İçeriğe atla

Panssarimiina m/36

Panssarimiina m/36 Fin yapımı bir tür basınçlı tanksavar mayınıdır. Mayınlar Kış Savaşı II. Dünya Savaşı ve Continuation War sırasında kullanılmıştır. Mayın Fin Ordusunda kullanılan ilk tanksavar amaçlı mayındır. Mayın Fin Ordusunda görevli Lieutenant Colonel T. Raatikainen ve Lieutenant Colonel Pylkkänen tarafından geliştirilmiştir. Yapımının karmaşık olmasından ötürü sadece 5,000 adet üretilmiştir. Fünyesi karmaşık ayrıca top mermileri içinde kulanılabilmekteydi. Ayrıca mayının metal kutusunun yapımı çok zordu.

Dairesel mayının belli bir yapısı vardır. Üst ve taban yüzeylerinin kenar kesimleri tırtıllıydı. Bu sayede mayın karlı ve buzlu yüzeylerde kaymadan sabit durmaktaydı.

İkinci Dünya Savaşı sırasında Rus tanklarına karşı kullanılan mayınlarda bulunan çok az patlayıcı bile tank paletlerini parçalayarak araçları haketsiz bırakabilmeyteydi . so two supplemental charges were issued, each weighing about 2.5 kg, they could be buried under the mine to supplement the main charge. Where these supplemental charges were not available a second mine was buried under the first.

Mayın yerini 1939 yılında Panssarimiina m/39 modeline bıraktı.

Özellikleri

  • Boyu: 0.13 m
  • Çapı: 26 cm ila 31 cm
  • Ağırlığı: 5.5 kg
  • Patlayıcı içeriği: 2.8 kg of TNT veya Amatol
  • Çalışma ağırlığı: 350 kg to 200 kg

Ayrıca bakınız

Dış bağlantılar

İlgili Araştırma Makaleleri

<span class="mw-page-title-main">7,5 cm PaK 40</span> Alman Yapımı Tanksavar Topu

7,5 cm PaK 40, 7,5 sm çapında, Nazi Almanyası ordusu Wehrmacht tarafından, II. Dünya Savaşı sırasında kullanılan, en başarılı tanksavar toplarından biriydi. 1939-1941 yılları arasında Rheinmetall firması tarafından üretildi.

<span class="mw-page-title-main">Tanksavar mayını</span> tank imha etmek için zemine yerleştirilen patlayıcı

Tanksavar mayını,, bir tür kara mayını olup tank ve zırhlı savaş araçlarına hasar vermek veya imha etmek amacıyla geliştirilmiştir.

Riegel mine 43 veya II. Dünya Savaşı sırasında Nazi Almanyası tarafından geliştirilen ve kullanılan çelik kasalı bir tanksavar mayınıdır. Mayın uzun kalın dikdörtgen yapının alt ve üst kısmında metal tabla ve bunların arasındaki metal bir kutu içerisindeki patlayıcı maddeden oluşmaktadır. Mayının zıt uçlarında iki adet ZZ42 fünye bulunmaktaydı. Ayrıca ilave olarak üst fünyede takılmaktaydı. Mayın İtalyan yapımı B-2 mayınına benzemektedir. Diğer bir model olan Riegel mine 44 ise farklı bir fünye ile üretilmiştir. Mayın 1943 ile 1945 yılları arasında toplamda 3,051,400 adet üretilmiştir.

Holz-Sprung mine 4672 veya Hohlladungs-Spring-Mine 4672 Alman yapımı olan ve Panzer stab 43 ile ortak kullanılan bir tanksavar mayınıdır. II. Dünya Savaşı sırasında tanksavar savaş başlığına sahip boşluklu imla hakkı mantığında üretilen ilk kara mayınıdır. Mayının eğim çubuklu fünyesi bulunmaktaydı.

M7 ABD tarafından geliştirilen ve II. Dünya Savaşı sırasında kullanılan küçük metal kasalı bir [[tanksavar mayını|basınçlı tanksavra mayınıdır. Mayının geliştirilmesinde İngiltere yapımı Hawkins el bombasından yararlanılmıştır. Toplamda 2.5 milyon adet üretilmiştir. ABD Ordusunun kullanımından kaldırılmış olan mayın Angola, Burma, Kamboçya, Çat, Eritre, Etiyopya, Kore, Lübnan, Myanmar, Somali, Tayland ve Zambiya tarafından kullanılmıştır.

<span class="mw-page-title-main">M15 mayını</span>

M15 mayını ABD yapımı geniş dairesel bir basınçlı tanksavar mayınıdır. Daha önce kullanılmakta olan M6A2 tanksavar mayınının daha geniş bir modelidir. Mayın Kore Savaşı sırasında kullanılmıştır. Her ne kadar M19(plastik kılıflı ve minimum metal içeren modern tasarım) mayınları M15 mayınlarının yerini almışsa da, ABD M15'leri güvenilir ve efektif gördüğü için elinde büyük miktarda stok bulundurmaktadır.

