İçeriğe atla

Pançe Doref

Pançe Doref Efendi
Meclis-i Mebûsan
3. ve 4. Dönem Mebusu
Görev süresi
17 Aralık 1908 - 5 Ağustos 1912
Seçim bölgesi1908Manastır
1912Manastır
Kişisel bilgiler
Milliyeti Bulgar

Pançe Doref Efendi (BulgarcaПанчо Василев Дорев Panço Vasilev Dorev), Bulgar avukat, halk figürü, diplomat ve tarihçidir, ilk Bulgar Osmanlı Çalışmaları uzmanlarından biridir.

Hayatı

Doref, 1878'de güney Makedonya'da Patele'nin Lerin köyünde (şimdi Agios Panteleimonas, Yunanistan) doğdu. VMORO aktivisti Ace Dorev'in kardeşi ve öğretmen İvan Dorev'in kuzenidir. Babası Manastır'da kitapçıdır. Manastır'daki Yunan lisesinde okudu ve ardından 1903'te İstanbul'da hukuk fakültesini bitirdi.

Manastır'a döndü ve önce avukat, sonra lise öğretmeni olarak çalışmaya başladı. 1903'teki İlinden-Başkalaşım İsyanı sırasında IMRO Genelkurmay Başkanlığı istihbarat servisine başkanlık etti.[1]

Doref, 1904 ve 1907 yılları arasında Viyana Üniversitesi'nde hukuk alanında uzmanlaştı.[2] Dnevnik gazetesinde kısa bir süre çalıştı.[3]

Meclis-i Mebûsan mebusluğu

Pançe Doref ve eşi Yadviga Doreva, 1908, Selanik

Jön Türk Devrimi (1908) sonrası Bulgar Anayasa Kulüpleri Birliği'ne (BAKB) üye oldu ve İstanbul Kurucu Kongresi'ne Selanik delegesi seçildi.[4] 1908 seçimlerinde BAKB listesinden Manastır Vilayeti mebusu seçildi. 1912 Balkan Savaşı'na kadar olan parlamento döneminde, Osmanlı İmparatorluğu'nda kamusal alanda çalıştı. 1909'da Bulgar Eksarhlığı'na barış danışmanı olarak atandı.[5] Doref, Türkofil konumunda ve tüm yasal siyasi faaliyetlerin Bulgar Eksarhlığı'nda yoğunlaştırılmasını öneriyordu. İstanbul'da feshedilen Bulgar Anayasa Kulüpleri Parti Konseyi toplantılarında, mevzuattaki yeni kısıtlamalara uygun olarak yeni bir siyasi oluşumun yaratılmasının düşünüldüğünde, Doref, Stoyan Tilkov ile birlikte bu projeye karşı çıkıyor ve Jön Türk Komitesi ile tam işbirliği konusunda ısrar ediyordu. Doref, 1909'un sonunda İçişleri Bakanı Talat Paşa'nın önünde Yovan Yovanoviç'in öldürülmesinin ardından Manastır'da Bulgarların toplu tutuklanmasını protesto etti ve Manastır valisi Reşit Paşa'nın geri çağrılmasını önerdi.[6]

1910 baharında Doref, BAKB'nin eski liderliği tarafından bunu yapmaya yetkilendirildiğini iddia ederek bir İlerici Parti kurmak için adımlar attı. Dağılan kulüplerden aktivistleri çekmeye çalıştığı Selanik ve Manastır'a gitti, ancak Türkofil programı onaylanmadı. 1910'da Doref, diğer Bulgar milletvekilleri Dimitar Vlahof, Todor Pavlof ve Hristo Dalçef'in, Jön Türk rejiminin silahsızlanma eylemi vesilesiyle Bulgar halkına yönelik davranışına karşı protestosuna katılmadı.[7]

Doref, Svetlina gazetesini Selanik'te yayınlamaya başladı ve İstanbul'daki Bulgar Eksarhlığı'nın laik danışmanıydı. 1912'nin başında, ikinci parlamento seçimleri için seçim kampanyasında Doref, Svetlina'da İmparatorluktaki Bulgar vatandaşlığının refahını garanti altına alacak olan Jön Türk rejimine Bulgar-Türk işbirliği ve sadakat çağrısı içeren bir seçim beyannamesi yayınladı. Gazete, Eksarhlığı'nın konumlarının güçlendirilmesi, eksarhlığın dini ve okul haklarının patriklik ile eşitlenmesi, mali ve kredi yardımı, tarım sorununu çözmek ve Bulgarların ulusal sorunlarının çözümünde bir araç olarak Bulgarların kamu hizmetlerine erişimini kolaylaştırmak için mücadele ediyordu. Doref çevresindeki grup diğer iki Bulgar siyasi grubuna - Srebren Poppetrov ve Istina gazetesi ve Iskra dergisi ile Vesti ve Pravo gazetelerine - karşı çıkıyor. Doref'in konformist pozisyonu başarısını garantiliyor.[8] Nisan 1912 seçimlerinde, görevi Ağustos ayına kadar süren Meclis-i Mebûsan Manastır mebusu oldu.[9]

