Cumalıkızık Etnografya Müzesi, Bursa'nın Cumalıkızık mahallesinde yer alan, mahallenin geçmişine ait eşyaların sergilendiği bir müzedir. 1992'de hizmete girdi. 2015'te yenilenerek tekrar ziyarete açıldı.

Alanya Arkeoloji Müzesi, Antalya ili Alanya ilçesinde bulunan müze.

Louvre Müzesi, dünyanın en büyük sanat müzesidir. Fransa'nın başkenti Paris'te, Louvre Sarayı'na kurulmuştur. Şehrin içinden geçen Sen Nehri'nin kıyısında yer alır. Tarih öncesi çağlardan, 21. yüzyıla kadar uzanan, oldukça geniş bir koleksiyon yelpazesi vardır. Yaklaşık 35.000 kadar tarihî sanat eseri, 72.735 metrekarelik bir alanda sergilenmektedir. 2017 yılında, 8,1 milyon ziyaretçi oranıyla dünyanın en çok ziyaret edilen sanat müzesi seçilmiştir.

Sadberk Hanım Müzesi, Sarıyer, İstanbul'un Sarıyer ilçesindeki Büyükdere semtinde bir müzedir.
Ankara Üniversitesi Eğitim Bilimleri Fakültesi Oyuncak Müzesi, Türkiye'nin ilk oyuncak müzesidir.

Ankara Etnografya Müzesi, Ankara'nın Altındağ ilçesinde bulunmaktadır. Kurtuluş Savaşı'nda cuma namazlarının kılındığı eski adı Namazgâh Tepesi olan yerde kuruldu. Önceleri Arkeoloji Müzesi olarak kullanılması düşünülmüş, sonra Resim Heykel Müzesi olmasına karar verilmiş, açılış töreninden sonra bugünkü işlevine kavuşmuştur.

Müze, somut ve somut olmayan kültürel mirası araştıran, ilgili nesneleri toplayan, muhafaza edip sergileyen kurumlar ve sergileme mekanlarıdır.
Kars Müzesi 1959 yılında kurulmuştur ancak bugünkü hizmet binasına 1980 yılında taşınmıştır. Bu müze Kars'ın en büyük müzesidir.
Marmaris Halıcı Ahmet Urkay Müzesi, Muğla'nın Marmaris ilçesinde arkeoloji ve etnoğrafya eserlerinin sergilendiği bir özel müzedir.
Tahtakuşlar Köyü Alibey Kudar Etnografya Galerisi, Edremit'in Tahtakuşlar köyünde 1991 yılında kurulmuş özel etnografya galerisi.
Hasan Süzer Etnografya Müzesi, Gaziantep ilinin Bey Mahallesi'nde bulunan bir müzedir. Müze binası, tarihi bir Antep evidir. Bu müze eskiden Gaziantep yaşayan insanların kullandıkları eşyaları ve yaşayış şekillerini çok iyi bir şekilde anlatmaktadır.

Yugoslavya Müzesi, Belgrad'ın güneyinde Dedinje bölgesinde yer almaktadır. Yugoslavya Kültür ve Medya Bakanlığı tarafından 1996 yılında Yugoslavya Halkları ve Milliyetleri Devrim Müzesi ve Josip Broz Tito Anma Merkezi'nin birleştirilmesiyle kurulmuştur. Müze, 2016 yılı sonuna kadar "Yugoslavya Tarihi Müzesi" olarak bilinmekteydi, daha sonra bugünkü adını aldı.

Çağdaş Sanat Müzesi Kuzey Makedonya sınırları içerisinde bulunan Kuzey Makedonya'nın en büyük ulusal enstitülerinden biridir. Kuzey Makedonya'nın başkenti Üsküp'te bulunan müze 1963 yılında yaşanan büyük Kuzey Makedonya depremi sonrası kurulmuştur. Yapının mimari projesi Polonya hükûmetince üstlenilmiştir.

Bafra Arkeoloji ve Etnografya Müzesi, Samsun'un Bafra ilçesinde yer alan müze.

Marmaris Kalesi, Muğla'nın Marmaris ilçesinde yer alan tarihi kale. Kale, Osmanlı padişahı I. Süleyman tarafından Rodos seferi esnasında yeniden inşa ettirilmiştir.

Dikyamaç Köyü ve Çevresi Yaşam Tarzı Müzesi, kısaca Dikyamaç Müzesi, Türkiye'nin kuzeydoğusundaki Artvin ilinde bulunan bir etnografya müzesidir.

Atatürk ve Etnografya Müzesi, Türkiye'nin Denizli şehrinde yer alan bir müzedir. 1984'te açılan müzede etnografik eserler ile Mustafa Kemal Atatürk'e ait eşyalar sergilenmektedir.

Mardin Müzesi, Mardin'de yer alan arkeoloji ve etnografya müzesidir. Yörenin tarihsel ve kültürel zenginliklerini yansıtan, arkeolojik ve etnografik koleksiyonlara sahiptir. Arkeolojik koleksiyonları arasında Bronz Devri, Asurn, Urartu, Helenistik, Ahameniş İmparatorluğu, Roma İmparatorluğu, Bizans İmparatorluğu, Selçuklu Hanedanı, Artuklular ve Osmanlı İmparatorluğu dönemlerine ait tabletler, silindir ve damga mühürler, kült kapları, figürinler, metalden bızlar, takılar, seramikler, altın, gümüş ve bakır sikkeler, gözyaşı şişeleri ve kandiller yer alırken etnografya kısmındaysa Mardin ve çevresine ait gümüş işlemeciliğinin örnekleri olan kolyeler, küpe, bilezik, halhal, alınlık, saçlığın yanı sıra, eski giysiler, kılıçlar, kahve (mırra) takımları, hamam eşyaları, tespihler, ısınma araçları ve bakır eşyalar da sergilenmektedir.

Kırklareli Müzesi, Türkiye'nin Kırklareli kentinde bulunan bir müzedir. Müze, 1993 yılında kurulmuş olup doğal tarih örnekleri, bölgenin kültürel yaşam tarihi ile ilgili etnografik öğeler, kent ve çevresinde bulunan arkeolojik eserler sergilenmektedir.

Katerin Etnografya Müzesi, Pieria Pontus Derneği tarafından kurulmuş bir etnografya müzesidir. Yunanistan'ın Makedonya eyaletine bağlı Katerin şehrinin merkezinde, belediye parkı yakınlarında konumlanmıştır. 1990 yılında, Pieria bölgesine yerleşen Pontuslu mülteci ailelerin elinde bulunan eşyaların toplanmasıyla açılmıştır. Müzeye materyal toplama süreci, Profesör Dimitrios Pandermalis ve Nora Skouteri'nin gözetimindeki üç kişilik bir komite tarafından yürütülmektedir.