İçeriğe atla

Papanın yanılmazlığı

Papa IX. Pius (1846-1878), papalık döneminde papalığın yanılmazlığı öğretisi Birinci Vatikan Konsili tarafından dogmatik olarak tanımlanmıştır.

Papalığın yanılmazlığı, Katolik Kilisesi'nin bir öğretisidir ve İsa'nın Aziz Petrus'a verdiği söze dayanarak Papa'nın ex cathedra konuşması sırasında "başlangıçta apostolik Kilise'ye verilmiş ve Kutsal metin ve gelenekle aktarılmış" öğreti konusunda hata yapma ihtimalinden korunduğunu ifade eder.[1]

1869-1870 Birinci Vatikan Konsili'nde Pastor aeternus belgesinde dogmatik olarak tanımlanan bu öğretinin, Orta Çağ ilâhiyatında var olduğu ve Karşı-Reformasyon zamanında çoğunluk görüşü olduğu iddia edilmektedir.[2]

Yanılmazlık öğretisi Katolik dogmasının temel taşlarından biri olan papalığın egemenliği ilkesine dayanır, bu ilkeye göre Katolik Kilisesi'nde resmi inançlar olarak kabul edilen konularda Papa'nın otoritesi belirleyicidir.[3] Bu yetkinin kullanımı ex cathedra konuşması olarak adlandırılır.[4] "Papa tarafından Aziz Petrus'un halefi sıfatıyla, Evrensel Kilise'nin [Ecclesia Catolica] papazı ve öğretmeni olarak, Roma'daki piskoposluk makamından yayınlanan ve 'evrensel kilise tarafından' inanılması amaçlanan herhangi bir 'inanç veya ahlak' öğretisi, ex cathedra bildirisinin özel statüsüne sahiptir. Birinci Vatikan Konsili 1870 yılında bu tür ex cathedra öğretilerinin mutlak yanılmazlık niteliği taşıdığını ilan etmiştir."[5]

Öğreti

Yanılmazlığın doğası

Kilise, yanılmazlığın Mesih tarafından tüm kiliseye emanet edilen bir karizma olduğuna ve Papa'nın "Piskopos Koleji'nin başı" olarak papalık yanılmazlığına sahip olduğunu öğretir.[6] Bu karizma Mesih'in ilahî otoritesine iştirak etmenin en üst derecesidir[7] ve Yeni Antlaşma'da imanlıları sapmaktan korumak ve imanda sebat etmeyi garanti altına almak için imanlıların hakikate bağlı kalmalarını sağlar.[6] Kilise ayrıca, Papa'ya olağan Magisterium'unu kullanırken de ilahi gücün yardım ettiğini öğretir.[8]

Kaynakça

  1. ^ "Theological Studies – A journal of academic theology" (PDF). Ts.mu.edu. 30 Kasım 2016. 3 Mart 2011 tarihinde kaynağından (PDF) arşivlendi. Erişim tarihi: 22 Aralık 2016. 
  2. ^ Brian Gogan (1982). The Common Corps of Christendom: Ecclesiological Themes in the Writings of Sir Thomas More. s. 33. ISBN 9004065083. Erişim tarihi: 22 Aralık 2016. 
  3. ^ Wilhelm, Joseph and Thomas Scannell. Manual of Catholic Theology. Volume 1, Part 1. London: Kegan Paul, Trench, Trübner & Co. Ltd. 1906. pp. 94–100
  4. ^ Erwin Fahlbusch et al. The encyclopedia of Christianity Eradman Books 0-8028-2416-1
  5. ^ Encyclopedia of Catholicism by Frank K. Flinn, J. Gordon Melton 207 0-8160-5455-X p. 267
  6. ^ a b "Catechism of the Catholic Church - Christ's Faithful - Hierarchy, Laity, Consecrated Life". Vatican.va. 6 Eylül 2010 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 21 Aralık 2016. 
  7. ^ "Catechism of the Catholic Church - The Church, Mother and Teacher §2035". Vatican.va. 10 Eylül 2002 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 21 Aralık 2016. 
  8. ^ "Catechism of the Catholic Church - Christ's Faithful - Hierarchy, Laity, Consecrated Life §892". Vatican.va. 20 Şubat 1946. 6 Eylül 2010 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 21 Aralık 2016. 

İlgili Araştırma Makaleleri

<span class="mw-page-title-main">Petrus</span> İsanın 12 havarisinden biri ve geleneğe göre 1. Katolik Kilisesi papası (MÖ 1-MS 65)

Simun Petrus, İsa'nın on iki havarisinden biridir. İsa'nın diğer bir havarisi olan Andreas'ın kardeşidir.

