, İtalyan Yeni Gerçekçilik akımının usta yönetmenlerindendir.

<i>Duvar</i> (film) Yılmaz Güneyin 1983 yapımı son filmi

Duvar, Yılmaz Güney'in yazıp yönettiği 1983 yapımı filmdir. Yılmaz Güney'in, Cannes Film Festivali'nde büyük ödül Altın Palmiye'yi alan Yol filminden sonraki ilk, hayatını kaybetmeden önceki son filmidir. Ayrıca 1974 yılındaki Arkadaş filminden beri bizzat çekimlerinin başında bulunduğu ilk filmidir. Güney, 1974–1981 yılları arasını cinayetten ötürü hapishanelerde geçirdiği için bu dönemdeki filmlerinin çekimlerinde bulunamamış, filmlerini hapishaneden organize ve takip etmiştir. Duvar filminin çekimlerini ise 1983'te Fransa'da gerçekleştirmiş ve ilk olarak tekrar Cannes Film Festivali'nde göstermiştir.

<span class="mw-page-title-main">Cahit Berkay</span> Türk müzisyen

Cahit Berkay, Moğollar adlı müzik grubunun kurucularından Türk müzisyendir.

<span class="mw-page-title-main">Carl Gustav Jung</span> İsviçreli psikiyatr, analitik psikolojinin kurucusu (1875–1961)

Carl Gustav Jung, İsviçreli psikiyatr. Analitik psikolojinin kurucusudur. Derinlik psikolojisinin Sigmund Freud ve Alfred Adler ile beraber üç büyük kurucusundan birisidir.

<i>Testere</i> (film)

Testere, 2004 yılı yapımı bir psikolojik gerilim filmidir. James Wan tarafından yönetilmiş, James Wan ve Leigh Whannell tarafından yazılmıştır.

<span class="mw-page-title-main">Psikanaliz</span> Freudun çalışmaları üzerine kurulmuş bir psikolojik kuramlar ve yöntemler ailesi

Psikanaliz, kısmen bilinçdışı zihinle ilgilenen ve birlikte zihinsel bozukluklar için bir tedavi yöntemi oluşturan bir dizi teori ve terapötik tekniktir. Bu disiplin 1890'ların başında, çalışmaları kısmen Josef Breuer ve diğerlerinin klinik çalışmalarından kaynaklanan Sigmund Freud tarafından kurulmuştur. Freud, 1939'daki ölümüne kadar psikanaliz teorisini ve pratiğini geliştirmiş ve rafine etmiştir. Bir ansiklopedi maddesinde, psikanalizin temel taşlarını "bilinçdışı zihinsel süreçler olduğu varsayımı, bastırma ve direnç teorisinin kabulü, cinselliğin ve Oedipus kompleksinin öneminin takdir edilmesi" olarak tanımlamıştır. Freud'un meslektaşları Alfred Adler ve Carl Gustav Jung, psikanalizin bireysel psikoloji (Adler) ve analitik psikoloji (Jung) olarak adlandırdıkları dallarını geliştirdiler, ancak Freud'un kendisi bunlara yönelik bir dizi eleştiri yazdı ve bunların psikanaliz biçimleri olduğunu kesinlikle reddetti. Psikanaliz daha sonra Erich Fromm, Karen Horney ve Harry Stack Sullivan gibi neo-Freudyen düşünürler tarafından farklı yönlerde geliştirilmiştir.

<i>Babil</i> (film)

Babil, Meksikalı yönetmen Alejandro González Iñárritu tarafından yönetilen 2006 filmi. Senaryo yazarı, 'Paramparça Aşklar Köpekler (2000) ve '21 Gram (2003), filmlerin de, yine yönetmen Iñárritu ile birlikte çalışan senarist, Guillermo Arriaga. Başlıca rolleri,Brad Pitt, Cate Blanchett, Gael Garcia Bernal, Adriana Barraza, Kôji Yakusho paylaşır. Üç ayrı kıtada, dört farklı konuyu birbirine bağlayan filmin ana teması, iletişimsizlik. ABD, Meksika ortak yapımı filmin türü Dram. Altın küre, 2006 Cannes film festivali ve Palm Springs Uluslararası film festivalinde birçok ödüller alan film, 79. Akademi Ödüllerinde de yedi dalda adaydır

<i>Sis ve Gece</i> 2007 yapımı Türk filmi

Sis ve Gece, başrollerini Uğur Polat, Selma Ergeç, Oktay Kaynarca, Yetkin Dikinciler ve İlyas Salman'ın paylaştığı, Ahmet Ümit’in aynı isimli romanının beyazperde uyarlaması olan, 2007'de Turgut Yasalar'ın senaryolaştırıp yönettiği bir Türk filmdir.

