İçeriğe atla

Papazın Çayırı

1923 yılında, Fenerbahçe ile Galatasaray'ın eski oyuncuları arasında İttihatspor Sahası'nda oynanan maçtan bir görüntü.

Papazın Çayırı (daha sonraki adlarıyla Union Club Sahası ve İttihatspor Sahası), İstanbul'un Kadıköy ilçesinde yer alan ve futbol maçlarının oynandığı eski saha. Sahanın olduğu bölgede, günümüzde Fenerbahçe Şükrü Saracoğlu Stadyumu yer almaktadır.

Tarihçe

Papazın Çayırı olarak adlandırılan alanda ilk olarak 1900'lerin başında, İstanbul'da yaşayan İngiliz ve Rumlar futbol oynamaya başladı.[1] 1908'de; dönemin padişahı II. Abdülhamid'in doktoru Cemil Topuzlu'nun önerisiyle kurulan Union Club, maçlarını oynamak amacıyla alanı, yıllık 30 altın karşılığında kiraladı.[1] Bu yüzden bu tarihten sonra Union Club Sahası olarak da anılmaya başlandı ve İstanbul'daki ilk modern futbol sahası oldu.[2]

İstanbul Futbol Ligi'nin 1909-10 sezonundaki tüm maçlara ev sahipliği yapan saha, 17 Ocak 1909'da oynanan ilk Galatasaray-Fenerbahçe derbisine sahne oldu. Maç, 2-0'lık Galatasaray üstünlüğüyle sonuçlandı.[3] 1929'da çıkarılan Bakanlar Kurulu kararı neticesinde Fenerbahçe ile aynı semtte bulunan İttihatspor'un faaliyetlerine son verilmesi üzerine İttihatspor'a ait olan saha önce Millî Emlak İdaresi'ne devredildi, sonraysa Fenerbahçe'ye kiralandı[4] ve bu tarihten itibaren Fenerbahçe Stadı olarak anılmaya başladı. 1931, 1934 ve 1948 yıllarında genişletme çalışmaları yapıldı.[5] 6 Temmuz 1932'de, dönemin Adliye Vekili ve Fenerbahçe başkanı Şükrü Saracoğlu'nun çıkardığı 1213 numaralı kanunla saha Fenerbahçe'ye satıldı. Satış bedeli 10 taksit halinde ödenen 9.000 Türk lirası idi.[1] Bu ücretin 500 lirası ise Mustafa Kemal Atatürk tarafından karşılandı.[1] 17 Ocak 1965'te yıkılarak, 40.000 kişilik yeni ve modern bir stadyumun temelleri atıldı[5] ve yerini, inşası 1982'de tamamlanan Fenerbahçe Şükrü Saracoğlu Stadyumu'na bıraktı.

Ayrıca bakınız

Kaynakça

  1. ^ a b c d Nur Çintay A. (12 Ekim 2003). "İstikamet Papazın Çayırı". Radikal. 1 Aralık 2004 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 20 Nisan 2011. 
  2. ^ Erdoğan Arıpınar (Haziran 1992). Türk Futbol Tarihi (1904-1991). Türkiye Futbol Federasyonu Yayınları. ss. sf. 190. 
  3. ^ Kahraman Bapçum (1 Aralık 1963). "Ezeli rekabet 54 yaşında". Milliyet (Pazar ilavesi). s. sf. 4. 
  4. ^ Şabanoğlu, Melih. "Zeki, Çevik ve Ahlaklı Siyasetçiler!". NTV Tarih dergisi. Cilt Şubat 2011 sayısı. ss. 55-58. 
  5. ^ a b İlhan Demirel (18 Ocak 1965). "Fenerbahçede inşaat başladı". Milliyet. 

İlgili Araştırma Makaleleri

<span class="mw-page-title-main">Metin Oktay</span> Türk futbolcu

Metin Oktay, Türk millî futbolcu ve teknik direktör. Golcülüğü ve yaşadığı gol krallıkları sayesinde "Taçsız Kral" lakabıyla da anılmaktadır.

<span class="mw-page-title-main">Şükrü Saracoğlu</span> 5. Türkiye başbakanı

Mehmet Şükrü Saracoğlu, Türk iktisatçı ve siyasetçidir. Türkiye Cumhuriyeti'nin 5. başbakanıdır.

<span class="mw-page-title-main">Hakan Şükür</span> Türk futbolcu

Hakan Şükür, Türk eski millî futbolcu, futbol yorumcusu ve siyasetçidir. 11 Nisan 2011 tarihinde Adalet ve Kalkınma Partisinden, İstanbul 3. bölge, 4. sıradan milletvekili adayı oldu ve 12 Haziran 2011'de yapılan seçimde milletvekili seçildi.

