İçeriğe atla

Papastatis Köprüsü

Koordinatlar: 39°36′59.7″K 21°1′27.7″D / 39.616583°K 21.024361°D / 39.616583; 21.024361
Papastatis Köprüsü
Papastatis Köprüsü
Harita
TaşınanYaya
GeçişArahtos Nehri
KonumYanya, Yunanistan
Koordinatlar39°36′59.7″K 21°1′27.7″D / 39.616583°K 21.024361°D / 39.616583; 21.024361
TürüKöprü
MalzemeTaş
Ayak sayısı2
Genişlik2,7 m
Yükseklik87 m
Açılış1746

Papastatis Köprüsü (YunancaΓέφυρα του Παπαστάθη, romanizeYefira tu Papastati), Yunanistan'ın Epir bölgesinde Arahtos Nehri üzerinde bulunan bir taş köprüdür. Köprü, 1746 yılında Viliza Manastırı Başrahibi Ayapios tarafından inşa edilmiş olup Yanya yakınlarında yer almaktadır.[1]

Köprü, 175 Venedik florini harcanarak yaptırılmıştır.[2] Ancak projenin tamamlanabilmesi için, çevre köylerin köylüleri tarafından titizlikle toplanan iki kat daha fazla malzemeye ihtiyaç duyuluyordu. Köprüyü inşa etme ihtiyacı büyüktü çünkü Arahtos Nehri'nde her yıl 3 ila 4 kişi boğularak hayatını kaybetmekteydi. 1942'de Almanlar partizan karşıtı operasyonlar sırasında köprünün büyük kemerini bombaladı ancak köprü ayakta kaldı. Son olarak, yerel efsaneye göre, geceleri Arahtos Nehri taştığında, köprünün temelleri üzerine inşa edilmiş bir horoz ve bir adamın ağlama sesleri duyulur.[3][4][5]

Kaynakça

  1. ^ «Γεφύρι Παπαστάθη στον Άραχθο ποταμό 13 Şubat 2018 tarihinde Wayback Machine sitesinde arşivlendi.» από Υπουργείο Πολιτισμού και Αθλητισμού 1 Aralık 2017 tarihinde Wayback Machine sitesinde arşivlendi.. Αρχειοθετήθηκε 13 Φεβρ.2018. Ανακτήθηκε 13 Φεβρ.2018 (Yunanca)
  2. ^ «Γεφύρι του Παπαστάθη 20 Haziran 2010 tarihinde Wayback Machine sitesinde arşivlendi.»από τον ιστότοπο «Πέτρινα Γεφύρια της Ηπείρου 20 Haziran 2010 tarihinde Wayback Machine sitesinde arşivlendi.» του Πανεπιστημίου Ιωαννίνων. Καταγραφή 10 August .2006. 20 Ιουνίου 2010. Access 13 February 2018 (Yunanca)
  3. ^ Νίτσα Συνίκη – Παπακώστα, Πέτρινα γεφύρια, εκδ. Νομαρχιακής Αυτοδιοίκησης Ιωαννίνων, 2002, p. 74 (Yunanca)
  4. ^ Spyros Mantas, Το γεφύρι και ο Ηπειρώτης, publ. Λαϊκό Πολύπτυχο, Athens 1987, p. 198 (Yunanca)
  5. ^ Goerge and Eve Belligianni, Πέτρινα τοξωτά γεφύρια της Ελλάδας, publ. Μίλητος, 2011, p. 69 (Yunanca)

İlgili Araştırma Makaleleri

Agorelitsas Savaşı, Yunan Direnişi sırasında ELAS ile işgalci Almanya arasında gerçekleşen savaştır. ELAS gerillaları gıda ve askeri malzeme olarak bol olan bir Alman konvoyunun Agorelitsas bölgesinden geçeceğini haber aldı. Bunun üzerine gerillalar yolda pusu kurarak Almanları bekledi. Konvoy gelince harekete geçen komünistler konvoyunu yok etmeyi başardı. Çatışmalar sırasında komünistlerin liderlerinden Binbaşı Elias Sfakianakis öldürüldü.

