İçeriğe atla

Panayia Evangelistria Kilisesi

Koordinatlar: 41°02′32″K 28°58′49″D / 41.04222°K 28.98028°D / 41.04222; 28.98028
Panayia Avangelistria Rum Ortodoks Kilisesi
Ελληνικός Ορθόδοξος Ναός Παναγίας Ευαγγελίστριας
Panayia Avangelistria Rum Ortodoks Kilisesi, Haziran 2018.
Harita
Temel bilgiler
KonumDolapdere, Beyoğlu, İstanbul, Türkiye
Koordinatlar41°02′32″K 28°58′49″D / 41.04222°K 28.98028°D / 41.04222; 28.98028
İnançRum Ortodoks
Açılış1894
Mimari
Mimar(lar)Petrakis Mimaridis
Mimari biçimNeo-Gotik
İnşaat başlangıcı1877
Tamamlanma1893
Özellikler
Çan kulesi sayısı2
Saat kulesi sayısı1

Panayia Evangelistria Kilisesi (YunancaΕλληνικός Ορθόδοξος Ναός Παναγίας Ευαγγελίστριας), İstanbul'un Beyoğlu ilçesine bağlı Dolapdere semtinde bulunan bir Rum Ortodoks kilisesi. 1877 yılında inşasına başlanan yapı, altı yıllık sürecin sonunda 1893 yılında ibadete açılmıştır. Kilise girişinin hemen yanında Theotokos Ayazması bulunmaktadır.[1] Kilise binası 12 Mayıs 1979 tarihinde 2. derece kentsel sit alanı olarak tescillenmiştir.[2]

Etimoloji

Meryem'in Doğu kiliselerindeki adı olan Panayia ve evlenmeden çocuk sahibi olacağı mitinin adı olan evangelistria kelimelerinden oluşan kilisenin adı Meryem'in Müjdelenişi anlamına gelmektedir.[1]

Mimari yapı

Rus mimari tarzı ile inşa edilen dikdörtgen yapılı kilise iki renkli Malta taşından Yunan haçı planı usulü ile inşa edilmiştir. Yapının iki yanında sivri çatılı iki çan kulesi yer almaktadır. Bu kulelerden birinde bulunan ve sesi özel kabul edilen Rus çanı 2005 yılında çalınmıştır.[1]

Saat kulesi

Çan kulelerinin ortasında kare prizmal ve dairesel kadranlı saati bulunan saat kulesinin dört tarafında da sivri alınlıklar yer almakta olup alt tarafı mermer kabartmalar ile süslüdür.[1]

Restorasyonu

Aralık 2023'te restorasyona alındı. Restorasyon maliyetini Patrikhane'nin desteğiyle bulunan bir bağışçı karşıladı.[3]

Kaynakça

  1. ^ a b c d Cansever, Meltem (Haziran 2009), Türkiye'nin Kültür Mirası 100 Saat Kulesi, İstanbul: NTV Yayınları, s. 117, ISBN 9786055813239 
  2. ^ "Aya (Panayia) Evangelistria Rum Ortodoks Kilisesi". envanter.gov.tr. 4 Haziran 2016 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 31 Mayıs 2016. 
  3. ^ "130 yıllık kilise restore ediliyor! Panayia Evangelistria Kilisesi'nden kareler". Milliyet. 11 Aralık 2023. 7 Şubat 2024 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 7 Şubat 2024. 

İlgili Araştırma Makaleleri

<span class="mw-page-title-main">Aya Triada Rum Ortodoks Kilisesi (Beyoğlu)</span> İstanbul, Beyoğlunda bulunan kilise

Aya Triada İstanbul, Beyoğlu'nda bulunan Rum Ortodoks kilisesidir. Taksim Meydanı'nın güneybatısında; Meşelik Sokağı, İstiklal Caddesi ve Sıraselviler Caddesi'nin kesişiminde bulunan kilise, İstanbul'daki en büyük Rum Ortodoks mabetlerinden biridir. Halen Rum cemaati tarafından aktif olarak kullanılmaktadır.

