İçeriğe atla

Panayot Benakis

Panayot Benakis
Panagiotis Benakis'in portresi
Doğum1700
Kalamata, Osmanlı imparatorluğu
Ölüm1771
Livorno, Toskana Büyük Dükalığı
MilliyetOsmanlı Rumu
Etnik kökenRum
DinOrtodoksluk
Kariyeri
DalıSiyaset

Panayot Benakis (1700 - 1771), ateşli bir destekçisi olduğu Orlov İsyanı sırasında Kalamata valisiydi.

Biyografi

1700'de Kalamata'da doğdu. Babası Stathoula Gerakaris, Giritli Benos Psaltis ve Stathoula Gerakaris'in oğluydu. Ticaretle uğraştı ve binlerce dönüm araziden oluşan büyük bir servet elde etti. Kısa sürede Mora'nın en güçlü adamlarından biri olarak ortaya çıktı, ancak çeşitli savaşlarda gösterdiği büyük cömertlik nedeniyle Türkler tarafından sevildi. Aslında, her paşaya gönüllü bir haraç sunan rahiplerin teslim olma güvencesi olan geleneğe uygun olarak, hediyeleri diğerlerinin yoksulluğunu vurgulayan Benakis de sunuyordu.[1] Buna rağmen, bu iyilik aynı zamanda Benakis tarafından savunulan Yunanlılar için güvenli bir koruma görevi gördü.

1767'de Yunanlıların ayaklanmasını organize etmek için Georgios Papazolis ile temasa geçti. Büyükbabasının ünvanını yeniden kazanma hırsıyla, evini Mora'nın diğer birçok piskoposu ve metropolüyle (metropoller: Korintli Makarios, Palaion Patras, Ananias gibi) gizli bir toplantı merkezine dönüştürerek Papazolis'in öğütlerini benimsedi. Lacedaemonia'dan, Patras'ın eskisi ve Kernikis ve Kalavryton Daniel'in başkanı, Sparta Ioannis Melitakis ve Ioannis Cafetzis'in amirleri, Korinthos Georgantas ve Spyridon Notaras, Patras'tan Ioannis Polos ve diğerleri[2] silah verdiler ve önce Rus gemilerini Mora kıyılarına gönderdiler.[3]

Nihayet üç yıl sonra, 1770'de Orlovian devrimi patlak verdiğinde, kendi parasıyla, isyanda yer alan Kalamata'nın güvenliği için, yaşı nedeniyle Kalamata'da kalan Maniatas'tan bir milis kuvveti oluşturup muhafaza etti. . Ancak isyanın sert bir şekilde bastırılmasından sonra, bir Rus gemisine bindi ve ailesi Kythira'ya gönderilirken kendisi de Nakşa'ya kaçtı.

1771'de Livorno'da 70 yaşında öldü. Ölümünün zehirlenme sonucu olduğu ileri sürüldü. Muhtemelen Orlov İsyanı'nda yaptıkları hataları ortaya çıkarmasından korkan Rus yetkililerin entrikalarından dolayı zehirlendi. Ancak bu, henüz mevcut tarihsel verilere dayanarak belgelenmemiştir.

Gözlemler

  • Benakis'in bu isyanı kışkırtması, Türklerden aldığı onur ve büyük güven dikkate alındığında, şüphesiz onun saf ve vatansever duygularından ve o zamanlar özellikle batı ve güney Balkanlardaki tüm Hıristiyanları büyüleyen ateşli bağımsızlık arzusundan kaynaklanıyordu. Ancak, en azından tüm Mora'yı kapsayacak böyle bir isyanın organizasyonu için çok yetersizdi.
  • Evindeki gizli toplantılarda, Türkler Lacedaemon Metropoliti Ananias'ı (Labardis) ya olası bir ihanetten ya da coşkulu konuşmalarındaki devrimci küstahlığından tutukladığında, Benakis, Trablus'un Osmanlı yönetimiyle[4] özel ilişkilere sahip olmasına rağmen, kendisini idam edilmekten kurtarmak için hiçbir şey yapmadı, diğer zulme uğrayan Yunanlılar için sözleri tek başına onları aklamak için yeterliydi.
  • Sonunda isyanın başarısızlığı ve bastırılması görünmeye başladığında, Kalamata'yı fatihin insafına bırakarak bir Rus gemisiyle kaçmayı tercih etti, bu da bölgenin sakinlerinin kendisine olan tüm sevgisini yok eden bir gerçekti. Bununla birlikte, belki de, önde gelen Türk aileleri tarafından meydana gelen bazı vahşet ve onlardan kaynaklanan Türklerin vahşi öfkesi, basit bir yatıştırma için en ufak bir anlayış alanı bırakmadı.

