İçeriğe atla

Pampulha Modern Topluluğu

Pampulha Modern Topluluğu
UNESCO Dünya Mirası
Konum Brezilya
KriterKültürel: i, ii, iv
Referans1493
Tescil2016 (40. oturum)
BölgeLatin Amerika ve Karayipler

Pampulha Modern Topluluğu (Portekizce: Conjunto Moderno da Pampulha), Brezilya'nın Minas Gerais Eyaletinin Belo Horizonte ilinde yer alan bir kentsel projedir. Pampulha semtinde yapay bir göl olan Pampulha Gölü çevresinde tasarlanmıştır ve otel, kumarhane, balo salonu, Golf Yacht Kulübü ve Assisi Aziz Francis Kilisesi'ni içermektedir. Binalar mimar Oscar Niemeyer ve peyzaj mimarı Roberto Burle Marx ve Brezilyalı Modernist sanatçılar ile birlikte tarafından tasarlandı.[1]

Temmuz 2016'da site bir UNESCO Dünya Mirası alanı olarak ilan edildi.[2][3][4]

Kaynakça

  1. ^ "Arşivlenmiş kopya". 10 Temmuz 2018 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 28 Mayıs 2017. 
  2. ^ "Conjunto da Pampulha ganha título de Patrimônio Mundial da Unesco". 17 Temmuz 2016. 12 Mayıs 2017 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 25 Kasım 2016. 
  3. ^ "Conjunto da Pampulha torna-se Patrimônio da Humanidade - VEJA.com". 17 Temmuz 2016. 18 Eylül 2016 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 25 Kasım 2016. 
  4. ^ "Conjunto da Pampulha é declarado Patrimônio Mundial da Humanidade - 17/07/2016 - Ilustrada - Folha de S.Paulo". 10 Mayıs 2017 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 25 Kasım 2016. 

İlgili Araştırma Makaleleri

<span class="mw-page-title-main">Türkiye'deki Dünya Mirasları listesi</span> Vikimedya liste maddesi

Türkiye'de yirmi bir tane UNESCO Dünya Mirası bulunmaktadır. İlk olarak 1985'te İstanbul'un Tarihî Alanları, Göreme Millî Parkı ve Kapadokya ile Divriği Ulu Camii ve Darüşşifası, son olarak da 2023'te Gordion ile Anadolu'nun Ortaçağ Dönemi Ahşap Hipostil Camileri listeye dâhil edildi. Listedeki varlıklardan on dokuzu kültürel, ikisi karma alandır. Türkiye'nin Dünya Mirası Geçici Listesi'nde ise yetmiş dokuz tane varlığı bulunmaktadır.

<span class="mw-page-title-main">Bulunduğu ülkelere göre Dünya Mirasları listesi</span> Vikimedya liste maddesi

2024 yılı sonu itibarıyla, 195 "Taraf Devlet"te 1.223 Dünya Mirası Alanı bulunmaktadır. 1,223 Dünya Mirası Alanının 952'si kültürel, 231'i doğal, 40'ı karma özelliktedir. Bu Dünya Mirası Alanlarının 49'u sınıraşırı alan olup, birden fazla ülke tarafından paylaşılmaktadır. Sınıraşırı alanları paylaşan toplam 72 ülke bulunmaktadır. Ülkeler Dünya Miras Komitesi tarafından Afrika, Arap Devletleri, Asya ve Pasifik, Avrupa ve Kuzey Amerika ve Latin Amerika ve Karayipler olmak üzere beş coğrafi bölgeye ayrılmıştır.

<span class="mw-page-title-main">Oscar Niemeyer</span>

Oscar Ribeiro de Almeida Niemeyer Soares Filho, bilinen adıyla Oscar Niemeyer, Brezilyalı mimar. Uluslararası modern mimarlığın en önemli temsilcilerinden. Dökme betonunun estetik amaçlar için farklı biçimlerde kullanılmasının öncülüğünü yapan mimarlardan biri.

<span class="mw-page-title-main">Afrika'daki Dünya Mirasları listesi</span> Vikimedya liste maddesi

Birleşmiş Milletler Eğitim, Bilim ve Kültür Örgütü (UNESCO) Afrika'da 145 Dünya Mirası belirlemiştir. Bu sit alanları 35 ülkede yer almaktadır.

<span class="mw-page-title-main">Dünya Mirası</span> kültürel veya fiziksel önemi nedeniyle UNESCO tarafından listelenen yer

Dünya Mirası, UNESCO tarafından listelenen, özel kültürel veya fiziksel öneme sahip yerlerden her birine verilen addır. Genel Kurul tarafından seçilen 21 UNESCO üyesi ülkenin oluşturduğu Dünya Miras Komitesi tarafından yönetilen uluslararası Dünya Mirası Programı bu listeyi güncellemektedir.

