İçeriğe atla

Panagia Theotokos

Koordinatlar: 35°00′11″N 32°53′49″E / 35.002984°K 32.897082°D / 35.002984; 32.897082
Trodos Bölgesi'ndeki Boyalı Kiliseler
UNESCO Dünya Mirası
Panagia Theotokos, arkadan görünüm
Konum Kıbrıs Cumhuriyeti
KriterKültürel: ii, iii, iv
Referans351
Tescil1985 (9. oturum)
Uzatma2001
Tehlike35°00′11″N 32°53′49″E / 35.002984°K 32.897082°D / 35.002984; 32.897082
BölgeAvrupa ve Kuzey Amerika

Panagia Theotokos (YunancaΠαναγία Θεοτόκος), ayrıca Ekklisia Theotokou (YunancaΕκκλησία Θεοτόκου‚ Theotokos Kilisesi) ya da Ekklisia tou Archangelou Mikhail (YunancaΕκκλησία του Αρχάγγελου Μιχαήλ, Başmelek Mikail Kilisesi) olarak da bilinir, Kıbrıs'taki Kıbrıs Ortodoks Kilisesi'ne bağlı bir kilisedir. Kilise, 1985 yılında Trodos Bölgesi Boyalı Kiliseler Dünya Mirası Alanı'nın bir parçası olarak UNESCO Dünya Mirasları Listesi'nde listelenmiştir.[1]

Tanım

Meryem Ana Kilisesi veya Başmelek Kilisesi, Galata ve çevresindeki dört freskli kiliseden biridir.[2] Trodos Dağları'ndaki ahır-damlı kiliselerden biridir ve Nasıralı İsa'nın annesi Meryem'e ve Başmelek Mikail'e adanmıştır . Dünya Mirası Alanı'nın aynı alt alanına dahil olan daha büyük Panagia Eleousa tis Poditho kilisesinin 100 m doğusundadır.

Bağışçıların tasvirleri kilisenin kuzey girişi üzerindeki bir Deesis'te yer almaktadır. Bu freskte İsa tahtta oturur, annesi ve Vaftizci Yahya onun yanında yer alır. Yazıtta şöyle yazılıdır: “Bakire Meryem Ana'nın bu saygıdeğer kilisesi, Bay Stephanos Zacharias ve eşi Luisa'nın bağışlarıyla inşa edilmiştir. Onlar için dua edin. Amin. Ve Polos Zekeriya ve karısı Madelena ve çocuklarının onuruna boyandı. Onlar için Rab'bin adıyla dua edin. Resim Resim 17 Ocak 1514'te Symeon Axentis tarafından tamamlandı. Siyahlar giymiş, muhtemelen Stephanos'un oğlu olan Polos, elinde kilisenin bir maketini tutmaktadır. Oğlu önünde diz çökmüştür. Aile armasının diğer tarafında, kadın aile üyeleri Madelena ve üç kızı diz çökmektedir. Madelena, belki de Roma Katolik mirasını anmak için elinde bir tespih taşımaktadır. En sağdaki en büyük kızın elinde Yunanca yazılmış bir kitap bulunmaktadır. "Bizans resminin temelde katı, asırlık kuralları takip etmesine ve yeniliğe çok az yer bırakmasına rağmen bağışçıların portreleri, incelikle çizilmiş kıyafetleriyle Axentis'in aynı zamanda doğadan da çalışabilen bir usta olduğunu doğrulamaktadır."[3] Noel freskinde, kel bir çoban Yusuf'un önünde kalın bir koyun postu giymiş görünmektedir.

Konuyla ilgili yayınlar

  • Andreas Stylianou und Judith A. Stylianou (1997). "Kap. B.XXIII.34.". The church of the Archangel Michael (PDF). The Painted Churches of Cyprus (2nd revised edition bas.). Nicosia, Cyprus: A.G. Leventis Foundation. s. 90-97. ISBN 996356030X. 24 Haziran 2018 tarihinde kaynağından arşivlendi (PDF). Erişim tarihi: 19 Nisan 2022. 

Kaynakça

  1. ^ UNESCO World Heritage Centre. "Painted Churches in the Troodos Region". whc.unesco.org (İngilizce). Erişim tarihi: 2017-06-24.  16 Kasım 2019 tarihinde Wayback Machine sitesinde arşivlendi. "Arşivlenmiş kopya". 16 Kasım 2019 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 19 Nisan 2022. 
  2. ^ Andreas und Judith A. Stylianou 1997, S. 84.
  3. ^ Andreas und Judith A. Stylianou 1997, S. 92.


İlgili Araştırma Makaleleri

<span class="mw-page-title-main">Doğu Ortodoks Kilisesi</span> Bir Hristiyanlık mezhebi

Ortodoks Kiliseleri veya Bizans Ortodoks Kiliseleri, Bizans ayininin Reform öncesi kiliseleridir. Başlangıçtan itibaren hem katolik hem de havarilerin ardıllığında havariseldirler..

