İçeriğe atla

Pan-pan

Pan-pan, telsiz dilinde aciliyet (urgency) anlamına gelen, bir teknede, gemide, uçakta veya başka bir araçta bulunan birinin acil bir durum olduğunu beyan etmek için kullandığı uluslararası standart acil durum sinyalidir[1][2][3] lakin kimsenin hayatı veya geminin kendisi için acil bir tehlike oluşturmadığında kullanılır.[4] Mayday şeklindeki tehlike (distress) sinyalinin bir alt kademesindeki çağrıdır ve farkı Mayday, hayati veya aracın kendisinin sürekliliği için bir tehlike olduğu anlamına gelir.[4]

PAN-PAN'ın Mors kodunda tam olarak gösterilmesi, ilk olarak 1927 Uluslararası Radyotelograf Sözleşmesi ile tanımlanmış olup XXX'tir ve mors kodu ile "-..- -..- -..-" şeklinde ifade edilir.[5][6]

Etimoloji

Mayday çağrısında olduğu gibi (from venez m'aider, "bana yardım etmeye gelin"), pan-pan de 1920'lerde Fransızcadan türemiştir.[7] Fransızcada panne (Fransızca telaffuz: [pan]İngilizce telaffuz: [pɑːn], "pahn"), mekanik bir arıza demektir. İngilizcede, bazen İngilizce telaffuz: [pæn] ("pan") olarak da telaffuz edilir.

Üç harfli bir backronym, "Pay Attention Now" ("şimdi dikkat et") ve "Possible Assistance Need" ("olası yardım gereği") ifadelerinin ilk harfleri "PAN"dan türetilmiştir. Denizcilik ve havacılık radyo iletişim kurslarında mayday ve pan-pan arasındaki önemli farkı iletmek için bu cümleler anımsatıcı olarak kullanılmaktadır.

Kullanımı

Pan-pan'i doğru şekilde bildirmek için arayan kişi üç kez tekrar eder: "Pan-pan, pan-pan, pan-pan"[8][9] sonra istenen alıcıyı "tüm istasyonlar, tüm istasyonlar, tüm istasyonlar" veya belirli bir istasyonu belirtir. Örneğin "Victoria Sahil Güvenlik Radyosu, Victoria Sahil Güvenlik Radyosu, Victoria Sahil Güvenlik Radyosu." Ardından arayan kişi, teknelerinin kimliğini, konumunu, problemin yapısını ve varsa ihtiyaç duydukları yardım veya tavsiyeyi belirtir.[1] Eşdeğer bir Mors kodu sinyali "X X X" idir ve her harf ayrı ayrı gönderilir. Bir "mayday" çağrısı ile iletişim kurmaya çalıştıkları istasyonun kapsama alanı dışında olan başka bir istasyondan aktarılması durumunda, "pan-pan"i önsöz olarak kullanmak da doğrudur. Bu, havacılık VHF iletişiminde yaygındır ancak deniz VHF iletişiminde yaygın değildir.[10]

Denizcilikte

Denizdeki bir birimde bulunan veya oradan görülen kişi ya da kişilerin güvenliğini tehdit eden bir etkenin ortaya çıkması durumunda, denizde kazazedelerin görülmesi, bir tekne veya insanın kaybolması, gemide bir hastanın ya da yaralının bulunması gibi durumlarda telsiz çağrısı yaparken yayın "pan-pan" sözü ile başlatılır.

Denizcilik örnekleri

Bir tekneden veya gemiden gelen bir "pan-pan" çağrısının doğru kullanımına örnekler, kaptan veya ustanın durumu idare edebileceğinden emin olmaları ve herhangi bir kişinin yaşamı için veya geminin güvenliğinde mevcut bir tehlike olmaması koşuluyla aşağıdaki durumları içerebilir. Pan-pan yayınına yol açan acil durum çözüldüğü zaman, konvansiyonel uygulama, acil durumun artık mevcut olmadığını ilan etmektir.

"Pan-pan" olarak başlayan bir çağrı, durumun "ciddi ve yakın tehlike" noktasına kadar kötüleşmesi durumunda bir Mayday tehlike sinyali ile devam edilebilir.

