İçeriğe atla

Panayia İsodion Kilisesi

Koordinatlar: 41°01′58″K 28°58′33″D / 41.03278°K 28.97583°D / 41.03278; 28.97583
Panayia İsodion Kilisesi
Kilisenin çeşmesi
Harita
Temel bilgiler
KonumGalatasaray, Beyoğlu, İstanbul, Türkiye
Koordinatlar41°01′58″K 28°58′33″D / 41.03278°K 28.97583°D / 41.03278; 28.97583
İnançRum Ortodoks
Mimari
Tamamlanma1804
Özellikler
Çan kulesi sayısı1

Panayia İsodion Kilisesi, Türkiye'nin İstanbul kentinin Beyoğlu ilçesine bağlı Galatasaray'da bulunan bir Rum Ortodoks kilisesi.

1804 tarihlerinde inşa edilen kilise 1831'de Sultan II. Mahmut'un izniyle genişletilmiş, 1837'de çan kulesi inşa edilmiştir.[1]

Kaynakça

  1. ^ "Galatasaray Panayia İsodion Rum Kilisesi". Tas-istanbul. 9 Temmuz 2016 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 9 Temmuz 2016. 

İlgili Araştırma Makaleleri

<span class="mw-page-title-main">Beyoğlu</span> İstanbul ilçesi (Avrupa Yakası)

Beyoğlu veya eskiden Pera, İstanbul ilinin Avrupa yakasında bulunan ilçelerinden biridir. Kuzeybatıda Şişli ve Kâğıthane, doğuda Beşiktaş ve İstanbul Boğazı, güneyde ve batıda ise Haliç ile sınırlı ilçenin yüzölçümü 8,76 km2'dir ve 45 mahalleden oluşmaktadır. İsmini Pera da denen, Tünel–Taksim arasında uzanan İstiklal Caddesi ve ona açılan sokakların belirlediği alanı kapsayan Beyoğlu semtinden alır.

<span class="mw-page-title-main">İstanbul Rum Ortodoks Patrikhanesi</span> Dini kurum

İstanbul Rum Ortodoks Patrikhanesi, Fener Rum Patrikhanesi ya da Kostantiniyye Ekümenik Patrikhanesi, Hristiyanlığın Ortodoks mezhebini temsil eden Doğu Ortodoks Kilisesi'ni oluşturan 14 otosefal kiliseden biri ve birincisidir. Günümüzde İstanbul Başpiskoposu ve Ekümenik Patriği I. Bartholomeos tarafından yönetilmektedir.

<span class="mw-page-title-main">Aleksandır Karatodori Paşa</span> Osmanlı devlet adamı

Aleksandır Karatodori Paşa, Fenerli Rum kökenli Osmanlı devlet adamı ve diplomat. Muhtelif ülkelerde Osmanlı İmparatorluğu adına elçi olarak bulunmasının yanında; Hariciye ve Nâfia nazırı, Sisam beyi ve Girit valisi olarak da görev yaptı. Hariciye nazırlığı yapmış ilk gayrimüslim Osmanlı vatandaşıdır.

İstanbul'daki kiliselerin listesi. İstanbul'daki kiliseler, çoğunlukla Katolik, Ortodoks, Anglikan veya Protestan kilisesidir.

<span class="mw-page-title-main">Yalıçiftlik, Mudanya</span>

Yalıçiftlik, Bursa ilinin Mudanya ilçesine bağlı bir mahalle.Denize yaklaşık 3 kilometre mesafede bulunan köy Mudanya'nın 20 kilometre batısında yer almaktadır. Kuzeydoğusunda Tirilye, güneyinde Yaman ve batısında Esence köyü bulunmaktadır. Osmanlı Dönemi’nde bey ve ağalara ait birer çiftlik olan günümüz Karacabey ilçesine bağlı Çamlıca, Çesneiri (Çeşnigir) ve Mudanya’ya bağlı Yalıçiftliği köyleri Yunanistan’dan gelen Rumlar tarafından satın alınmıştır. Bir ikonanın arka yüzünde yazan nota göre Yalıçiftlikli Rumlar, Atina’nın kuzeybatısında bulunan Ağrafa Dağları’ndaki Karpenisi (Redina) kasabasından 1760 yılı civarında gelmişlerdi. Bursa'ya bağlı olan köy, 19. yüzyılın sonunda Mudanya kazâsına bağlanmıştır. 1857 yılında inşa edilen Panayia Kilisesi’nden günümüze, sadece 1 metre yükseklikteki duvar kalıntıları ulaşmışken 1894 yılında inşa edilen Rum mektebi tamamen yok olmuştur.

