İstanbul Boğazı ya da tarihî ismiyle Bosporus (Yunanca: Βόσπορος, romanize: Bosporos ), Asya ile Avrupa kıtalarını birbirinden ayıran ve Marmara Denizi ile Karadeniz'i birbirine bağlayan bir boğaz ve uluslararası su yoludur. Boğaz, genel olarak kuzeydoğu-güneybatı doğrultusunda uzanır ve İstanbul şehrini Avrupa Yakası ve Anadolu (Asya) Yakası olarak ikiye böler. Boğazın her iki yakasına yayılan yerleşim bölgesine Boğaziçi adı verilir.
15 Temmuz Şehitler Köprüsü, eski adıyla Boğaziçi Köprüsü ya da boğaza inşa edilen ilk köprü olmasına atıfla halk arasında Birinci Köprü; Karadeniz ile Marmara Denizi'ni birbirine bağlayan İstanbul Boğazı üzerinde yer alan üç asma köprüden biri ve ilkidir. Köprünün ayakları Avrupa Yakası'nda Ortaköy, Anadolu Yakası'nda Beylerbeyi semtlerindedir.
Galata Köprüsü, İstanbul'da Haliç üzerine yapılmış, Karaköy'le Eminönü'nü birleştiren köprüdür.
Haliç, İstanbul'un Avrupa yakasını kaplayan Çatalca Yarımadası'nın güneydoğu ucunda, Boğaziçi girişinde, İstanbul ve Beyoğlu platolarını birbirinden ayıran deniz girintisi. Denizin kendisine ulaşan akarsu yatağının bir bölümünü istila etmesiyle meydana gelen yapının jeomorfolojik adı olan Arapça haliç sözcüğü, İstanbul halicinin kent açısından taşıdığı önemden dolayı Osmanlılar döneminden bu yana bir özel isim haline gelmiş, birçok semti kapsayan bir kent bölgesi adı olmuştur.
Kuşdili Deresi ya da Kurbağalıdere, İstanbul'un Anadolu Yakasında Marmara Denizi'ne dökülen başlıca akarsulardan biri.
Çobançeşme; İstanbul ili Bahçelievler ilçesine bağlı bir mahalledir. Adını Çoban Çeşmesi'nden alır.
Çağ-çağ deresi Siyahsu ve Beyazsudan beslenen Nusaybin barajından başlar ve Nusaybin ve Kamışlı'dan geçer ve en sonunda Fırat Nehrine karışır.
Haydarpaşa, İstanbul ilinin Kadıköy ilçesinde Haydarpaşa Garı ve çevresindeki alana verilen ad.
Yavuz Sultan Selim Köprüsü ya da Üçüncü Boğaz Köprüsü, İstanbul Boğazı'nın Karadeniz'e bakan kuzey tarafında inşa edilen bir köprü. İsmi dokuzuncu Osmanlı padişahı ve ilk Osmanlı halifesi I. Selim'e ithafen verildi. Köprü güzergâhı, Avrupa Yakası'nda Sarıyer'in Garipçe mahallesi ile Anadolu Yakasında Beykoz'un Poyrazköy semtinde yer almaktadır.
Ayamama Deresi, İstanbul'un Avrupa Yakası'nda yer alan bir akarsudur. Başakşehir ilçesinin doğu kesimlerinde bir kaynaktan doğar. Bağcılar ve Bahçelievler ilçelerinden akarak, Bakırköy ilçesi sınırları içinde sularını Marmara Denizi'ne döker.
Ankara – İstanbul yüksek hızlı demiryolu ya da kısaca Ankara – İstanbul YHD, Ankara YHT – Halkalı arasında Yüksek Hızlı Tren hizmeti verilen azami 250 kilometre/saat (160 mph) hıza uygun çift hatlı, elektrikli, sinyalli yüksek hızlı demiryolu hattıdır.
