İçeriğe atla

Papraća Manastırı

Koordinatlar: 44°20′08″K 18°56′55″D / 44.33556°K 18.94861°D / 44.33556; 18.94861
Papraća Manastırı
Papraća Manastırı
Harita
Temel bilgiler
KonumPapraća, Sırp Cumhuriyeti, Bosna-Hersek
Koordinatlar44°20′08″K 18°56′55″D / 44.33556°K 18.94861°D / 44.33556; 18.94861
İnançHristiyanlık
MezhepSırp Ortodoks Kilisesi

Papraća Manastırı (Sırpça: Манастир Папраћа), Müjde'ye adanmış bir Sırp Ortodoks manastırıdır ve aynı adlı nehrin kaynağındaki Papraća köyünde, Doğu Sırp Cumhuriyeti, Bosna Hersek'te Šekovići yakınlarında yer alır. Kuruluş tarihi bilinmemekle birlikte, çağdaş Osmanlı belgeleri, manastırın 16. yüzyılın ilk yarısında var olduğuna dair kanıtlar vermektedir.

Papraća rahiplerinin 16. ve 17. yüzyıllarda Rus yöneticilerle temasları vardı ve para ve bağış toplamak için sık sık Rusya'ya gittiler.[1] 1551'de rahipler, Litvanya Büyük Dükalığı'ndaki Volhinya üzerinden Moskova'ya gittiler ve burada Sırp Despot Jovan Branković'in torunu olan Prens Dymitr Sanguszko'dan bir İncil Kitabı el yazması aldılar. Birkaç yıl sonra, yine Volhinya'da, bir başka Papraća rahip grubu Sırp Nikola adlı birinden el yazması aldılar.[2] 1559'da Papraća rahipleri batı Sırbistan'daki Tronoša Manastırı'nda yeni bir kilise inşa edilmesine yardım ettiler. 1645'te Rus Çarı Aleksey Mihayloviç, Papraća rahiplerinin sekiz yılda bir Rusya'da bağış toplamasına izin veren bir tüzük verdi. Osmanlı-Kutsal İttifak savaşları sırasında (1683-1699) bile Rusya'ya gitmeyi başardılar.[1]

Manastır, 1716–18 Avusturya-Türk Savaşı'ndan sonra terk edilmiş ve harap olmuştur. Osmanlı yetkilileri tarafından inşaat çalışmalarına izin verildikten sonra kilisesi 1853'te yeniden inşa edildi. Yeniden inşa Saraybosnalı Sırplardan gelen fonlarla yardım edildi. Kilise sonraki yıllarda daha da yenilenmiş ve 1869'da kutsanmıştır. Papraća'da 1880'de manastır hayatı restore edilmiştir. 2. Dünya Savaşı sırasında manastır harap olmuş ve değerli eşyaları çalınmıştır. Kısmen 1954'te, çoğunlukla Tavna Manastırı'ndan rahibe Varvara Božić'in çabalarıyla onarıldı. Daha fazla tadilattan sonra 21 Eylül 1975'te kutsandı. Papraća Manastırı, 2005 yılında Bosna Hersek Ulusal Anıtı olarak belirlendi.[1]

Kaynakça

  1. ^ a b c Ljiljana Ševo (2005). "Papraća Monastery in Papraća". Bosnia and Herzegovina Commission to Preserve National Monuments. 16 Ocak 2014 tarihinde kaynağından arşivlendi. 
  2. ^ Mirjana Boškov (2005). "Monasi iz Papraće na posedima porodice Hane Despotovne u Litvi". Istraživanja (Sırpça). Novi Sad: History Department of the Faculty of Philosophy. 16. ISSN 0350-2112. 8 Ocak 2015 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 7 Mayıs 2021. 

Dış bağlantılar

İlgili Araştırma Makaleleri

<span class="mw-page-title-main">Bosna-Hersek</span> Balkanlarda bir ülke

Bosna-Hersek, kısa haliyle B&H, resmî adıyla Bosna ve Hersek, Balkanlar'da 51.197 km² yüz ölçümlü bir ülke. Kuzey, batı ve güneyden Hırvatistan; doğudan Sırbistan ve güneydoğusunda Karadağ ile çevrili olup Adriyatik Denizi'ne Neum şehrinin olduğu yerde yalnızca 20 km'lik limansız bir kıyısı bulunmaktadır. Ülkenin coğrafyası merkez ve güneyde dağlık, kuzeybatıda tepelik, kuzeydoğuda düzlük bir karakter sergiler. Başkent ve en büyük şehir olan Saraybosna, birçok yüksek dağla çevrelenmiştir. Ülkenin çoğunluğunu kaplayan Bosna bölgesinde karasal iklim görülür, bu bölgede yazları sıcak, kışları kar yağışlı ve soğuktur. Ülkenin güney kıyılarındaki daha küçük Hersek bölgesinde ise tipik Akdeniz iklimi görülür. Bosna-Hersek doğal kaynaklar açısından da zengin bir görünüm arz eder.

