İçeriğe atla

Panfu

Panfu
YayımcıYoung Internet GmbH
YapımcıYoung Internet GmbH
PlatformOnline
ÇıkışAlmanya Aralık 2007

Fransa Şubat 2008
İspanya Şubat 2008
Hollanda Şubat 2008
Polonya Nisan 2008
Birleşik Krallık Nisan 2008
İsveç Temmuz 2008
Norveç Temmuz 2008
Finlandiya Temmuz 2008
Danimarka Temmuz 2008
Brezilya Temmuz 2010

Türkiye Ekim 2010
TürMMOPRG
ModÇok oyunculu oyun Bunu Vikiveri'de düzenleyin

Panfu 6-13 yaşları arasındaki çocuklar için geliştirilmiş bir sanal dünyadır. Ücretsiz kayıt yaptırdıktan sonra her oyuncu kendisine ait bir panda oluşturabilir. Bu avatar ile oyuncu panfu adasında diğer oyuncularla sohbet edebilir, oyunlar oynayabilir ve macera yapabilir.

Tarih

Panfu 2007 yılının aralık ayında Young Internet şirketinde çalışan Kay Kühne ve Moritz Hohl tarafından geliştirilmeye başlanmıştır. Panfu bir kısaltma olup Panda kelimesiyle, Çincede şans anlamına gelen Fu'nun birleştirilmesiyle ortaya çıkmıştır.[1] 2009 yılında 10 milyon kullanıcı sayısına ulaşan oyun avrupada çocuklar için geliştirilmiş en büyük sanal dünya olmuştur.[2] Bu süre içerisinde oyuncu sayısı 15 milyona yaklaşmış ve 12 ayrı dilde hizmet vermeye başlamıştır. Ama Türkçe dili oyundan kaldırılmıştır.[3]

Panfu'da Güvenlik

Bu Sitede güvenlik her şeyden önce gelmektedir. Oyunda kötü söz kullanımını engellemek için sözcük filtresi bulunmakta ve kötü söz kullanan oyunculara otomatik uyarılar gönderilmektedir. Bunun yanı sıra oyundaki sohbet moderatörler tarafından da gözetlenmekte ve kurallara uymayan oyuncuların hesapları kilitlenebilmektedir. Ayrıca oyunda yüksek güvenlikli sohbet özelliği bulunmakta ve çocuklar kalıp cümleler seçerek sohbet edebilmektedir.[4] Ayrıca oyuncuların kişisel bilgilerini paylaşmaları veya sormaları yasaktır.

Dünya

Panfu'da oyuncular avatarlarıyla çeşitli yerleri gezebilirler: Şehir, Liman, Orman, Volkan vb... Her bölgede oyuncuların tek başlarına veya birbirleriyle oynayabilecekleri küçük oyunlar bulunmaktadır. Güvenli Çocuk Sohbeti ile çocuklar keyifli vakit geçirebilir ve birbirlerine oyunların çözümünde yardım edebilirler. Oyuncular mini oyunlardan jeton kazanabilir ve bu jetonlarla Pandalarına kıyafet ve eşya alabilirler. Ağaç ev her oyuncunun kişisel olarak düzenleyebileceği bir odadır.

Öğretici Oyunlar

Oyunların bir bölümü Pedagoglar ve Eğitim Enstitüleri tarafından geliştirilmiştir. Bu oyunlar Çocuklara eğitici bilgiler vermektedir. Örnek olarak „Sualtı Okulu“'nda bulunan öğretici oyunlar, Çocukların İngilizce öğrenmesine yardımcı olmaktadır.

Özel Alan

Panfu temel olarak ücretsiz bir çevrimiçi oyundur. Belirli özellikler ise „Altın Paket“ alımı ile kullanılabilmektedir. Bu üyelik bir ay,altı ay ve ömür boyu olarak satın alınabilir.