<span class="mw-page-title-main">UNESCO Somut Olmayan Kültürel Miras Listeleri</span> Vikimedya liste maddesi

UNESCO Somut Olmayan Kültürel Miras Listeleri, somut olmayan kültürel miras unsurlarının (SOKÜM) dünya çapında daha iyi korunmasını sağlamak ve bunların öneminin fark edilmesini sağlamak amacıyla, UNESCO tarafından 2008 yılından beri güncellenip hazırlanan; farklı ülkelerdeki önemli SOKÜM unsurlarını, acil koruma gerektirenleri ve korma alanındaki iyi uygulamaları içeren listelerdir.

<span class="mw-page-title-main">Alcázar, Sevilla</span>

Alcázar, Sevilla İspanya’nın Sevilla şehrinde yer alan orijinal olarak Moro kökenli Müslüman krallar için inşa edilmiş bir kraliyet sarayıdır. İspanya’da ve İber Yarımadası’nda hâlen ayakta kalan Müdeccen mimari stile sahip en güzel ve etkileyici yapı olarak kabul edilmektedir. Sarayın üst katları hâlen kraliyet ailesi tarafından kullanılmakta olup Patrimonio Nacional adlı ulusal bir kurum tarafından işletilmektedir. Dünyada hâlen kullanılan kraliyet sarayların arasında en eskisi olan Alcázar, Sevilla UNESCO tarafından 1987 yılında Sevilla Katedrali ve Batı Hint Adaları Genel Arşivi ile birlikte Dünya Mirası ilan edildi.

<span class="mw-page-title-main">Tehlike Altındaki Dünya Mirasları Listesi</span> Vikimedya liste maddesi

Tehlike Altındaki Dünya Mirasları Listesi, Birleşmiş Milletler Eğitim, Bilim ve Kültür Örgütü (UNESCO) tarafından 1972 yılında yayımlanan Dünya Mirası Sözleşmesi'nin 11.4 maddesine uygun olarak Dünya Miras Komitesi tarafından Dünya Mirası Alanları'nı belirlemek ve yönetmek amacıyla derlenmiştir. Listelenen alanlar, korunması için büyük operasyonların gerekli olduğu ve "yardım talep edilen" Dünya Mirası Alanları'ndan oluşmaktadır. Listenin amacı uluslararası farkındalığı artırmak ve tehditlere karşı önlemler almaktır. Alana yönelik tehditler arasında yakın zamanlı, gerçekleşmesi kesinleşmiş tehditler veya alanda olumsuz etkilere neden olabilecek potansiyel tehlikeler sayılabilir.

<span class="mw-page-title-main">Dolmen de Menga</span> taş gömüt

Dolmen de Menga MÖ 3. binyıldan kalma, dolmenlerden oluşan megalit bir mezarlık höyüğüdür. İspanya'nın Málaga ilinin Antequera ilçesi yakınlarında yer alır.

<span class="mw-page-title-main">Çupan Şapeli</span>

Çupan Şapeli küçük bir tarihi Ermeni kilisesi. İran'ın Doğu Azerbaycan Eyaleti'ndeki Culfa şehristanının merkezi olan Culfa kentinde bulunur. Vadinin diğer ucunda Aras Nehrinin karşı yakasında Nahçıvan Özerk Cumhuriyeti görünür.

<span class="mw-page-title-main">Iguaçu Ulusal Parkı</span> Brezilyada bulunan millî parklar

Iguaçu Ulusal Parkı, Brezilya'nın Paraná Eyaletindeki millî parktır. Toplam alanı 185,2625 ha ve uzunluğu 300 km (190 mi)'lik bölümü Brezilya ile Arjantin arasındaki doğal sınır olmak üzere yaklaşık 420 km (260 mi)'dir ve birlikte 260,000 ha alan kaplamaktadır. Iguaçu Milli Parkı 10 Ocak 1939'da 1035 sayılı federal kararname ile kurulmuş ve 1986'da UNESCO tarafından Dünya Mirası olarak ilan edilmiştir. Park, Chico Mendes Biyolojik Çeşitliliğin Korunması Enstitüsü (ICMBio) tarafından yönetilmektedir. }}

Aşağıdaki liste UNESCO tarafından Güney Amerika'da ilan edilmiş Dünya Mirası listesidir.

<span class="mw-page-title-main">Mimar Victor Horta'nın Major Kenti Evleri</span>

Mimar Victor Horta'nın Major Kenti Evleri, Belçika'nın Brüksel şehrinde yer alan dört evdir ve 2000 yılından beri UNESCO Dünya Mirası listesinde yer almaktadır. Dört evin tamamı, 1890'larda Art Nouveau sanat akımına öncülük etmiş olan Belçikalı mimar Victor Horta (1861-1947) tarafından tasarlanmış ve inşa edilmiştir.

