İçeriğe atla

Pan-Afrika renkleri

Etiyopya'nın geleneksel bayrağı . Orijinal anlayışında Pan-Afrikan olmamasına rağmen, birçok Pan-Afrikalı örgütün ve siyasetin bayraklarını etkiledi.
UNIA bayrağı

Pan-Afrika renkleri terimi, üç renkten oluşan iki farklı grup anlamına gelebilir. Kırmızı, sarı ve yeşil Etiyopya bayrağından ilham almıştır. Afrika ve Amerika'daki çeşitli ülke ve bölgelerin bayraklarında ve diğer amblemlerinde Pan-Afrikalı ideolojiyi temsil etmek için kullanılırlar. Rastafaryan hareketi ve birçok Pan-Afrika organizasyonu da sıklıkla renkleri kullanır.

Kırmızı, siyah ve yeşil ise Marcus Garvey ve UNIA tarafından ABD'de tasarlanmış diğer kümesidir. Bu tasarım bazen Pan-Afrikanizm yerine siyah milliyetçiliğini veya siyah özgürlükçülüğünü temsil etmek için kullanılırlar.[1]

Etiyopya renkleri

Kırmızı ile gösterilen Pan-Afrika renklerini kullanan bayraklı Afrika ülkeleri.

Yeşil, altın ve kırmızı artık birçok Afrika ülkesinin ulusal bayraklarında bulunur. Renk kombinasyonu Etiyopya bayrağından ödünç alındı. [] Etiyopya bayrağı birçok Pan-Afrikalı örgütün ve devletin bayraklarını etkiledi. İtalya Krallığı tarafından kısa bir işgal dönemi dışında, Etiyopya, 1896'da Etiyopya'daki Adwa savaşında İtalyan ordusunu yenerek sömürge döneminde Avrupa kontrolü dışında kaldı. Sonuç olarak ülke, Afrika'da yeni bağımsızlığını kazanmış birçok devletin beğenisini topladı. Etiyopya ulusal renklerinin birçok Pan-Afrika kuruluşu tarafından benimsenmesi bunun bir sonucudur. Bağımsızlığın ardından kırmızı, altın ve yeşil bayrağı benimseyen ilk Afrika devleti, 1957'de Theodosia Okoh tarafından tasarlanan Gana oldu.[2][3]

UNIA renkleri

Marcus Garvey tarafından kurulan UNIA, kırmızı, siyah ve yeşili Pan-Afrika renkleri olarak tanımlayan bir anayasaya sahiptir: "kırmızı, Afrika kökenli tüm insanları birleştiren asil kanı temsil eder; siyah, insanlarının rengini; yeşil ise Afrika'nın zengin topraklarını." [] UNIA bayrağı, 13 Ağustos 1920 tarihinde Madison Square Garden, New York, ABD'deki UNIA kongresinde Siyah Afrikalıların resmi renkleri olarak kararlaştırıldı.

Pan-Afrika sembolizmi ile güncel ülke bayrakları

Aşağıdakiler, resmi bayraklarında Pan-Afrika renk gruplarından birini veya her ikisini kullanan ülkeler ve bölgelerdir:

Afrika

Ulusal olmayan bayraklar

Renkli eski bayraklar

Pan-Afrikalı renklerle Pan-Afrikalı olmayan bayraklar

Listelenen bayraklar Pan-Afrika renklerini kullanabilir ancak bu renklerin resmi sembolizmi Pan-Afrikanizm ile ilgili olarak tanımlanmadığından Pan-Afrika bayrakları değildir. Rastafari renkleri de Etiyopya bayrağından kaynaklanır, ancak Rastafar düşüncesi Pan-Afrika sempatisi barındırmasına rağmen Etiyopya bayrağını kullanması tarihsel olarak eski Etiyopya imparatoru Haile Selassie'ye olan hürmetten kaynaklanır.

Ayrıca bakınız

Kaynakça

  1. ^ Shelby (Ekim 2003). "Two Conceptions of Black Nationalism". Political Theory. 31 (5): 664-692. doi:10.1177/0090591703252826. ISSN 0090-5917. 
  2. ^ "Mrs Theodosia Okoh: The Woman Who Designed The Ghanaian Flag" 26 Mayıs 2015 tarihinde Wayback Machine sitesinde arşivlendi., African Celebs.
  3. ^ Mrs. Theodosia Salome Okoh Profile 5 Temmuz 2020 tarihinde Wayback Machine sitesinde arşivlendi. at GhanaWeb.
  • Znamierowski, Alfred (2001). The World Encyclopedia of Flags: The Definitive Guide to International Flags, Banner, Standards and Ensigns . Londra: Anness Yayınları.