Kaynakça

  1. ^ "dynamic/sitegen/bin/sitegen.php?source=/neues/sendungen/magazin/137535/index.html&cx=19 3sat Bericht über Panfu". 18 Ocak 2012 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 10 Kasım 2010. 
  2. ^ "meedia-blogs/alexander-becker/alexander-becker-post/article/panfude--der-goliath-bei-den- kids_100021267.html Artikel über Panfu". 3 Şubat 2010 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 10 Kasım 2010. 
  3. ^ "page=who-we-are Panfu Über Uns". 29 Aralık 2010 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 10 Kasım 2010. 
  4. ^ "finanzen/article4727378/So-behalten-Eltern-den-Ueberblick.html „Die Welt" über Sicherheit im Netz". 5 Kasım 2010 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 10 Kasım 2010. 

Bağlantılar

İlgili Araştırma Makaleleri

<span class="mw-page-title-main">Arcade</span>

Arcade oyunu, genellikle restoranlar, barlar ve atari salonları gibi halka açık işletmelerde kurulu jetonla çalışan bir oyun makinesi ve bu makinelerde oynanan oyunlardır. Arcade oyunlarının çoğu video oyunları, langırt makineleri, elektromekanik oyunlar, itfa oyunları veya satıcılardır.

<i>The Sims</i> 2000 video oyunu

The Sims, Maxis tarafından geliştirilen ve Electronic Arts tarafından 2000 yılında yayınlanan stratejik yaşam simülasyonu video oyunudur. "Sim" adı verilen sanal insanların kurgusal bir mahalle içerisinde yaşadığı evlerde bilgisayar simülasyonu üzerinden günlük aktiviteleri kontrol edilir. Oyuncular Sim'leri kontrol edebilir, kariyerlerini geliştirebilir, yaşadıkları alanı değiştirebilir ve diğer Sim'lerle ilişki kurabilirler. Aynı zamanda Sim'ler için ev yaratabilir, evi dekor edebilir, kıyafet alabilirler. Diğer Sim'lerle olan sosyal ilişkilerini de ilerletebilirler.

<span class="mw-page-title-main">Second Life</span> 2003 video oyunu

Second Life, Linden Research firması tarafından 2003 yılında hizmete sokulmuş, internet tabanlı sanal dünyadır. Second Life kurulurken kurucuları sınırsız ve özgür bir dünyayı anlatan Neal Stephenson'ın 'Snow Crahs'adlı bilimkurgu romanından esinlendiler. Oyun kullanıcılarına ikinci bir hayatı vadetmektedir. Oluşturulan bu yapay dünyada yapacaklarınız yalnızca hayal gücünüz ile sınırlıdır. Kullanıcılara açık yazılımı ile kategori olarak oyun standartlarının dışındadır. Second Life'ta kişi kendine bir avatar yaratarak oyuna başlar. Oluşturacağı avatarın her türlü özelliğine kendisi karar verebilmektedir. Örneğin istediği saç rengi, boy, kilo, meslek gibi her şey kullanıcının isteğine bağlı olarak değiştirip ayarlanabilmektedir. Oyunun bir diğer özelliği ise online olarak oynanabilmesidir. Prime Time olarak adlandırılan zaman diliminde oyunun online oyuncu kişi sayısı 65.000 olarak tahmin edilmektedir. Kişi tıpkı gerçek hayatta olduğu gibi oyun içerisinde de arkadaşlar edinebilmekte ve online chat sayesinde sosyal bir ortama sahip olabilmektedir. Aynı zamanda Gayrimenkul almaktan, tasarım yapmaya, üniversite eğitimine kadar her türlü kurgu Second Life ortamında gerçekleştirilmiştir.