Kaynaklar

  1. ^ Κ. Σάθας "Τουρκοκρατούμενη Ελλάδα - Ιστορία των Ελλήνων από την Άλωση ως το 21" τομ.4 Εκδ. Νέα Σύνορα - Α. Α. Λιβάνη Αθήνα 1995, τ.3ος, σ.138
  2. ^ Κ. Παπαρρηγόπουλος "Ιστορία του Ελληνικού Έθνους" τ.6ος, σ.610
  3. ^ Αναφέρθηκε ότι στην υποσχετική συνθήκη εκείνη κάποιες υπογραφές προκρίτων και επισκόπων είχαν πλαστογραφηθεί από τον Μπενάκη και τον Παπαζώλη, (που πιθανώς δεν παρευρίσκονταν στη σύνταξή της, αλλά είχαν ακούσει προηγουμένως τις θέσεις τους).
  4. ^ Ήταν ο μοναδικός πρόκριτος της Πελοποννήσου που είχε το δικαίωμα να παρουσιάζεται στην οθωμανική διοίκηση με πολυάριθμη συνοδεία

İlgili Araştırma Makaleleri

Petros Gaitanos', Drama, Yunanistan'da doğdu. Yunan besteci ve şarkıcıdır.

Manos Loïzos, , Yunan besteci.

<span class="mw-page-title-main">Yannis Kapodistrias</span> Birinci Hellenik Cumhuriyetin valisi

Komis Yannis Antonios Kapodistrias, Rus İmparatorluğu'nun Dışişleri Bakanı olarak görev yapan Yunan devlet adamı, Avrupa'nın en seçkin politikacı ve diplomatlarından biriydi. Modern Yunan devletinin kurucusu ve Yunan bağımsızlığının önderi olarak kabul edilir.

<span class="mw-page-title-main">Yunan İsyanı</span> Yunanların, 1821-1829 yıllarında Osmanlı İmparatorluğu egemenliğine karşı başlattığı isyan olayı

Rum İsyanı/Yunan İsyanı,, Yunan Bağımsızlık Savaşı, Yunan İhtilali veya Yunan Devrimi, Yunanların Osmanlı egemenliği ve isyan bölgelerindeki Müslüman halka karşı başlattığı, 1821-1829 yılları arası süren ve Yunanistan'ın Osmanlı Devleti'nden bağımsızlığını kazanmasıyla sonuçlanan bağımsızlık savaşı, devrim ve etnik temizliktir. 1832 yılında imzalanan İstanbul Antlaşması ile Yunanistan'ın bağımsız bir ülke olarak tanınmasıyla sonuçlanmış bağımsızlık sürecidir.

<span class="mw-page-title-main">Çeşme Deniz Muharebesi</span> muharebe

Çeşme Deniz Muharebesi, 5-7 Temmuz 1770 tarihleri arasında Rus donanması ve Osmanlı Donanması arasında Çeşme Körfezi açıklarında yapılmıştır. 1768-1774 Osmanlı-Rus Savaşı'nın bir parçası olan bu çatışmanın sonucunda Osmanlı Donanması Ruslar tarafından tamamen yok edilmiştir.

<span class="mw-page-title-main">Dimitris Kiçikis</span> Yunan akademisyen

Dimitri Kiçikis, Yunan Türkolog. Jeopolitik ve Uluslararası İlişkiler sahalarında dersler vermiş ve çalışmalar yapmıştır.

<span class="mw-page-title-main">Kapadokya Rumcası</span>

Kapadokya Rumcası veya Kapadokya Yunancası Yunancanın bir temel lehçesi olup eskiden Kapadokya'da yaşayan Rumlar tarafından konuşulmaktaydı. 1920'lerdeki Yunanistan ve Türkiye arasındaki nüfus mübadelesinde Yunanistan'a göç edilmeye zorlandılar ve orada özellikle orta ve kuzey Yunanistan olmak üzere çeşitli yerlere yeniden yerleştirildiler. Kapadokyalı Rumlar hızla Standart Modern Yunancaya geçtiler ve kendi dillerinin 1960'lardan beri yok olduğu düşünülüyordu. 2005 Temmuz'unda, Mark Janse ve Dimitris Papazachariou Orta ve Kuzey Yunanistan'da hâlâ kendi dillerini akıcı olarak konuşan Kapadokyalılar keşfettiler. Bunların arasında ebeveynlerinin ve büyükanne-babalarının aksine dillerine karşı oldukça olumlu bir tavrı olan 3. kuşaktan orta yaşlılar vardı. Yunanistan'a ilk gelen grup Kapadokya Yunancasını konuşmaya daha az eğilimliydi ve çoğu zaman konuşma sırasında standart Yunancaya geçmekteydi. Kapadokyaca konuşanlarla ve dil kullanımları ile ilgili bir araştırma halen hazırlanmaktadır.

<span class="mw-page-title-main">Tolis Voskopulos</span>

Apostolos "Tolis" Voskopoulos, Yunan şarkıcı, oyuncu ve besteci.