<span class="mw-page-title-main">Kazlıçeşme, Zeytinburnu</span> Zeytinburnu, İstanbul, Türkiyede mahalle

Kazlıçeşme, İstanbul ilinin Zeytinburnu ilçesinin alan olarak en büyük mahallesidir.

Türkiye'de tescilli 1388 adet kilise mevcuttur. Türkiye'nin en çok kilise bulunan ili 158 kilise bulunduran İstanbul'dur. İstanbul ilini 92 kilise ile Nevşehir, 78 kilise ile Gümüşhane ve 69 kilise ile Mardin takip etmektedir.

<span class="mw-page-title-main">Panayia Evangelistria Kilisesi</span>

Panayia Evangelistria Kilisesi, İstanbul'un Beyoğlu ilçesine bağlı Dolapdere semtinde bulunan bir Rum Ortodoks kilisesi. 1877 yılında inşasına başlanan yapı, altı yıllık sürecin sonunda 1893 yılında ibadete açılmıştır. Kilise girişinin hemen yanında Theotokos Ayazması bulunmaktadır. Kilise binası 12 Mayıs 1979 tarihinde 2. derece kentsel sit alanı olarak tescillenmiştir.

<span class="mw-page-title-main">Arnavutköy Tahsiarhis Rum Kilisesi</span> Taksiyarhis Kilisesi, Alibey (Cunda) Adası Rum Ortodoks (Moschonese) cemaati tarafından eski temelleri üzerine Anakent (Metropol) Kilisesi olarak yaptırılmıştır. Yapıldığı yıllarda Cunda Adasının çoğunluğu Rum olup, Rum nüfus yaklaşı

Tahsiarhis Kilisesi, Türkiye'nin İstanbul kentinin Arnavutköy mahallesinde bulunan bir Rum Ortodoks kilisesidir.

<span class="mw-page-title-main">Kumkapı Ayia Panayia Elpida Rum Ortodoks Kilisesi</span>

Ayia Panayia Elpida Rum Ortodoks Kilisesi, Türkiye'nin İstanbul kentinin Fatih ilçesine bağlı Kumkapı semtinde bulunan bir Rum Ortodoks kilisesi.

<span class="mw-page-title-main">Aziz Pavlus Kilisesi (Tarsus)</span> Mersin illinin Tarsus ilçesindeki tarihî kilise

Aziz Pavlus Kilisesi veya Aziz Paulos Anıt Müzesi, Mersin ilinin Tarsus ilçesinde yer alır. Geleneğe göre Aziz Pavlus Kilisesi'nin inşa tarihi 1102'dir, ancak mevcut yapı, kubbesiz bir bazilika, çok daha sonra Ortodoks Arap - Rum Cemaati tarafından 1862'de inşa edildi. Rum Kırımı ve Mübadele sorunu'ndan dolayı kilisenin cemaati yok olmuştur ve ziyaretçilerinin sayısı azalmıştır. 1992-1993 yıllarında ise Vatikan tarafından Aziz Pavlus Sempozyumu ve Ayini düzenlenmiştir. Hristiyanlarca kutsal kabul edilen kilise, hac yeri olarak ziyaret edilmektedir. Bina toplam alanı 460 m2 dir. Yapı malzemesi genellikle kesme taş olup iç boyutlar 19.30 m × 17.50 m dir.

