İçeriğe atla

Panzer stab 43

Panzer stab 43 tanksavar mayını

Panzer stab 43 Alman yapımı bir tanksavar mayınıdır. Hohl-Sprung mayını 4672 ile birlikte boşluklu imla hakkı mantığıyla çalışan savaş başlığına sahip uzatma çubuklu fünyeli ilk mayındır. Mayın II. Dünya Savaşı sırasında üretilmiştir. Mayın şarap kadehi biçiminde ve ahşap bir kazık üzerinde metal bir savaş abaden bir kasaya sahipti. Mayının yan kısmına monteli L biçiminde uzatma cubuklu fünyesi bulunmaktaydı. 125 mm çapında savaş başlığının içerisinde 1.6 kg patlayıcı bulunan mayın baskı plakalı veya çubuklu fünye ile ateşlenmekteydi.

Yerden yarım metre yükseklikte bulunan 100 mmlik zırhı delip geçebilmekteydi.Alman Ordusu tarafından yapılan denemelerde mayının %65 ila %68 oranında tankları imha etme yüzdesi bulunmuştu.

1943 yılında ordu kullanımına giren mayın 1943 yılı sonları ve 1944 yılı başlarına kadar toplamda 25,000 adet üretildi.Anack Alman Ordusu içerisindeki "bölümler arası kıskançlıktan" ötürü üretimi durduruldu.[1]

Özellikleri

  • Yüksekliği: 0.35 m
  • Ağırlığı: yaklaşık 3 kg
  • Patlayıcı ağırlığı : 0.8 kg

Ayrıca bakınız

Kaynakça

  1. ^ Mike Croll (1998). The History of Landmines. Leo Cooper. ISBN 0850526280. 

İlgili Araştırma Makaleleri

<span class="mw-page-title-main">7,5 cm PaK 40</span> Alman Yapımı Tanksavar Topu

7,5 cm PaK 40, 7,5 sm çapında, Nazi Almanyası ordusu Wehrmacht tarafından, II. Dünya Savaşı sırasında kullanılan, en başarılı tanksavar toplarından biriydi. 1939-1941 yılları arasında Rheinmetall firması tarafından üretildi.

7.5 cm KwK 42 L/70 (7.5 cm Kampfwagenkanone 42 L/70)) 7.5 sm çapında Nazi Almanyası ordusu Wehrmacht tarafından II. Dünya Savaşı sırasında kullanılan tanksavar toplarından biriydi. Unterlüß de bulunan Rheinmetall AG firması tarafından geliştirildi ve üretildi. Bu top orta sınıf SdKfz.171 Panther tankı ve SdKfz.162/1 Jagdpanzer IV/70(A)/(V) tank imha ediciye monte edildi. Tank imha edicilere takılan modele7.5 cm PaK 42 (7.5 cm Panzerabwehrkanone 42) denildi.

<span class="mw-page-title-main">7,5 cm KwK 40</span>

7.5 cm KwK 40 (7.5 cm Kampfwagenkanone 40), Nazi Almanyası ordusu Wehrmacht tarafından II. Dünya Savaşı sırasında Alman orta sınıf SdKfz.161 Panzerkampfwagen IV (Ausf. F2 modelinden sonraki) tankı ve SdKfz.142 Sturmgeschütz III taarruz topu (Ausf. F modelinden sonraki) üzerine monte dilmiş 7.5 sm çapındaki toptu. Taarruz topuna monte dilen modeline Sturmkanone 40 denildi. L/43 namlu boyu 2150 mm (43kalibre*50=2150) ve L/48 modeli ise 2400 mm boyundaydı. Topun eletrikli ateşleme sistemi ve yarı otomatik doldurma sistemi bulunuyordu. Sadece bu top için üretilmiş mühimmatı kullanabiliyordu.

<span class="mw-page-title-main">Tanksavar mayını</span> tank imha etmek için zemine yerleştirilen patlayıcı

Tanksavar mayını,, bir tür kara mayını olup tank ve zırhlı savaş araçlarına hasar vermek veya imha etmek amacıyla geliştirilmiştir.

Riegel mine 43 veya II. Dünya Savaşı sırasında Nazi Almanyası tarafından geliştirilen ve kullanılan çelik kasalı bir tanksavar mayınıdır. Mayın uzun kalın dikdörtgen yapının alt ve üst kısmında metal tabla ve bunların arasındaki metal bir kutu içerisindeki patlayıcı maddeden oluşmaktadır. Mayının zıt uçlarında iki adet ZZ42 fünye bulunmaktaydı. Ayrıca ilave olarak üst fünyede takılmaktaydı. Mayın İtalyan yapımı B-2 mayınına benzemektedir. Diğer bir model olan Riegel mine 44 ise farklı bir fünye ile üretilmiştir. Mayın 1943 ile 1945 yılları arasında toplamda 3,051,400 adet üretilmiştir.