<span class="mw-page-title-main">Kalenderhane Camii</span> İstanbulda bir cami

Kalenderhane Camii ya da eski adıyla Theotokos Kyriotissa Kilisesi, İstanbul'un Vefa semtinde Doğu Roma döneminden kalma bir yapıdır. Bozdoğan Kemeri'nin en doğu ucunun güneyinde yer alır. Doğu Ortodoks Kilisesi formundadır. 18. yüzyılda Osmanlı'lar tarafından camiye çevrilmiştir. Yüksek olasılıkla kilise ilk durumunda Theotokos Kyriotissa'ya adanmıştı. Yapı, Yunan haçı kemerli Bizans kilisesi örneğinin var olan birkaç örneğinden birini temsil eder. Plan ve üslup özelliklerine göre binanın 9. veya 10. yüzyıla ait olduğu varsayılır.

<span class="mw-page-title-main">Sümela Manastırı</span> Trabzonda bulunan eski Rum Ortodoks manastır ve kilise kompleksi

Sümela Manastırı, Trabzon'un Maçka ilçesindeki Altındere Vadisi Millî Parkı sınırları içerisinde yer alan Meryem Ana Deresi'nin batı yamaçlarında yer alan, Kara tepesinin üzerinde ve deniz seviyesinden 1.150 m yükseklikte konumlanmış Rum Ortodoks manastır ve kilise kompleksidir. 1923 yılında Rum Kırımı ve Mübadele sorunu'ndan dolayı terk edilmek zorunda kalmıştır.

Nea Ekklisia, Bizans İmparatoru I. Basileios tarafından 876 ile 880 yılları arasında Konstantinopolis'te inşa ettirilmiş bir kilisedir. Bizans başkentinde 6. yüzyılda inşa edilen Aya Sofya'dan sonra inşa edilmiş ilk anıtsal kilisedir. Bizans mimarisinin Orta Çağ'ının başlangıcını işaret eden bu kilise Paleologos Hanedanı dönemine kadar kullanılmıştır. Osmanlılar tarafından barut deposu olarak kullanılan bu yapı, 1490 yılında yıldırım düşmesinden sonra tahrip olmuştur.

<span class="mw-page-title-main">Trodos Bölgesi'ndeki Boyalı Kiliseler</span>

Trodos Bölgesi'ndeki Boyalı Kiliseler, Orta Kıbrıs'ın Trodos Dağları'nda yer alan UNESCO Dünya Mirası Alanıdır. Alan, Bizans ve Bizans-öncesi duvar resimleri ile zengince dekore edilmiş on adet Bizans kilisesi ve manastırı içermektedir:

<span class="mw-page-title-main">Güney Küçük Polonya'daki Ahşap Kiliseler</span> Polonyadaki Dünya Mirası alanları

UNESCO Dünya Mirası Alanı Güney Aşağı Polonya ve Alt Karpatya Ahşap Kiliseleri, Gorlice, Nowy Targ, Bochnia kontlukları ile Brzozów Kontluğu'nda ; Binarowa, Blizne, Dębno, Haczów, Lipnica Dolna ve Sękowa'da bulunurlar.

<span class="mw-page-title-main">Başmelek Mikâil ve Cebrail Kilisesi (Plopiș)</span>

Başmelek Mikail ve Cebrail Kilisesi,Romanya'nın Maramureș ilindeki Șișești Komünü'ndeki Plopiș köyünde yer alan bir Rumen Ortodoks kilisesidir. 1798 yılında inşa edilen bu yapı, Maramureș'teki Ahşap Kiliseler UNESCO Dünya Mirası Alanını oluşturan sekiz binadan biridir ve aynı zamanda ülkenin Kültür ve Din İşleri Bakanlığı tarafından tarihi bir anıt olarak listelenmiştir.

<span class="mw-page-title-main">Başmelek Mikâil ve Cebrail Kilisesi (Șurdești)</span>

Başmelek Mikail ve Cebrail Kilisesi, Romanya'nın Maramureș ilindeki Șișești Komünü'ndeki Șurdești köyünde yer alan bir Yunan-Katolik kilisesidir. 1721 yılında inşa edilen bu yapı, Maramureș'teki Ahşap Kiliseler UNESCO Dünya Mirası Alanını oluşturan sekiz binadan biridir ve aynı zamanda ülkenin Kültür ve Din İşleri Bakanlığı tarafından tarihi bir anıt olarak listelenmiştir.

<span class="mw-page-title-main">Ladomiroválı Başmelek Aziz Mikail Kilisesi</span> Kilise

Ladomiroválı Başmelek Aziz Mikail Kilisesi, Slovakya'nın Ladomirová köyünde bulunan bir Yunan-Katolik kilisesidir. Daha erken bir kilisenin bölgede 1600 yılında var olduğu düşünülmektedir. Mevcut kilise 1742'de ahşaptan yapılmıştır.

