
Vatikan, resmî adıyla Vatikan Şehir Devleti, İtalya'nın Roma şehrinde bulunan, Hristiyanlık dininin Katolik mezhebinin yönetim merkezi olan bağımsız devlet. Ülkedeki yerleşik nüfus 1.000 civarındadır, fakat Vatikan turistik bir yer olduğundan ülkedeki kişi sayısı turistlerle birlikte artmaktadır. Çevresi yüksek duvarlarla kaplıdır ve kameralarla izlenmektedir. Vatikan, hem yüz ölçümü hem de nüfus bakımından en küçük bağımsız ülkedir.

Papalık Devleti, Papalık veya resmi olarak Kilise Devleti, tarih boyunca İtalya Yarımadası'nda yer alan ve papanın askerî ve siyasi bakımlardan yönettiği devlet birimine verilen isimdi. Papalık sadece Katolik Kilisesi'ni dinî bakımdan yönetmekle kalmıyor; ordu oluşturuyor, savaş yapıyor ve barış antlaşmaları imzalıyordu. Papalık, bir devlet olarak 1870 yılına kadar varlığını sürdürdü. O tarihte Savoya hanedanının İtalya'yı bir tek bayrak altında toplaması sonucu işlevini kaybetti. 1929 yılında Papalık, İtalya'yla Laterano Antlaşması'nı imzalayarak Vatikan'ı kurdu. Bu tarihten sonra Vatikan şekil değiştirmekle birlikte Papalık Devleti'nin bir devamı olarak bağımsız bir devlet hâlinde varlığını devam ettirmektedir.

Kıbrıs Cumhuriyeti bayrağı, Kıbrıs Cumhuriyeti'nin resmi ulusal bayrağı.
2011'den bu yana Suriye İç Savaşı'nın bir sonucu olarak, savaşta farklı gruplar tarafından kullanılan ve Suriye'yi temsil etmek için kullanılan en az iki bayrak var. Baas Partisi liderliğindeki Suriye Arap Cumhuriyeti'nin görevdeki hükümeti, başlangıçta Birleşik Arap Cumhuriyeti tarafından kullanılan kırmızı-beyaz-siyah üç rengini kullanırken, Suriye Ulusal Koalisyonu gibi Suriyeli muhalif gruplar yeşil-beyaz-siyah üç rengini kullanıyor. Bu bayrak ilk olarak Suriye Mandası tarafından kullanılan "bağımsızlık bayrağı"ydı.

Hollanda bayrağı, Hollanda Krallığı'nın resmi bayrağıdır.

Vatikan bayrağı, Papa XI. Pius'un İtalya Krallığı ile imzaladığı ve Kutsal Makam tarafından yönetilen yeni bir bağımsız devlet kuran Laterano Antlaşması'nın yürürlüğe girdiği 7 Haziran 1929 tarihinde kabul edildi. Vatikan Şehir Devleti bayrağı, daha sonra papalık tacı ve anahtarların eklendiği daha önceki Papalık Devleti'nin 1808 tarihli sarı ve beyaz bayrağından model alınmıştır. Vatikan bayrağına Kutsal Makam bayrağı da denilir.

Malezya Bayrağı, Malezya devletinin resmi bayrağı.

Moldova Cumhuriyeti'nin devlet bayrağı mavi, sarı ve kırmızı üç dikey şeritten ve ortadaki şeritte yer alan bir devlet armasından oluşmaktadır. Bayrağın boyunun enine oranı 1:2'dir. Aksi durumlar dışında Moldova Devlet Bayrağı, ulusal bayrak olarak, sivil veya savaş bayrağı ve sancak olarak kullanılır.

Vatikan valiliği görevi, Markiz Camillo Serafini tarafından, 1929-1952 yılları arasında yürütülen bir görevdir. Serafini, Vatikan Devleti'nin kurulduğu günden başlayarak, yaşamını yitirene dek bu görevi sürdürmüştür. Serafini'nin ölümünden sonra göreve yeni vali atanmamış; 26 Kasım 2000 tarihinde Papa II. John Paul tarafından hazırlanan Vatikan Anayasası'nda bu görevden söz edilmemiştir.