<span class="mw-page-title-main">XVI. Benedictus</span> 265. Katolik Kilisesi papası (1927–2022; pd. 2005-2013)

Papa XVI. Benedictus, taşıdığı Papa ünvanıyla dünya çapında 1 milyarı aşkın üyesi bulunan Katolik Kilisesi'nin 2005-2013 seneleri arası ruhani lideriydi.

<span class="mw-page-title-main">Katolik Kilisesi</span> Hristiyanlığın bir mezhebi

Katolik Kilisesi, ruhanî başı Roma Başpiskoposu (Papa) olan, en fazla cemaate sahip Hristiyan mezhebi. Dünyada yaklaşık 1,2 milyar mensubu vardır. Katolikler yoğun olarak Güney Amerika'da ve Avrupa'nın güneyinde bulunurlar.

Araf, bazı din ve inançların ahiret kavramlarında yer alan, kötüler ve iyilerin sınıfına sokulamayan, inançlı günahkarların veya günah ve sevapları eşit olanların gideceği geçici arınma yeri, nihai ahiret mekanları arasında olduğuna inanılan yer, çoğunlukla dağ. Sözcük olarak, Arapça "kum tepesi" anlamındaki "urf"un çoğul halidir.

<span class="mw-page-title-main">Papa</span> Katoliklerin dinî lideri ve Vatikan Şehir Devletinin hükümdarı

Papa, Roma Başpiskoposu ve bu nedenle Roma Katolik Kilisesi'nin dünya çapındaki lideri. Katoliklere göre Havari Petrus'un halefidir.

<span class="mw-page-title-main">XXIII. Ioannes</span> 261. Katolik Kilisesi papası (1881-1963; pd. 1958-1963)

Papa (Aziz) XXIII. Ioannes, asıl adı Angelo Giuseppe Roncalli, 28 Ekim 1958-3 Haziran 1963 arasında 4 yıl, 218 gün papalık yapmıştır.

<span class="mw-page-title-main">I. Leo</span>

Papa I. Leo, Papa Aziz Leo Magno veya Papa Büyük Leo (d. yak 400 Toskana, Batı Roma İmparatorluğu -ö. 10 Kasım 461 Batı Roma İmparatorluğu, 29 Eylül 440- 10 Kasım 461 döneminde papalık yapan, 1754'te Papa XIV Benediktus tarafından Kilise Doktoru ilan edilen papa ve papalık yapan ilk İtalyan aristokrat. Leo'nun yortusu 10 Kasımdır.

<span class="mw-page-title-main">IV. Eugenius</span> 15.yüzyıl İtalyan Papası

Papa IV. Eugenius, doğum adı Gabriele Condulmer, 3 Mart 1431 - 23 Şubat 1447 döneminde Papalık yapmıştır.

Baba, Hristiyanların Tanrı'ya verdikleri özel bir isimdir. Hristiyanlıktaki Oğul (İsa) ve Kutsal Ruh ile beraber Üçlü Birlik'i oluşturur.

<span class="mw-page-title-main">Miltiades (papa)</span>

Papa Aziz Miltiades, ayrıca Melchiades olarak da isimlendirilir, 2 Temmuz 311 ile 10 Ocak 314 tarihleri arasında papadır. 5. yüzyıldan beri hazırlanan Liber Pontificalis adlı papalar listesine göre Miltiades Kuzey Afrikalı idi. Fakat bazı tarihçiler onun Romalı olduğunu kabul etmektedirler

<span class="mw-page-title-main">VII. Urbanus</span>

Papa VII. Urbanus; gerçek adı ile Giovanni Battista Castagna, 15-27 Eylül 1590 döneminde Roma Katolik Kilisesi'nde 13 gün süren papalık yapmıştır. Bu papalık tarihinde en kısa süren papalıktır.

<span class="mw-page-title-main">Katolik ilahiyatı</span>

Katolik Kilisesi teolojisi ya da kısaca Katolik ilahiyatı, Katolik Kilisesi Öğretici Kurumunun yetkisinde, doğal hukuka, kilise kanunlarına, dini yazılara, vahye ve elçisel geleneğe dayanmaktadır.

<span class="mw-page-title-main">V. Pius</span> 225. Katolik Kilisesi papası (1504-1572; pd. 1566-1572)

Papa Aziz V. Pius, 1566-1572 yılları arasında papalık yapmıştır.