<span class="mw-page-title-main">Panayia tis Asinu</span> Kıbrısta bir Bizans kilisesi

Panagia tis Asinou ya da Panagia Forviotissa Kıbrıs'ta Kıbrıs Kilisesi'ne bağlı hizmet veren kilisedir. 1985 yılında UNESCO tarafından Dünya Mirası ilan edilen Trodos Bölgesi'ndeki Boyalı Kiliselerinden birisidir.

Kıbrıs'ta 60ın üzerinde bizans ve geç Bizans döneminde kalma kiliselerde duvar resimleri bulunmaktadır. Bu kiliselerden 10 adeti Trodos Dağları'nda bulunmakla birlikte Trodos Bölgesi'ndeki Boyalı Kiliseler başlığıyla UNESCO tarafından Dünya Mirası kabul edilmektedir.

<span class="mw-page-title-main">Panayia tu Araka Kilisesi</span>

Panayia tu Araka Kilisesi Kıbrıs adasında Lagoudera mevkiinde bulunan Kıbrıs Kilisesi'ne bağlı bir kilisedir. 1985 yılında UNESCO tarafından Trodos Bölgesi'ndeki Boyalı Kiliseler kapsamında Dünya Mirası ilan edilmiştir.

Ioannis Pagomenos, Girit'te aktif olarak kiliseleri duvar resimleri ile süslemiş, toplamda 34 yıl aktif olduğu bilinen bir Yunan ressam.

<span class="mw-page-title-main">Agios Ioannis Lampadistis</span>

Agios Ioannis Lampadistis, Kıbrıs'taki Kıbrıs Ortodoks Kilisesi'ne bağlı bir kilise kompleksidir. Kilise, 1985 Trodos Bölgesi Boyalı Kiliseler Dünya Mirası Alanı'nın bir parçası olarak UNESCO Dünya Mirası Listesi'ne alınmıştır.

<span class="mw-page-title-main">Panagia tou Mutulla</span>

Panagia tou Mutulla Kilisesi (çev.'Mutulla'lı Kutsal Meryem Kilisesi', Kıbrıs'ta, Lefkoşa'daki Marathasa vadisinde, Trodos sıradağlarının merkezindeki Mutulla köyünde bulunan dört yüzlü tek nefli bir Bizans kilisesidir. Kilise, 1985'ten beri UNESCO Dünya Mirası alanı "Troodos Bölgesindeki Duvar Kiliseleri"nin bir parçasıdır. Panagia tou Mutulla Kilisesi'ndeki freskler, Kıbrıs'ta yer alan freskler arasında günümüze ulaşan 13. yüzyıl eserlerinden tek kesin tarihli eseridir.

<span class="mw-page-title-main">Başmelek Mikail Kilisesi (Pedoulas)</span>

Başmelek Mikail, Kıbrıs'taki Pedoulas'ta yer alan, Kıbrıs Ortodoks Kilisesi'nin bir kilisedir. Kilise, 1985 yılında Trodos Bölgesi Boyalı Kiliseler Dünya Mirası Alanı'nın bir parçası olarak UNESCO Dünya Mirası Listesi'nde listelenmiştir.

<span class="mw-page-title-main">Timios Stavros</span>

Timios Stavros ya da Kutsal Haç Kilisesi, Kıbrıs'taki Kıbrıs Ortodoks Kilisesi'ne bağlı bir kilisedir. Kilise, 1985 yılında Trodos Bölgesi Boyalı Kiliseler Dünya Mirası Alanı'nın bir parçası olarak UNESCO Dünya Mirasları Listesi'nde listelenmiştir.

<span class="mw-page-title-main">Panagia tis Podithou</span>

Panagia tis Poditho, ayrıca Panagia Eleousa tis Poditho, Kıbrıs'taki Kıbrıs Ortodoks Kilisesi'ne bağlı bir kilisedir. Kilise, 1985 yılında Trodos Bölgesi Boyalı Kiliseler Dünya Mirası Alanı'nın bir parçası olarak UNESCO Dünya Mirasları Listesi'nde listelenmiştir.

<span class="mw-page-title-main">Timios Stavros tou Agiasmati</span>

Timios Stavros tou Agiasmati, Kıbrıs'taki Kıbrıs Ortodoks Kilisesi'ne bağlı bir kilisedir. Kilise, 1985 yılında Trodos Bölgesi Boyalı Kiliseler Dünya Mirası Alanı'nın bir parçası olarak UNESCO Dünya Mirasları Listesi'nde listelenmiştir.

Metamorfosis tou Sotiros, ayrıca Agia Sotira, Kıbrıs'taki Kıbrıs Ortodoks Kilisesi'ne bağlı bir kilisedir. Kilise, 1985 yılında Trodos Bölgesi Boyalı Kiliseler Dünya Mirası Alanı'nın bir parçası olarak UNESCO Dünya Mirasları Listesi'nde listelenmiştir.