<span class="mw-page-title-main">Surp Giragos Ermeni Kilisesi</span> Diyarbakırdaki Ermeni Ortodoks Kilisesi

Surp Giragos Ermeni Kilisesi veya Aziz Kyriakos Kilisesi, Diyarbakır'ın Sur ilçesinde bulunan ve 2016 senesinde hükûmet tarafından kamulaştırılmış olan tarihi bir Ermeni Apostolik Kilisesi.

<span class="mw-page-title-main">Aya Fotini Kilisesi</span> İzmir, Konakta var olmayan tarihî kilise

Aya Fotini Kilisesi, İzmir ilinin Konak ilçesinde artık var olmayan tarihî kilise. 1793 yılında tamamlanan kilise aynı zamanda metropolitlik merkeziydi. Kilisenin son piskoposu Hrisostomos Yunan İşgali sırasında öldürülmüş, kilisenin kendisi ise 1922 İzmir Yangını'nda yanarak harabeye dönmüş ve yıkılmıştır. Günümüzde İzmir'de aynı adı taşıyan modern Ortodoks kilisesinin aynı adı taşıması dışında bu yapıyla bir bağı yoktur.

<span class="mw-page-title-main">Ayios Konstantinos ve Ayia Eleni Kilisesi</span>

Ayios Konstantinos ve Ayia Eleni Kilisesi, İstanbul ilinin Beyoğlu ilçesinde bulunan kilise.

Ayvalık Saat Kulesi, Balıkesir ilinin Ayvalık ilçesinde bulunan saat kulesi. Fevzipaşa Mahallesi'nide bulunan kule Agios Yannis Kilisesinin çan kulesi üzerinde yükselmektedir. 1870 yılında inşa edilen kule kare planlı çan kulesinin üzerinde yine kare planlı şekilde inşa edilmiştir.

<span class="mw-page-title-main">Kumkapı Ayia Panayia Elpida Rum Ortodoks Kilisesi</span>

Ayia Panayia Elpida Rum Ortodoks Kilisesi, Türkiye'nin İstanbul kentinin Fatih ilçesine bağlı Kumkapı semtinde bulunan bir Rum Ortodoks kilisesi.

<span class="mw-page-title-main">Panayia İsodion Kilisesi</span>

Panayia İsodion Kilisesi, Türkiye'nin İstanbul kentinin Beyoğlu ilçesine bağlı Galatasaray'da bulunan bir Rum Ortodoks kilisesi.

Panayia Hançeriotissa Kilisesi, Türkiye'nin İstanbul kentinin Fatih ilçesine bağlı Edirnekapı'da bulunan bir Rum Ortodoks kilisesi.

<span class="mw-page-title-main">Aziz Vukolos Kilisesi</span> İzmir, Türkiyede bir kilise

Aziz Vukolos Kilisesi veya Ayavukla Kilisesi, Türkiye'nin İzmir şehrinde yer alan bir Rum Ortodoks kilisesidir. Adını ilk İzmir Psikoposu Vukolos'tan almaktadır.

<span class="mw-page-title-main">Başmelekler Kilisesi</span>

Başmelekler Kilisesi ya da halk arasında bilinen adıyla Kumyaka Kilisesi, Bursa'nın Mudanya ilçesinin Kumyaka semtinde bulunan, 780 yılında inşa edildiği düşünülen bir Bizans kilisesidir. İnşası Bizans İmparatoru IV. Konstantinos Porphyrogenetos tarafından 780-797 yılları arasında tamamlanmıştır. Büyük onarımlar geçiren yapı, kare planlıdır ve kubbe ile örtülüdür. Duvarları tuğla ve taş ile örülü olan yapının planı yanlarda beşik tonoz ekler sayesinde bir haç oluşturmaktadır.

<span class="mw-page-title-main">Mersin Ortodoks Kilisesi</span> Mersindeki 19. yy yapımı kilise

Mersin Rum Ortodoks Kilisesi, Mersin içinde yer alan kilisedir. Halk arasında Arap Ortodoks Kilisesi olarak da bilinir.