<span class="mw-page-title-main">Aya Mina Kilisesi</span>

Aya Mina Kilisesi, Türkiye'nin İstanbul kentinin Fatih ilçesine bağlı Samatya semtinde bulunan bir Rum Ortodoks kilisesi.

Panayia Hançeriotissa Kilisesi, Türkiye'nin İstanbul kentinin Fatih ilçesine bağlı Edirnekapı'da bulunan bir Rum Ortodoks kilisesi.

<span class="mw-page-title-main">Ayvansaray Panayia Balino Kilisesi</span> İstanbulda kilise

Panayia Balino Kilisesi, Türkiye'nin İstanbul kentinin Fatih ilçesine bağlı Ayvansaray mahallesinde bulunan bir Rum Ortodoks Kilisesi. 16. yüzyılda inşa edilen kilise geçirdiği bir yangın sonrası 18. yüzyılda yeniden inşa edilmiştir. 1843, 1877, 1912 ve 1992 yıllarında restore edilen kilise dikdörtgen bazilikal planlı olup içerisinde Ayios Menas Ayazması bulunmaktadır.

<span class="mw-page-title-main">Panayia Rum Ortodoks Kilisesi (Beşiktaş)</span>

Panayia Rum Ortodoks Kilisesi, Türkiye'nin İstanbul kentinin Beşiktaş ilçesinde bulunan Rum Ortodoks kilisesi.

Panayia Rum Ortodoks Kilisesi, İstanbul'un Sarıyer ilçesinin Yeniköy semtinde yer alan, 1837 yılında inşa edilmiş bir Rum Ortodoks Kilisesi. Kilise, dönemin Osmanlı hükümdarı II. Mahmud’un şahsi doktoru İstefanaki Karatodori’nin talebi üzerine Sultan’ın verdiği ferman ile inşa edilmiştir. Kilisenin tarihi ismi Kumariotisa Meryem Ana Vefatı Kilisesi olup, isminde geçen kumariotisa sözcüğünün ya Komaron bölgesinden ya da bölgede yetişen kumaria (kocayemiş) bitkisinden geldiği tahmin edilmektedir.

<span class="mw-page-title-main">Kumkapı Tren İstasyonu</span> Fatih, İstanbulda kapatılan bir tren istasyonu

Kumkapı Tren İstasyonu, İstanbul'un Avrupa Yakası'nda, Fatih ilçesi Muhsine Hatun Mahallesi ile Şehsuvar Bey Mahallesi arasında yer alan TCDD'ye ait hemzemin tren istasyonudur.

Hazzopulo Pasajı, Hacopulo Pasajı, Han Geçidi veya Danışman Geçidi, İstanbul'un Beyoğlu ilçesinde bulunan ve İstiklal Caddesi ile Meşrutiyet Caddesi arasında konumlanmış tarihi bir pasaj. Bina ve avlusu, tuhafiye dükkânlarının yanı sıra çay ocaklarını, kahvehaneleri ve kitapçıları barındırmaktadır.

<span class="mw-page-title-main">Panayia Kilisesi (Cunda)</span> Ayvalık, Cundada yer alan bir Rum Ortodoks kilisesi

Panayia Kilisesi, Panaya Kilisesi, Panagia Kilisesi ya da Koimesis Theotokou Kilisesi ; Türkiye'nin Balıkesir ilindeki Ayvalık'a bağlı Cunda'da, günümüzde harabe hâlinde olan eski bir Rum Ortodoks kilisesidir.

<span class="mw-page-title-main">Panayia Suda Rum Ortodoks Kilisesi (Eğrikapı)</span> İstanbulda tarihi kilise

Panayia Suda Rum Ortodoks Kilisesi, İstanbul'un Fatih ilçesinde Eğrikapı semtinde bulunan bir Rum Ortodoks Kilisesi. 1816'da yeniden inşa edilen kilise 1851, 1930 ve 1946'da tamirat görmüştür. Korunması gerekli kültür varlığı olarak tescillidir. Yığma malzemeden inşa edilmiş ve üzeri kiremit ile örtülüdür. Günümüzde kilise özelliğini sürdürmektedir.