<span class="mw-page-title-main">Manastır, Kuzey Makedonya</span> Kuzey Makedonyada bir yerleşim yeri

Manastır, Kuzey Makedonya’nın güneybatısında yer alan şehir, ülkenin ikinci büyük şehridir.

<span class="mw-page-title-main">Mostar</span> Bosna-Hersekte şehir

Mostar, Bosna-Hersek'te Hersek bölgesinin en büyük şehri ve Bosna-Hersek Federasyonu'na bağlı Hersek-Neretva Kantonu'nun idarî merkezi olan şehir.

<span class="mw-page-title-main">İmrahor Camii</span>

İmrahor İlyas Bey Camii veya Studios Manastırı, Hagios İoannes Prodromos Kilisesi, günümüze ulaşabilen en eski Bizans Dönemi dini yapısıdır. İstanbul'un Fatih ilçesi, Yedikule semtinde, İmam Aşir Sokak'ta bulunmaktadır.

<span class="mw-page-title-main">Jajce</span> Bosna-Hersekte kent

Yayça veya Yayçe, Bosna-Hersek'in merkezinde Vrbas Nehrinin kenarında; Banya Luka, Mrkonjiç Grad ve Donji Vakuf yollarının kesişim noktasında yer alır. Adını etrafında bulunan ve yumurtaya (jaja) benzeyen irili ufaklı tepelerden almıştır. Travnik'in 45 km kuzeyindedir. Dik çatılı tipik evleri ile dikkat çeker. Kalesi adeta zamana meydan okumaktadır.

<span class="mw-page-title-main">Bosna-Hersek tarihi</span> Bosna-Hersek ülkesinin tarihi

Bosna-Hersek tarihi Bosna-Hersek'in tarih öncesi zamanlardan günümüze uzanan tarihini kapsar.

<span class="mw-page-title-main">Biyelina</span> Bosna-Hersekte şehir

Biyelina veya Belene Kuzeydoğu Bosna-Hersek'te bulunan bir şehir ve belediyedir. Şehir Banja Luka'dan sonra Sırp Cumhuriyeti'nin ikinci ve Bosna-Hersek'in ise beşinci en büyük şehridir. Semberija'nın zengin toprakları üzerindedir. Bijeljina, 140,000-150,000 civarında nüfus ile Sırp Cumhuriyeti'nin Doğu bölümünün gayri-resmi merkezi halindedir. Bijeljina konum olarak Sırbistan'dan 6 km (4 mi) ve Hırvatistan'dan ise 40 km (25 mi) uzaklıktadır. Üretken toprakları ile bölgenin gıda üretimi ve ticaretinde önemli yer almaktadır. Bijeljina geniş şehir merkezi ile dikkat çekmektedir.

<span class="mw-page-title-main">Foça, Bosna-Hersek</span> Bosna-Hersekte kent

Foça veya eskiden Türkçe Güzelhisar, Bosna-Hersek'in batısında yer alan bir kasabadır. İdari olarak Bosna-Hersek'in Sırp Cumhuriyeti entiteti içindedir. 1465 yılından 1878 yılına kadar Osmanlı kenti olmuştur. 1878 yılındaysa Avusturya tarafından işgal edilmiştir.

Bosna-Hersek Sırpları(Sırpça: Срби у Босни и Херцеговини /Srbi u Bosni i Hercegovini), ağırlıklı olarak Sırp Cumhuriyeti'nin siyasi-bölgesel varlığında ikamet eden, ülkenin üç kurucu ulusundan biridir. Bosnalı veya Hersekli olmalarına bakılmaksızın sık sık Bosnalı Sırplar olarak anılırlar.

Sırp Cumhuriyeti Ordusu, kendi kendini Sırp ayrılıkçı cumhuriyeti ilan eden Sırp Cumhuriyeti'nin (SC) ordusuydu. 1992'den 1995'e kadar Bosna Savaşı sırasında aktif olarak, Bosna-Hersek'i oluşturan iki taraftan biri olan SC'nin silahlı kuvvetleri olarak varlığını sürdürdü ve 2005 yılında Bosna-Hersek Silahlı Kuvvetleri'ne entegre edildi. VRS kuvvetleri, Koridor 92 Operasyonu, Vrbas '92 Operasyonu, Bura Operasyonu ve Örümcek Operasyonu dahil olmak üzere bir dizi harekâta katıldı; Saraybosna kuşatması'na ve Srebrenica Katliamı'na da karıştılar.

<span class="mw-page-title-main">Marko Manastırı</span> Makedonyada bir manastır.