Yanıkdağ Köprüsü, Usta Ömer Köprüsü veya Ayı Ömer Köprüsü, Rize'nin Çayeli ilçesinin Yanıkdağ köyünde bulunan bir kemer köprüdür. Köprünün ilçe merkezine uzaklığı 2 kilometredir. Yerden 8 metre yükselikte olan köprü, 20 metre uzunluğunda ve 2 metre genişliğindedir. Çataklıhoca Deresi'nin üzerine inşa edilmiş olan köprünün 1940'lı yıllarda yöre halkı tarafından yaptırıldığı düşünülmektedir. İki taraftan da merdivenlerle çıkılan köprünün kemerinin üstü taş döşeli düz zemindir. Köprünün bir yakasında eski bir merdiven bulunmaktadır. Köprünün diğer yakası ise sarmaşıklarla kaplıdır. Köprüyü günümüzde yayalar aktif olarak kullanmaktadır. Şubat 2020'de bakımsızlıktan dolayı yıkılan köprünün aslına uygun olarak inşa edilmesi planlanmaktadır.
Piç Köprüsü veya resmi adıyla Ortaköy Köprüsü, Rize'nin Hemşin ilçesindeki bir kemer köprüdür. İlçe merkezine bir kilometre uzaklıkta olan köprü, Pankun Deresi'nin üzerine inşa edilmiştir. Köprünün üzerinde kimsesiz bir çocuk bulunduğu için köprüye "piç" ismi verilmiştir. Günümüzde yeni köprü için taşıyıcı kolon olarak kullanılmaktadır.
Menekşe Deresi Köprüsü, İstanbul ilinin Küçükçekmece ilçesi Atakent mahallesinde Roma dönemine ait tarihi köprüdür. Kesin tarihi bilinmemekle birlikte kullanılan malzeme, yapım tekniği ve mimari özelliklerine istinaden MS 4. yüzyılda İmparator Constantinus döneminde yaptırıldığı tahmin edilmektedir.
Çobançeşme Köprüsü, İstanbul ili Bahçelievler ilçesi Çobançeşme mahallesinde Ayamama Deresi üzerinde Roma dönemine ait tarihi köprüdür. Adını yanındaki Çoban Çeşmesi'nden alır. Yol inşaatı kapsamında dere yatağı değiştirildiğinden köprünün dere ile irtibatı kalmamıştır. Yapım tarihi ve kim tarafından yaptırıldığı bilinmemektedir.
Çoban Çeşmesi İstanbul ili Bahçelievler ilçesi Çobançeşme mahallesinde Ayamama Deresi üzerinde Osmanlı dönemine ait tarihi çeşmedir. Yeşilköy Çeşmesi olarak da bilinir. Çobançeşme Köprüsü ile yan yanadır.
Banakna Köprüsü, tarihsel Klarceti bölgesinde, bugün Artvin ilinin Borçka ilçesine bağlı Alaca köyünde bulunan tarihi köprüdür. Gürcü Krallığı dönemine, 12. yüzyıla tarihlenen köprü, Deviskeli Deresi üzerinde inşa edilmiştir. Banakna Köprüsü, büyük ölçüde sağlam olarak günümüze ulaşmıştır.
Klaskuri Deresi, Artvin ilinin Borçka ilçesinde, Çoruh Nehri'nin sağ kollarından biri olan bir akarsudur. Bu derenin vadisinde yer alan Klaskuri köyü, adını bu akarsudan alır. Klaskuri köyü, günümüzde Aralık ve Atanoğlu olmak üzere iki ayrı köydür.
15 Temmuz Şehitler Köprüsü Metrobüs İstasyonu, eskiden Boğaziçi Köprüsü Metrobüs İstasyonu, İstanbul'da İETT tarafından işletilen Metrobüslere hizmet veren ve 3 Mart 2009'da hizmete giren metrobüs istasyonudur. Üsküdar'ın Beylerbeyi Mahallesi'nde üzerinde, 15 Temmuz Şehitler Köprüsü'nün Anadolu Yakası ucunda yer almaktadır.
Bahçeşehir Tren İstasyonu, İstanbul'un Avrupa Yakası'nda, Başakşehir ilçesi Bahçeşehir 1. Kısım Mahallesi'nde Mustafa Kemal Atatürk Bulvarı üzerinde yer alan TCDD'ye ait hemzemin tren istasyonudur.