Diplomatlığı

1912'den 1914'e kadar İstanbul'da Bulgar elçiliğinde danışmanlık yaptı ve 1914'ten 1916'ya Macaristan'ın başkenti Budapeşte'de başkonsolos oldu. 1920-1921 yılları arasında Birinci Dünya Savaşı'ndan sonra Avusturya'nın Viyana kentindeki Bulgaristan büyükelçiliğine başkanlık etti, 1921'de Londra, Büyük Britanya'daki Bulgar elçiliğinin danışmanlığını yaptı, 1922-1923 yılları arasında İskenderiye Başkonsolosluğu ve 1932 ile 1934 yılları arasında Çekoslovakya'nın başkenti Prag kentinde büyükelçilik yaptı.

Bilim insanlığı

Pançe Doref'in bilimsel ilgi alanları, Osmanlı yönetimi sırasında Makedonya'daki Bulgarların tarihi kaderi ve 20. yüzyılın başındaki Bulgar ulusal sorununun gelişimi ile ilgilidir. 1924'te "Dış Politika ve Felaketlerimizin Nedenleri" adlı kitabında yayınlanan "Yugoslav Sorunun Doğuşu ve Gelişimi" bölümü (s. 59 - 78), sonraki araştırmacılar tarafından "Savaşlar arası döneme ait tarihyazımının en iyi başarılarından biri ... aksi takdirde geniş çapta tartışılan bu sorunun en kapsamlı ve derinlemesine bağımsız çalışması".[10]

Makedonya Bilim Enstitüsü üyesidir.

Kaynakça

  1. ^ "Колектив, Значајни личности за Битола, НУУБ „Св. Климент Охридски", Битоля, 2007, стр.71". 6 Mart 2016 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 26 Mart 2022. 
  2. ^ Танчев, Иван (2001). "Македонският компонент при формирането на българската интелигенция с европейско образование (1878 – 1912)" [Avrupa eğitimi ile Bulgar entelijansiyasının oluşumunda Makedon bileşeni]. Македонски преглед (Bulgarca). XXIV (3): 51. 4 Mayıs 2020 tarihinde kaynağından arşivlendi. 
  3. ^ Карчев, Петър. През прозореца на едно полустолетие (1900 – 1950), Изток-Запад, София, 2004, стр. 200. ISBN 954-321-056-X
  4. ^ Карайовов, Тома (1981). Как се създадоха българските конституционни клубове в Турция, в: Борбите в Македония и Одринско [Türkiye'de Bulgar anayasa kulüpleri nasıl kuruldu: Makedonya ve Edirne bölgesindeki mücadeleler] (Bulgarca). Sofya: Български писател. s. 727. 
  5. ^ Дебърски глас, yıl 1, sayı 26, 27 Eylül 1909, стр. 4.
  6. ^ Дебърски глас, yıl 1, sayı 39, 18 Aralık 1909, стр. 4.
  7. ^ Дебърски глас, yıl 2, sayı 15, 24 Temmuz 1910, стр. 4.
  8. ^ Първанова, Зорка. Легалните организации и партии на българското население в Османската империя. – в: Национално-освободителното движение на македонските и тракийските българи 1878 – 1944, том 3, Македонски научен институт, София 1997, стр. 236 – 238. ISBN 954-8187-32-9
  9. ^ "Members of the Meclis-i Mebusan, 1912". Msu.edu. 15 Temmuz 2004 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 11 Ocak 2013.  23 Temmuz 2013 tarihinde Wayback Machine sitesinde arşivlendi.
  10. ^ Димитрова, Снежана. Участието на Сърбия в Голямата война и българската историография (1914 – 1948), Известия на центъра за военна история, Том 56, 1994, с. 252.

İlgili Araştırma Makaleleri

<span class="mw-page-title-main">Kırcaali Muharebesi</span>

Kırcaali Muharebesi Bulgaristan ve Osmanlı İmparatorluğu arasında yapılan Birinci Balkan Savaşı'nın bir parçası olan muharebedir. Bulgaristan'ın Haskovo Müfrezesi'nın Yaver Paşa komutasındaki Osmanlı'nın Kırcaali Müfrezesini yendiği muharebe, 21 Ekim 1912'de yapılmıştır. Böylece Kırcaali ve Doğu Rodop Bulgaristan'a kalıcı olarak katılmıştır. Her 21 Ekim'de Kırcaali'de bugünün kutlaması yapılıp bugün şehrin tatil günü kabul edilmektedir.