<span class="mw-page-title-main">Fagus Fabrikası</span>

Fagus Fabrikası, Almanya'nın Aşağı Saksonya Eyaletindeki Alfeld şehrindeki ayakkabı kalıbı fabrikasıdır ve erken modern mimarinin önemli bir örneğidir. Fabrikanın sahibi olan Carl Benscheidt, şirketin geçmişten kopuşunu ifade etmek amacıyla, radikal bir yapı inşa edilmesini istemiş, fabrika Walter Gropius ve Adolf Meyer tarafından tasarlanmıştır. 1911 ve 1913 yılları arasında inşa edilmiş olup, eklemeler ve iç mekanlar 1925'te tamamlanmıştır.

<span class="mw-page-title-main">Chilehaus</span> Hamburg, Almanyada bulunan ve on katlı bir ofis binası

Chilehaus, Hamburg, Almanya'da bulunan ve on katlı bir ofis binasıdır. Kontorhaus'ta bulunmaktadır. 1920'lerin Brick Ekspresyonizm tarzının istisnai bir örneğidir. Bu geniş açılı bina, Hamburg'daki Fischertwiete Caddesi'ni kapsayan yaklaşık 6,000 m²'lik bir alan üzerinde bulunmaktadır. Alman mimar Fritz Höger tarafından tasarlanmış ve 1924'te bitirilmiştir. 5 Temmuz 2015'te UNESCO tarafından Dünya Mirası olarak ilan edildi.

<span class="mw-page-title-main">Pireneler - Mont Perdu Dünya Mirası Alanı</span>

Pireneler - Mont Perdu Dünya Mirası Alanı, Pirenelerde, İspanya ve Fransa arasındaki sınırda yer alan bir Dünya Mirası alanıdır. Monte Perdido'nun zirvesi sınırın İspanya tarafındadır. Dünya Mirası, 1997'de listelenmiş, 1999'da Fransa'daki Gèdre Komünü'nü dahil edilerek genişletildi.

<span class="mw-page-title-main">Andrade Almas</span> Meksikalı profesyonel güreşçi

Manuel Alfonso Andrade Oropeza, Meksikalı profesyonel güreşçi. Şu anda All Elite Wrestling'de Andrade El Idolo ring adıyla güreşmektedir. 2007'den 2015'e kadar Consejo Mundial de Lucha Libre'e (CMLL) La Sombra ring adıyla bilinmiştir.

<span class="mw-page-title-main">Risco Caído</span>

Risco Caído, İspanya'nın, Gran Canaria adasında bir arazi oluşumu ve arkeolojik sit alanıdır. Site, Kanarya Adaları'nın İspanyol öncesi kültürüne tarihlenen tarih öncesi mağara konutları, tapınaklar ve tahıl ambarlarını içerir. Ayrıca Aborijin halkı tarafından astronomik bir gözlemevi olarak kullanıldığı düşünülmektedir. Temmuz 2019'da Risco Caído, UNESCO tarafından bir Dünya Mirası olarak seçildi. Gran Canaria adası ve Las Palmas ilinin birinci, Kanarya Adaları'nın beşinci dünya mirasıdır.

Birleşmiş Milletler Eğitim, Bilim ve Kültür Örgütü (UNESCO) Dünya Mirasları, 1972 yılında kabul edilen UNESCO Dünya Mirası Sözleşmesi'nde tanımlandığı şekliyle kültürel veya doğal miras açısından önem taşıyan yerlerdir. Sovyetler Birliği, Dünya Kültürel ve Doğal Mirasının Korunmasına Dair Sözleşme'yi 12 Ekim 1988'de onaylayarak, tarihî yerlerini listeye dâhil edilmeye uygun hâle getirdi.

<span class="mw-page-title-main">Çandigarh Başkent Yerleşkesi</span>

Hindistan'daki Çandigarh şehrinin sektör-1'inde bulunan Çandigarh Başkent Yerleşkesi, mimar Le Corbusier tarafından tasarlanan ve UNESCO tarafından bir Dünya Mirası olarak listelenen bir hükûmet yerleşkesidir. Yaklaşık 100 dönümlük bir alana yayılmıştır ve Çandigarh mimarisinin başlıca tezahürüdür. Üç binadan oluşur: Meclis Sarayı veya Yasama Meclisi, Sekreterlik Binası ve Yüksek Mahkeme. Ek olarak dört anıt ve bir göl de Miras Alanı'nın parçalarını oluşturur. 2016 yılında UNESCO Dünya Mirası Listesi'ne eklendi.