<span class="mw-page-title-main">Plaka Köprüsü</span>

Plaka Köprüsü 19. yüzyılda Osmanlı Devleti tarafından Yunanistan'da yapılan tek kemerli köprüdür. Köprü, 1 Şubat 2015'te şiddetli fırtına ve sel sebebiyle yıkıldı. Daha sonra restore edilerek 2020 yılında tekrar hizmete açıldı.

<span class="mw-page-title-main">Plaka, Atina</span>

Plaka, Yunanistan'ın başkenti Atina'nın bir mahallesidir. Mahalle, Atina'nın tarihi mahallesidir ve Akropolis'in kuzey ve doğu yamaçlarında kümelenmiş ve labirent sokakları ile neoklasik mimariye sahiptir. Plaka, antik Atina kentinin yerleşim alanları üzerine inşa edilmiştir. Akropolis'e yakınlığı ve birçok arkeolojik alanı nedeniyle "Tanrılar Mahallesi" olarak bilinir.

Devrimci Halk Mücadelesi veya kısaca ELA (ΕΛΑ), 1975'te kurulup 1995'te dağılan kentsel gerilla savaşı yürüten Marksist-Leninist örgüt. Döneminde Yunanistan hükûmeti tarafından en büyük terör örgütü olarak tanımlandı. ELA, 17 Kasım Devrimci Örgütü ile birlikte Yunanistan'da komünizm mücadelesi veren en kitlesel organizasyondan biriydi.

<span class="mw-page-title-main">Diamando Kumbaki</span>

Diamanto Kumbaki, II. Dünya Savaşı sırasında Mihver Devletleri'ne karşı savaşan Yunan Direnişi partizanı. Güçlü bir komünizm destekçisi olan Koubmbaki 1944'te Nikaia, Attika'da Naziler tarafından tutuklandı, işkence gördü ve idam edildi. Savaşın ardından onurlandırılarak ismi Nikaia'daki bir meydana verildi.

<span class="mw-page-title-main">Katerina Sakelaropulu</span> 8. Yunanistan cumhurbaşkanı

Katerina Sakelaropulu, Yunan hukukçu ve siyasetçi. 13 Mart 2020'den beri Yunanistan Cumhurbaşkanı olarak görev almaktadır. Bundan önce, 2018-2020 yılları arasında Yunanistan'ın en yüksek idare mahkemesi olan Danıştay başkanlığı görevinde bulundu.

Dionysios Filozof ya da düşmanlarının ona taktığı soyadıyla Skilozof, 1541-1611 arasında yaşamış ve İspanya'nın desteğiyle Teselya ve Yanya'da Osmanlı İmparatorluğu'na karşı iki çiftçi isyanı başlatmış bir Rum papazdır. Osmanlı'nın Yunanistan'ı yönettiği dönem boyunca Osmanlı aleyhine devrimci komplolar düzenleyen Rum Ortodoks Kilisesi'nin en önemli papazlarından birisi sayılır.

<span class="mw-page-title-main">Mihal Suço</span> Boğdan Prensi, Bâb-ı Âli tercümanı

Mihal Suço veya Vodas Fenerli Rumlardan Suço ailesinden gelen, 12 Haziran 1819 ve 29 Mart 1821 yılları arasında Boğdan Prensliği yapmış bir soyludur. Filiki Eterya'ya üyeydi, Boğdan ve Eflak'ta Yunan Devrimi'ni destekledi ve Yunanistan'ın kurulmasından sonra ülke dışında büyükelçisi olarak görev yaptı.

<span class="mw-page-title-main">Papirüs 51</span> Yunanca Kutsal Yazıların eski bir kopyası

Papirüs 51 Yunanca Kutsal Yazıların Grekçede yazılan eski bir kopyasıdır. Bu papirüs el yazması Oxyrhynchus Papirüsleri Koleksiyonuna aittir ve Galatyalılara Mektup'un birçok ayet içermektedir. Papirüs bugün Oxford'da (İngiltere) Ashmolean Meseum 'de saklanır.

<span class="mw-page-title-main">Papirüs 62</span>

Papirüs 62 Yunanca Kutsal Yazıların Grekçede yazılan eski bir kopyasıdır. Bu papirüs el yazması Matta İncili'nın birkaç ayeti içermektedir. Papirüs bugün Oslo'daki Üniversite Kütüphanesinde saklanır.