<i>Club Penguin</i> 2005 video oyunu

Club Penguin, bir dizi çevrimiçi oyun ve etkinlik içeren bir sanal dünyada geçen devasa çok oyunculu çevrimiçi rol yapma (MMO) oyunuydu. New Horizon Interactive tarafından oluşturulmuştur. Oyuncular benzer oyunların aksine penguen karakterleriyle oynamışlardır. Beta testinden sonra Club Penguin, 24 Ekim 2005'te herkese açıldı ve 2007'nin sonuna kadar 30 milyondan fazla kullanıcının oyuna kayıtlı olduğu belirtildi. Temmuz 2013'te ise Club Penguin 200 milyondan fazla kayıtlı kullanıcı hesabına sahipti.

Efsane: Ejderhalar Mirası bir devasa çok oyunculu çevrimiçi rol yapma oyunu'dur.. Oyun, Rus firması IT Territory tarafından geliştirilmiş ve ilk defa 2006 yılında Rusya'da Efsane: Ejderhalar Mirası adı altında yayınlanmıştır. Oyun 2008'de Mail.ru Games GmbH tarafından Ejderhalar Savaşı adıyla Almanya pazarı için yerelleştirilip kullanıma açılmıştır. Mail.ru Games GmbH, oyunu günümüzde Avrupa pazarında yedi dilde kullanıma sunmaktadır.

Oyuncuya karşı oyuncu ya da daha çok kullanılan İngilizce kısaltma tabirle PvP, uluslararası kabul edilmiş bir oyun terimidir. Devasa çok oyunculu çevrimiçi rol yapma oyunlarında sıkça kullanılır. Oyuncu, oyuncuya karşı ya da düello olarak adlandırılır. Bazı oyunlarda oyuncu öldürme (PK) diye de adlandırılır

<span class="mw-page-title-main">Line</span> WhatsApp`a benzeyen bir anlık sosyal medya uygulaması

LINE, Japonlara ait bir mobil mesajlaşma uygulamasıdır, "Line Corporation" tarafından yapılmıştır. LINE, aralarında etiketler, home, timeline ve resmi hesaplar da bulunan çeşitli interaktif öğelerle entegre bir şekilde ücretsiz metin ve sesli mesajlaşma, sesli arama ve grup sohbeti sunar. LINE uygulaması iOS, Android, BlackBerry, Nokia Asha ve Windows Phone dahil olmak üzere birden fazla platform arasında kullanılabilir ve akıllı telefonlar, tabletler ve bilgisayarlardan erişilebilir. Ağustos 2013 itibarıyla LINE'ın 230 ülkede 230 milyon kullanıcısı bulunmaktadır. İngilizce, Japonca, Korece, Basitleştirilmiş Çince, Geleneksel Çince, Tayca, Endonezyaca, Malayca, Türkçe, Vietnamca, İspanyolca, Fransızca, Portekizce (Brezilya), Portekizce (Portekiz), Almanca ve İtalyanca başta olmak üzere çeşitli dilleri destekleyen LINE; ayrıca 52 ülkede uygulama mağazalarının "ücretsiz uygulamalar" kategorisinde birinci sırada yer almaktadır.

<i>Ricochet</i> (2000 video oyunu)

Ricochet, çok oyunculu bir Half-Life modudur ve GoldSource motoru üzerinde çalışır. Valve Corporation tarafından geliştirilmiştir ve orijinal çıkış tarihi 1 Kasım 2000'dir. Ricochet resmî bir moddur ve Steam üzerinden satın alımı mevcuttur. Fakat Steam yayınlanmadan önce Half-Life'ı perakende olarak satın alanlara ücretsiz olarak verilmiştir.

<i>Cartoon Network Universe: FusionFall</i> 2009 yapımı çevrimiçi rol yapma oyunu

Cartoon Network Universe: FusionFall, Cartoon Network ve Güney Koreli stüdyo Grigon Entertainment tarafından yayınlanan çok oyunculu çevrimiçi rol yapma oyunudur. FusionFall kendi temel istemci teknolojisi olarak Unity motorunu kullanır. Ayrıca cinsel mizahın az ve yapılan şiddetin çizgi karakter bazında olmasından dolay oyun, E 10+ ESRB derecesine sahipti.