Holz-Sprung mine 4672 veya Hohlladungs-Spring-Mine 4672 Alman yapımı olan ve Panzer stab 43 ile ortak kullanılan bir tanksavar mayınıdır. II. Dünya Savaşı sırasında tanksavar savaş başlığına sahip boşluklu imla hakkı mantığında üretilen ilk kara mayınıdır. Mayının eğim çubuklu fünyesi bulunmaktaydı.

<span class="mw-page-title-main">M15 mayını</span>

M15 mayını ABD yapımı geniş dairesel bir basınçlı tanksavar mayınıdır. Daha önce kullanılmakta olan M6A2 tanksavar mayınının daha geniş bir modelidir. Mayın Kore Savaşı sırasında kullanılmıştır. Her ne kadar M19(plastik kılıflı ve minimum metal içeren modern tasarım) mayınları M15 mayınlarının yerini almışsa da, ABD M15'leri güvenilir ve efektif gördüğü için elinde büyük miktarda stok bulundurmaktadır.

<span class="mw-page-title-main">Tellermine 43</span> Almanya tarafından üretilen dairesel metal kutulu bir tanksavar mayını

Tellermine 43 Almanya tarafından üretilen ve II. Dünya Savaşı sırasında kullanılan dairesel metal kutulu bir tanksavar mayınıdır. Tellermine 42 modelinin biraz daha geliştirilmiş modeli olan mayının üretimi çok basitti. Almanlar Mart 1943 tarihinden savaşın sonuna kadar toplam olarak 3.6 milyon adet Tellermine 43 mayını üretmiştir. Mayının Danimarka (M/47), Fransa ve Yugoslavya (TMM-1) tarafından kopya modelleri üretilmiştir. Mayın günümüzde Mısır ve Libyada bulunmaktadır.

<span class="mw-page-title-main">TM-57</span>

TM-57, dairesel metal kutulu Rusya tarafından geliştirilen bir tanksavar mayınıdır. Mayın hem baskı plakalı hem de uzatma çubuklu fünye ile ateşlenebilir. TM-46 mayınının geliştirilmiş modelidir. Günümüzde Afrika, Orta Doğu ve Güney Asya da kullanılmaktadır.

Mk 7 mayını Birleşik Krallık tarafından geliştirilen dairesel bir tahripli tanksavar mayınıdır. Mayın hem insan eli ile hem de makine yardımı ile yerleştirilebilir. Mayının klasik yapısı merkezde fünye ve onun altında yanıcı bir maddeden oluşan ateşleyici madde ve bunların dışında ise ana patlayıcıdan oluşmaktadır. Mayın üzerinde çok farklı çeşitte fünyeler kullanılabilir. Örneğin uzatma çubuklu fünye sayesinde daha geniş bir alanda etkili olmaktadır. Mayın için tuzaklama amaçlı bazı mekanik düzenekler geliştirilmiş olsa da bunların kullanıldığına dair herhangi bir bilgi yoktur.Mayın günümüzde Birleşik Krallık Ordusu tarafından kullanılmamaktadır.

No 6 mine, İsrail yapımı metal kasalı dairesel bir tahripli tanksavar mayınıdır. Mayın Rus yapımı TM-46 mayınının birebir kopyasıdır. Tek farkı dolgu haznesi TM-46 modelinde kubbe şeklinde No 6da ise yatay ve düzdür. Mayın üzerinde No 61 model basınç fünyesi veya No 62A uzatma çubuklu fünye kullanılır.

Model 52 mayını İsveç yapımı dairesel plywood kasalı tahripli tanksavar mayınıdır. Mayın hala İsveç Ordusu tarafından kullanılmaktadır. Mayın üzerinde birçok farklı fünye ve baskı plakası kullanılabilir. Bunlar içerisinde uzatma çubuklu fünye, altıgen baskı plakasını sayabiliriz.

PT Mi-P büyük ölçüde Çek yapımı bir tanksavar mayınıdır.Mayın geniş bir yarım küre, taşıma sapı ve bir yüzüne takılı RO-9 model uzatma çubuklu fünyesden oluşur. Misznay Schardin etkisi ile çalışan geniş şekilli patlayıcı savaş başlığı beş milimetrelik çelik plakayı fırlatarak 150 milimetrelik zırhı delebilir. Mayın Çekya ve Slovakya orduları tarafından kullanılmış olup şu an servis dışındadır.

Adrushy, Hindistan yapımı cam ve sertleştirilmiş plastik kasalı tanksavar mayınıdır. Mayın bakır huni içerden şekillendirilmiş patlayıcıdan oluşan ve Misznay Schardin etkisi ile çalışan savaş başlığı bulunmaktadır. Üzerinden geçmekte olan araçların 100 mmye kadar olan zırhlarını delip geçebilir. Pil ile çalışan elektronik fünye bünyesinde sismik ve manyetik algılayıcılar bulunur. Sismik algılayıcı yaklaşmakta olan aracın yarattığı titreşimleri yakalar ve manyetik algılayıcıyı çalıştırır. MAnyetik algılayıcı yoğun metal kütleyi yakaladığı zaman fünyeyi harelkete geçirir. Uzatma çubuklu tuzaklama düzeneği bulunur. Bu çubuktaki 20 derecelik oynama durumunda mayın infilak eder. Elektronik fünye sayesinde mayın 10, 20, 40, 80 veya 120 günlük dilimler içerisinde çalışır vaziyette bekler. Süre sonunda patlamayan mayın kendi kendisini imha edebilir.