<span class="mw-page-title-main">Pavlos Fyssas</span>

Pavlos Fyssas, sahne adı Killah P olan Yunan rapçi ve aktivist. 18 Eylül 2013'te neo-faşist grup Altın Şafak'ın bir üyesi tarafından öldürüldü.

Halkis, antik çağlardan beri bilinen bir İlia nehridir. G. Papandreu ondan "Halkidos'lu" olarak söz eder. Lapithas Dağı'ndan doğan Halkis, Epitalio'dan Samikos'a kadar olan bölge arasında denize dökülür. Ünlü coğrafyacı Strabon, tıpkı bugün antik Triphylia'da olduğu gibi, kaynaklarının da Makistia dağlarındaki Crunoui'de olduğunu belirtir. Samios Poseidon'a tapılan antik Samikos'un yakınından akarak bugünkü Samikos bölgesinde denize dökülür.

<span class="mw-page-title-main">Antimos Gazis</span>

Antimos veya Anthim Gazis bir Yunan din adamı, yazar, haritacı, coğrafyacı ve Avrupa fikirlerinin Yunan coğrafyasında yayılması için mücadele etmiş en önemli aydınlardan biriydi.

<span class="mw-page-title-main">Narda Köprüsü</span>

Narda Köprüsü, Yunanistan'ın Narda kentinde Arahtos Nehri üzerinde bulunan bir taş köprüdür. Köprü, yüzyıllar boyunca, Roma ya da belki daha eski temellerden başlayarak birçok kez yeniden inşa edilmiş olup mevcut köprü muhtemelen 17. yüzyıldan kalma bir Osmanlı yapısıdır.

<span class="mw-page-title-main">Portaikos Köprüsü</span>

Portaikos Köprüsü, Yunanistan'ın Teselya bölgesine bağlı Pili köyünde Portaikos Nehri üzerinde bulunan bir taş köprüdür. Köprü, 1514 yılında Osmanlı döneminde inşa edilmiş olup Tırhala-Narda karayolunun 22. kilometresinde yer almaktadır.

<span class="mw-page-title-main">Rokka Camii</span>

Rokka Camii, Yunanistan'ın Narda kentinde bulunan bir camiydi. Cami, 15. yüzyılda Osmanlı döneminde inşa edildiği düşünülmekte olup Narda'daki sekiz camiden biriydi.

<span class="mw-page-title-main">Sultan Mehmed Camii</span>

Sultan Mehmed Camii veya Süleyman Ağa Camii, Yunanistan'ın Narda kentinde bulunan bir camiydi. Cami, 15. yüzyılda Osmanlı döneminde inşa edilmiş olup Narda'daki sekiz camiden biriydi. Camii, Narda Kalesi'nde yer almaktaydı.

<span class="mw-page-title-main">Kanlı Çeşme Camii</span>

Kanlı Çeşme Camii, Yunanistan'ın Yanya kentinde bulunan bir camidir. Cami, 16. yüzyılda Osmanlı döneminde inşa edilmiştir. 2005 yılından bu yana restorasyon çalışmaları yürütülmekte olup günümüzde ibadete açık değildir.

<span class="mw-page-title-main">Veli Paşa Camii (Yanya)</span>

Veli Paşa Camii, Yunanistan'ın Yanya kentinde bulunan bir camidir. Cami, 16. yüzyılda Osmanlı döneminde inşa edilmiştir. Cami, 19. yüzyılın başında Yanyalı Veli Paşa tarafından yenilenmiş ve özellikle medrese ve mutfaklardan oluşan bir kompleks oluşturmuştur. Günümüzde artık ibadete açık değildir.

<span class="mw-page-title-main">Hamidiye Köprüsü</span>

Hamidiye Köprüsü, Yunanistan'ın Doğu Makedonya ve Trakya bölgesinde Kosintos Nehri üzerinde bulunan bir taş köprüdür. Köprü, 1904 yılında Osmanlı döneminde padişah II. Abdülhamid tarafından yaptırılmış olup Selanik-İskeçe yolunun dördüncü kilometresi üzerinde yer almaktadır.