Marko Manastırı, Kuzey Makedonya'da, Üsküp'ün güneybatısında, şehre yaklaşık 18 km uzaklıktaki Markova Sušica köyünde bulunan manastırdır. Manastırın inşasına Sırp Kral Vukašin önderliğinde 1345 yılında başlanmış olsa da, içindeki freskler dönemde yaşanan Osmanlı akınları ve iç karışıklıklar nedeniyle oğlu Prens Marko tarafından yaklaşık 30 yıl sonra tamamlanabilmiştir. Manastırın Katholikon'u Aziz Dimitrios kilisesidir ve bu kilise manastır kompleksinin merkezini oluştur.

<span class="mw-page-title-main">Trebinye</span> Bosna-Hersekte şehir

Trebin ya da Trebinye, Bosna-Hersek'ın Sırp Cumhuriyeti'nde bulunan bir şehir ve belediyedir. Şehir ülkenin güneydoğusunda yer almaktadır. Trebişniça Nehri şehrin içinden akmaktadır. Yüzölçümü 854,5 km² olan şehrin nüfusu 2013 yılı itibarıyla 11.603'tür.

<span class="mw-page-title-main">Studenica Manastırı</span>

Studenica Manastırı, Kraljevo'nun 39 kilometre güneybatısında, Ivanjica'nın 40.9 kilometre doğusunda yer alan 12. yüzyıldan kalma bir Sırp Ortodoks manastırıdır. En büyük ve en zengin Sırp Ortodoks manastırlarından biridir.

<span class="mw-page-title-main">Zarzma Manastırı</span> manastır

Zarzma Başkalaşım Manastırı, zarzmis p'erists'valebis monasteri) güneybatı Gürcistan'ın Samtshe-Cavaheti bölgesinde yer alan Zarzma köyündeki bir Orta Çağ Ortodoks Gürcü manastırıdır.

<span class="mw-page-title-main">Tabakini Manastırı</span> Manastır

Tabakini Yorgi Manastırı Batı Gürcistan'ın yukarı İmereti bölgesindeki Zestafoni şehrine 7-8 kilometre uzaklıkta konumlanmış bir manastırdır.

<span class="mw-page-title-main">Nikolaos Eski Kilisesi, Javorani</span>

Nikolaos Eski Kilisesi veya Javorani'deki Ahşap kilise, Bosna'daki Javorani'de yer alan bir Sırp Ortodoks kilisesidir. Kilise Aziz Nikolaos'a adanmıştır. 1756 yılında inşa edilmiştir.

<span class="mw-page-title-main">Kosova'da Hristiyanlık</span>

Kosova'da Hristiyanlığın Roma İmparatorluğu'na dayanan uzun süreli bir geleneği var. 10. yüzyıla kadar tüm Balkan bölgesi Roma, Bizans ve Birinci Bulgar imparatorluklarının hükümdarlıkları altında Hristiyanlaşmıştı. 1389 yılı Kosova Muharebesi'nden 1912'ye kadar Kosova Osmanlı İmparatorluğu'na aitti ve derin şekilde İslamlaştı. İkinci Dünya Savaşı'ndan sonra Kosova, Yugoslavya Sosyalist Federal Cumhuriyeti'nin seküler ve sosyalist yönetimine girdi. Bu dönem boyunca Kosovalılar gitgide laikleşti. Günümüzde Kosova nüfusunun %90'ı Müslüman aile geçmişlerine sahiptir; bunların çoğunu etnik Arnavutlar, azınlığını ise Slav dillerini konuşan gruplar ve Türkler oluşturmaktadır.

<span class="mw-page-title-main">Pažaislis Manastırı</span>

Pažaislis Manastırı ve Kilisesi Litvanya'daki en büyük manastır kompleksi ve ülkedeki Barok mimarisinin en ünlü örneğidir. Kilise, eski Litvanya Büyük Dükalığı'nın mermer süslemeli Barok kilisesidir. Petrašiūnai bölgesinde, Kaunas Yat Kulübü yakınlarındaki Kaunas Rezervuarında bir yarımadada yer alır. Kültürel bir anıt ve Katolik hac yeri ilan edildi.

<span class="mw-page-title-main">Sant'Elena, Venedik</span> Venedikte bir kilise

Bazen Santa Lena olarak da adlandırılan Sant'Elena, İtalya'nın Venedik kentindeki Castello bölgesi'nin en doğu ucunda bulunan Gotik tarzı bir Roma Katolik kilisesidir.

<span class="mw-page-title-main">Tvrdoš Manastırı</span>

Tvrdoš Manastırı Trebinje, Sırp Cumhuriyeti, Bosna-Hersek şehri yakınlarındaki 15. yüzyıldan kalma bir Sırp Ortodoks manastırıdır. Bölgedeki. yüzyıldan kalma ilk Roma kilisesinin temelleri günümüzde de görülebilir durumdadır.