<span class="mw-page-title-main">Papirüs 19</span>

Papirüs 19 Yunanca Kutsal Yazıların Grekçede yazılan eski bir kopyasıdır. P. Oxyrhynchus IX 1170 ismi altında da tanınır. Böylece [Oxyrhynchus Papirüsleri|[Oxyrhynchus Papirüsler Koleksiyonu]]'na aittir. Bu el yazması Matta İncili'nin 10 ve 11 bölümlerinin birçok ayeti içermektedir. Papirüs şu anda Oxford'da (İngiltere) Bodleian Library'de saklanır.

Dionysios Filozof ya da düşmanlarının ona taktığı soyadıyla Skilozof, 1541-1611 arasında yaşamış ve İspanya'nın desteğiyle Teselya ve Yanya'da Osmanlı İmparatorluğu'na karşı iki çiftçi isyanı başlatmış bir Rum papazdır. Osmanlı'nın Yunanistan'ı yönettiği dönem boyunca Osmanlı aleyhine devrimci komplolar düzenleyen Rum Ortodoks Kilisesi'nin en önemli papazlarından birisi sayılır.

<span class="mw-page-title-main">Anestis Vlahos</span> Yunan oyuncu (1934-2021)

Anestis Vlahos –, Yunan aktör ve siyasetçi.

<span class="mw-page-title-main">Papirüs 51</span> Yunanca Kutsal Yazıların eski bir kopyası

Papirüs 51 Yunanca Kutsal Yazıların Grekçede yazılan eski bir kopyasıdır. Bu papirüs el yazması Oxyrhynchus Papirüsleri Koleksiyonuna aittir ve Galatyalılara Mektup'un birçok ayet içermektedir. Papirüs bugün Oxford'da (İngiltere) Ashmolean Meseum 'de saklanır.

<span class="mw-page-title-main">Papirüs 62</span>

Papirüs 62 Yunanca Kutsal Yazıların Grekçede yazılan eski bir kopyasıdır. Bu papirüs el yazması Matta İncili'nın birkaç ayeti içermektedir. Papirüs bugün Oslo'daki Üniversite Kütüphanesinde saklanır.

<span class="mw-page-title-main">Fivos Delivorias</span>

Foivos Delivorias, Yunan rock müzisyeni, şarkıcısı ve söz yazarı

<span class="mw-page-title-main">Peloponez Senatosu</span>

Peloponez Senatosu, Mesinya Senatosu'nun feshedilmesiyle kurulan ve 1821 Yunan Devrimi'nin patlak vermesinden hemen sonra, Mayıs 1821'de Mora'nın devrimci Yunanları tarafından oluşturulan ve Nisan 1823'te İkinci Astros Ulusal Meclisi tarafından kaldırılıncaya kadar faaliyet gösteren idari teşkilata verilen isimdir. Senato başkanı, Piskopos Bresthenis Theodoritos ve Şubat 1822'den sonra cumhurbaşkanlığı görevlerini yerine getiren başkan yardımcısı Asimakis Fotilas idi.

<span class="mw-page-title-main">Andreas Miaulis</span> Yunan Politikacı

Vokos, daha çok Miaoulis takma adıyla bilinir, Yunan Bağımsızlık Savaşı sırasında Yunan deniz kuvvetlerine komuta eden bir devrimci, amiral ve politikacıydı.

<span class="mw-page-title-main">2023 Kıbrıs Cumhuriyeti cumhurbaşkanlığı seçimi</span>

2023 Kıbrıs Cumhuriyeti cumhurbaşkanlığı seçimi ilk turu 5 Şubat 2023 tarihinde ikinci turu ise 12 Şubat 2023'te gerçekleştirilmiş olan ve Kıbrıs Cumhuriyeti'nin gelecek 5 sene için cumhurbaşkanını belirlemiş olan seçimdir. Halihazırda Kıbrıs Cumhuriyeti cumhurbaşkanı olan Nikos Anastasiadis sırasıyla 2013 ve 2018 seçimlerini başarıyla kazandıktan sonra iki dönem cumhurbaşkanlığı yapmıştır. Bundan dolayı adaylığa uygun değildir.

<span class="mw-page-title-main">Antimos Gazis</span>

Antimos veya Anthim Gazis bir Yunan din adamı, yazar, haritacı, coğrafyacı ve Avrupa fikirlerinin Yunan coğrafyasında yayılması için mücadele etmiş en önemli aydınlardan biriydi.

Georgios Glarakis (1789-1855) Yunan bilgin, doktor, filozof ve politikacıydı, üç ulusal mecliste de seçilmiş temsilci olarak bulundu, bakanlık ve yeni kurulan Yunan devletinin birçok pozisyonunda devlet görevlisi olarak bulundu.

<span class="mw-page-title-main">Hayriyye Medresesi</span>

Hayriyye Medresesi veya Medrese-i Hayriyye, Yunanistan'ın Gümülcine kentinde bulunan eski bir medrese ve azınlık okuludur. 1730 yılında Osmanlı döneminde kurulmuş olup Osmanlı Kayalı Medresesi kompleksini ve bir zamanlar Softalar Medresesi'nin bulunduğu halk pazarındaki bazı yeni binaları içermektedir.