İçeriğe atla

Panama balboası

1 Balboa

Balboa ya da tam ismiyle Panama balboası (İspanyolca: balboa panameño; ISO 4217: PAB), 1904'ten beri Panama'da kullanılan resmî para birimlerinden biri (öbürü Amerikan doları). İsmi İspanyol konkistador Vasco Núñez de Balboa'dan alınmıştır. Bir balboa 100 "centésimo" (çoğul "centésimos")'ya bölünür. ABD doları ile sabitlenir.

Panama balboası Panama Millî Bankası tarafından dağıtılır. Dağıtılan madeni paralar 1, 5, 10, 25 ve 50 centésimo; kâğıt para şeklinde balboa yoktur ve ABD doları bu amaç için kullanılır.

Dış bağlantılar

İlgili Araştırma Makaleleri

<span class="mw-page-title-main">Para</span> devletçe bastırılan, üzerinde değeri yazılı kâğıt veya metalden ödeme aracı, nakit

Para, mal ve hizmetlerin değiş-tokuşu için kullanılan araçlardan en yaygın olanı. Para sözcüğü ile genellikle madenî para ve banknotlar kastedilmekle birlikte; ekonomide, vadesiz mevduatlar ve kredi kartları da parayı meydana getiren unsurlardan sayılır. Vadeli mevduat, devlet tahvili gibi değişim araçları ise para benzeri olarak değerlendirilir.

<span class="mw-page-title-main">El Salvador</span> Orta Amerikada bulunan bir ülke

El Salvador, Orta Amerika'da yer alan yaklaşık 6,9 milyonluk nüfusa sahip bir ülkedir. Ülke, batıda Guatemala'ya, kuzey ve doğuda Honduras'a komşudur. Güneyinde Büyük Okyanus bulunur.

<span class="mw-page-title-main">Panama</span> Orta Amerikada bir ülke

Panama veya resmî adıyla Panama Cumhuriyeti, Orta Amerika'da, Karayip Denizi ve Kuzey Büyük Okyanus kıyısında, Kolombiya ve Kosta Rika arasında yer alan bir ülkedir. Başkenti, ülke ile aynı adı taşıyan Panama şehridir (Panamá). Panama, 16. yüzyılda İspanyollar tarafından keşfedilmiş olup 1821'e kadar bir İspanyol kolonisi olarak kalmıştır. 1821'de ise Kolombiya ile birleşmiş ancak 1903 yılında Kolombiya'dan ayrılarak ABD’nin desteği ile bağımsızlığını ilan etmiştir.

<span class="mw-page-title-main">Dolar</span> başlıca ABD, Kanada ve Avustralyanın para birimi

Dolar, 100 sente denk para birimi. ABD, Kanada, Avustralya ile Güney Amerika, Pasifik, Karayipler, güneydoğu Asya ve Afrika'daki bazı ülkelerin resmî para birimidir.

<span class="mw-page-title-main">Amerikan doları</span> Amerika Birleşik Devletlerinin para birimi

Amerikan doları veya Birleşik Devletler doları, 1792 Para Yasası ile yürürlüğe girmiş, Amerika Birleşik Devletleri'nin resmî para birimidir. Dünya ticareti üzerinde en yaygın kullanılan para birimi olmasıyla da bilinir. Serbest dalgalanan bir para birimidir.

Bretton Woods sistemi, II. Dünya Savaşı sırasında Temmuz 1944'te ABD'nin küçük bir kasabası olan Bretton Woods'da toplanan Birleşmiş Milletler Para ve Finans konferansında ortaya çıkan iktisadi sistemdir. Bu konferansa 44 ülkenin temsilcileri katılmıştır ve bu konferansa gelen devletlerin yarısından fazlası az gelişmekte olan ülkelerdir. Ayrıca Romanya dışındaki sosyalist ülkeler fona üye olmamış ve sistemin dışında kalmışlardır. Aynı zamanda Bretton Woods sisteminin kurulma sebeplerinden biri olan 1929 yılında yaşanan ekonomik buhran ve hemen ardından gelen dünya savaşı ile ekonomisi dibe vuran ülkeler, uluslararası alanda yaşanan para değişiminin duraksama noktasına gelişi ve savaş sebebiyle ülkeler arası alım satım ticaretinin durması, uluslararası alanda tekrar parasal döngünün düzelmesi ve ekonomik istikrarın sağlanması için böyle bir sistemin kurulması amaçlandı.

<span class="mw-page-title-main">Bretton Woods Anlaşması</span>

Bretton Woods Anlaşması, Temmuz 1944'te ABD'nin New Hampshire eyaletinin küçük bir beldesi olan Bretton Woods'da toplanan Birleşmiş Milletler para ve finans konferansında imzalanan "Uluslararası Para Anlaşması"nın bir diğer adıdır. II. Dünya Savaşı sonrasında kambiyo kurlarının dünya ticaretini geliştirici bir sisteme göre saptanması için yeni yöntemler aranmış ve bu çalışmalar sonucunda Bretton Woods Anlaşması ile uluslararası ödemelerde kullanılacak yeni bir sistem geliştirilmiştir. Doğu Bloku ülkeleri dışındaki 44 ülkeden 730 delegenin katıldığı bu anlaşma ile katılan ülke paraları için sabit kur esası benimsenmiş ve anlaşmaya katılan her ülkenin parasının değerinin, dolar esas alınarak saptanması kabul edilmiştir.

<span class="mw-page-title-main">Panama Kanalı</span> Atlas Okyanusunu Büyük Okyanusa bağlayan su yoludur

Panama Kanalı, Orta Amerika'nın en güney ülkesi Panama topraklarında yer alır ve Atlas Okyanusu ile Büyük Okyanus'u birbirine bağlayan su kanalıdır.