<span class="mw-page-title-main">Tellermine 35</span> tanksavar mayını

Tellermine 35 (T.Mi.35) Almanya tarafından geliştirilen ve II. Dünya Savaşı sırasında kullanılan yapımı metal kasalı bir tanksavar mayınıdır. Mayının kasası çelik ten olup, ortasında bulunan ateşleme fünyesine doğru dışbükey bir şekildedir. İki adet ikincil fünye ise mayının yan ve taban yüzeyinde olup mayının yerinden çıkartılması durumunda tuzaklama amaçlı takılmıştır.

Tellermine 42 (T.Mi.42) Almanya tarafından geliştirilen ve II. Dünya Savaşı sırasında kullanılan yapımı metal kasalı bir tanksavar mayınıdır. Mayın kendisinden önce üretilen Tellermine 35 modeline göre daha geliştirilmiş patlama eşiği bulunuyordu. Daha sonra üretilecek olan Tellermine 43 modelinin daha basit haliydi.

<span class="mw-page-title-main">Tellermine 43</span> Almanya tarafından üretilen dairesel metal kutulu bir tanksavar mayını

Tellermine 43 Almanya tarafından üretilen ve II. Dünya Savaşı sırasında kullanılan dairesel metal kutulu bir tanksavar mayınıdır. Tellermine 42 modelinin biraz daha geliştirilmiş modeli olan mayının üretimi çok basitti. Almanlar Mart 1943 tarihinden savaşın sonuna kadar toplam olarak 3.6 milyon adet Tellermine 43 mayını üretmiştir. Mayının Danimarka (M/47), Fransa ve Yugoslavya (TMM-1) tarafından kopya modelleri üretilmiştir. Mayın günümüzde Mısır ve Libyada bulunmaktadır.

<span class="mw-page-title-main">Panzer stab 43</span>

Panzer stab 43 Alman yapımı bir tanksavar mayınıdır. Hohl-Sprung mayını 4672 ile birlikte boşluklu imla hakkı mantığıyla çalışan savaş başlığına sahip uzatma çubuklu fünyeli ilk mayındır. Mayın II. Dünya Savaşı sırasında üretilmiştir. Mayın şarap kadehi biçiminde ve ahşap bir kazık üzerinde metal bir savaş abaden bir kasaya sahipti. Mayının yan kısmına monteli L biçiminde uzatma cubuklu fünyesi bulunmaktaydı. 125 mm çapında savaş başlığının içerisinde 1.6 kg patlayıcı bulunan mayın baskı plakalı veya çubuklu fünye ile ateşlenmekteydi.

TM-62 Rus yapımı serisi bir tanksavar mayınıdır. Mayın sahip olduğu 7.5 kg ana patlayıcı ve merkezi fünyesi ile basit bir yapısı olmasına rağmen incelendiğinde çok müthiş bir mayındır. Elle yerleştirilebildiği gibi PMR-1, PMR-2 model çekili tekerlekli ve GMZ model paletli mayın döşeyiciler ile yerleştirilebilir. Aynı zamanda VMR-2 model helikopter mayın döşeme sistemi ile havadan serpme usulü ile istenilen bölgeler mayınlanabilir.

<span class="mw-page-title-main">TM-65 mayını</span> Fin yapımı dairesel şekilli metalsiz tahripli tanksavar mayını

TM-65 Fin yapımı dairesel şekilli metalsiz tahripli tanksavar mayınıdır. Yapım aşamasında Rus yapımı TM-62 mayınından yararlanılmıştır. Mayının kasasında ince bir zar kalınlığında cam elyafı kullanılmıştır. Bu kasanın içerisinde ana patlayıcı,ateşleyici fünye ve bunun üzerinde baskı tapası bulunmaktadır. İlk üretilen TM-65ler üzerinde SM-65 anti personel mayınında da kullanılan US-65 model fünye bulunmaktadır. Daha sonra üretilen TM-65/77 modelinde ise Rus yapımı MV-5 fünye kullanılmıştır.

<span class="mw-page-title-main">TM-41 mayını</span> dairesel metal kutulu SSCB tarafından geliştirlen tanksavar mayını

TM-41 dairesel metal kutulu SSCB tarafından geliştirilen ve II. Dünya Savaşı sırasında kullanılan bir tanksavar mayınıdır. Mayın kısa bir silindir ve toprak üstüne gelecek şekilde duran baskı plakasından oluşmaktaydı. Mayının yanında elde taşıma için bir metal sap bulunmaktaydı. Doğal şartlarda yentin yeşili renge boyanan mayın görüntü olarak daha sonra üretilen TM-44 mayınına benzemekteydi.

