İçeriğe atla

Paolo Bacigalupi

Paolo Bacigalupi
Doğum1972
Paonia, Colorado, ABD
MeslekRoman yazarı
MilliyetAmerika Birleşik DevletleriABD
TürBilimkurgu
KonuBiopunk
Resmî site

Paolo Bacigalupi (d. 6 Ağustos 1972), Amerikalı bilimkurgu yazarı. 2 tane basılmış romanı ve Salon.com, The Magazine of Fantasy and Science Fiction, and Asimov’s Science Fiction Magazine gibi dergilerde ve çeşitli antolojilerde yayınlanmış hikâyeleri bulunmaktadır. Bacigalupi yazdığı eserlerle Hugo ve Nebula ödülleri başta olmak üzere 10 ödül aldı.[1] Çıkış romanı Kurma Kız, TIME dergisi tarafından 2009 yılının en iyi 10 romanından biri olarak gösterildi.[2]

Kaynakça

  1. ^ "Author Info" (İngilizce). 5 Mayıs 2016 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 15 Aralık 2010. 
  2. ^ "Top 10 Fiction Books" (İngilizce). Time. 26 Ağustos 2013 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 15 Aralık 2010. 

Dış bağlantılar

İlgili Araştırma Makaleleri

<span class="mw-page-title-main">Ursula K. Le Guin</span> Amerikalı yazar (1929-2018)

Ursula Kroeber Le Guin, aralarında kendi yarattığı Hain ve Yerdeniz kurgusal evrenlerinde geçen bilimkurgu ve fantezi eserlerinin de bulunduğu spekülatif kurgu çalışmaları ile tanınmış Amerikalı yazardır. İlk eseri 1959 yılında yayımlanan Le Guin'in edebiyat kariyeri neredeyse altmış yıl sürmüş ve bu süre zarfında yirmi roman ve yüzden fazla kısa öykünün yanı sıra çeviri, eleştiri, şiir, tiyatro, çocuk ve genç edebiyatı ürünleri de ortaya koymuştur. Genellikle bir bilimkurgu ve fantezi yazarı olarak tanımlanan Le Guin aynı zamanda "Amerikan Edebiyatının önemli bir sesi" olarak anılmıştır. Kendisi ise daha çok bir "Amerikan romancısı" olarak bilinmeyi tercih ettiğini söylemiştir.

Bilimkurgu, bilim kurgu ya da bilim-kurgu, yakın ya da uzak gelecek ile ilgili öykülerin bugün olası olmayan bilim ve teknoloji unsurlarını da kullanarak oluşturulmasıdır. Bilimkurgu bazen geçmişi de kurgulayabilir. Bilimkurgu kitap, sanat eserleri, televizyon, film, bilgisayar oyunları, tiyatro eserleri ve diğer kitle iletişim araçlarında bulunabilir. Yapısal ve pazarlama bağlamında bilimkurgu güncel gerçeklik içinde bulunmayacak kurgusal ögeler içeren yaratıcı çalışmaları tanımlamak için kullanılabilir. Bu tanımlama fantastik, korku ve ilgili türleri de içerir.

Uzun hikâye veya uzun öykü (novella), hikâyeden uzun, romandan kısa, olayları hikâyeden daha ayrıntılı ve kişi kadrosu hikâyeden daha geniş olan bir edebî türdür. Uzun hikâyeyi roman ve hikâyeden ayıracak ölçütler tartışmalı olsa da Science Fiction and Fantasy Writers of America derneğinin Nebula Ödülleri'ni dağıtırken kullandığı ölçüte göre 17.500 ila 40.000 arası kelime içeren eserler uzun hikâye olarak kabul edilir.

<span class="mw-page-title-main">Orhan Duru</span> Türk yazar ve gazeteci (1933-2009)

Mehmet Orhan Duru, Türk öykücü, yazar, gazeteci ve veteriner.