<span class="mw-page-title-main">Apple Oyun Merkezi</span>

Apple Oyun Merkezi, Apple tarafından piyasaya sürülen bir çevrimiçi çok oyunculu sosyal oyun ağıdır. Kullanıcılara arkadaşlarını bir oyun oynamaya davet etmelerine, çerezlemeyle çok oyunculu bir oyuna başlamalarına, başarılarını takip etmelerine ve yüksek puanlarını bir lider puanıyla karşılaştırmalarına olanak tanır. Oyun Merkezi, başlangıçta 8 Nisan 2010 tarihinde duyurulmuş ve Kasım ayında iOS 4.2 ile iPad için iOS 4.1 ile 8 Eylül'de piyasaya sürülmüş ve halka açılmıştır.

Game Room, Xbox 360 video oyunu konsolu, Microsoft Windows PC ve Windows phone 7 için sosyal bir oyun hizmeti idi. 24 Mart 2010'da başlatılan hizmet, oyuncuların klasik video oyunları indirmesine ve yüksek puanlar almak için birbirleriyle rekabet etmesine izin verdi. Hem Xbox 360 hem de Windows PC’deki oyuncular, Microsoft’un Live çevrimiçi hizmetlerinin (Xbox Live ve Games for Windows – Live sürümleriyle Game Room’a erişebilirler.

<span class="mw-page-title-main">PlayStation Home</span>

PlayStation Home, Sony Interactive Entertainment, Loot Interactive, Virtuos ve SIE London Studio (PSN) tarafından PlayStation Network'teki (PSN) PlayStation 3 (PS3) için geliştirilen sanal bir 3D sosyal ağ platformuydu. PS3'ün XrossMediaBar'ından (XMB) erişilebilir. Üyelik ücretsiz ancak bir PSN hesabı gerekiyordu. Yüklemenin ardından kullanıcılar, Home için ne kadar sabit disk alanı ayırmak istediklerini seçebilirler. Hizmetin gelişimi 2005 yılının başlarında başladı ve 11 Aralık 2008'de açık bir beta olarak başlatıldı. Home, 31 Mart 2015'te kapanana kadar sürekli bir beta olarak kaldı. Home, kullanıcıların gerçekçi bir şekilde tımar edilebilecekleri özel bir avatar yaratmalarına izin verdi. Her avatarın kullanıcılarına ücretsiz, satın alınan veya kazanılan eşyalarla dekore edebileceği kişisel bir daire verildi. Kullanıcılar, Sony ve ortakları tarafından sıkça güncellenen Home dünyasında seyahat edebilir. Teşhir, eğlence, reklam ve ağ için kamusal alanlar yaratıldı. Hizmetin ana reklam formları arasında boşluklar, video ekranları, posterler ve mini oyunlar yer alıyor. Bunda ayrıca birçok tek ve çok oyunculu mini oyun yer aldı ve bazıları oyunculara ödül verilen çeşitli özel etkinliklere ev sahipliği yaptı. Kullanıcılar avatarlarını veya dairelerini daha da özelleştirmek için kazanılan eşyaları kullanabilirler.

<span class="mw-page-title-main">Tipeez</span>

Tipeez, gençler ve çocuklar için ilk Türkçe web portalıdır.

<span class="mw-page-title-main">Sanalika</span> Türk yapımı çevirmiçi sanal dünya oyunu

Sanalika, Türkiye merkezli Oyun Stüdyosu tarafından 2008'de kurulmuş MMORPG türünde sanal bir dünya oyunudur. Türk mimarisi baz alınarak tasarlanmış caddelerden ve bu caddelerde bulunan çeşitli mekanlardan oluşmaktadır. Oyuncular birbirleriyle sohbet edebilir, balık tutabilir ve parti gibi çeşitli etkinliklere katılabilirler. Ayrıca oyunda çeşitli meslekler seçip resim, film vb. yarışmalara katılabilirler. 2010 sonunda oyuncu sayısının 9 milyon 548 bin olduğu açıklanmıştır.