<span class="mw-page-title-main">Pomak Timraş Cumhuriyeti</span>

Pomak Timraş Cumhuriyeti, Rodop Dağları çevresinde yaşayan Pomaklar tarafından kurulan ve 1879-1886 yılları arasında hayatta kalan kısa ömürlü kendi kendini yöneten tarihteki tek Pomak devletidir. Önderliğini Pomak liderlerden Ahmet Ağa Timirski, Abdullah Efendi, Hacı Halil Efendi, Kara Yusuf Çavuş ve Hidayet Paşa yapmıştır.

<span class="mw-page-title-main">Eylül Ayaklanması</span>

Eylül Ayaklanması, 9 Haziran 1923 tarihinde meydana gelen darbenin ardından kurulan Aleksandar Tsankov hükûmetine karşı Bulgar Komünist Partisi öncülüğünde gerçekleşmiş ayaklanmadır. komünistler Komintern'in teşviki, Anarşistler'in ve Köylülerin desteğini alarak "işçi ve köylü bir hükümetin kurulmasını" amaçlamışlardır. Ayaklanma 14 Eylül günü Maglizh bölgesinde başladı. Burada 2 köy ele geçiren komünistler Stara Zagora bölgesinde ayaklandı. Bunu Nova Zagora, yakınındaki köy olan Chirpan ve Burgas şehri de takip etti. Ancak buradaki ayaklanmalar bastırıldı. En sert çatışmalar ise Maglizh, Enina ve Shipka bölgesinde gerçekleşiyordu.

<span class="mw-page-title-main">Boris Drangov</span>

Boris Stoyanov Drangov Bulgar Albay ve savaş pedagogu.

Razlofça Ayaklanması, 1876'da Makedonya'da Osmanlı yönetimine karşı Maleşova ve Piyaneç'te gerçekleşen bir ayaklanma idi.

<span class="mw-page-title-main">Yane Sandanski</span> Makedon devrimci

Yane Ivanov Sandanski veya Jane Ivanov Sandanski Bulgaristan ve Kuzey Makedonya'da ulusal kahraman olarak tanınan bir devrimci. Başlangıçta Yüksek Makedon-Edirne Komitesi'ne (YMEK) katıldı, ancak daha sonra İç Makedon-Edirne Devrimci Örgütü'ne (İMDÖ) geçti. Serez bölgesinde İMDÖ'nün liderlerinden ve örgütün aşırı solcu kanadının başında yer aldı.

Manastır (Bitola) Muharebesi Bitola, yakınlarında Bulgar topraklarında, voyvoda Ivats komutasında Bulgar ordusu ile stratigos Georgios Gonitsiatis komutasında Bizans ordusu arasında gerçekleşmiştir. Birinci Bulgar İmparatorluğu ile Bizans İmparatorluğu arasındaki son açık savaşlardan biriydi. Bulgarlar galip gelmişti ve Bizans İmparatoru II. Basileios, dış duvarları Bizanslılar tarafından zaten tahrip edilmiş olan Bulgar başkenti Ohri'den çekilmek zorunda kaldı. Ancak Bulgar zaferi, Bulgaristan'ın Bizans egemenliğine girmesini ancak 1018 yılına erteledi.

<span class="mw-page-title-main">Sperkhios Muharebesi</span>

Sperkhios Muharebesi 997 yılında orta Yunanistan'da Lamya şehri yakınında Sperkhios Nehri kıyılarında gerçekleşmiştir. Bir önceki yıl Yunanistan'ın güneyine ilerlemiş Çar Samuil komutasındaki Bulgar ordusu ile general Nikiforos Uranos komutasındaki Bizans ordusu arasındaki bir muharebedir. Bizans zaferi neredeyse Bulgar ordusunun tamamını yok etmiş, güney Balkanlar ve Yunanistan'daki akınları sona erdirmiştir. Muharebenin ana kaynağı dönemin Bizans imparatoru II. Basileios'un hayatını anlatan tarihçi İoannis Skilicis'in Tarihin Özeti adlı kitaptır.

<span class="mw-page-title-main">Alfatlı</span> Bulgaristanın Kırcaali ili, Eğridere ilçesine bağlı köy

Alfatlı Bulgaristan'ın güneyinde bir köydür. Kırcaali'nin, Eğridere (Ardino) ilçesinde bulunmaktadır.