İlgili Araştırma Makaleleri

Rastafari, 1930'larda Jamaika'da ortaya çıkan ve dünya çapında yayılan, Hıristiyanlıktan doğmuş ve Eski Ahit'ten birçok kavram ve ögeler barındıran toplumsal hareket, alt kültür ve inançtır. Rasta Hareketi, Haile Selassie'ye tanrılık atfeder ve Marcus Garvey'in Afrika'da zencilerin kurtuluşuna liderlik edecek zenci bir kralın tahta çıkacağına yönelik kehanetinin gerçekleşeceğini iddia eder. Rasta inanışının en önemli dinî ritüellerinden biri, esrar kullanımıdır. Bazı Rastalar, saçlarını halk arasında rasta adı verilen bir türde örerler. Rastafaryanizm, ataerkil, heteronormatif bir dünya görüşüdür ve hiçbir türlü eşcinselliği tasvip etmez.

<span class="mw-page-title-main">Pan-Afrikanizm</span>

Pan-Afrikanizm, sosyo-politik bir görüştür. Amacı dünya çapında, farklı etnisitelerden, tüm Afrikalıların birlik ve beraberliği olan bir ideolojidir.

<span class="mw-page-title-main">Bağlantısızlar Hareketi</span> uluslararası oluşum

Bağlantısızlar Hareketi, kendilerini hiçbir güç blokuna dahil veya hariç olarak addetmeyen 100 üzerinde ülkenin bir araya gelerek oluşturdukları bir uluslararası oluşumdur. Soğuk Savaş döneminde Batı İttifakı ve Doğu Bloku'nun yanı sıra üçüncü bir blok olmuştur. Bu hareket çoğunlukla Güney Amerika, Afrika, Ortadoğu ve Asya ülkelerinden oluşur. Avrupa ve Kuzey Amerika ülkeleri ise aralarında Batı ittifakı ve Doğu Bloku olarak ikiye bölünmüşlerdir. Bunun sebebi ise I. Dünya Savaşı'ndan itibaren gelen ve II. Dünya Savaşı ve Soğuk Savaş ile devam eden Avrupalı devletlerin güç yarışı ve dünyadaki egemenlik yarışıdır. Bağlantısızlar Hareketi bir diğer tabirle doğu dünyasının batı dünyasındaki bölünmelere taraf olmamak istemesidir.

<span class="mw-page-title-main">Kuveyt bayrağı</span> Ulusal bayrak

Kuveyt bayrağı, 7 Eylül 1961 tarihinde tasarlanmış ve 24 Kasım 1961'de ilk kez göndere çekilmiştir. Bayrak ilk olarak 1916 yılında Osmanlı Devletine karşılatılan Arap İsyanı bayrağından etkilenerek oluşturulan ve Pan-Arap renkleri adı verilen kırmızı, yeşil, beyaz ve siyah renklerden oluşur. Eşit büyüklükte üç yatay şeritten oluşan bayrağın en üstünde yeşil, ortada beyaz, altta kırmızı şerit bulunur. Bayrağın göndere çekilen tarafında siyah renkli köşeli bir bölüm vardır. Safie Al-Deen Al-Hali adlı Kuveytli bir şairin dizelerinde bayrağın sahip olduğu renkler şöyle açıklanır;

Beyaz yaptıklarımız
Siyah savaşlarımız
Yeşil topraklarımız
Kırmızı kılıçlarımız

2011'den bu yana Suriye İç Savaşı'nın bir sonucu olarak, savaşta farklı gruplar tarafından kullanılan ve Suriye'yi temsil etmek için kullanılan en az iki bayrak var. Baas Partisi liderliğindeki Suriye Arap Cumhuriyeti'nin görevdeki hükümeti, başlangıçta Birleşik Arap Cumhuriyeti tarafından kullanılan kırmızı-beyaz-siyah üç rengini kullanırken, Suriye Ulusal Koalisyonu gibi Suriyeli muhalif gruplar yeşil-beyaz-siyah üç rengini kullanıyor. Bu bayrak ilk olarak Suriye Mandası tarafından kullanılan "bağımsızlık bayrağı"ydı.

<span class="mw-page-title-main">Saint Kitts ve Nevis bayrağı</span> Ulusal bayrak

Saint Kitts ve Nevis bayrağı, 19 Eylül 1983 tarihinde kabul edilen Saint Kitts ve Nevis devletinin resmi ulusal bayrağı.

<span class="mw-page-title-main">Burkina Faso bayrağı</span> Ulusal bayrak

Burkina Faso bayrağı, Burkina Faso devletine ait ve günümüzde kullanılan hâli ile resmî olarak 4 Ağustos 1984 yılında kabul edilen bayrak.

<span class="mw-page-title-main">Etiyopya bayrağı</span> Ulusal bayrak

Etiyopya bayrağı, Etiyopya devletinin resmi bayrağı.

<span class="mw-page-title-main">Gana bayrağı</span> Ulusal bayrak

Gana bayrağı, Gana'nın Etiyopya bayrağından esinlenerek oluşturduğu, günümüzdeki hâli ile de ilk olarak 6 Mart 1957 yılında kullanılmaya başlanmıştır.

<span class="mw-page-title-main">Gine-Bissau bayrağı</span> Ulusal bayrak

Gine Bissau bayrağı resmî olarak 24 Eylül 1973 tarihinde göndere çekilerek kullanılmaya başlanmıştır.