<span class="mw-page-title-main">Robert J. Sawyer</span> Kanadalı bilimkurgu yazarı

Robert James Sawyer bir Kanadalı bilimkurgu yazarıdır. 18 tane basılmış romanı ve Analog Science Fiction and Fact, Amazing Stories, On Spec, Nature ve birçok antolojisi bulunmaktadır. Sawyer yazdığı eserlerle 40'ın üzerinde ödül almıştır. Nebula Ödülü (1995), Hugo Ödülü (2003), ve John W. Campbell Onur Ödülü(2006). bunlardan önemli olanlarıdır.

<span class="mw-page-title-main">John Scalzi</span>

John Michael Scalzi II, Amerikalı roman ve hikâye yazarı. Yedi adet basılmış romanı ve çeşitli dergilerde ve antolojilerde yayımlanmış hikâyeleri bulunmaktadır. Eserleri on dört dile çevrilen Scalzi, üç kere En İyi Roman Hugo Ödülü’ne aday gösterilmiştir. 21 Mayıs 2012 tarihinden beri Science Fiction and Fantasy Writers of America'nın başkanlığını yürütmektedir.

Hugo Ödülü her yıl, Dünya Bilimkurgu Derneği tarafından bir önceki yılın en iyi bilimkurgu veya fantezi çalışmalarına verilir. Ödül, ismini öncü bilimkurgu dergisi Amazing Stories'in kurucusu Hugo Gernsback'ten almıştır ve bir zamanlar resmî olarak Bilimkurgu Başarı Ödülü olarak biliniyordu. Ödül, "spekülatif kurgu için iyi bir vitrin" ve "bilimkurgu yazanlar için en iyi edebiyat ödülü" olarak tanımlanmıştır. En İyi Dramatik Sunum Hugo Ödülü her yıl, bir önceki yılın tiyatral film, dizi bölümü veya bilimkurgu ve fantezi ile ilgili diğer dramatik çalışmalarına verilir.

Hugo Ödülleri her yıl, World Science Fiction Society tarafından bir önceki yılın en iyi bilimkurgu ve fantezi eserlerine verilir. Ödülün adı, bilimkurgunun öncü dergilerinden Amazing Stories'in kurucusu Hugo Gernsback'ın adından gelir ve önceleri resmi olarak Bilimkurgu Başarı Ödülü olarak bilinirdi. Ödül spekülatif kurgu için mükemmel bir vitrin ve bilimkurgu edebiyatı için en çok tanınan edebi ödül olarak tanımlanmıştır. En İyi Roman Hugo Ödülü bir önceki yıl İngilizce olarak yazılmış ya da İngilizceye çevrilmiş olan bilimkurgu ya da fantezi romanları için her yıl verilir. Eser, topluluk tarafından 40.000 kelimeyi aştığı takdirde roman olarak tanımlanmaktadır. Daha kısa eserler için ise kısa öykü, öykü ve kısa roman kategorilerinde ödüller verilmektedir. En İyi Roman Hugo Ödülü 1954 ve 1957 yılları dışında, 1953'ten beri her yıl dağıtılmaktadır. Normal Hugo Ödüllerine ek olarak, 1996'dan itibaren, Geçmişe Yönelik Hugo Ödülleri de verilmeye başlamıştır. Bu geçmişe yönelik ödüller yalnızca daha önce World Science Fiction Convention yapılmış ama ödül dağıtılmamış olan yıllar için dağıtılmaktadır. Günümüze kadar, 1946, 1951 ve 1954 yılları için en iyi roman ödülü verilmiştir.

<span class="mw-page-title-main">Barrayar</span>

Barrayar, Amerikalı yazar Lois McMaster Bujold tarafından yazılan bilimkurgu romanı.

Sil Baştan, Ken Grimwood tarafından yazılmış ilk kez 1987 yılında Arbor House tarafından yayınlanmış olan romandır. Kitap 1988 yılında Dünya Fantezi En İyi Roman Ödülünü kazanmıştır.

<span class="mw-page-title-main">Steven Moffat</span>

Steven William Moffat, OBE İskoç senarist ve yapımcıdır. Doctor Who ve Sherlock dizilerinin yürütücü yapımcısı ve senaristi olarak bilinmektedir.

