İçeriğe atla

Panthera F9

F9
Çeşidi
  • Zırhlı Personel Taşıyıcı
Hizmet geçmişi
Hizmet 2017–Günümüz
Üretim tarihi
Üretildiği tarih 2017–Günümüz
Çeşitleri Bakınız variants
Özellikler
Mürettebat 2-9 Arası

ZırhıB7 / STANAG 4569-2'de derecelendirilmiş dökme zırh ve STANAG 4569-1'de derecelendirilmiş mayın direnci
Ana silahı Modüler, bazıları silahsız, diğerleri ARX20 20mm top donanımlı
Motor 6.7L güç stroku V8 turbo-dizel
Transmisyon TorqShift 6 ileri otomatik

Panthera F9, sınır koruması, polislik ve askeri operasyonlar için tasarlanmış, BAE yapımı 5 kapılı bir zırhlı personel taşıyıcısıdır. Araç, tamamen modüler bir silah sistemine sahip olacak şekilde tasarlandı. F9, uzaktan kumandalı, tavana monte bir arama lambası, run-flat lastikler, bir arka görüş kamerası, klima ve yan ve arkaya bakan tabanca portları ile donatılmıştır.[1] İlk defa Suriye iç savaşı sırasında Ocak 2018 de İdlib deki çatışmalarda Suriyeli Muhalifler tarafından kullanıldı[2] Bu silahlardan Muhaliflere sınırlı sayıda verilmiştir.

F9, Minerva Özel Amaçlı Araçlar'ı (MSPV) tarafından üretilmektedir. M9 Panthera'yı 1.200 m'ye kadar etkili menzile sahip Nexter Systems ARX20 uzaktan kumandalı 20 mm topla sunmak için Fransız savunma firması Nexter Systems ile ortaklık kurdu. Ayrıca, 300 mermiye kadar 7.62 × 51 mm NATO kayış beslemeli makineli tüfek, GALIX Lacroix duman boşaltma cihazının yanı sıra elektronik yangın algılama ve atık imha sistemleri de kullanabilir.[3][4][5]

Üretim

Temel model F9, MSPV tarafından Birleşik Arap Emirlikleri'nde üretimektedir. Panthera F9 ayrıca Ankara, Türkiye'de bulunan bir askeri üretim tesisinde de üretilmektedir.[3]

Tarih

Panthera F9 resmi olarak BAE, Türkiye ve Mısır silahlı kuvvetleri tarafından kullanılmaktadır.[3] Ayrıca, sürmekte olan Suriye İç Savaşı sırasında Suriye Muhalefetindeki çeşitli silahlı gruplara askeri yardım olarak Türk yapımı Panthera F9'lar verilmiştir.[6][7][8][9][10] BAE yapımı modeller Mevcut İkinci Libya İç Savaşı sırasında Mareşal Halife Hafter'in Tobruk merkezli Libya Ulusal Ordusu tarafından kullanılmaktadır.[11][12]

Kullanıcılar

Suriyeli Muhalif grup 23.Tümen tarafından kullanılan bir Panthera F9, Zeytin Dalı Harekatı sırasında, 2018.