Kirlenmiş pervane, motor arızası veya yakıtsızlık

Geminin demirlenmesi ya da yelken altında olması ve herhangi bir çarpışma ya da boğulma tehlikesi durumunda pan-pan çağrısı yapılır. Mürettebat, pervaneyi temizlemeyi, başka bir tekneden yakıt almayı, yelken açmayı veya alternatif tahrik sistemini kullanmayı planlayabilir. Alternatif olarak, pan-pan aramasının bir parçası olarak, mümkünse uygun bir gemiden çekme talep edebilir.

Gemide küçük yangın - şimdi sönmüş

Yangın gerçekleşmiş ancak küçükse veya tamamen söndürülmüşse ve insanlara zarar vermediyse bir "pan-pan" çağrısı yapılması uygundur.

Konumundan emin değil

Bariz veya kayaya çarpma tehlikesi olmadığı sürece, bir pan-pan çağrısı yakındaki sahil istasyonuna ve belki de diğer gemilere yapılabilir.

Denize adam düştü

Gemiden biri düşerse bir pan-pan çağrısı yapılır, böylece yakındaki diğer gemileri durumun farkına varmasını sağlanır ve çok fazla yaklaşmalarının veya başka türlü müdahaleleri önlenmelerini sağlar. Daha kritik bir durumda -kurtarma gemisi düşen kişiyi görme yeteneğini kaybetti, denize düşen kişi bilinçsiz, hipotermi tehlikesi veya hayati tehlike söz konusu- bir mayday çağrısı daha uygundur.

Gecikmiş gemi

Kanada ve ABD Sahil Korumaları (ve muhtemelen diğer ülkelerdeki benzer deniz güvenliği kurumları[]), gecikmiş olarak bildirilen gemilerle ilgili "acil deniz bilgi yayını" yayınlarlar. Mesajın içeriği, geminin tanımı, bilinen son konumu, en son duyurulan tarih veya saat ve geminin sözde rota veya geçiş planı. Pan-pan, "tüm istasyonlara" yöneliktir. İsmini verilen geminin nerede olduğu hakkında bilgi sahibi olan herhangi bir istasyondan en yakın sahil güvenlik istasyonuna haber vermesi ve rapor vermesi istenir.

Yakında çarpışma uyarısı

Tehlike altında olabilecek veya çarpışma riskini doğurabilecek tehlikeli bir duruma yaklaşan veya yaklaşmakta olan bir gemi ile acil telsiz temasına geçerken pan-pan kullanılır.

Tıbbi yardım

Bir "pan-pan medico" çağrısı eskimiştir, ancak buna rağmen bazen birinin denizde tıbbi yardıma ihtiyacı olduğu durumlarda kullanılır. Hayati risk bulunması "mayday" çağrısı yapmayı daha uygun hale getirir. Eğer gemi sahile gidiyorsa ve iskelede bir ambulans ekibi istiyorsa, yerel Sahil Güvenlik istasyonunu arayabilir.[11]

Havacılıkta

Kullanımını gerektiren durumlara örnek olarak şunlar verilebilir:

  • Seyrüsefer güçlükleri (konumundan emin olmama vs.)[5]
  • Acil tıbbî yardıma ihtiyaç duyan bir yolcu bulunması[5]
  • Anormal şekilde sarsıntılı çalışan motor, elektrik arızası vb. arızalar[5]
  • Havanın kararmaya başlaması veya hava durumunun kötüleşmesi (pilotun ilgili reytingi yoksa)[5]
  • Acil yardıma ihtiyaç duyan bir gemi veya uçak görülmesi[5]
  • Kontrollü hava sahasında acil durum nedeniyle seviye değişimi yapma (şartlar IMC ise mayday gerektirebilir)[5]

Havacılık örnekleri

1998 yılının Eylül ayında, Swissair'ın 111 sefer sayılı uçuşu, uçağı tahrip eden elektrikli bir yangının ardından acil iniş talebi sırasında bu çağrıyı kullandı.[12] Ayrıca, Avianca'nın 52 sefer sayılı uçuşu'nun ardından, belirli koşullarda yakıtın azaldığı, ancak kritik bir acil durumda henüz olmadığından dolayı kullanılmıştır.[13] Qantas Flight QF-74, San Francisco'dan kalktıktan kısa bir süre sonra dördüncü motorunda motor arızası olduğunda "pan pan pan" çağrısını kullandı. Qantas'ın 72 sefer sayılı uçuşunda (QF-72) uçak, uçuş ekibinden talimat almadan birkaç yüz metre alçaldığı ve uçağın hızlı ve kontrolsüz hareketler yaptığı için bir pan pan çağrısı yaptı. Birkaç yolcu ve mürettebat büyük ve küçük yaralanmalara maruz kaldı ve bu nedenle çağrı "mayday"e yükseltildi.