Silvía Night, İzlanda'da yayın yapan Skjar einn adlı televizyon kanalında yayımlanan Sjáumst með Silvíu Nótt programında Ágústa Eva Erlendsdóttir tarafından canlandırılan uydurma karakterin adı.

Suna Selen, Türk sinema ve tiyatro oyuncusu. İstanbul Devlet Tiyatroları oyuncusudur. Birçok sinema filmi ve dizide rol almıştır.

<i>Mulholland Çıkmazı</i> 2001 çıkışlı Amerikan–Fransız yapımı film

Mulholland Çıkmazı, yönetmenliğini ve senaristliğini David Lynch'in üstlendiği; psikolojik gerilim, gizem ve dram türlerindeki 2001 çıkışlı bir Amerikan-Fransız filmidir. Başlıca rollerinde Naomi Watts, Laura Elena Harring ve Justin Theroux yer alır. Kara film unsurları, ilgisiz gibi görünen fakat birbirleriyle bağlantılı vinyetler ve gerçeküstü öğeler barındıran film, Los Angeles'a gelip halasının evinde kalırken hafızasını kaybedip aynı evde saklanan Rita ile karşılaşan ve onunla arkadaş olan Betty Elms adlı, gözü yükseklerde bir oyuncunun hikâyesini anlatır.

<i>Dr. Jekyll ve Bay Hyde</i> (film, 1941) 1941 filmi

Dr. Jekyll ve Bay Hyde 1941 ABD yapımı fantastik korku filmdir. Özgün adı Dr. Jekyll and Mr. Hyde dır. Filmin Türkiye'de İki Ruhlu Adam adıyla da gösterildiğine dair kayıtlar vardır.

<i>Güneş Yanığı</i> (film, 1994) film

Güneş Yanığı, 1994 Rusya-Fransa ortak yapımı psikolojik dramatik filmdir. Uluslararası adı Burnt by the Sun olan film Türkiye'de ilk kez Nisan 1995'te 14. Uluslararası İstanbul Film Festivali'nde gösterilmişti.

Satoshi Kon, Hokkaidō, Sapporo doğumlu Japon film direktörü, animatör,senarist ve manga sanatçısıdır. Japanese Animation Creators Association (JAniCA) üyesidir. Musashino Sanat Üniversitesi'nin Görsel Tasarım bölümünden mezun olmuştur. Perfect Blue (1997), Tokyo Godfathers (2003) ve Paprika (2006) anime filmleriyle bilinir.

<i>Tokyo Godfathers</i>

Tokyo Godfathers yönetmenliğini Satoshi Kon'nun yaptığı ve senaryosu Keiko Nobumoto tarafından yazılan 2003 yapımı bir Japon anime filmidir. Film, kısmen Peter B. Kyne'nin Üç Mafya Babası romanına dayanmakta olup Madhouse tarafından hazırlanmıştır. Film, 30 Eylül 2003 tarihinde gösterime girdi.

Aria, Kozue Amano tarafından yazılan bir manga serisidir. Seri, 2001-2002 yılları arasında Enix'in Monthly Stencil dergisinde Aqua adıyla iki tankōbon cilt halinde yayınlandı. Daha sonra Mag Garden'in Comic Blade dergisinde Kasım 2002-Nisan 2008 tarihleri arasında 12 cilt halinde yayınlandı.

<span class="mw-page-title-main">En İyi Kadın Oyuncu Volpi Kupası</span>

En İyi Kadın Oyuncu Volpi Kupası, Venedik Film Festivali tarafından verilen bir ödüldür. Festival jürisi tarafından yarışma listesindeki filmlerden üstün performans sergileyen bir aktrise verilir. Ödüle festivalin kurucusu Kont Giuseppe Volpi di Misurata'nın onuruna Volpi ismi verilmiştir. 1. Tören, 1932'de Helen Hayes'in Madelon Claudet'in Günahı'ndaki (1931) rolü için Volpi Kupası'nı aldığı zaman yapıldı — bu, ödülün halk oylamasıyla seçildiği tek zamandı.- 1942'den 1945'e kadar festival, İkinci Dünya Savaşı nedeniyle askıya alındı. Mayıs 1968'deki öğrenci protestoları, 1969'dan 1979'a kadar hiçbir ödül verilmeyen bir kurumsal değişim dönemine yol açtı.

Kusursuz Mavi (veya "Mükemmel Mavi"; Japonca: パーフェクトブルー, Hepburn: Pāfekuto Burū) Satoshi Kon tarafından yönetmenliği yapılan, 1997 yapım bir psikolojik gerilim türünde Japon anime filmidir. Bir müzik grubunun eski bir üyesi olan ve kimliğini bilmediği birisi tarafından rahatsız edilmeye başlandıktan sonra gerçeklikle bağlarını koparan bir kadının öyküsü anlatılmaktadır.