<span class="mw-page-title-main">Bedia Katedrali</span>

Bedia Katedrali, Abhazya'nın Tkvarçeli rayonuna bağlı Bedia köyünde yer alan bir Orta Çağ Gürcü Ortodoks katedralidir. Gürcistan'ın altbölümlerine göre Oçamçire Belediyesinde yer alan katedral, Karadeniz sahillerindeki tartışmalı bir bölgede yer almaktadır.

<span class="mw-page-title-main">Ananuri</span>

Ananuri, Aragvi Nehri üzerindeki bir kale kompleksidir. Gürcistan'ın başkenti Tiflis'e yaklaşık 72 km mesafededir.

<span class="mw-page-title-main">Panagia Vlaherna Meryem Ana Ayazması</span>

Panagia Vlaherna Meryem Ana Ayazması, İstanbul Fatih'te bulunan bir Bizans kilisesi ve ayazmasıdır.

<span class="mw-page-title-main">Ayios Panteleimon Rum Ortodoks Kilisesi</span>

Ayios Panteleimon Rum Ortodoks Kilisesi, İstanbul'un Üsküdar ilçesine bağlı Kuzguncuk mahallesinde bulunan Aziz Panteleimon'a adanmış bir Rum Ortodoks kilisesidir.

<span class="mw-page-title-main">Panayia Kilisesi (Cunda)</span> Ayvalık, Cundada yer alan bir Rum Ortodoks kilisesi

Panayia Kilisesi, Panaya Kilisesi, Panagia Kilisesi ya da Koimesis Theotokou Kilisesi ; Türkiye'nin Balıkesir ilindeki Ayvalık'a bağlı Cunda'da, günümüzde harabe hâlinde olan eski bir Rum Ortodoks kilisesidir.

<span class="mw-page-title-main">Aya Nikola Kilisesi (Hanya)</span> Girit Hanyada bir kilise

Aziz Nikola Kilisesi ya da Osmanlı dönemindeki adıyla Hünkâr Camii(Χιουγκιάρ Τζαμισί), Girit'in liman kenti Hanya'da 1320 yılında Venedikliler tarafından inşa edilmiş bir kilise. Yunanistan'da hem bir çan kulesi hem de bir minaresi olan tek ibadethanedir.

<span class="mw-page-title-main">Panayia Vlahsaray Rum Ortodoks Kilisesi</span> İstanbulda kilise

Panagia Paramythia Kilisesi, Türkiye'nin İstanbul ili Fatih ilçesi Fener semtinde bir kilisedir. Panayia Vlahsaray Rum Ortodoks Kilisesi olarak da bilinir. Birinci derece tarihî eser olarak tescillidir. 2021'de restorasyon projesi hazırlandı ancak henüz bir çalışma başlamadı. Metroloji Kilisesi yan bahçesindedir.

<span class="mw-page-title-main">Sopio Gurieli'nin Mezarı</span>

Sopio Gurieli’nin Mezarı, Gurieli hanedanından Gürcü prensesi Sopio’nun Türkiye’deki mezarıdır. 1829’da Platana’da inşa edilmiş olan anıtsal mezar, daha sonra Ünye’ye taşınmıştır. Kilise Tepe'deki veya Yalı'daki Rum Ortodoks kilisenin avlusuna taşınmış olan bu mezar günümüze ulaşmamıştır.

<span class="mw-page-title-main">Kilise Tepe Rum Kilisesi</span>

Kilise Tepe Rum Kilisesi veya Theotokos Rum Kilisesi, Ünye kentinde bulunan ve Meryem Ana'ya adanmış bir Rum Ortodoks kiliseydi. Kilise, Orta Mahalle Keşaplı Sokak’ta, şimdiki Ünye Meçhul Asker Ortaokulu’nun bahçesinde, Kilise Tepe olarak adlandırılan mevkide bulunmaktaydı.