Qantas'ın 32 Sefer Sayılı Uçuşu, dört motorundan biri Singapur'dan Sidney'e yapılan bir uçuşa başladıktan kısa bir süre sonra motor arızası yaşadığında pan-pan çağrısı yaptı.[14]

Ayrıca bakınız

Kaynakça

  • Godwin, Peter, David Robson. The Air Pilot's Manual 6: Human Factors & Pilot Performance. 3. baskı. Cranfield. Aviation Theory Centre, 2006. ISBN 1-84336-070-5
  1. ^ a b "Safety and Distress Radiotelephone Procedures". Transport Canada. 28 Haziran 2013. 5 Ağustos 2013 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 13 Ağustos 2013. 
  2. ^ District Eleven Response (dr). "Search and Rescue: Calling the Coast Guard". United States Coast Guard. 18 Aralık 2016 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 13 Ağustos 2013. 
  3. ^ 1st Coast Guard District (6 Eylül 2001). "Special Notice To Mariners" (PDF). United States Coast Guard. 15 Ekim 2012 tarihinde kaynağından arşivlendi (PDF). Erişim tarihi: 13 Ağustos 2013. 
  4. ^ a b "RIC-22 — General Radiotelephone Operating Procedures". ic.gc.ca. 11 Ağustos 2011 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 24 Ağustos 2019. 
  5. ^ a b c d e f g Godwin 139
  6. ^ "Safety of Life at Sea" (PDF). LOC.gov. 27 Ağustos 2018 tarihinde kaynağından arşivlendi (PDF). Erişim tarihi: 8 Aralık 2018. 
  7. ^ "pan-pan." Oxford Dictionary of English 2e, Oxford University Press, 2003.
  8. ^ Transport Canada: "3 Şubat 2021 tarihinde Wayback Machine sitesinde [https://web.archive.org/web/20210203101014/http://www.tc.gc.ca/eng/civilaviation/opssvs/secretariat-terminology-glossary-823.htm arşivlendi. 3 Şubat 2021 tarihinde Wayback Machine sitesinde arşivlendi. 3 Şubat 2021 tarihinde Wayback Machine sitesinde arşivlendi. 3 Şubat 2021 tarihinde Wayback Machine sitesinde arşivlendi. 3 Şubat 2021 tarihinde Wayback Machine sitesinde arşivlendi. 3 Şubat 2021 tarihinde Wayback Machine sitesinde arşivlendi. 3 Şubat 2021 tarihinde Wayback Machine sitesinde arşivlendi. 3 Şubat 2021 tarihinde Wayback Machine sitesinde arşivlendi. 3 Şubat 2021 tarihinde Wayback Machine sitesinde arşivlendi. PAN PAN] 3 Şubat 2021 tarihinde Wayback Machine sitesinde arşivlendi."
  9. ^ "Air Traffic Organization Policy, Order JO7110.65W" (PDF). U.S. Department of Transportation, Federal Aviation Administration. 7 Haziran 2019 tarihinde kaynağından arşivlendi (PDF). Erişim tarihi: 24 Ağustos 2019. 
  10. ^ Admiralty List Of Radio Signals, 2012 Vol.5 page 88 B3
  11. ^ Tim Bartlett (2009). VHF handbook. Southampton: The Royal Yachting Association. s. 53. ISBN 978-1-905104-03-1. 
  12. ^ "Transportation Safety Board of Canada - Aviation Investigation Report A98H0003". tsb.gc.ca. 31 Ocak 2019 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 24 Ağustos 2019. 
  13. ^ "NTSB Accident Report" (PDF). 1 Aralık 2019 tarihinde kaynağından arşivlendi (PDF). Erişim tarihi: 24 Ağustos 2019. 
  14. ^ "Nocookies". The Australian. 