Kaynakça

  1. ^ "Panthera F9 -" (İngilizce). 13 Nisan 2019 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 6 Haziran 2019. 
  2. ^ "ÖSO'ya bağlı 2.Tümeni'nin kullandığı bir Panthera F9". 17 Nisan 2021 tarihinde kaynağından arşivlendi. 
  3. ^ a b c "Nexter and MSPV building new partnership with ARX20 integration on light armoured vehicles". Army Recognition. 11 Mayıs 2017. 14 Mayıs 2017 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 6 Haziran 2019.  Kaynak hatası: Geçersiz <ref> etiketi: "nexter" adı farklı içerikte birden fazla tanımlanmış (Bkz: )
  4. ^ "«MSPV Panthera F9» Сирийские трофеи на «Армии-2018»". safaniuk.livejournal.com (İngilizce). 7 Haziran 2019 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 6 Haziran 2019. 
  5. ^ "Nexter and MSPV joint project". Forces operations Blog (İngilizce). 11 Mayıs 2017. 14 Ocak 2018 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 6 Haziran 2019. 
  6. ^ "#Syria: photos showing involvement of Jaish Izza & #NLF for the counter-attack on #KafrNabuda front (N. #Hama). T-62M, T-72 & Panthera F9 visible.pic.twitter.com/n0vEbLARhz". @qalaatalmudiq (İngilizce). 21 Mayıs 2019. 17 Nisan 2021 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 6 Haziran 2019. 
  7. ^ "Militants use supplied by #Turkey Panthera F9 armored vehicles in clashes with the #Syrian army in Northern #Hamapic.twitter.com/WubhCFTcWN". @smmsyria (İngilizce). 13 Mayıs 2019. 29 Mayıs 2019 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 6 Haziran 2019. 
  8. ^ "NLF fighters heading to frontlines of the new rebel offensive.pic.twitter.com/biIV3LLnv7". @NoorNahas1 (İngilizce). 6 Haziran 2019. 17 Nisan 2021 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 6 Haziran 2019. 
  9. ^ "PressTV-Syria urges civilians to evacuate Idlib ahead of offensive". www.presstv.com. 24 Mayıs 2019 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 6 Haziran 2019. 
  10. ^ "Syrian Army destroys Turkey-supplied Panthera F9 armored vehicles in northern Hama (Photos)". Muraselon News (İngilizce). 24 Mayıs 2019. 24 Mayıs 2019 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 6 Haziran 2019. 
  11. ^ "Turkey has set in Libya batch of Kirpi MRAP II and Vuran". weaponews.com (İngilizce). 17 Nisan 2021 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 6 Haziran 2019. 
  12. ^ "#Libya- interesting vehicles deployed to the south as part of new #LNA operation: - Panthera F9 with wheel armor - T-55s - BM-21 launchers - BMP3 Khrizantema without launcher(?) - Panthera T6pic.twitter.com/fjlMehe4j2". @Oded121351 (İngilizce). 15 Ocak 2019. 22 Temmuz 2020 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 6 Haziran 2019. 

İlgili Araştırma Makaleleri

<span class="mw-page-title-main">Cougar (araç)</span>

Cougar, kara mayını ve EYP saldırılarına karşı korumalı bir zırhlı araçtır.

<span class="mw-page-title-main">DRAGAR</span>

Véhicule Blindé de Combat d'Infanterie, AMX-10P'nin yerini almak üzere tasarlanmış bir Fransız Piyade savaş aracıdır. 2008 yılında 630 araç sipariş edilerek 2008 yılında Fransız Ordusu ile aktif hizmete girdiler. İspanya ve İngiltere araca büyük ilgi gösterdiler.

<span class="mw-page-title-main">Deyrizor Havaalanı</span>

Deyrizor Havaalanı, Suriye'nin kuzeydoğusunda, Fırat Nehrinin kenarında kurulan Deyrizor Valiliği'ne bağlı Deyrizor şehrine hizmet vermekte olan 600,000 yolcu kapasiteli bir havaalanıdır.

<span class="mw-page-title-main">Halep Muharebesi (2012-16)</span> Suriye İç Savaşında bir askerî muharebe

Halep Muharebesi, Suriye İç Savaşı'nın bir parçası olarak, Halep şehrinde süren şiddetli çatışmalardır. Suriye'nin en kalabalık şehri olan Halep, 2012 yılından itibaren büyük çatışmalara sahne olmuş ve şehir büyük oranda tahrip edilmiştir. Halep'i kontrol etmenin önemi ve çatışmaların genişliği dolayısıyla savaşan gruplar Halep Muharebesi'ne savaşların anası ya da Suriye'nin Stalingrad'ı ismini vermişlerdir. 12 Aralık 2016'da Suriye Devlet Televizyonundan yapılan açıklama ile birlikte Halep'in Özgür Suriye Ordusu'ndan alındığı kesinleşmiştir. Halep kontrol altına alındıktan kısa bir süre sonra Halep'in kuzeyinde bulunan siviller ve muhalif güçler tahliye edildi.

