İçeriğe atla

Papionini

Papionini
Yaşadığı dönem aralığı: 5,333-0 myö
Pliyosen-Günümüz 
Mandril (Mandrillus sphinx), Almanya
Biyolojik sınıflandırma Bu sınıflandırmayı düzenle
Âlem:Animalia
Şube:Chordata
Sınıf:Mammalia
Takım:Primates
Alt takım:Haplorhini
İnfra takım:Simiiformes
Familya:Cercopithecidae
Alt familya:Cercopithecinae
Oymak:Papionini
Frost, 2001
Cinsler
Metne bakınız.

Papionini, Kuzey Afrika ve Asya makaklarının yanı sıra, esasen Sahra altı Afrika'dan gelen babunlar, geladalar, mangabeyler, kipunjiler, matkaplar ve mandrilleri gibi birkaç büyük maymun türünü içeren bir Eski Dünya maymunları oymağıdır (ayrıca bazı babunlar da güney Arabistan'da bulunur).[1] Tipik olarak iki alt gruba ayrılır: Macaca cinsi ve soyu tükenmiş akrabaları için Macacina ve diğer tüm cinsler için Papionina.[1][2][3]

Sınıflandırma

  • Familya Cercopithecidae
    • Alt familya Cercopithecinae
      • Oymak Cercopithecini
      • Oymak Papionini
        • Cins Macaca - şebekler
        • Cins Lophocebus - tepeli mangabeyler
        • Cins Rungwecebus - yayla mangabeyi (aka kipunji)
        • Cins Papio - babunlar
        • Cins Theropithecus - jelada
        • Cins Cercocebus - beyaz-gözkapaklı mangabeyler
        • Cins Mandrillus - drill ve mandrill
      • Fosil cinsler
        • Cins Dinopithecus
        • Cins Gorgopithecus
        • Cins Paradolichopithecus
        • Cins Parapapio
        • Cins Pliopapio
        • Cins Procercocebus
        • Cins Procynocephalus
        • Cins Soromandrillus

Kaynakça

  1. ^ a b Primate adaptation and evolution. 3rd. Amsterdam: Elsevier/Academic Press. 2013. ISBN 9780123786326. OCLC 820107187. 
  2. ^ Evolutionary history of the primates. New York: Academic Press. 1979. ISBN 0126801509. OCLC 5008038. 
  3. ^ Strasser (1987). "Cladistic analysis of cercopithecid relationships". Journal of Human Evolution. 16: 81-99. doi:10.1016/0047-2484(87)90061-3. 

İlgili Araştırma Makaleleri

<span class="mw-page-title-main">Afrika altın kedisi</span>

Afrika altın kedisi, kedigiller (Felidae) familyasından tropik ormanlarda yaşayan bir kedi türü.

<span class="mw-page-title-main">Kertenkele</span> parafiletik sürüngen grubu

Kertenkeleler veya kelerler (Lacertilia), çoğu okyanus ada zincirinin yanı sıra Antarktika hariç tüm kıtalarda yaşayan 6.000'den fazla türü olan, yaygın bir pullu sürüngen grubudur. Grup, yılanları ve Amphisbaenia'yı kapsamadığı için parafiletiktir; bazı kelerler, bu iki dışlanan grupla diğer kelerlerden daha yakından ilişkilidir. Kelerlerin boyutları, birkaç santimetre uzunluğundaki bukalemun ve gekolardan 3 metre uzunluğundaki Komodo ejderine kadar değişir.

<span class="mw-page-title-main">Afrika yaban köpeği</span>

Afrika yaban köpeği, köpekgiller (Canidae) familyasından Afrika'da yaşayan vahşi bir köpek türü.

<span class="mw-page-title-main">Primat</span> memeli takımı

Primatlar veya iri beyinli yüksek memeliler, memeliler sınıfının Euarchontoglires üst takımına ait bir takımdır. Maymun adı kimi zaman bütün primatları kapsarken yalnızca simiyenler için de kullanılabilir. Primatları inceleyen bilim dalı primatolojidir.

<span class="mw-page-title-main">Lacertidae</span> sürüngen familyası

Lacertidae, Autarchoglossa alttakımına bağlı bir sürüngen familyasıdır. Lacertidler genelde kertenkele olarak anılırlar. Avrupa, Afrika ve Asya'ya özgüdür.

<span class="mw-page-title-main">Gnu</span> Afrikada yaşayan ağırlıkları 150-300 kg arası olan büyük baş yaban hayvanı

Gnu, öküz başlı antilop ya da Afrika antilobu (Connochaetes), Alcelaphinae alt familyasından bir antilop cinsidir. Başlangıçta, sadece beyaz kuyruklu antilop ve mavi antilop bu cins içinde birer tür olarak ayırt edilmiştir. Bu arada, daha önce mavi antilobun alt türleri olarak sınıflandırılan beyaz sakallı doğu antilobu, beyaz bantlı antilop ile beyaz sakallı Serengeti antilobuna da müstakil tür statüsü verilmiştir.

<span class="mw-page-title-main">Makak maymunu</span> Genel olarak Asyada yaşayan köpeksi maymun cinsi

Macaca, Şebek veya Makak, köpeksi maymunlar (Cercopithecidae) familyasından bir primat cinsi. Cebelitarık'tan Endonezya Adalarına kadar yayılmışlardır, ancak çoğunlukla Asya ve Doğu Hint adalarında yaşarlar.

<span class="mw-page-title-main">Hortumlular</span>

Hortumlular, en çok dikkati çeken özellikleri olan hortumları ile adlandırılmış bir memeli takımı. Günümüzde tek yaşayan temsilcileri fillerdir.