İlgili Araştırma Makaleleri

<span class="mw-page-title-main">Gemi</span> Ulaşım aracı

Gemi dünya denizlerini, okyanuslarını, nehir, göl ve diğer yeterince derin su yollarını dolaşan, mal ve yolcu taşıyan veya savunma, araştırma ve balıkçılık gibi özel görevleri yapan büyük bir deniz taşıtı’dır. Gemiler genellikle boyut, şekil, yük kapasitesi ve amaca göre teknelerden ayrılır. Yelken çağı'nda "gemi", en az üç Kabasorta arma‘lı direkleri ve tam cıvadra yelken planıyla yelkenli gemi olarak tanımlanır.

<span class="mw-page-title-main">SOS</span> Uluslararası Mors Alfabesi acil durum sinyali

SOS (

Mayday (/ˈmeɪˌdeɪ/), radyo iletişiminde tehlike sinyali olarak kullanılan acil durum prosedür kelimesidir. Denizdeki veya havadaki bir taşıtın ve onun içindeki kişilerin, yangın, patlama, çatışma, su alma, denge kaybı, karaya oturma, yere çakılma gibi olaylara ve bunların sonuçlarına maruz kalması veya bu olaylarla karşılaşma olasılığı durumlarında yapılan yardım çağrısına Mayday kelimesi ile başlanır.

Otomatik Tanımlama Sistemi-OTS (Automatic Identification System - AIS) Deniz Trafiğinde ve GMDSS içinde A1 Alanında-VHF eriminde- bulunan Gemilerin/İstasyonların kendilerine ait;

<span class="mw-page-title-main">VOR</span>

VOR ; alet uçuşunda yaygın olarak kullanılan bir radyo seyrüsefer yardımcısı. Bir yer istasyonu ile hava aracındaki alıcıdan oluşur. En basit tanımı ile, hava aracının yer istasyonuna göre hangi manyetik radyal üzerinde olduğunu gösterir. Tek başına VOR sistemi baş ve mesafe bilgisi vermez.

<span class="mw-page-title-main">Acil durum vericileri</span>

Acil durum vericileri, acil durumlarda kişilerin ya da taşıtların dünya üzerindeki konumlarını (koordinatlarını) belirlemede kullanılan radyo vericileridir. Bulundukları taşıta göre değişik isimlerle anılırlar.

500 kHz, 20. yüzyılın başlarından itibaren, mors sinyalleriyle yapılan deniz haberleşmesinde Uluslararası Çağrı ve Tehlike Frekansı olarak kullanılan frekans. Bütün dünyada sahil güvenlik hizmeti veren kurumlar ile deniz haberleşmesi hizmeti sunan sahil telsiz istasyonları bu frekansta dinleme yapmışlardır.

Alternatif Titanic teorileri, 15 Nisan 1912 gecesi daha ilk seferinde bir buzdağına çarpmış ve yaklaşık iki saat kırk dakika içinde Kuzey Atlantik'in buzlu sularına gömülmüş RMS Titanic isimli White Star Line şirketine ait Olympic sınıfı bir yolcu gemisinin batışı ile ilgili alternatif teorilerdir.

<span class="mw-page-title-main">Zorunlu iniş</span> bir hava aracının normal uçuşuna devam etmesinin mümkün olmadığı koşullarda yaptığı iniş

Zorunlu iniş veya mecburî iniş, bir hava aracının normal uçuşuna devam etmesinin mümkün olmadığı koşullarda yaptığı inişi tanımlamakta kullanılan bir havacılık terimi. Bununla birlikte gündelik konuşmada zaman zaman uçuşa müdahale edilmesi ve pilotun inişe zorlanması durumu için de kullanılır.

<span class="mw-page-title-main">Yakıt boşaltımı</span> uçakların acil iniş yapma durumunda kalması halinde uygulanan prosedür

Yakıt boşaltımı, uçakların genellikle kalkıştan kısa süre sonra acil iniş yapma durumunda kalması halinde uygulanan prosedürdür. Kalkışın ardından, varış noktasına ulaşmadan önce ve uçağın ağırlığı uçağın yapısal iniş ağırlığının altına inmediği durumlarda, uçakta "yakıt boşaltım sistemi" bulunması halinde yakıt boşaltımı yapılabilir. Bu sayede inişde yangın riski ve uçağın yapısal hasar görmesi önlenir.