<span class="mw-page-title-main">İkinci Libya İç Savaşı</span> Halife Hafterin yaptığı askeri darbe sonucunda ortaya çıkan iç savaş

İkinci Libya İç Savaşı, Libya topraklarının ve petrolünün kontrolünü isteyen rakip gruplar arasında devam eden bir çatışmadır. Başlangıçtaki çatışma; ve Şafak Yolculuğu Operasyonu ve başarısız askerî darbeden sonra kurulan başkent Trablus'taki "Ulusal Kurtuluş Hükümeti" olarak da adlandırılan Genel Ulusal Kongresi (GNC) hükûmeti ile çoğunlukla "Tobruk hükümeti" olarak da bilinen 2014 yılında tartışmalı olarak seçilen Temsilciler Meclisi hükûmeti arasındaydı.

Suriye İç Savaşı Kuzeybatı Cephesi, Suriye'nin kuzeybatısındaki Hama, İdlib ve Halep illerindeki çatışmaları kapsamaktadır.

<span class="mw-page-title-main">Palmira Taarruzu (Mayıs 2015)</span>

Palmira Muharebesi, Suriye'nin tarihi Palmira şehri ve çevre köy ve kasabalarında, IŞİD ile Suriye Arap Ordusu arasındaki savaştır.

<span class="mw-page-title-main">Suriye İç Savaşı Rakka Cephesi</span>

Suriye İç Savaşı Rakka Cephesi, Suriye İç Savaşı'nda Rakka ilindeki çatışmaları kapsamaktadır.

<span class="mw-page-title-main">Kuzey Halep Taarruzu (Şubat 2016)</span>

Kuzey Halep Taarruzu, 1-16 Şubat 2016 tarihlerinde, Suriye Silahlı Kuvvetleri ile müttefikleri tarafından, muhaliflerin kontrolündeki Halep ilinin kuzeyine yapılan taarruz. Muhaliflerin Temmuz 2012'den beri sürdürdüğü Nubul ve ez-Zehra Kuşatması'nın sonlanması ve bazı yerleşim yerlerinin Suriye hükûmeti ile Suriye Demokratik Güçleri'nin yönetimi altına girmesiyle sonuçlanmıştır.

<span class="mw-page-title-main">LAV-25</span>

LAV-25, Kanada yapımı bir tekerlekli zırhlı personel taşıyıcıdır. Araç, General Dynamics Land Systems Canada tarafından üretilmektedir ve İsviçre yapımı MOWAG Piranha 8x8 zırhlı personel taşıyıcısı temellidir. LAV-25, ABD Deniz Piyade Kolordusu ve Kanada Ordusu tarafından kullanılmaktadır.

<span class="mw-page-title-main">BRDM-2</span>

BRDM-2, bir Sovyet amfibi zırhlı devriye aracıdır. Araç önceki BRDM-1'in yerini alması amaçlanmış olup buna kıyasla amfibik kabiliyetler ve daha iyi silahlanma geliştirildi. Bu araç, diğer birçok Sovyet tasarımı gibi yaygın olarak ihraç edildi ve 38'den fazla ülke tarafından kullanılmaktadır.

<span class="mw-page-title-main">Suriye Millî Ordusu</span> Suriye hükümetine muhalif silahlı bir örgüt

Suriye Millî Ordusu, Önceki ismiyle Özgür Suriye Ordusu (ÖSO) veya Türk destekli Özgür Suriye Ordusu (TÖSO), Suriyeli muhalif örgütleri kapsayan ve çoğunluğu Suriyeli Arap ve Türkmen milislerden oluşan koalisyon. 30 Mayıs 2017'de Türkiye'nin himayesinde kurulmuştur ve Haziran 2011'den bu yana Suriye İç Savaşı'nda faaliyet gösteren muhalif örgütleri kapsamaktadır.