MP-APVL 83-F4 Şili tarafından geliştirilen ve tasarlanması esnasında Amerikan M1A1den yararlanılan bir tanksavar mayınıdır. Mayın plastik bir mayın kutusu içerisindeki ana patlayıcı ve üzerindeki baskı plakasına bağlı fünyeder oluşmaktadır. Mayının içerisinde bulunan ana patlayıcı çevresinde bulunan 3.5 kilo ağırlığındaki demir bilyeler bulunmaktadır. Bu bilyeler tanksavar özelliğinin yanında mayına anti personel özelliği de verir.

PMZ-40 dairesel şekilli metal kasalı Eski Sovyetler Birliği yapımı çok amaçlı kara mayınıdır. Mayın II. Dünya Savaşı sırasında kullanılmıştır. Kış Savaşı sırasında kullanılan Fin yapımı Panssarimiina m/36 modeline çok benzemektedir.Tabanında bulunan testere dişleri yapısı sayesinde buz üzerine de döşenebilmiştir. Dört dik çubuk yardımı ile duran baskı plakası kendisine yapılan çok düşük bir basıncı bile altında bulunan fünyeye iletmesi sonucunda mayın patlar. Çok hassas olmasından ötürü mayın anti personel mayını olarak da kullanılmıştır.

Barmine L9 İngiliz yapımı uzun dikdörtgen şekilli tahripli tanksavar mayınıdır. Barmine modelinin prensipte diğer dairesel mayınlara göre üstünlüğü uzun yapısından ötürü tank paletine temasının çok daha kolay olması ve bu sayede daha yüksek oranda patlamasıdır.Ancak tankın palet kısmı tankın toplam eninin çok dar bir kısmına denk gelmektedir. Bu sebepten mayının fünyesi daha geniş tutularak etkisi arttırılmıştır.

<span class="mw-page-title-main">Panssarimiina m/44</span>

Panssarimiina m/44 Fin yapımı bir tür basınçlı tanksavar mayınıdır. 1944 yılında ordu kullanımına giren mayın II. Dünya Savaşı ve Devam Savaşı sırasında kullanılmıştır. Mayının ahşap kasasının içerisinde ana patlayıcı ve fünye bulunuyordu. Yeterli bir basınç olduğunda mayının üst kısmında bulunan ahşap parça kırılıyor ve altında bulunan füyeyi harekete geçirerek mayını patlatıyordu.

<span class="mw-page-title-main">Panssarimiina m/S-39 ve m/S-40</span>

Panssarimiina m/S-39 ve Panssarimiina m/S-40 Fin yapımı bir tür basınçlı tanksavar mayınıdır. Mayınlar Kış Savaşı sırasında [[SSCB birliklerine karşı kullanılmıştır. Kış Savaşı sırasında hem ucuz hem de üretimi kolay bir mayına ihtiyaç duymuşlardır. m/S-39 Major A. Saloranta başkanlığındaki bir ekip tarafından Ekim 1939 tarihinde geliştirilmiş ve 8 Kasım 1939 tarihinde üretimine başlanmıştır. Finlandiya daki Lahti ve Helylä kentlerinde bulunan mobilya fabrikalarında bir hafta içerisinde 2,000 adet mayın üretilmiştir. Kış Savaşı sonuna kadar toplam olarak 133,000 adet mayın üretilmiştir. Mayının üzerinde yapılan değişiklikler ile m/S-40 modeli geliştirilmiştir.

<span class="mw-page-title-main">PM-43 ve PM-68 mayını</span>

PM-43 ve PM-68 Fin yapımı bir tür parçalı anti personel mayınılarıdır.

<span class="mw-page-title-main">Mk 2 mayını</span>

Mark II mayını veya A./T. Mine G.S. Mk II II. Dünya Savaşı sırasında İngiltere tarafından kullanılan bir tür tahripli tanksavar mayınıdır. Gövdesi 18 santimetre çapında ve ükseklği ise 5 santimetreydi. Mayının merkezinde ana fünye bulunmaktaydı. Ana patlayıcı olarak ise 1.8 kg ağırlığında TNT kullanılmıştır. Mayın üzerinde baskı plakası olarak Pirinçten yapılma kapak kullanılmıştır. Kapak ana gönde üzerinde dört adet yaprak yayla tutturulmuştu. Mayının orta kısmında kapakla ana gövde arasında bulunan Sorbo halka ise Sorbo marka kauçuktan yapılmıştı. Bu halka mayının 60 santimetreye kadarki bir mesafede meydana gelecek sarsıntılar yüzünden patlamasını önlüyordu.