<span class="mw-page-title-main">Kongo Cumhuriyeti bayrağı</span> Ulusal bayrak

Kongo Cumhuriyeti bayrağı ilk olarak 18 Ağustos 1959 tarihinde göndere çekilmiş, 1969 ile 1991 yılları arasında komünist rejim ile doğru orantılı değişime uğramış, 10 Haziran 1991 tarihinde yeniden Kongo'nun resmî bayrağı olmuştur.

<span class="mw-page-title-main">Malavi bayrağı</span> Ulusal bayrak

Malavi bayrağı ilk olarak 6 Temmuz 1964 yılında ülkenin Birleşik Krallık'tan bağımsızlığını kazanması neticesinde kullanılmaya başlanmış, 2010 ile 2012 yılları arasında yapılan anayasa değişikliği ile kısa süreliğine başka bir bayrak kullanımda olmuş, ancak 2012 tarihinde göreve gelen yeni hükûmet Malavi toplumu tarafından da hoş karşılanmayan yeni bayrak ile ilgili yasa değişikliğini geri çekerek eski bayrağın yine ülkenin resmî bayrağı olmasını sağlamıştır.

<span class="mw-page-title-main">Mali bayrağı</span> Ulusal bayrak

Mali bayrağı, Mali devletinin resmi bayrağı. Günümüzde kullanılan hâli ile 1 Mart 1961 tarihinde göndere çekilerek kullanılmaya başlanmıştır.

<span class="mw-page-title-main">Sahra Demokratik Arap Cumhuriyeti bayrağı</span> Bayrak

Sahra Demokratik Arap Cumhuriyeti bayrağı, Afrika kıtasında bulunan ve tüm Batı Sahra'da egemenliğini ilan eden ancak kısmen tanınan Sahra Demokratik Arap Cumhuriyeti'nde bağımsızlığın ilan edildiği 27 Şubat 1976 tarihinde göndere çekilerek kullanılmaya başlanmıştır.

<span class="mw-page-title-main">São Tomé ve Príncipe bayrağı</span> Ulusal bayrak

São Tomé ve Príncipe bayrağı günümüzde de kullanılan hâli ile ilk olarak ülkenin tarih boyunca Portekiz İmparatorluğu ve Portekiz sömürgesiyken bağımsızlığını ilan ettiği 12 Temmuz 1975 tarihinde göndere çekilmiş, 5 Kasım 1975 tarihinde ise resmî olarak ülkenin bayrağı olarak belirlenmiştir.

<span class="mw-page-title-main">Senegal bayrağı</span> Ulusal bayrak

Senegal bayrağı, Senegal devleti tarafından resmî olarak 20 Ağustos 1960 tarihinde göndere çekilerek kullanılmaya başlanmıştır.

<span class="mw-page-title-main">Sudan bayrağı</span> Ulusal bayrak

Sudan bayrağı, Sudan devleti tarafından kullanılan resmi bayrak.

<span class="mw-page-title-main">Latin Afrika Birleşik Devletleri</span>

Latin Afrika Birleşik Devletleri, Barthélémy Boganda tarafından öngörülen, Latin dillerini konuşan Orta Afrika ülkeleri için önerilen bir birlikti. Boganda bunu ilk olarak Mayıs 1957'de dile getirdi.

<span class="mw-page-title-main">Pan-Arap renkleri</span>

Pan-Arap renkleri, siyah, beyaz, yeşil ve kırmızıdır. Her dört Pan-Arap renginden birinin belirli bir Arap hanedanını veya dönemini temsil etmesi amaçlanmıştır. Siyah Abbasilerin, beyaz Emevîlerin, yeşil Fatimilerin ve kırmızı ise Haşimilerin rengi idi. Bu dört renk 14. yüzyılda Iraklı şair Safiyeddin El-Hilli tarafından "beyaz eylemlerimiz, siyah savaşlarımız, yeşil bölgelerimiz ve kırmızı kılıçlarımız" olarak tarif edilmiştir.

<span class="mw-page-title-main">Pan-Afrika bayrağı</span>

Afroamerikan bayrağı, Siyah Kurtuluş bayrağı, UNIA bayrağı ve çeşitli diğer isimler olarak da bilinen Pan-Afrika bayrağı, kırmızı, siyah ve yeşilden oluşan üç eşit yatay şeritten oluşan üç renkli bir bayraktır. 13 Ağustos 1920'de Dünya Siyahlarını Geliştirme Derneği ve Afrika Toplulukları Birliği (UNIA-ACL), Madison Square Garden'da bir ay süren toplantısı sırasında, Dünya Siyah Halklarının Hakları Bildirgesi'nin 39. maddesinde resmi olarak kabul etti. Bayrağın varyasyonları, Garveyist ideolojileri temsil etmek için Amerika'daki çeşitli ülke ve bölgelerde kullanılabilir ve kullanılmıştır.