Locus Ödülleri Oakland, California kaynaklı aylık Locus (magazine) dergisinin bilimkurgu ve fantezi türünde her yıl verdiği edebi ödüllerdir. Ödülü kazananlar dergi okurlarının anketleriyle belirlenmektedir.

<span class="mw-page-title-main">Korku kurgu</span> korku ve gerilim temalı edebiyat türü

Korku kurgu, korku edebiyatı ve korku fantezi bir edebiyat türüdür ve okurlarına korku ve terör hissi vermeyi hedefler. Edebiyat tarihçisi J. A. Cuddon, korku hikâyelerini "farklı uzunluklarda bir kurgu... okurlarını şaşırtıyor ve hatta korkutuyor, ya da belki de onlara nefret ve tiksinme hislerini aşılıyor." sözleri ile tanımlar. Korku kurgu, genellikle tedirgin edici ve korkutucu bir atmosfer yaratır ve yine genellikle doğaüstüdür ancak bu onun her zaman doğaüstü olacağı anlamına da gelmez. Bir korku kurgu çalışması genellikle toplumun genelinin korktuğu bir benzetme olarak da tanımlanabilir.

<i>Enderin Oyunu</i>

Ender'in Oyunu, 1985 yılında ABD'li Orson Scott Card tarafından yazılan askeri bilimkurgu romanıdır. Roman, "Bugger" denilen uzaylı böcekler ile yapılan iki çatışmadan sonraki geleceğin dünyasını bize sunuyor. Beklenen üçüncü bir saldırı için yetiştirilen çocuklar arasında bulunan ve romanın kahramanı olan Ender Wiggin, çok genç yaşta bir kısmı sıfır yerçekimi'nde gerçekleşen ve zorluğu sürekli artan oyunlarda taktik zekası ile göz doldurmaktadır.

The Obelisk Gate, N. K. Jemisin tarafından 2016 senesinde yazılmış olan, Broken Earth serisinin The Fifth Season’dan sonraki ve The Stone Sky’dan önceki, bilim fantazisi türündeki ikinci kitabıdır. Obelisk Kapısı, güçlü eleştiriler ile yayımlanmış ve elefi gibi en iyi roman için Hugo Ödülü'nü kazandı.

Üç Cisim Problemi Liu Cixin tarafından yazılmış olan bilimkurgu romanıdır. Dünyanın Geçmişi üçlemesinin ilk kitabıdır. Çinli okuyucular seriyi genellikle ilk kitap olan Üç Cisim olarak anmaktadır. Başlık, yörünge mekaniğindeki üç cisim problemini ifade etmektedir.

<i>Neon Genesis Evangelion: The End of Evangelion</i>

Neon Genesis Evangelion: The End of Evangelion, Hideaki Anno'nun yönetmenliğini yaptığı ve senaryosunu yazdığı 1997 yapımı bir Japon anime filmidir. Gainax ve Production I.G tarafından hazırlanmış olup genç Shinji Ikari'nin, Angels adındaki düşman doğaüstü varlıklarla savaşmak için tasarlanan dev cyborglardan biri olan Evangelion Unit 01'e pilotluk yaptığı Neon Genesis Evangelion serisinin alternatif sonudur. Film, 19 Temmuz 1997 tarihinde gösterime girdi.

<span class="mw-page-title-main">Frederik Pohl</span>

Frederik George Pohl Jr., Amerikalı bilimkurgu yazarı ve editör; kariyerinin 75 yıldan fazla süren bir kariyeri vardı.

Damon Knight Memorial Grand Master Ödülü, Amerika Bilimkurgu ve Fantezi Yazarları Derneği (SFWA) tarafından her yıl yaşayan bir fantezi ya da bilimkurgu yazarına sunulan ömür boyu onur ödülüdür. 1975'te verilmeye başlandı ve ilk ödülü, Robert A. Heinlein aldı. Ödül, 2002'de ölen derneğin kurucusu Damon Knight'ın anısına o yıldan itibaren Knight'ın adıyla verildi.

Yalancı, Amerikalı yazar John P. Murphy tarafından yazılmış bir fantastik kısa roman. İlk olarak Mart 2016'da The Magazine of Fantasy and Science Fiction'da yayınlandı.