<span class="mw-page-title-main">Çin Yurtsever Katolik Derneği</span>

Çin Yurtsever Katolik Derneği, Çin anakarasındaki Katoliklerin üzerinde devlet gözetimini yerine getirme amacıyla 1957 yılında Çin Halk Cumhuriyeti Diyanet İşleri Bakanlığı'nın kurduğu bir örgüt. 29 Temmuz 1958 tarihinde yayımladığı Ad Apostolorum principis başlıklı ensiklikasında Papa XII. Pius, derneğin tutumunu ve faaliyetlerini kınadı ve dernek tarafından seçilen yeni piskoposların vakfedilmesine katılan piskoposları aforoz etti. Dernekte etkili olan bireylerin resmen görevlendirilmemiş ve bazen vaftiz edilmemiş papazlardan oluşmasına rağmen Papa XVI. Benedictus, bunları "piskoposların atanması dahil olmak üzere önemli kilise sorularına ilişkin kontrol ve karar alan" bireyler olarak tanımladı.

Katolik Kilisesi veya Roma Katolik Kilisesi, ruhanî başkanı Roma Başpiskoposu (Papa) olan, en fazla cemaate sahip Hristiyan mezhebi. Dünyada yaklaşık 1,2 milyar mensubu vardır. Katolikler yoğun olarak Güney Amerika'da ve Avrupa'nın güneyinde bulunurlar.

<span class="mw-page-title-main">Cennetin Anahtarları</span>

Cennetin Anahtarları; Aziz Petrus'un makamının mecazi anahtarlarını, Cennetin anahtarlarını veya Cennet krallığının anahtarlarını temsil etmek amacıyla dini hanedanlık armalarında kullanılan çapraz anahtarların görüntüsüne atıfta bulunur. İncil'de Matta 16:19'da açıkça belirtilir.

<span class="mw-page-title-main">Aziz Petrus Tahtı</span>

Aziz Petrus'un Kürsüsü veya Aziz Petrus Tahtı olarak da bilinen, Papa'nın Roma, İtalya'daki egemen yerleşim bölgesi olan Vatikan Şehri'ndeki Aziz Petrus Bazilikası'nda bulunan bir röliktir. Kutsal emanet olarak görülen nesne katolik geleneğine göre, Roma'daki Erken Hristiyanların lideri ve ilk Papa olan Havari Aziz Petrus'a aittir ve onun Roma Piskoposu olarak kullandığı ahşap bir tahttır. Kalıntı, Gian Lorenzo Bernini tarafından tasarlanan ve 1647 ile 1653 yılları arasında inşa edilen yontulmuş yaldızlı bronz bir mahfaza içinde korunmaktadır.

<span class="mw-page-title-main">Katolik Kilisesi Hiyerarşisi</span>

Katolik Kilisesi'nde hiyerarşi, episkoposlardan, rahiplerden ve diyakonlardan oluşur. "Hiyerarşi" terimi dini anlamda, gerçek bir birlik için gerekli olan armağanların ve görevlerin çeşitliliğine saygı göstermek amacıyla, Kilise'nin, yani Katolik inancına göre Mesih'in Bedeni'nin "kutsal düzeni" anlamına gelir.

<span class="mw-page-title-main">Katolik Kilisesi Din ve Ahlak İlkeleri</span> Katolik Kilisesinin doktrininin özeti

Katolik Kilisesi Din ve Ahlak İlkeleri Katolik Kilise'nin doktrinini özetleyen bir referans çalışmasıdır. Bu kitap, 1992 yılında Papa II. Ioannes Paulus tarafından, yerel kateşizmlerin geliştirilmesine yönelik bir referans olarak yayınlanmış, öncelikle kateşizmden sorumlu olanlara (kateşist) yönelik olmuş ve "diğer tüm Hristiyanlar için faydalı bir okuma" olarak sunulmuştur. Dünya çapında yirmiden fazla dile çevrilmiştir ve yayınlanmıştır.

<span class="mw-page-title-main">Kilise'nin Yanılmazlığı</span>

Kilise'nin yanılmazlığı, Kutsal Ruh'un Hristiyan Kilisesini temel öğretileriyle çelişecek hatalardan koruduğu inancıdır. Kusursuzlukla benzerdir, ancak aynı şey değildir, yani "O, dünyanın sonuna kadar Mesih tarafından kurulan Kurtuluş Kurumu olarak kalır ve öyle kalacaktır." Yanılmazlık doktrini, İsa'nın havarilere verdiği "bağlama ve çözme" yetkisine ve özellikle de Petrus'a papalığın yanılmazlığıyla ilgili olarak verilen sözlere dayanmaktadır.