<span class="mw-page-title-main">Turgay Şeren</span> Türk futbolcu

Turkay Sabit Şeren, Türk millî futbolcu, teknik direktör, futbol yorumcusu ve spor yöneticisidir. Kaleci pozisyonunda görev alan oyuncu, futbolculuk kariyerinin tamamını Galatasaray'da geçirmiştir.

<span class="mw-page-title-main">Fenerbahçe Şükrü Saracoğlu Stadyumu</span> İstanbul’da bulunan, Fenerbahçe SK futbol takımına ait stadyum

Şükrü Saracoğlu Stadyumu ya da sponsorluk anlaşması gereği Fenerbahçe Şükrü Saracoğlu Spor Kompleksi Ülker Stadyumu, İstanbul, Kadıköy'de bulunan, Fenerbahçe'nin maçlarını oynadığı 50.530 seyirci kapasiteli stadyumdur. Türkiye'nin en büyük 4. futbol stadyumudur. Kurbağalı Dere'nin Kalamış Koyu'na döküldüğü yerin hemen doğu yakasındaki alanda yer alır.

<span class="mw-page-title-main">Fuat Hüsnü Kayacan</span>

Fuad Hüsnü Kayacan, Türk asker, futbolcu, hakem ve teknik direktör.

<span class="mw-page-title-main">Fenerbahçe-Galatasaray derbisi</span> Kıtalararası derbi

Fenerbahçe-Galatasaray derbisi veya diğer adıyla Kıtalararası Derbi, İstanbul merkezli iki Türk spor kulübü olan Fenerbahçe ile Galatasaray'ın futbol takımlarının karşılaştığı maçları tanımlayan bir ifadedir. Süper Lig'de mücadele eden iki takımdan Fenerbahçe iç saha maçlarını Kadıköy'deki Fenerbahçe Şükrü Saracoğlu Stadyumu'nda oynarken, Galatasaray'ın iç saha maçlarına Sarıyer'deki Rams Park ev sahipliği yapmaktadır.

1996 Türkiye Kupası finali, Türkiye Kupası'nın 34. sezonu olan 1995-96 sezonunun şampiyonunun belirlendiği final serisi. İki ayaklı finalin ilk maçı 11 Nisan günü gerçekleştirildi. Galatasaray'ın 1-0'lık galibiyetle sonuçlanan maçtan birkaç gün sonra, 24 Nisan günü finalin ikinci maçı oynadı. Normal süresinin 1-0'lık Fenerbahçe galibiyetiyle sona ermesi üzerine gidilen uzatma dakikalarında bulduğu golle skoru 1-1'e getiren Galatasaray, maçta başka gol olamaması üzerine kupa şampiyonu oldu. Maçın sona ermesiyle birlikte Galatasaray teknik direktörü Graeme Souness, maçın oynandığı Fenerbahçe Stadyumu'nun orta noktasına bir Galatasaray bayrağı dikmişti.

1995 Başbakanlık Kupası, Türkiye 1. Futbol Ligi ile Türkiye Kupası ikincileri arasında oynanan Başbakanlık Kupası maçlarının otuz ikincisidir. 1994-95 sezonunu lig ikincisi ve Türkiye Kupası'nın aynı sezonunu şampiyon olarak tamamlayan Trabzonspor'un Cumhurbaşkanlığı Kupası'na katılması, lig üçüncüsü Galatasaray'ın ise bu kupada Türkiye Kupası ikincisi olarak yer alması üzerine; lig dördüncüsü olan Fenerbahçe, Başbakanlık Kupası'nda mücadele etmeye hak kazandı. İki takım arasında 25 Mayıs 1995'te, Ankara 19 Mayıs Stadyumu'nda oynanan maçın normal süresi 0-0 berabere sonuçlandı. Uzatma dakikalarına geçildiğinde; 93 dakikada Kubilay Türkyılmaz'ın attığı golle Galatasaray 0-1 öne geçse de, Kemalettin Şentürk'ün kaydettiği golle 1-1'lik eşitlik sağlandı ve maçın uzatma devreleri de berabere sona erdi. Kazanan tarafı belirlemek için yapılan seri penaltı vuruşlarında Fenerbahçe adına Aykut Kocaman ve Ali Nail Durmuş'un gollerine karşılık, Galatasaray'da Tugay Kerimoğlu, Mert Korkmaz ve Saffet Sancaklı'nın vuruşları golle sonuçlandı. Vuruşlar sonrasında rakibine 2-3'lük üstünlük kuran Galatasaray, kupayı beşinci kez kazanmış oldu.