<span class="mw-page-title-main">Birleşik Arap Emirlikleri-Türkiye ilişkileri</span> Türkiye ile Birleşik Arap Emirlikleri arasında kurulan diplomatik, kültürel, askerî ve ve ekonomik ilişkiler

Birleşik Arap Emirlikleri-Türkiye ilişkileri, Türkiye ile Birleşik Arap Emirlikleri arasında kurulan diplomatik, kültürel, askerî ve ve ekonomik ilişkileri kapsamaktadır.

<span class="mw-page-title-main">Halife Hafter</span> Libyalı asker ve siyasetçi

Halife Bilkasım Hafter, Libya Ulusal Ordusu'nun başkomutanı Libyalı asker. Mart 2015'ten beri Temsilciler Meclisi tarafından atandığı LUO'nun başkomutanlığını yapmaktadır. Kasım 2021'de Halife Hafter, Aralık 2021'deki cumhurbaşkanlığı seçimlerine adaylığını açıkladı.

Barış Pınarı Harekâtı muharebe düzeni, 9 Ekim 2019 tarihinde Türkiye ve Suriye Millî Ordusu tarafından Suriye'nin Halep, Haseke ve Rakka'nın kuzey bölgelerindeki Suriye Demokratik Güçleri'ne karşı başlattığı Barış Pınarı Harekâtı adlı askerî harekâtta çatışan kuvvet, birlik, grup ve örgütleri kapsamaktadır.

<span class="mw-page-title-main">Vatiyye Hava Üssü</span> Libya, Nuketül Hams ilçesindeki askerî hava üssü

Vatiyye Hava Üssü veya Okba Ibn Nafa Hava Üssü, (ICAO:HL77) Libya'nın kuzeybatısında yer alan Nuket'ül Hams ilçesinde bulunan askeri hava üssü. Tunus - Libya sınırının 27 kilometre doğusunda bulunmaktadır. Vatiyye Hava Üssü İkinci Dünya Savaşı sürerken 1942 yılında kullanıma açılmıştır. Hava üssünün 7.000 askeri barındırabilecek kapasitesi olduğu tahmin edilmektedir. Etrafı güçlendirilmiş tahkimat ile çevrilmiştir.

<span class="mw-page-title-main">Batı Libya Taarruzu (2019-2020)</span>

Batı Libya Taarruzu, Kuzeybatı Libya Taarruzu veya Trablus Savaşı, Halife Hafter'in Birleşmiş Milletler tarafından tanınan Ulusal Mutabakat Hükümeti'ni sonlandırmak amacıyla Libya Ulusal Ordusu'nu Trablus'a sürmesiyle başlayan ve 4 Haziran 2020'de başarısızlıkla sona eren taarruzdur.

<span class="mw-page-title-main">Libya Ulusal Ordusu</span>

Libya Ulusal Ordusu (LUO), Kasım 2019 itibarıyla Hafter Silahlı Kuvvetleri (HSK) olarak bilinen İkinci Libya İç Savaşı'nda rol oynayan askerî güçtür. Halife Hafter tarafından yönetilir ve bağlılığı Tobruk'ta bulunan Temsilciler Meclisinedir.

<span class="mw-page-title-main">Justin Lin</span> Amerikalı film yönetmeni

Justin Lin Amerikalı film yapımcısı ve yönetmendir. Bilinen çalışmaları arasında Better Luck Tomorrow (2002), Fast & Furious, The Fast and the Furious: Tokyo Drift, (2006) Fast & Furious 6 (2013) ve F9 (2021) yer almaktadır.

<span class="mw-page-title-main">Zafer Yolları Operasyonu</span>

Zafer Yolları Operasyonu, Libya Ulusal Ordusu'nu komuta eden Halife Hafter'in başlattığı Batı Libya Taarruzu sırasında Trablus kuşatmasını parçalayan Ulusal Mutabakat Hükümetine bağlı Libya Silahlı Kuvvetlerinin, Halife Hafter komutasındaki Libya Ulusal Ordusu'na karşı başlattığı karşı operasyondur.