Santa Sede (Latince: Sancta Sedes) veyahut Papalık Makamı; Batı Avrupa dillerinde "Aziz Sandalye", "Apostolik Makam", "Kutsal Koltuk" olarak adlandırılır. Bu isimlendirme Vatikan'ın devlet pozisyonunu belirleyen resmi isimlendirmesidir. Nihayetinde Roma’da bulunan Katolik Kilisesi'nin Piskoposluk Yönetimi'ni içerir ve devleti yönetmek için piskoposlarca yönetilen bir yetki alanı oluşumudur. Bu isimlendirme ise; Papa ile beraber Devlet Sekretaryasını, farklı Kongregasyonlarını ve papalık konseylerini içerir. Bütün bu sistemin başında bulunan kişiye de 'Başpiskopos' denir ve bu haliyle 'Papa'ya işaret etmektedir. Kısaca, Papalık Makamı, Katolik Kilise'sinin merkezi yönetimi olarak kabul edilebilir ve nihayetinde alışılagelen en basit isimlendirmesiyle buna Vatikan denilir.

İsviçreli Aziz Martin ve Sebastian Kilisesi Vatikan şehrindeki Katolik bir kilisedir. Kilise, 1568 yılında İsviçreli Muhafızlar'ın ibadet edebilmesi için Papa V. Pius tarafından inşa edilmiştir. Bu kilise Roma'da İsviçre ulusal kilisesi olarak kabul edilir. Şapel, her gün İsviçreli Muhafızlar'ın kışlalarından Portone di Bronzo'ya giderken ki güzergâh üzerinde bulunmaktadır. Muhafızlar, kiliseye gece ve gündüzleri girebilirler. Muhafızlar, vaftiz ve evlenme törenlerini Aziz Anna Kilisesi'nin papazının izniyle yapabilirler.

Uruguay bayrağı, Uruguay devleti tarafından göndere 11 Temmuz 1830 yılında çekilerek kullanılmaya başlanmıştır.

Pietro Parolin, Katolik kilisesinin bir İtalyan kardinalidir. 15 Ekim 2013 yılından bu yana Vatikan'ın Devlet Bakanı olarak görev yapmaktadır. 22 Şubat 2014 tarihinde cardinalate'ye yükselmiştir.

Vatikan, turistler ve özellikle Papa'yı görmek isteyen Hristiyanlar için popüler bir uğrak noktasıdır. . Başlıca turistik yerler arasında Aziz Petrus Bazilikası, Aziz Petrus Meydanı, Vatikan Müzeleri, Sistine Şapeli ve Rafael Odaları bulunmaktadır.

Gualtiero Galmanini, İtalyan tasarımcı.

II. Basileios'un Menologion'u Doğu Ortodoks Kilisesi tarafından M.S. 1000 yıllarında Bizans imparatoru II. Basileios için derlenmiş resimli bir el yazmasıdır. Bazı azizlerin yaşamlarının bir derlemesininden oluşan el yazması Konstantinopolis'te derlenmiş ve sekiz değişik ressamın hazırladığı 430 kadar minyatür resmi içermektedir. O dönemde hazırlanmış bu kadar zengin menolog çok az bulunur. El yazması Vatikan Kütüphanesinde bulunmaktadır. Tam bir kopyası 1907 yılında yapılmıştır.

Hilâl ve yıldız, günümüzde genellikle Müslüman ve Türk devletlerinin bayraklarında kullanılan bir antik sembol. Hilâl ve yıldızın ortaya çıkışı asırlar öncesine dayanmaktadır. Hilâl ve yıldız öncelikle farklı yerlerde kullanılmış, daha sonra ise bayraklaşarak ülke bayraklarında kullanılmaya başlanmıştır. Bu madde ise hilâl ve yıldız içeren bayrakların listesidir.
Calgary resmi bayrağında bir kovboy şapkası ve kırmızı bir alanda "C" harfi, alanın üstünde ve altında beyaz şeritler bulunur. Bayrak 1983'te bir yarışma sonucu kabul edildi. Gwynneth Llewellyn ve eski Alberta Yasama Meclisi üyesi Yvonne Fritz bu tasarımı yarattı.

Vatikan Jandarma Birliği, Vatikan'ın iç güvenliğinden sorumlu jandarma teşkilatıdır. 1816 yılında Papa VII. Pius tarafından kurulmuş olup Vatikan Papalık Komisyonu'na bağlıdır ve kamu düzeni, sınır kontrolü, trafik kontrolü ve cezai soruşturmadan sorumludur.

Fernando Vérgez Alzaga, 1 Ekim 2021'den bu yana Vatikan Şehir Devleti Papalık Komisyonu Başkanı ve Vatikan Şehir Devleti Valiliği Başkanı olan Katolik Kilisesi'nin İspanyol bir din adamıdır. 2013'ten 2021'e kadar Vatikan Şehir Devleti Valiliği Genel Sekreteri olarak görev yaptı ve bundan önce Vatikan Şehir Devleti Telekomünikasyon Müdürlüğü'nün direktörlüğünü yaptı.