<span class="mw-page-title-main">Kuru burunlu primatlar</span> primat alt takımı

Kuru burunlu primatlar, primatlar (Primates) takımının, Simiiformes ve Tarsiiformes infra takımlarını içeren bir alt takımı. Nemli burunlu primatlar alt takımı ile birlikte, primatlar (Primates) takımını oluşturular.

<span class="mw-page-title-main">Tarsiiformes</span> primat infra takımı

Tarsiiformes; bir zamanlar Avrupa, Kuzey Afrika, Asya ve Kuzey Amerika'da yaşamış, ancak mevcut türlerinin tümü Güneydoğu Asya adalarında bulunan bir primat infra takımıdır.

<span class="mw-page-title-main">Köpeksi maymunlar</span> primat familyası

Köpeksi maymunlar veya uzun kuyruklu maymungiller (Cercopithecidae), Eski Dünya maymunları grubundan bir maymun familyasıdır. Kuyruklu Eski Dünya maymunlarının (Cercopithecoidea) tek yaşayan familyası ve 135 türü ile en kalabalık maymun familyasıdır. Üyeleri Afrika ve Asya'da yaşamaktadır. En tanınmış cinsleri uzun kuyruklu maymun, babun, şebek, mandril, langur ve uzun burunlu maymunlardır.

<span class="mw-page-title-main">Hominini</span> memeli oymağı

Hominini veya homininler, Homininae ("hominineler") alt familyasının taksonomik bir oymağıdır. Hominini, mevcut Homo (insanlar) ve Pan cinslerini içerir ve standart kullanımda Gorilla (goriller) cinsini hariç tutar.

Papağansılar, tropikal ve subtropikal bölgelerin büyük bir bölümünde bulunan, Psittaciformes takımını oluşturan, 387 türü günümüzde yaşayan 402 tür kuştur. Takım üç üst familyaya ayrılır: Psittacoidea, Cacatuoidea ve Strigopoidea. Genel olarak pantropikal bir dağılıma sahip olan papağanların bazı türleri Güney yarımkürede ılıman bölgelerde de yaşar. Papağanlarda en büyük çeşitlilik Güney Amerika ve Avustralasya'da görülür.

<span class="mw-page-title-main">Adapiformes</span> soyu tükenmiş primat infra takımı

Adapiformes veya Adapoidler, Eosen ila Miyosen dönemleri arasında yaşamış bir erken primat grubudur. Adapiformlar kuzey yarımkürenin çoğuna ve ayrıca tropikal Asya'ya kadar güneye ulaştılar. Grup Eosen'den Miyosen çağına kadar yaşadı. Bazı adapiformlar yaşayan makilere benziyordu.

<span class="mw-page-title-main">Dichobunidae</span> bazal çift toynaklı familyası

Dichobunidae, Eosen ila Oligosen dönemleri arasında, Avrupa, Asya ve Kuzey Amerika'da yaşamış çift toynaklıları içeren bir familya.

<span class="mw-page-title-main">Cercopithecinae</span> primat alt familyası

Cercopithecinae, babunlar, makaklar ve vervet maymunları dahil olmak üzere yaklaşık 71 türden oluşan, bir Köpeksi maymun alt familyasıdır. Çoğu cercopithecine maymunu türü, Sahra altı Afrika ile sınırlıdır, ancak makaklar Asya'nın uzak doğu bölgelerinden kuzey Afrika'ya ve Cebelitarık'a kadar uzanır.

<i>Cercopithecini</i> primat oymağı

Cercopithecini, tümü Afrika'da bulunan, vervet maymunları, talapoinler, patas maymunları ve guenonlar dahil olmak üzere çeşitli maymun türlerini içeren bir köpeksi maymun oymağıdır.

<i>Colobinae</i> köpeksi maymun alt familyası

Colobinae, Colobus, Nasalis ve Semnopithecus cinsleri de dahil olmak üzere 11 cins içerisinde 61 tür barındıran bir köpeksi maymun alt familyası. Bazı sınıflandırmalar bu alt famiyanın üyelerini iki oymağa ayırırken, diğerleri onları üç oymağa ayırdı. Her iki sınıflandırma da Afrika'da bulunan 3 cinsi bir gruba koyar; bu cinsler, tıknaz başparmakları olması bakımından farklıdır. Çeşitli Asya cinsleri başka bir veya iki gruba yerleştirilir. mtDNA çözümlemesi, Asya türlerinin, biri langurlardan ve diğeri "garip burunlu" türlerden olmak üzere iki ayrı grup oluşturduğunu doğrulamaktadır, ancak Semnopithecus cinsinin ilişkileri konusunda tutarsızdır. Bazı çalışmalar, Semnopithecus'un bu gruplardan herhangi biriyle yakından ilişkili olmadığını öne sürüyor, diğerleri onları sıkıca langur grubuna yerleştiriyor.

<i>Dinocerata</i>

Dinoceratanlar, tahmini vücut ağırlığı 175 kg ile 4.5 ton arasında değişen, tüm arkaik Paleosen-Eosen otoburlarının en büyüklerini içeren bir toynaklı takımı.

<i>Basilosaurinae</i> soyu tükenmiş balina alt familyası

Basilosaurinae, iki arkaik balina cinsini içeren balina alt familyasıdır. Uzamış distal torasik vertebra, lomber ve proksimal sakrokoksigeal ile karakterize edildiler. Alt familyanın bilinen tüm üyeleri Cynthiacetus hariç Dorudontinae alt familyasının akrabalarından daha büyüktür.