İrmik helvası, irmiğin un, şeker, yağ ve arzuya göre çam fıstığı, su, süt gibi diğer katkılarla kavrulmasıyla elde edilen Türk tatlısıdır. Sıcak veya soğuk yenilebilir. Yüksek kalorili olan irmik helvası lif bakımından zengindir.
Tavuk Çorbası tavuk suyu ve tavuk eti parçaları ile yapılan bir çorbadır. Türk mutfağıyla birlikte hemen hemen her kültürün mutfağında tavuk çorbası bulunur.
Revani, Türk mutfağındaki tatlılardan biridir. Osmanlı döneminde Ermenistan'ın ve Erivan'ın fethedilmesi şerefine Saray aşçılarının icat ettikleri ve Erivan zaferi sebebiyle "Revani" adı verdikleri bir tatlıdır.
Gaziler helvası, Trakya yöresi un helvasıdır. 16. ve 17. yüzyılda Osmanlı mutfağında yapıldığına ilişkin belgeler bulunmaktadır. Edirne'de askerler helva ile uğurlanıp, döndüklerinde de helva ile karşılandığı için bu tatlıya gaziler helvası denilmiştir. Ana malzemeleri, un, tereyağı, badem, süt ve toz şekerdir. Süt ve şeker karıştırılarak ısıtılır. Tavada tereyağı eritilir ve bademlerle un kavrulur. Süt ve kavrulmuş un ve bademler karıştırılarak kıvam alması sağlanır ve son olarak bir müddet dinlenmeye bırakılan helva süslenerek servis yapılır. Kabuğu soyulmuş bademler süsleme amaçlı kullanılır. Ali Eşref Dede'nin Yemek Risalesinde gaziler helvasının tarifi verilmiştir. Melceü’t-Tabbâhînde de ayrıca tarifler verilmiştir.
Füzyon mutfak, farklı mutfak geleneklerinin öğelerini birleştiren bir mutfaktır. Bu tip mutfaklar, herhangi bir özel mutfak stiline göre kategorize edilmemekte ve 1970'lerden beri birçok çağdaş restoran mutfağının yeniliklerinde rol almıştır. Uluslararası mutfaklarda "Füzyon" kelimesi; birleşme, kaynaşma anlamında kullanılmıştır. Bu birleşme farklı coğrafyalardan iki lezzetin birleşerek yeni bir yemek (lezzet) oluşturmasıdır. Dünyadaki mutfak kültürlerinin sentezinden oluşan yeni lezzetler. Aynı tabakta acı ve tatlının, tuzlu ve ekşinin yeni bir lezzete dönüşmesi.
Bağdat hurma tatlısı şerbetli bir tatlıdır. İlk olarak Güngör Sevinç 1971 yılında bu tatlıyı üretmiştir. Malzemeleri un, şeker, yumurta, yoğurt ve özel 10 baharat karışımından oluşur.Şerbet ve Hindistan cevizi üzerine dökülerek servis yapılır.
Nardenk (nārdeng) nar, kızılcık, erik vb. meyvelerden yapılan ekşimsi pekmezdir. Nardenk yapılırken meyve şırayısı bir fıçı içinde 2 - 3 gün durdurulur. Yeteri derecede ekşimiş olan meyve posası bulandırmadan şırayı tavalara alıp pekmez kıvamına gelinceye dek ateşte kaynatılır. Osmanlı mutfağında bulunur.
Sülbiye, malzemeleri dana eti, arpacık soğanı, sarımsak, tereyağı, domates, haşlanmış nohut, kimyon, tuz, karabiber,su olan etli nohut yemeğidir.Osmanlı mutfağında yer alır. Akşehir ve Konya mutfağında yer alır.
Mutancana, malzemeleri kuzu eti, arpacık soğan, soyulmuş iç badem, kuru kayısı, razaki üzüm, kurutulmuş mürdüm eriği, kuru incir, tereyağı, bal, tuz, su ve sumak olan et yemeğidir. Osmanlı mutfağında yer alır. Edirne mutfağında yer alır. Kitâbü't-Tabîh (Bağdâdî) mutancana adı ile daha kısa bir tarif olarak yer verilmişken Kitâb-ı Me’kûlât'da butancana daha uzun bir tarif olarak tarifi verilmiştir.