1998 Cumhurbaşkanlığı Kupası, yıllık olarak, Türkiye 1. Futbol Ligi ile Türkiye Kupası şampiyonu arasında oynanan 33. Cumhurbaşkanlığı Kupası maçıdır. 1997-98 sezonunu lig şampiyonu olarak tamamlayan Galatasaray ile aynı sezon Türkiye Kupası şampiyonluğu yaşayan Beşiktaş arasında 15 Mayıs 1998'de, Ankara 19 Mayıs Stadyumu'nda oynandı. Maçın 17. dakikasında Daniel Amokachi'nin attığı golle Beşiktaş 1-0 öne geçse de, sonradan oyuna giren Mehmet Gönülaçar'ın kaydettiği golle 1-1'lik eşitlik sağlandı ve maçın normal süresi bu skorla sona erdi. Uzatma dakikalarında, yine oyuna sonradan giren oyunculardan olan Nihat Kahveci'nin attığı golle 2-1'lik üstünlüğü eline geçiren Beşiktaş, maçın bu skorla sonuçlanmasının ardından kupayı yedinci kez kazanmış oldu.

1909-10 İstanbul Futbol Ligi, İstanbul Futbol Ligi'nin altıncı sezonudur. Altı takımın mücadele ettiği sezonun şampiyonluğunu, tüm maçlarını kazanan Galatasaray elde etti. Bu sezonda lige katılan Fenerbahçe, ligde mücadele eden ikinci Türk takımı oldu. Geçen sezonun aksine Imogene lige girmezken, çoğunluğunu Rumların oluşturduğu Strugglers lige dahil oldu.

İttihatspor, 1920 yılında Altınordu İdman Yurdu'ndan ayrılan kişiler tarafından Union Club adıyla kurulmuş, daha sonra İttihatspor adıyla faaliyetini sürdürmüş futbol kulübüdür. Dönemin Maliye Bakanı Şükrü Saraçoğlu'nun girişimleriyle 1929 yılında çıkarılan Bakanlar Kurulu kararıyla aynı semtte faaliyet gösteren spor kulüplerinin birden fazla olması durumunda sadece üye sayısı fazla olanın faaliyetine devam edeceği ve diğerlerinin kapatılacağı uygulaması getirildi ve bu kapsamda Fenerbahçe ile aynı semtte bulunan İttihatspor'un faaliyetlerine son verildi. Kapatılan İttihatspor'un sahası ise önce Millî Emlak İdaresi'ne devredildi, sonraysa kira yoluyla Fenerbahçe'ye verildi.

Atatürk Kupası, Cumhuriyet Halk Partisi'nin 40. yılı dolayısıyla Türkiye'nin İstanbul ilinde düzenlenen özel bir futbol turnuvası. Beşiktaş, Fenerbahçe ve Galatasaray'ın katıldığı ve lig usulüyle düzenlenen turnuvada her takım diğer ikisiyle birer maç yaptı. 9 Eylül 1963, 2 Ekim 1963 ve 2 Temmuz 1964 tarihlerinde, Mithatpaşa Stadyumu'nda oynanan maçlar sonunda her iki rakibini de yenen Fenerbahçe turnuvayı şampiyon olarak tamamladı.

Bu maddede, Galatasaray futbol takımının 1955-56 sezonunda mücadele ettiği İstanbul Profesyonel Ligi'ndeki maçları, kadro bilgileri ve istatistikleri yer almaktadır. Takım, 1952 sezonunda ilk kez düzenlenen İstanbul Profesyonel Ligi'ne beşinci kez katılmıştır.

Necdet Şentürk, Türk eski futbolcudur.

Ali Soydan, Türk eski futbolcudur.

Ergun Ercins, Türk eski millî futbolcu ve teknik direktördür.

Bu maddede, Galatasaray 'nın 1954-55 sezonunda mücadele ettiği İstanbul Profesyonel Ligi'ndeki maçları, kadro bilgileri ve istatistikleri yer almaktadır. Galatasaray, 1952 sezonunda ilk kez düzenlenen İstanbul Profesyonel Ligi'ne dördüncü kez katılmıştır.

1966-67 Spor Toto Kupası, 1964-65 sezonunda gerçekleştirilmeye başlanan Spor Toto Kupası'nın 3. sezonu. Turnuvayı şampiyon olarak tamamlayan Fenerbahçe, kupa tarihindeki tek şampiyonluğunu elde etti.

Tacettin Ergürsel, Türk eski futbolcudur. Forvet pozisyonunda görev almaktaydı.