<span class="mw-page-title-main">Vasco Núñez de Balboa</span>

Vasco Núñez de Balboa, İspanyol kâşif ve serüvencidir. Büyük Okyanus'u gören ilk Avrupalıdır.

<span class="mw-page-title-main">Amerika Köprüsü</span> Panamada Büyük Okyanus girişi ile ve Panama Kanalını birbirine bağlayan bir yol köprüsü

Amerika Köprüsü Panama'da Büyük Okyanus girişi ile ve Panama Kanalı'nı birbirine bağlayan bir yol köprüsüdür.1962 yılında 20 milyon $ maliyetle yapılmıştır. 2004 yılında Centennial Köprüsü'nün açılışına kadar Kuzey ve Güney Amerika kıtalarını birbirine bağlayan tek kalıcı köprüydü.

<span class="mw-page-title-main">Uluslararası Para Fonu</span> uluslararası finans kurumu

Uluslararası Para Fonu, küresel finansal düzeni takip etmek, borsa, döviz kurları, ödeme planları gibi konularda denetim ve organizasyon yapmak, aynı zamanda teknik ve finansal destek sağlamak gibi görevleri bulunan uluslararası bir organizasyondur.

Dolarizasyon ya da Para ikamesi, bir ülkede yaşayanların yabancı para birimlerini kendi paraları yerine ve/veya paralel olarak kullanmaları durumudur.

<span class="mw-page-title-main">Suriye lirası</span> Suriyenin para birimi

Suriye lirası, Suriye'de kullanılan para birimidir. Bir lira, yüz kuruştan (piastre) oluşmaktadır. Ancak günümüzde Suriye lirasında kuruşlar tedavülde kullanılmamaktadır. Suriye Lirası'nın uluslararası kısaltılışı SYP'dir. Suriye Lirası'nın üzerinde ihracat kısıtlamaları vardır.

<span class="mw-page-title-main">Güney Kore wonu</span> Güney Kore wonu, ya da sadece won, Güney Korede kullanılan resmî para birimidir.

Güney Kore wonu ya da sadece won (원), Güney Kore'de kullanılan resmî para birimidir. Won, merkezi Güney Kore'nin başkenti Seul'de bulunan Kore Bankası tarafından servis edilir. Won, yüz tane Jeon'a bölünür; ancak jeonlar artık günlük ticarî işlemlerde kullanılmamaktadır ve sadece döviz kurlarında bulunur.

Pula ya da uzun ismiyle Botsvana pulası, Botsvana'da kullanılan resmî para birimidir. Gayrıresmî olarak Zimbabve'de de kullanılır. Tswana dilinde "pula"nın asıl anlamı "yağmur" ve para birimine bu isim verilmiştir çünkü çoğunlukla Botsvana'da bulunan Kalahari Çölü'nde yağmur çok nadir ve böylece değerlidir. Pula "lütuf" anlamına da gelir çünkü yağmur bir lütuf olarak sayılır.

Çevrilebilir Küba pesosu, gayrıresmî olarak "chavito" olarak da bilinir, 1994'ten beri sınırlı bir şekilde Küba'da kullanılan iki resmî para birimlerinden birisidir. 1994'te piyasaya ilk sürüldüğü zaman Amerikan dolarına eşit şekilde değerlendirildi. 8 Kasım 2004'te ABD doları Küba'daki perakendeci dükkânlardaki geçerliliğini kaybetti; böylece çevrilebilir peso birçok Küba şirketinde yürürlükte olan tek para birimi oldu. Resmî olarak sadece ülke sınırları içinde değiştirilebilen çevrilebilir Küba pesosu, ABD doları ile 1 peso=1,08$ oranına göre sabitlenmektedir. Sabitlenmiş oranla çevrilebilir peso, dünyanın en değerli onuncu para birimidir.

<span class="mw-page-title-main">Cent</span>

Cent, çoğu ulusal para birimi için temel para biriminin 1100'üne eşit olan para birimi. Kelimenin kökeni, Latincede 100 anlamına gelen "centum"dan gelmektedir. Cent sözcüğü aynı zamanda bir cent değerindeki madenî para için de kullanılır.

<span class="mw-page-title-main">Tuvalu doları</span> Tuvalu para birimi

Tuvalu doları, resmî olmayan uluslararası para birimi kodu TVD olan Tuvalu'nun para birimidir. Tuvalu'nun hiçbir zaman kendine ait banknotları olmamıştır. 1976'dan beri sadece bozuk para çıkarmaktadır. Tuvalu doları bir hesap birimi olarak kullanılmaktadır ve Avustralya doları paritesinde sabitlenmiştir. 1966'dan 1976'ya kadar Tuvalu resmen Avustralya dolarını kullandı. 1976'da Tuvalu, Avustralya madeni paralarının yanında dolaşımda olan kendi madeni paralarını çıkarmaya başladı. Tuvalu, Avustralya banknotlarını kullanmaya devam ediyor. Tuvalu madeni paraları Avustralya'da yasal ödeme aracı değildir. Faroese króna'nın Danimarka kronuyla ilişkisine ve Panama balboasının ABD doları ile ilişkisine benzer şekilde, Tuvalu doları bağımsız bir para birimi değil, Avustralya dolarının bir varyasyonudur.

<span class="mw-page-title-main">Panama-Türkiye ilişkileri</span>

Panama-Türkiye ilişkileri, Panama ve Türkiye arasındaki dış ilişkilerdir. Panama'nın 2015 yılından bu yana Ankara'da Büyükelçiliği ve İstanbul'da Başkonsolosluğu bulunmaktadır. Türkiye'nin 1 Mart 2014'ten bu yana Panama City'de Büyükelçiliği bulunmaktadır.