Tarhana köftesi bir tür köfteli çorbadır. Ana malzemesi tarhanadır. Geleneksel Türk ve Osmanlı mutfağında yer alır.
Hayrabolu tatlısı veya Hayrabol tatlısı, lor peyniri ile yapılan peynir tatlısıdır. Hayrabolu'da yapılır. Kullanılan lor peyniri kesinlikle tuzsuz olmalıdır. Kemalpaşa tatlısına benzese de ondan farklı şekilde hazırlanır. Tekirdağ Hayrabolu Tatlısı 09.08.2021 tarihinde Türk Patent ve Marka Kurumu tarafından tescillenmiş ve coğrafi işaret almıştır.
Şehriyeli tavuk suyu çorba Türk mutfağında yapılan bir çeşit çorbadır. Hasta çorbası olarak da bilinir. İstenirse terbiye edilerek lezzeti ve kıvamı bağlana bilir. Tel şehriye, arpa şehriye, erişte kullanılabilir. Moldova'da Zama çorbası çeşidi yapılmaktadır.
Aho peyniri, bir çeşit peynirdir. Aho peyniri, adını Trabzon ilinin Araklı ilçesine bağlı Ayvadere (Aho) köyünden almıştır. Aho peynirinin ticari amaçla üretimi ise Bayburt, Gümüşhane, Trabzon'un Sürmene, Çaykara ve Araklı'nın bazı köylerinde yapılmaktadır. Aho peyniri, kaymağı alınan sütün ateşte pişirilerek kestirme adı verilen yöntemle elde edilen süt mincisinin taze kolot peyniri ile karıştırılıp tuzlanmasının ardından 2-3 gün olgunlaşmaya bırakılmaktadır. Ardından çuvallara konulan Aho peyniri, Zigana'da bulunan yaylalarda 2-3 ay bekletilmektedir.
Kirde kebabı, bir çeşit kebaptır. Osmanlı saray mutfağında yer alır. İzmir'in yöresel lezzetlerindendir. Bayramlarda hazırlanır. Kirde kebabı, kuzu veya dana etiyle yapılan ana yemeklerden biridir. Baharatlarla harmanlanmış et, sebze ve domatesle pişirilip kat kat kreplerin arasına konularak yapılır. Üzerine kızgın tereyağıyla yoğurt konularak sunum yapılır.
Sura bir et yemeğidir. Sura, Ege Bölgesi’nin büyük bir kesiminde Aydın, Manisa ve İzmir çevresinde yapılan geleneksel et yemeklerinden biridir. Balıkesir'de de yapılır. Kuzu ya da oğlak kaburgasından yapılır,Baharatlı iç pilav, kuzu kaburganın içine doldurularak bakır tencerede pişirilir. Sos dökülerek fırına verilir. Kendi pilavıyla birlikte servis edilir. Kurban Bayramı gibi özel günlerde pişirilir.
Çiğ yağ tatlısı, Türk mutfağından bir çeşit şerbetli tatlıdır. Osmanlı mutfağında bulunur. Batı Trakya'da yapılır.
Ankara tatlısı Türk mutfağından bir çeşit şerbetli tatlıdır. Ankara'nın yöresel lezzetlerindendir. Hazır baklava yufkasıyla kısa sürede yapılır.
Erik ekşisi erikten yapılan ekşimsi pekmezdir. Çakal eriği veya ekşi erik çeşitleri kullanılarak yapılır.
Zennik veya Zelnik, sini veya tepsi böreği çeşididir. Tekirdağ geleneksel mutfağında yer alır.
Elma reçeli, Türk mutfağında yer alan bir reçel türüdür. Osmanlı döneminden beri yapılmaktadır. Elma reçeli yapmaya elverişli elma çeşitleri, küçük, sert, kokulu olanlardır.