MC-71 Romanya yapımı uzatma çubuk fünyeli bir tür tanksavar mayınıdır. Mayın gövdesi uçları kesilmiş ve geniş kenarlarından birleştirilmiş iki huni şeklindedir. Alt huni içerisinde ana patlayıcı ve ateşleme düzeneği bulunmaktadır. Mayının sahip olduğu savaş başlığı Misznay Schardin etkisi ile çalışır ve uzatma çubuğuna değildikten 200 ms ila 400 ms sonra ateşlenir.Uzatma çubuklu fünye mayın temizleyen araçlara karşı kullanılmak üzere mayından uzakta br yerede yerleştirilebilir.

<span class="mw-page-title-main">FFV 028 mayını</span>

FFV 028 çelik kasalı İsveç yapımı elektronik fünyeye sahip bir tür tanksavar mayınıdır. Dairesel şekilli kutusunun altı kısmı ucu kesik bir huniyi andırmaktadır. Bu huni kesim içerisinde ise Misznay Schardin etkisi ile çalışan savaş başlığı bulunmaktadır. Huni içerisinde patlayıcıdan geriye kalan boşlukta ise fünye ve elektronik alıcılar bulunmaktadır. 1970'li yıllarda tasarlanan mayının manyetik etkili fünyesi sayesinde üzerinden geçmekte olan zırhlı araçları alt zırhından vurmaktadır.

<span class="mw-page-title-main">LPZ mayını</span>

L.P.Z. mayını veya Leichte Panzermine Alman yapımı dairesel şekilli metal kasalı bir tür tahripli tanksavar mayınıdır. Mayın II. Dünya Savaşı sırasında kullanılmıştır. 1941 yılında ordu servisine alınmış olup, genel olarak paraşütçü birlikleri tarafından kullanılmıştır. 1942 yılında üretimi durdurulan mayından toplamda 31.700 adet üretilmiştir. Mayın ilk olarak Girit adasının hava indirme birlikleri tarafından işgali olan Merkür Operasyonu sırasında kullanılmıştır.

<span class="mw-page-title-main">MN-121 mayını</span>

MN-121 Polonya yapımı serpme yöntmi ile döşenebilen bir tür tanksavar mayınıdır. Görüntü ve özellikleri bakımından Alman AT-2 mayınına tıpatıp benzemektedir. Silindir şeklindeki mayının 10 tane örümcek ayağı sayesinden dik vaziyette durur. Sahip olduğu manyetik fünye üzerinden ağır zırhlı bir araç geçişi esnasında mayını patlatır. Ayrıca üzerinde takılan tuzaklama düzeneği sayesinde yerinden oynatılması durumunda infilak eder. Mayın 700 gram ağırlığında RDX patlayıcı bulunan ve Misznay Schardin etkisi ile çalışan bir savaş başlığına sahiptir. Mayın üreticisi firma silahın yarım metre mesafeden 60 mmlik zırhı delebildiğini beyan etmiştir.

<span class="mw-page-title-main">M21 (mayın)</span>

M21 dairesel şekilli ABD yapımı bir tür tanksavar mayınıdır. Sahip olduğu savaş başlığı Misznay Schardin etkisi ile çalışır. Mayın üzerinde M607 basınç fünyesi bulunur. Fünyeye istenirse uzatman çubuğuda takılabilir. Mayın basınç fünyesine yapılan ortalama 130 kg etki veya uzatma çubuğunun 1.7 den fazla bir kuvvet yardımıyla 20 dereceden fazla yatması durumunda çalışır. Bu hareketler sonucunda M46 patlatıcı içerisinde bulunan disk yay kendisine yapılan etkiyi aşağıya iletir. M46 ilk önce siyah barutu patlatarak dış kutuyu parçalar ve mayının üst kısmını örten toprak kısımıtemirler. Ardından ana patlayıcı olana savaş başlığı ateşlenir. Patlayıcı yüzeyini kaplayan huni çelik tabaka ters yönde ok şeklini alarak üzerinden geçmekte olan zırhlı aracın zırhına çarpar. 530 mmlik mesafeden 76 mmlik zırhı delebilir. ABD tarafından tahmini olarak 200,000 adet üretilen mayının, Güney Kore'de K441 ve K442 adları altında lisanslı olarak üretilen kopyaları bulunmaktadır.

M-24 mayını, ABD yapımı off-route sınıfı bir tür tanksavar mayınıdır. Savaş başlığı olarak 3.5 inçlik roket fırlatıcı olan Bazukaya ait M28A2 model HEAT savaş başlığı kullanmaktaydı. Mayında ise savaş başlığı için M143 model plastik fırlatma tüpü kullanılmıştır.