Selanik Muharebesi 1004'te Bulgar İmparatoru Samuil'in Bizansın en önemli ikinci şehri Balkanlar'daki Selanik'e yönelik birçok saldırısından birisidir. Sekiz yıl önce Samuil, Selanik valisi Gregori Taronites'i yendi. 1004'teki saldırı, Bizans imparatoru II. Basileios'un Bulgaristan'a düzenli seferlerinden birinin bitiminden hemen sonra gerçekleştirildi. Üsküp Muharebesi'ndeki Bulgar yenilgisine rağmen, II. Basileios'un geri çekilmesinden sonra Samuil, Bizans topraklarını istila ederek cevap verdi. Selanik valisi İoannis Chaldos'u şehrin yakınında pusuya düşürdü ve onu ele geçirdi.

Strumitsa Muharebesi Birinci Bulgar İmparatorluğu ile Bizans İmparatorluğu kuvvetleri arasında Ağustos 1014'te Kuzey Makedonya'nın Strumica şehri yakınlarında meydana gelmiştir. İmparator Samuil'in oğlu Gavril Radomir komutasında Bulgar kuvvetleri, muharebede ölen Selanik valisi Theofilaktos Botaneiatis komutasında Bizans kuvvetlerini mağlup etmişlerdir. Valisinin ölümünden sonra Bizans İmparatoru II. Basileios, Bulgaristan'dan geri çekilmek zorunda kaldı ve son Belasitsa Muharebesi'ndeki başarısından yararlanamadı.

<span class="mw-page-title-main">Todor Pavlof</span> 1878 doğumlu Makedon asıllı Osmanlı ve Bulgar siyasetçi

Todor Pavlof Efendi, Bulgar diplomattır, İç Makedon-Edirne Devrimci Örgütü'nün bir aktivistidir ve Bulgar Eksarhlığı'nda barış danışmanıdır.

<span class="mw-page-title-main">Hristo Dalçef</span>

Hristo Dalçef Efendi, Bulgar bir hukukçu ve Makedonya'dan tanınmış bir isimdir.

<span class="mw-page-title-main">Stoyo Hacıyev</span> Bulgar asıllı Osmanlı siyasetçi

Stoyo Nikolov Hacıyev, İç Makedon-Edirne Devrimci Örgütü'nün Bulgar aktivisti.

<span class="mw-page-title-main">Aleksandır Buynov</span>

Aleksandır Buynov, Bujnov adlı bir Bulgar aktör ve İç Makedon-Edirne Devrimci Örgütü'nün Bulgar aktivistidir.

Yordan Nikolof Efendi, ayrıca Belomorski takma adıyla tanınır, Makedonyalı bir Bulgar eğitimci ve Pirlepe'deki İç Makedon-Edirne Devrimci Örgütü'nün aktivistidir.

<span class="mw-page-title-main">Üsküplü Theodosius</span>

Üsküplü Theodosius, Bulgar dili uzmanı ve tercüman olan Makedonya'lı bir Bulgar din insanı. Başlangıçta özerk bir Bulgar Kilisesi için mücadele etti ve daha sonra Bulgar Bilimler Akademisi'ne üye oldu. Üsküp'teki Bulgar Eksarhlığı'nın Metropolitan Piskoposu olarak atanmasına rağmen, Ohri Başpiskoposluğunun oluşumuyla ayrı bir Makedon Kilisesi kurma girişiminde bulundu ama başarısız oldu. Üsküplü Theodosius, Bulgaristan'da bir Bulgar ve Kuzey Makedonya'da ise etnik bir Makedon olarak kabul edilir.

<span class="mw-page-title-main">Zaharina Dimitrova</span>

Zaharina (Zacharia) Mitseva Dimitrova, Makedonya'da önde gelen Bulgar asıllı tıp doktoruydu.

<span class="mw-page-title-main">Danail Nikolaev</span>

Danail Tsonev Nikolaev Balkan Savaşları öncesinde Savaş Bakanlığı yapmış Bulgar bir subaydı. Kendisi Bulgar Ordusu'ndaki en yüksek rütbeye ulaşan ilk kişiydi. Nikolaev'in aldığı bu rütbe ayrıca "Bulgar ordusunun patriği" olarak da bilinirdi.

Selanik Muharebesi 1014 yazında, aynı dönemde Kuzey Yunanistan'da bulunan Selanik kenti yakınlarında Bulgar ve Bizans İmparatorlukları arasında yaşanan bir muharebedir. Nestoritsa komutasındaki Bulgar ordusu, Selanik valisi Theofilaktos Botaneiatis komutasındaki Bizanslılar tarafından bozguna uğratılmış ve Belasitsa ile Ográzhden dağları arasındaki Bulgar surlarına saldıran Bizans'ın ana kuvvetlerini saptıramamıştır.