<span class="mw-page-title-main">Radyo seyrüseferi</span>

Radyo seyrüseferi veya radyo navigasyonu, Dünya üzerindeki bir noktadan başka bir noktaya giderken, seyrüsefer yardımcısı olarak radyo frekansları ile çalışan araçların kullanımı. Radyo seyrüsefer yardımcıları genellikle; vericinin gönderdigi radyo elektromanyetik dalgalarının alıcı tarafından alınması ve ses, görüntü veya yazıya dönüştürülmesi prensibiyle çalışırlar.

<span class="mw-page-title-main">Tehlike sinyali</span>

Tehlike sinyali veya imdat çağrısı, bir hava veya deniz taşıtının ölümcül tehlike altında olduğunu ve çok acil yardıma ihtiyacı olduğunu bildiren görsel, sözlü veya sesli sinyal.

İmdat, tehlikede olan birine yapılan yardım. İmdat sözcüğü ile şunlardan biri kastedilmiş olabilir:

Aeronautical mobile service (AMS), aeronautical stations ile uçaklar arasında veya uçaklar arasında hizmet veren mobil bir hizmet birimi. Survival craft stations ile emergency position-indicating radio beacon stations kendilerine tahsis edilmiş tehlike ve acil durum frekanslarını kullanarak AMS hizmeti verebilirler.

<span class="mw-page-title-main">II. Dünya Savaşı'nda Grönland</span> 1939-1945 yılları arasında Grönland

Grönland, 1814'ten beri Danimarka'nın kolonisi durumundaydı. 1940 yılında Grönland Danimarka işgali'nin ardından durumu belirsizleşti. Hem İngilizler'in hem de Naziler'in eline geçme olasılığı vardı. Amerika ise tarafsız konumdaydı. Ancak hem ticari gemileri hem de yolcu gemileri Atlantik'te ki savaştan dolayı etkileniyordu. Ayrıca İngilizler, Faroe Adaları'nı işgal edieceği haberi de gelmişti. Amerika, sivil gemilerin güvenliğini sağlamak amacıyla önemli stratejik öneme sahip olan Grönland'ı 9 Nisan'da işgal etti. Amerika, 1940 ve 1941 yılları arasında iki tane hava üssü ve bir tane deniz üssü kurdu. Hava üslerinin adları Batı Bluie ve Doğu Bluie'ydi. Grönland'ın işgali Amerikalı sivil gemilerin güvenliğini sağladı.

<span class="mw-page-title-main">2182 kHz</span>

2182 kHz, genellikle denizcilikte kullanılan yalnızca acil durum iletişimi ve ilgili çağrıları yapmak için tahsis edilmiş bir kısa dalga radyo frekansıdır.

<span class="mw-page-title-main">Denize adam düştü</span>

Denize adam Düştü, Bir mürettebat üyesinin veya bir yolcunun gemiden suya düştüğünü ve derhal kurtarılması gerektiğini belirtmek için gemide bağırarak söylenen bir yardım çağrısı ve bildiridir. Düşen kişiyi gören kişi "Denize adam düştü!" diye bağırır ve bu çağrıyı alan güvertedekiler de aynı çağrıyı yapar. Kazazedenin düştüğünü görmemiş olsalar bile, duyma mesafesindeki her mürettebat tarafından bir kez bu çağrı bildirilecektir.

<span class="mw-page-title-main">16.kanal VHF</span>

16.kanal VHF, (156.8 MHz) marine frekans bandındaki 16. kanaldır. Denizciler arasında tehlike, aciliyet, seyir emniyeti ve rutin kanalı olarak uluslarası olarak tahsis edilmiştir. Denizcilerin bu frekansta sürekli dinleme halinde olmaları beklenmektedir. Birbirliyle iletişime giren 2 istasyon 16. kanal üzerinden çağrılarını farklı bir kanala taşır ve 16. kanalı fazla meşgul etmez. 16.Kanalda deniz-kıyı-hava üçgeninde iletişimler gerçekleşebilir.

Uluslararası acil durum frekansı veya Uluslarası tehlike frekansı uluslararası anlaşmalarla acil durum iletişimi için tahsis edilmiş radyo frekanslarıdır.