<span class="mw-page-title-main">Club Penguin (franchise)</span>

Club Penguin, 2017'de sona eren çevrimiçi devasa çok oyunculu çevrimiçi rol yapma oyunu (MMO) Club Penguin'in piyasaya sürülmesiyle 2005 yılında oluşturulan bir Disney franchise'ıydı. Club Penguin çeşitli konsol video oyunlarına, kitaplara ve televizyon programlarına ilham verdi. Oyunun yerini, mobil ve masaüstünde yayınlanan ve 2018'de sonlandırılan Club Penguin Island adlı halefi aldı ve franchise etkin bir şekilde sona erdi.

<span class="mw-page-title-main">Minetest</span>

Minetest, gönüllülük esasıyla geliştirilmiş özgür yazılım sandbox oyunudur. Halka açık ilk sürüm, Kasım 2010 tarihinde Perttu Ahola tarafından geliştirilen ve Web üzerinden paylaşılan Minetest 0.0.1 idi. Minetest, C++ dili kullanılarak Ilrrlich Engine üzerine yazılmıştır ve Linux, FreeBSD, Windows, MacOS ile Android platformları için sürümleri mevcuttur. Minetest, Lua ile mod ve oyunların geliştirmeleri için kullanıcılara API sağlar.

Eğitsel oyunlar, eğitim amacıyla açıkça tasarlanmış veya ikincil ya da ikincil eğitim değeri olan oyunlardır. Bir eğitim ortamında her tür oyun kullanılabilir, ancak eğitici oyunlar, insanların belirli konular hakkında bilgi edinmelerine, kavramları genişletmelerine, gelişimi pekiştirmelerine, tarihi bir olayı veya kültürü anlamalarına veya bir beceriyi öğrenmelerine yardımcı olmak için tasarlanmış oyunlardır. Oyun türleri arasında tahta, kart ve video oyunları bulunmaktadır.

Video oyunlarında reklamcılık, ürünleri, organizasyonları veya bakış açılarını tanıtmak için reklamın video oyunlarına entegre edilmesidir.

Devasa çok oyunculu çevrimiçi oyun, aynı sunucuda yüzlerce hatta binlerce gibi çok sayıda oyuncunun bulunduğu çevrimiçi oyunların genel adıdır. MMO'larda genelde devasa bir sürekli açık dünya bulunur ancak buna istisna MMO'lar da vardır. Bu oyunlar PC'ler, konsollar ve akıllı telefonlar gibi ağa bağlanabilen pek çok cihazda bulunabilir.

<span class="mw-page-title-main">Nintendo mobil oyunları</span>

Japon ev ve el konsolu video oyunları üreticisi ve geliştiricisi olan Nintendo, geleneksel olarak konsollarının özgün özelliklerini kullanarak öne çıkan oyunlara odaklanmıştır. Ancak, 2010'ların başlarında mobil oyun pazarının büyümesi, birkaç ardışık mali çeyrekte zarar etmelerine neden oldu. Bu dönemde, başkan Satoru Iwata liderliğindeki Nintendo, geliştirme ortağı DeNA ile birlikte mobil oyun pazarına giriş stratejisi oluşturdu. Bu strateji, mobil oyunculara franchise mülklerini tanıtarak daha sonra Nintendo'nun konsollarını satın almaya teşvik etmeyi amaçlıyordu. Nintendo, 2015'ten bu yana dahili olarak bir dizi mobil oyun geliştirdi ve aynı zamanda ilk DeNA ortaklığı dışındaki diğer geliştiricilerle de oyunlar yayınladı. Bu oyunlardan birçoğu iOS App Store ve Google Play mağazalarında en çok indirilen oyunlar listesine girdi ve toplamda 100 milyon doların üzerinde gelir elde etti.